Понеже отделих не малко време в писането на (надявам се) смислен отговор в друга тема, която беше почистена преди да натисна бутончето "Изпрати", реших да си пусна писанията тук.
methodgf написа:
1. В българия има регистрирани около 3 800 000 автомобила, като тези над 15 годишна възраст са около 70% от тях или около 2 700 000. Автомобилите до 5 годишна възраст са само 3,5 процента или около 130 000.
Подобна статистика би имала смисъл единствено на регионално ниво - за конкретна област, тъй като няма данни на общинско ниво. Също така би било редно да се съпостави и със средния месечен доход в съответната област/община. За съжаление, правителственият OpenData портал все още не съдържа достатъчно данни за това. Ако на някой му се занимава, може да пусне заявления по ЗДОИ до съответните институции и да състави съответната статистика.
methodgf написа:
Нивото на замърсяване на околната среда се измерва в автомобилния свят в грама на километър въглероден двуокис.
В "автомобилния свят", където и да е това - може би. За България такова твърдение е крайно невярно - тук, например, са описани пределно допустимите концентрации на опасни атмосферни замърсители, които се измерват и следят на територията на Столична община. Сред тях, за добро или за лошо, не фигурира въглероден диоксид, но пък има фини прахови частици - източник на които са полените на цъвтящите растения, инсталациите на твърдо гориво и... о, ужас! Дизеловите двигатели. От една много яка страничка бих вметнал една много яка картинка:
...та, какво за махането на DPF?
Работата е там, че въглеродният диоксид влияе на озоновия слой, който потенциално би могъл по някакъв начин да промени климатичните условия на планетата, докато твърдите частици директно връхлитат дихателната система на хората и неминуемо влошават качеството на въздуха в населените места. Именно японците последните няколко години изпреварват Европа в борбата срещу urban air pollution-а, понижавайки отделянето на въглероден диоксид в бензиновите двигатели, вместо да се мъчат с дизелови и борбата с твърдите им частици.
Та така Конструктивен диалог трябва, а не "аз съм махал филтри, ти пък ще ми кажеш".
Интересни писания, ама не разбрах смисъла? За или против DPF филтъра - дискусия във форум с 98% автомобили на газ/бензин? Примерната картинка на саждите малко прилича на реймбоуските трикове с бялото парцалче и прахоляка върху него. Ако ще ползваш снимка от подобен тест, ползвай на някоя сертифицирана лаборатория, а не просто събрани мострички, който видимо не са снимани на едно и също място ( дори фона е различен)
Най екологично е на газ, най евтино също, а в нашата страна сме все еколози явно
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
Браво за новата тема колега, и за въздържанието от спам в другата
Относно филтри, горива и т.н. ако ще сме екологични - това започва от завода производител на горива. Т.е. спират шашмите с бензин, нафта и пропан-бутан, след това затягат контрола върху катализатори, дпф-и и вредни емисии. За каква екология си говорим при положение, че основната рафинерия в БГ няма сероочистваща инсталация и в БГ няма лицензирана лаборатория за анализ на горивата???
Скоро да си пътувал в провинцията в периода Ноември-Март? Няма как да не се сетиш какво намеквам... Няма как да не се забелязал и през Август-Септември какво става със стърнищата или с определени горски масиви...
Е това са най-големите замърсители с прахови частици, сажди и въглероден двуокис...
ПС: Понеже явно нямаш опит с дпф-и от първа ръка - личен такъв: Служебно МПС под 100 000км и 3 години, като дойде в БГ, за една година 3 пъти запуши дпф-а. Е няма как да плащаме по 900лв всяка година за чистенето му, защото нафтата на Лукойл е много готина - щеш, не щеш махаш ДПФ-а...
Може и да започва в завода производител, но завършва в нас - шофьорите и собственици на МПСта.
В провинцията, зимните месеци, в действителност основния замърсител са печките, но в София, където живеят 1.5-2 милиона човека, основния замърсител са дизеловите двигатели без филтри и затова не може да има две мнения. Не се сетих днес да щракна една снимка от Витоша за каква чернилка става дума над града. И това със сигурност не е от печки.
