|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
| Автор |
Съобщение |
|
BULL_1985
Регистриран на: Пон Апр 25, 2016 9:41 am Постове: 18 Местоположение: гр. Варна
Автомобил: Impreza II
Рейтинг: 0
|
|
Въпреки, че едва ли някой би могъл да ми отговори ей така на въпроса, все пак реших да попитам за мнение.
Прочетох всичко из форума, но по моя проблем не видях тема.
Чува се едно леко потропване / наподобява клокочене или бълбукане, меко , точно като тропане / в двигателя, като подадеш газ след 1300 оборота приблизително и спира около 2000.
Най-усезаемо се усеща като ги покачиш и при свалянето им подадеш отнова при напомпване на газта така да се каже при спрял автомобил.
Мисля си нещо за разпределителен вал и тн. хубави неща. Всяка помощ е добре дошла.
Мотора е 1.6тс 2004г. - Импреза.
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 4:29 pm |
|
|
|
Кимон
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116  
|
|
Аз мисля че по скоро трябва да си мислиш за още по хубави неща-бутални болтове,а не за разпределителни валове.
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 7:59 pm |
|
|
|
valqk
|
При мен започна така  След 20-25к км си се чуваше, как или аз ще го отворя или той сам Като го отворихме - имаше липсващи парченца от основни и биелни лагери. След като се измери и сменихме само лагери + чистене на сегменти - вече 10к се кара и си е перфектен. Доста често, е и пистонен болт, както казва колегата. Покарай така, докато се увеличи шума и като си му дойде време за отваряне - ще видиш какво е  п.п. Като гледам какъв е двигателя, направо виж в раздел продава части - имаше 2.5 за 500лв - предполагам за 1000 ще може да се купи всичко, така че да се монтира, за още до 500 ще го монтриа някой 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 8:35 pm |
|
|
|
BULL_1985
|
Благодаря ви за отговорите, общо взето се очертават хубави моменти ... И без това както всички знаем 1.6 е крайно слаб мотор , така че живот и здраве ... ще сменяме каквото е нужно - пък било то и двигател... Поздрави !!! valqk ... как се наложи отваряне, сам ли се предаде мотора или стана непоносимо тракането, питам за да знам какво ме очаква ..
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 7:32 am |
|
|
|
1040
|
Цитат: Аз мисля че по скоро трябва да си мислиш за още по хубави неща-бутални болтове,а не за разпределителни валове. Цитат: Доста често, е и пистонен болт, както казва колегата. Бутален болт няма как да тропа. Избийте си го от главата това! Тропането най- често идва от хлабина между цилиндъра и буталото или от биелни лагери. Цитат: И без това както всички знаем 1.6 е крайно слаб мотор , така че живот и здраве ... ще сменяме каквото е нужно - пък било то и двигател... Така е, най- малко мощен е, но е най- здрав физически от всички други над 1.8 . Разликата между 1.6 и 1.8 е в коляновия вал. Диаметъра на цилиндъра е еднакъв. По въпроса за 2.5 мотора: Можеш да сложиш от 99-03 година 156кс. След 03 година също става, но само мотора, който е без AVLS системата. Всяакви други мотори можеш да сложиш от различни години, но се изисква преправяне.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 8:20 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Само че каква е гаранцията че ще сложиш читав мотор който е на 250 000 и той няма да се разтропа след 30 000 да речем ? В единия сличай даваш 1000 да речем без никаква гаранция , в другия 1800 да речем но поне знаеш че всичко вътре е ревизирано.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 8:31 am |
|
|
|
BULL_1985
|
quietriot гаранции за нищо няма в частите втора употреба ... 1040 и аз това чувам за 1.6 двигателите ... ще има нужда от разглобяване и ще видим, написаното от всички до момента ще ми помогне много благодаря още веднъж... 
