|
Страница 1 от 1
|
|
Количество масло в скоростната кутия?
| Автор |
Съобщение |
|
Kum4oVul4o
Регистриран на: Вто Сеп 16, 2014 12:30 pm Постове: 183 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 3.6 B15 2015
Телефон: Нула879пет96две4пет
Рейтинг: 100  
|
|
Здравейте, втора тема за днес...
Скоро смених маслото на двигателя и стана засечка. Сипаха ми "малко" отгоре. Покрай тази работа и ходенето да се източва, се сетих да проверя и това на скоростната кутия.
Колата е автомат 2001г Легаси 2.0 125кс седан, маслото го проверих по менюал-а. На равно, на загряло, на работещ двигател и на свободна. Щеката има масло около 1-2 пръста над точката за макс. Маслото е сменяно последно преди год и половина и около 12-15хил км. Да ходя ли и него да източвам или да го сменям направо. На цвят е като ново.
Какво може да стане на колата ако има повече масло в ск. кутия? Като сутрин ако е студено и спра на "D", има леко тресене в волана. Зимата е досадно, но не съм го оправил и не става по-зле - не знам дали е от това.
Някакви съвети? Мерси предварително!
_________________________________________________ Простия човек си носи името, а Умния човек, името го носи! Subaru Outback 3.6 2015  Subaru Outback 2.5 2000 Subaru Legacy Sedan 2.0 2001 
|
|
|
|
| Чет Апр 21, 2016 2:58 pm |
|
|
|
takev
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83 
|
Kum4oVul4o написа: Здравейте, втора тема за днес...
Скоро смених маслото на двигателя и стана засечка. Сипаха ми "малко" отгоре. Покрай тази работа и ходенето да се източва, се сетих да проверя и това на скоростната кутия.
Колата е автомат 2001г Легаси 2.0 125кс седан, маслото го проверих по менюал-а. На равно, на загряло, на работещ двигател и на свободна. Щеката има масло около 1-2 пръста над точката за макс. Маслото е сменяно последно преди год и половина и около 12-15хил км. Да ходя ли и него да източвам или да го сменям направо. На цвят е като ново.
Какво може да стане на колата ако има повече масло в ск. кутия? Като сутрин ако е студено и спра на "D", има леко тресене в волана. Зимата е досадно, но не съм го оправил и не става по-зле - не знам дали е от това.
Някакви съвети? Мерси предварително! Погледни хубаво щеката  Защото има белези при студена кутия (cold) и при загряла. Да не ти идва разликата от там. Иначе тази кутия събира 9.5 л. по спомен.
|
|
|
|
| Чет Апр 21, 2016 3:36 pm |
|
|
|
Kum4oVul4o
Регистриран на: Вто Сеп 16, 2014 12:30 pm Постове: 183 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 3.6 B15 2015
Телефон: Нула879пет96две4пет
Рейтинг: 100  
|
На топло е горната черта а нивото е доста над горната черта така или иначе. Ако гледах студеното - още по-зле... ](./images/smilies/eusa_wall.gif) б** тоз късмет с тези течности. Сигурно ще се окаже че и на Дифа количеството не е ОК.
_________________________________________________ Простия човек си носи името, а Умния човек, името го носи! Subaru Outback 3.6 2015  Subaru Outback 2.5 2000 Subaru Legacy Sedan 2.0 2001 
|
|
|
|
| Чет Апр 21, 2016 4:45 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Колега специално за кутията-провери нивото повече от един път и се увери,че колата е на равно,защото дава доста отклонение.По принцип ако нивото е маааалко над максимума и в дв. и в кутията,не е драма според мен,но все пак зависи колко над максимума е.При всички положения е по-добре да е малко над максимума,отколкото малко под минимума 
|
|
|
|
| Чет Апр 21, 2016 8:01 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Това последното никак не е вярно, принципът "да има" е много грешен. Рискува доста по-тежки повреди ако е с превишение.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Чет Апр 21, 2016 8:28 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
|
Колега,не става въпрос за хамалско наливане на масло на принципа"да има",а за лек допуск в горните граници.Естествено,че ако се налива "като на селска сватба" е проблем.
|
|
|
|
| Пет Апр 22, 2016 4:57 pm |
|
|
|
Mark Avrelii
Регистриран на: Съб Окт 31, 2015 1:06 pm Постове: 10 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Legacy 2002, 2.0i, AT
Рейтинг: 0
|

Да споделя и аз малко опит. Не знаейки, как се измерва нивото на маслото в автоматичната кутия на Legacy 2002, 2.0, си помислих, че е много над необходимото ниво. Извадих със спринцовка и маркуч 2л и тогава нивото застана където трябва на щеката за студена скоростна кутия. ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Запалих двигателя и при включване на R и D чух странно щракане. След загасване на двигателя и изчакване 6-7 минути отново измерих нивото и се оказа на ръба на щеката. Върнах обратно 800мл и повторих опита. Уж всичко беше наред, но щракането се запази (беше по-тихо), което ме усъмни. След внимателно прочитане на описанията за измерване на нивото, разбрах, че се прави при загряло масло (70-80 C), работещ двигател и положение на лоста "P". Върнах останалите 1.2л масло, покарах 10-на минути и измерих нивото (по правилния начин) - оказа се, че е напълно наред - малко под отметката за максимума при загряло масло. Щракането изчезна. Моля, споделете възможно ли е да съм повредил нещо в скоростната кутия, за кратко време и недостатъчно масло?
|
|
|
|
| Нед Юни 19, 2016 8:46 am |
|
|
|
SpliFF
Регистриран на: Вто Окт 06, 2015 11:12 am Постове: 218 Местоположение: Добрич
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245     
|
|
За автоматичната кутия е много по-лошо да има повече масло от колкото по-малко!!!Както каза колегата по горе,меренето става на равно при температура на маслото (60-80) градуса, минаваш порез всички позиции със скоротстния лост(1,2,3,D4,N,R) и накрая я оставаш на P и мериш на запален двигател.Джапонците са го написали,че така се мери.
|
|
|
|
| Пет Юли 22, 2016 10:16 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|