А ако фирмата ви не може да си позволи 900лв за да си поддържа колата в законов и изправен вид, значи просто не е за тази кола. По нагоре има една тема - за тайната на новия внос. Там всички менторски наставляват хората как да не се хвърлят на евтините коли, защото има изненади. Е, изненада, но и с евтиния дизел ви чака такава, и ако не сте си направили сметката като хората, никой друг не ви е виновен освен подвеждането по тънкантата.
Наскоро попаднах на статия - в Англия се чудят дали да не възстановят проверките на улицата за автомобили, именно заради такива тарикати, които искат хем да карат коли с нисък разход, хем са им много 900лв на година за поддръжка. А положението в България е толкова пропаднало, че чак съм чувал за официални сервизи които препоръчват, или извършват премахване
Разберете, че тия 900лв не са пари на вятъра. Когато ги махате парите пак ще ги дадете, просто ще бъде на едно място с червен кръст отгоре.
Може и да започва в завода производител, но завършва в нас - шофьорите и собственици на МПСта.
В провинцията, зимните месеци, в действителност основния замърсител са печките, но в София, където живеят 1.5-2 милиона човека, основния замърсител са дизеловите двигатели без филтри и затова не може да има две мнения. Не се сетих днес да щракна една снимка от Витоша за каква чернилка става дума над града. И това със сигурност не е от печки.
А ако фирмата ви не може да си позволи 900лв за да си поддържа колата в законов и изправен вид, значи просто не е за тази кола. По нагоре има една тема - за тайната на новия внос. Там всички менторски наставляват хората как да не се хвърлят на евтините коли, защото има изненади. Е, изненада, но и с евтиния дизел ви чака такава, и ако не сте си направили сметката като хората, никой друг не ви е виновен освен подвеждането по тънкантата.
Наскоро попаднах на статия - в Англия се чудят дали да не възстановят проверките на улицата за автомобили, именно заради такива тарикати, които искат хем да карат коли с нисък разход, хем са им много 900лв на година за поддръжка. А положението в България е толкова пропаднало, че чак съм чувал за официални сервизи които препоръчват, или извършват премахване
Разберете, че тия 900лв не са пари на вятъра. Когато ги махате парите пак ще ги дадете, просто ще бъде на едно място с червен кръст отгоре.
Успокой топката с финансовия анализ на фирми, които не познаваш. Зарежда се САМО с ОМВ Алпин дизел... За праха в София има друго много по-логично обяснение - строителството и липсата на хигиена и контрол върху него.
Ако ще коментираме всички причини над София да има черна шапка - няма да ни стигне хостингът на форума
Реших все пак да си пусна мнението като нова тема, защото аз имам своята изградена гледна точка, но ми е интересно да чуя и тези на другите.
Чисто информативно, надявам се до края на годината да успея да пусна в действие две мои станции за измерване на опасните елементи във въздуха - една в района на Лъвов мост в София и една на Узана. Планът е данните и от двете да влязат в правителствения портал за отворени данни. Проблемът, който ме бави, е че точното и правилно измерване на концентрации на газове и твърди частици се оказа доста скъпа дейност. Комуникирам си с няколко професионалисти в областта и се надявам скоро да изберем подходящ и не особено скъп хардуер за целта.
6
Сря Апр 20, 2016 7:08 pm
Vami
Регистриран на: Сря Юни 11, 2014 6:36 pm Постове: 955 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Понеже явно нямаш опит с дпф-и от първа ръка - личен такъв: Служебно МПС под 100 000км и 3 години, като дойде в БГ, за една година 3 пъти запуши дпф-а. Е няма как да плащаме по 900лв всяка година за чистенето му, защото нафтата на Лукойл е много готина - щеш, не щеш махаш ДПФ-а...
Моите наблюдения, 3 автомобила, 0 - 200 000 км навъртяни за около 2 години с нафта на Шел (с тях имаме договор). На нито едно от тях нито един път не се запуши дпф-а. Редовно 2 пъти в седмицата джиткат магистрално, останалото време в София. Разход с немска навта - 1л по-малко в сравнение с нашата. Верно, че горивата ни не са много добри, но не са основната причина за запушването.
