Да, за двигателя си е риск, но се надявам да не съм от процента, на които ще им се скъса вал
Не съм чул всички продадени дизели преди април 2010г. да са проявили този проблем. Говори се за някакъв процент около 1-2% средно, което си е нищо. Разбира се, случи ли се си е като самоубийство.
Това, което мога да кажа за двигателя е, че за 1900км ми даде среден разход 5,8, като в Германия съм карал със 140-180, а в другите страни с колкото е ограничението. Забелязах, че на 120 на круз контрол на равно се движи между 5,2 и 5,4. За сравнение с други автомобили, които са 4x4 като например Passat 4motion, Octavia Scout, A4 quattro, A4 Allroad и производствените им разходи по книжка, направо ми се струва, че дизелът на Субару ги слага в малкия си джоб откъм разход. Все ми се струва, че ако се махне DPF филтърът и има кой да го направи качествено (физически и софтуерно), ще свали още. На две други марки, като махнах съответно FAP i DPF, разходът падна с около 10-30% в зависимост от процента на запушване, но като цяло дори и нов такъв филтър е доказано, че много "спъва" и задушава двигателя.
А за горепосочените проблеми определено ще я закарам да я прегледат и ще пиша след време точка по точка какво е било, защото споделянето помага и успокоявя всички, докато недостигът на информация създава ненужно притеснение, стрес и предположения, които са нещо като синдрома на второкурсника при студентите по медицина, които смятат, че са болни от всяко заболяване, което изучават за първи път

Ако все пак някой е изпитвал горепосочените "синдроми", може да драсне два реда.
Приятна вечер и ще пиша като разбера на какво се дължат...