Сря Апр 20, 2016 9:56 pm
tarambuka3500
Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 1:42 pm Постове: 891 Местоположение: София
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Просто да вметна - едно находище на природен газ (същия метан, който се налива в автомобилите) изхвърля в атмосферата за 24 часа повече замърсители (твърди частици, остатъци от изгаряне на сероводород, въглероден оксид и т.н.) отколкото всички МПС в цяла Европа взети заедно. За каква екология говорим изобщо. Автомобил измит и паркиран във Варна се покрива с фин прах за около 3 часа. И праха от автомобилни горива е нищожна част от тях. А тежките метали в катализатори и DPF колко екологично се добиват? А как се обезвреждат? Много е модерно да се говори за екологични автомобили, но те са най-малкото зло. За мен катализаторите и DPF са просто начин да се облагодетелстват определени компании чрез стимулиране на производството. По този повод мой познат казва: "Искам да патентовам точно определен дизайн клечки за зъби и след това Европарламента да постанови, че след 5 години само моя дизайн ще може да се използва, защото е най-еко дървото и най-безопасен за потребителя дизайна на клечката"
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
То е ясно че хората по принцип замърсяват цялата планета, идеята на тези филтри е локалното замърсяване в градовете да се намали. Детето ми е с асма и се изнесох от София. Всяка сутрин когато идвам на работа гледам огромния облак смог над града. Ужас, и това не е от газово находище в Русия. По време на пустинна буря в Ирак горяха петролни кладенци с години, пак е замърсяване, но не като това когато в авто сервизите се греят зимата с отработеното масло от автомобилите или дизела бълва сажди на поразия.
Лятото над София пак смог, а никой не пали печки. Между другото, subaru са едни от колите, които замърсяват най много. Хем харчат доста, хем част от собствениците големеят и гледат да се набухат в най голямата кал като паркират. Така се показва колко е проходим автомобила. Пред стария ми блок има един такъв тарикат с Форестър - свободно място за паркиране бол, но той всеки път в локвата спира. После като тръгне - кал по цялото платно. Калта изсъхва и колите вдигат цялата прах...
Не казвам, че трябва да си дадем живота за опазване на природата, но дребните неща много помагат. Според мен следните неща стигат, за да кажем че сме отговорни към обществото: 1. Никакви корекции по автомобила от типа махане на филтри, катализатори. 2. Никаква покупка на дизелов автомобил, ако ще той да е и Евро 1003. Освен че производителите мамят ( пример VW) след 5 години пак почват да бълват отрови. 3. Бензин с газ, според мен е хем що годе екологично, хем пак толкова евтино като дизела. 4. Не карам агресивно в града (и по принцип). В града гледам да карам по пестеливо, не че ще спестя толкова много, но поне няма да си дишам боклуците. 5. Избор на подходяща кола. Аз лично, ако не ми се налагаше да имам автомобил, с който да мога да закарам детето до болница във всеки един момент нямаше да си купя субару. Лошото че детето получава пристъпи баш през зимата, когато има сняг а на село никой не чисти, и такси не идва. Та така се сдобих със субару. Докато бях в София карах по еко автомобил. 6. Подръжка на автомобила - дори и 20 годишен автомобил може да не гори масло, да не му тече масло, да работи добре и да изгаря горивото оптимално. 7. Гледам да не спирам в затревени площи или кални локви.
Поздрави на всички еколози. Малко по малко се надявам да подобрим нещата. А на тези, които си мислят че думата Екология идва от ЕГО логика, ги моля да се огледат. Ако не им пука за околните, поне да се замислят за себе си и близките си. Защото всички споделяме обща среда и въздух. Когато колата ти замърсява го диша най вече собственика, защото обикновено той винаги е с колата- спрял на светофар, в закрит паркинг ...
Една от основните причини да сменя предишната си кола (БМВ 330д) беше именно миризмата, от която не можех да се отърва при паркиране в гаража. Вярно сега страдам от разхода, но поне не мириша на изгорял дизел и не се притеснявам когато паркирам колата заедно с детето.
Пет Апр 22, 2016 10:32 am
Lazarus
Регистриран на: Пет Апр 25, 2014 9:31 am Постове: 416 Местоположение: София
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Бих искал и аз да се намеся, макар и само косвено по темата. По-точно в частта с екологията. И аз като всички вас карам старо Субару, което гори много, но също така не бих го сменил с Корса 1.0 турбо за нищо на света. Според мен не колите са най-големия замърсител на света и в частност София/България. По-скоро са големите химически заводи и атомни електроцентрали, но не можем и без тях. Също така не знам дали сте запознати с факта, че съществуват огромни ферми за крави, които произвеждат повече вредни емисии от кой да е друг източник (повече тук). Яжте по-малко и ще подобрите качеството на въздуха. Или както един познат каза: -По-голям враг за природата от вегетарианците няма. -Защо? - питам аз -Ами те само трева ядат, откъде този кислород. Също така американската армия е най-големия консуматор на петрол, а не нормалните хора. . Но нека се върнем на темата за колите, все пак сме автомобилен форум. Бъдещето на колите не е в електрическите автомобили, а в алтернативните източници на енерция. Един ден (при това много скоро) петролът ще свърши. След това: метана и пропан-бутана. Но когато свършат и те ще преминем към ..... и ние не знаем какво..... Също така някои от вас сигурно са запознати, че има електрически булиди от Формула 1. Има вече и супер-автомобили напълно задвижвани от електричество. Но отново въпроса опира до зареждане на автомобила с вече произведено електричество. Това електричество не винаги идва от възобновяеми източници, а по-скоро от силно токсичен ядрен разпад със силно влияние върху природата стотици години след като вече не може да се използва. Моята теория и виждане за бъдещето са Хидрогенните клетки. Преди време бях попаднал на един епизод на любимото ми предаване и там те се бяха спряли на много интересна концепция
Справа въпрос за най-разпространения елемент в природата. Дори астро-физици бяха открили толкова големи залежи в орбитата на Юпитер, че да стигнат за цялото население на Земята на милиони години напред. Проблемът, е че трудно се добива и съхранява. Ако всички двигатели било то автомобилни и други преминат към такъв тип горива моментално спира замърсяването на въздуха и нещата следва да вървят нагоре.
Също така има и интересни, но малко налудничиви идеи за конвертиране на текущите двигатели към напълно безвредни на природата такива.
Надявам се, че не съм ви досадил с дългото си изложение.
Вие сте големи оптимисти. Времето на техническия прогрес, поне според мен, е свършило, сега имаме технологично развитие в съвсем други посоки, а именно изкарване на колкото се може повече стотинки откъдето и да е. Приказките за екологията са вятър работа, поне у нас, а май и не само. Типичен пример са т.нар. разделни контейнери, където по европейски всеки да изхвърля разделно стъкло, хартия и прочие. После минава камионът с циганите и изсипват всичко на едно място. Вижте например с батериите - откога и колко се събират (старите) и колко отиват в сметищата, лекарствата и прочие боклуци. Всичко това отива под земята и после във водата и в кръговрата. Да не говорим за боклуците в храната. Ядем храна, пълна с пестициди, Е-та, Ме-та, изкуствени боклуци, генномодифицирани придатъци и прочие, и говорим за чистия въздух. Това е химера. Нещата се закучват... Не мисля, че автомобилите ще останат масово превозно средство задълго. В един хубав момент ще стане така, че само избраните да имат коли, за да не пречат на елита и да се усеща разликата, а и да са зависими. Преди 20 години например хората имаха телефони и по селата, а сега нещата така са завъртяни, къде с рязане на кабели, къде друго, че да минат на джиесеми, (които могат да си ги позволят), да говорят малко и да дават огромни суми за телефончета с кратък живот и качество на звука, отстъпващо значително на аналоговите отпреди 30 години (да не говорим за излъчвателите, които са на всеки ъгъл, вкл. срещу детски градини). Няма нищо рационално, а само комерсиално Така че дори и да се намери страхотно решение, то просто няма да бъде допуснато до употреба, никога, поне докато живеем в такъв комерсиален свят, а понеже нещата вървят като махалото от една крайност в друга, ако се отървем от комерсиалното нищо чудно да влезем в някакво ново Средновековие.
Браво за новата тема колега, и за въздържанието от спам в другата
Относно филтри, горива и т.н. ако ще сме екологични - това започва от завода производител на горива. Т.е. спират шашмите с бензин, нафта и пропан-бутан, след това затягат контрола върху катализатори, дпф-и и вредни емисии. За каква екология си говорим при положение, че основната рафинерия в БГ няма сероочистваща инсталация и в БГ няма лицензирана лаборатория за анализ на горивата???
Скоро да си пътувал в провинцията в периода Ноември-Март? Няма как да не се сетиш какво намеквам... Няма как да не се забелязал и през Август-Септември какво става със стърнищата или с определени горски масиви...
Е това са най-големите замърсители с прахови частици, сажди и въглероден двуокис...
ПС: Понеже явно нямаш опит с дпф-и от първа ръка - личен такъв: Служебно МПС под 100 000км и 3 години, като дойде в БГ, за една година 3 пъти запуши дпф-а. Е няма как да плащаме по 900лв всяка година за чистенето му, защото нафтата на Лукойл е много готина - щеш, не щеш махаш ДПФ-а...
В голяма заблуда си, ако си мислиш, че основната рафинерия в БГ няма сяроочистваща инсталация! Има и то от мноого отдавна! Откакто е станал завод. С понижаването на сярата в горивата въпросния завод винаги е реагирал по-рано и е построил необходимите инсталации, като остарелите такива, са заменени с други, по-модерни. Само се замисли - за да работи му е необходимо т. нар. Комплексно разрешително, което се базира първо на....екологията! Издава се за къс период от време и се презаверява ежегодно! Относно лабораториите отново си в голяма заблуда - лицензирани лаборатории в Бургас има поне 2, без да броим химическия университет в който също се правят арбитражни проби. Има и трета, но сега не се сещам за името и. В София също има - нали трябва и там да се лапа. Има и международни - ползват се за арбитраж, при нужда - основно при търговски взаимоотношения. После за шашмите с горивата - айде стига вече! Не ги ли надраснахте тези врели-некипели?! Няма как от завода да излезе гориво, което не покрива съответната спецификация! Няма! Какво се продава на определена бензинаджийница е друг въпрос. Аз си зареждам на една заводска бензиностанция и досега проблеми с горивата съм нямал! Имаше един период преди години - след приватизацията, когато хората масово се оплакваха. Тогав още имаше складови количества на горива и разтворители в химическите заводи и после тези химикали изчезнаха някъде - най-вероятно се продавха нелегално на собственици на бензиностанции като горива. И понеже те не са горива, а да речем компоненти за тях и горивото не беше добро - аз също съм зареждал такова в ония времена. В момента в БГ има фирми, които подлагат гуми на пиролиз и извличат от тях бензинови и дизелови фракции, забележете - фракции, а не стокови бензини. Къде отиват? Не знам! В Стара загора има такъв цех, знам, че има и други. Подобни фракции се получават и при други процеси, а също и пропан-бутан. Има и внос, а има и нелегален внос. Кое с какво качество е никой не знае. Служебно МПС.....ами ДПФ-а се почиства на определени обороти, при някои марки и с добавка на определена течност. Първите ДПФ-и на Пежо и Ситроен са с живот от около 70 000 км - мой приятел си изпати с едно такова Пежо. После трябва нова течност, която е супер скъпа, а на по-късен етап и подмяна на филтъра. Образуването на кокс във филтъра е следствие от няколко неща, включително от изгарянето на нещо по-тежичко от нафтата, например масло. Или пък дооста по-голям пробег. Тези филтри са консуматив! Презумцията е по-чиста околна среда, а не икономия на средства!
Подкрепям колегата petroff. На около 2 месеца в Бургас се товари по един кораб около 2000 - 2500 тона чиста сяра, която идва от рафинерията точно от сероочистката. И аз не вярвам, че горивата от завода са толкова лоши. Танкерите товарят бензин и дизел за Европа, дори веднъж един кораб обяви пристанище на назначение Щатите. Беше натоварен с бензин. Какво се случва от рампата в Лукойл до отделната бензиностанция - там е проблема.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
Вие сте големи оптимисти. Времето на техническия прогрес, поне според мен, е свършило...
Те хората още през 1899-а са казали, че "каквото има да се изобретява, вече е изобретено" (източник).
Бедна ти е фантазията колко много не си прав
Ако няма техничеси прогрес какво е соларен полет около света? Електромобили и технологии за тях от Тесла? Разработената технология от българска фирма за рециклиране, удължаване живота и увеличаване капацитета на оловно-киселинни акумулатори?
Мога да изпиша доста още подобни за технологии, в процес на проучване и усъвиршенстване. Ако някой си мисли, че изкопаемите горива няма да свършат след стотина години е с голяма грешка. Всичко в момента е насочено към откриване и разработване на евтина и удобна технология да бъде заместен нефта и продуктите му.
Относно замърсяването ето малко сухи данни: АЕЦ - най-евтин и безопасен начин за добив на електроенергия, при правилна експлоатация и стрикно обслужване. Ако някой си мисли за Чернобил всеки път като чуе за АЕЦ, значи му е промит мозъка от близачите управляващи страната ни от '98 година насам. Недостатък - отработеното гориво. Вече има реактори за вторично гориво работещи с отпадъка от АЕЦ като Козлодуй. Има по голяма вероятност да ви убие астероид отколкото съвременен реактор да експлоадира. ВЕЦ - Евтин процес на добив с малко пертолни продукти като отпадък. Както всеки механизъм се нуждае от лубрикиране с петролни продукти. Труден за сериозни ремонти поради спецификата на механизма. За да се построи обаче трябва язовир. Построявайки язовир се променя необратимо и тежко флората и фауната в района около язовирите. ТЕЦ с въглища - Скъп процес на електро-производство поради трудния добив на суровина (ТЕЦ Марица 1 до 3 продават на 270 лв/ kWh). С подходящо очистване на отработените газове значително се редуцира влиянието върху атмосферата. Въпреки всичко си остава най-замърсяващия начин на електро-производство. Както всеки механизъм се нуждае от лубрикиране с петролни продукти. ТЕЦ с природен газ - Скъп процес на електро-производство поради цената на суровината. Както всеки механизъм се нуждае от лубрикиране с петролни продукти. Замърсяването от добива на природен газ вече го написах в предишен пост. Соларен ТЕЦ - Скъп процес на електро-производство. Голяма инвестиция за инсталация заемаща огромни площи. ТЕЦ от биогазове - технологията се използва от поне 30 години в почти всяка голяма животинска ферма. Използват се екскрементите от животните и чрез добавяне на бактерии за ферментация, се събира отделения газ за отопление и електро-производство. На практика на такива места всичко е безплатно - има достатъчно аку и когато приключи газоотделянето имат безплатен тор за пасищата. Фото-волтаици - Скъп процес на електро-производство. Производството на панелите е силно токсично и всеки панел има 8-10 години живот. Преработването на амортизираните панели е силно токсичен процес. Ветро-генератори - евтина технология (не и в България). На всеки 3-5 години се сменят средно 650 литра масла на машина. На всеки шест месеца се добавят средно 100 кг греси и се изхвърлят такива отработени. Пъснати на голяма площ и сервизирането изисква автомобили. Всяка година се използват 15-20 кг силно токсични бои на машина за възстановяване на защитните покрития на пера, кула, гондола и т.н. При работа създават нискочестотни шумове създаващи проблеми за фауната и в двата случая на монтаж - брегово и на вода. НЕ УБИВАТ СЛУЧАЙНО ПРЕЛИТАЩИ ПТИЦИ. Птиците не са толкова тъпи да се блъскат във ВГ. Единственото исключение са прилепите.
Както виждате всяка технология е неекологична. Така че да спираме да използваме ток за по екологично, а и ще спестяваме 100-200 лв на месец. Така ще събираме средства да си сменяме катализаторите и DPF-те, че да върви алъш-вериша на хората.
Ще завърша перефразирайки Лесинг: “Спорете, заблуждавайте се, грешете, но, за бога, мислете, дори погрешно, но сами!” и не се поддавайте на промивките на мозъците.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
Съб Апр 23, 2016 7:24 pm
tarambuka3500
Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 1:42 pm Постове: 891 Местоположение: София
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383