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 9:09 am |
|
|
|
valqk
|
BULL_1985 написа: valqk ... как се наложи отваряне, сам ли се предаде мотора или стана непоносимо тракането, питам за да знам какво ме очаква .. Реших, да го отворим, преди да се отвори сам. Може би щеше да изкара още 10-20к км, но щеше да има биели през блока, ако го бях покарал още така... все пак, имаше малки парченца от лагерите из маслената система и си липсваха от работната страна - на основните лагери. А, да - полирахме вал, по препоръка на майстора. Тенчо, добре де - луфт в биелата... Гаранция - няма, ако се вземе нещо неотваряно, но е доста по-бързо и евтино и ще съживи мъртвеца Щом, Тенчо казва, че може да се сложи 2.5 от 99-03 - явно е правил подобни магарии или е гледал инсталацията. Ако питаш мен и имаш възможност - звъни виж за мотора от легасито в продава, чуй г'син Тенчо и действай Пък, след някоя друга година ще отвориш и 2.5-цата, но ще си покарал и парите ще са се 'избили' 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 9:13 am |
|
|
|
quietriot
|

valqk написа: BULL_1985 написа: valqk ... как се наложи отваряне, сам ли се предаде мотора или стана непоносимо тракането, питам за да знам какво ме очаква .. Реших, да го отворим, преди да се отвори сам. Може би щеше да изкара още 10-20к км, но щеше да има биели през блока, ако го бях покарал още така... все пак, имаше малки парченца от лагерите из маслената система и си липсваха от работната страна - на основните лагери. А, да - полирахме вал, по препоръка на майстора. Тенчо, добре де - луфт в биелата... Гаранция - няма, ако се вземе нещо неотваряно, но е доста по-бързо и евтино и ще съживи мъртвеца Щом, Тенчо казва, че може да се сложи 2.5 от 99-03 - явно е правил подобни магарии или е гледал инсталацията. Ако питаш мен и имаш възможност - звъни виж за мотора от легасито в продава, чуй г'син Тенчо и действай Пък, след някоя друга година ще отвориш и 2.5-цата, но ще си покарал и парите ще са се 'избили'  тая я играх един път с въздушното , евтиното винаги излиза скъпо........сега ще отварям като му дойде времето, засега като загреее спира да чука...по натам, ще видим.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 9:52 am |
|
|
|
BULL_1985
|
Забравих да спомена, че този звук, ту се чува ту не без значение от студен или топъл двигател, не е постоянно тракане, а при подаване съвсем леко на газ ... във високите обороти всичко е наред. Възможно е и да е обтегача на ремъка, ще сваля капаците и пак ще пиша. Показаха ми един прецакан обтегач от форестър, който се беше разбил на много специфично място , имаше като резка от вътрешната част където влиза в някакъв чоп ...  , а самата кола е тракала много зверски ... и след смяната му нещата са били ок.
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 12:51 pm |
|
|
|
1040
|
|
Звука от обтегача е като все едно удряш две отвертки една в друга по металните им части. Дори и зад пластмасов капак на ангренажа звука е много отчетлив и се чува много добре в купето.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 1:08 pm |
|
|
|
BULL_1985
|
|
Не мога да си обясня ако е някой от другите по-тежки случай, защо само при подаване на газ се чува.
Все пак , като се поразровя ще пиша, че така ми е ясно - няма как да го установим ...
При мен реално притраква 4-5 пъти и спира и то когато си иска ... най-вероятно ремъци и тн. никога не са сменяни ...
Казаха ми около 400 лв. за цялата процедура ремъци, ролки, обтегач .. най вероятно това ще се случи ...
Но първо искам да го видя на какво положение е.
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 2:02 pm |
|
|
|
takev
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83 
|
Хмм , аз съм тотален лаик по тази тема . Но при мен имаше един такъв метален притракващ звук който ме дразнеше доста (и сега ме дразни). Оказа се че не е нещо по мотора, а под мотора  Просто на генерацията има едни топлообменници който с времето от изстиване и загряване се разхлопват и дрънчат. При мен дрънчат като подам газ и най-отчетливо ги чувам межуд 1800-2400 об. Не казвам че при теб е това проблема (най малко нз дали ги имаш същите тези магарии на генерацията). Но нищо не пречи да я качиш на подемник и да я тествате.
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 2:31 pm |
|
|
|
BULL_1985
|
Като я взехме преди около 2 седмици първото нещо беше да се смени гърнето и заварки по едни гадни метални ламарини около катализатора и по тръбите ... които лично мен много ме дразнят и бих ги разкарал , но засега ще постоят. Та звука не е като на ламарина , ако съм разбрал за кое говориш ... Иначе имам вече няколко часа прекарани под колата ... сега остана да отворим и капаците на ремъка ...  ... дано се спрем до там ... 
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 3:31 pm |
|
|
|
Кимон
|
1040 написа: Бутален болт няма как да тропа.
За пръв път чувам че бутален болт няма как да тропа.Тропа,та дрънка.Бутало тропа в цилиндъра когато е студен двигателя,като загрее буталото се разширява и нормално спира да чука.Бутален болт чука независимо в студено и топло състояние на двигателя,като в топло може да чука и повече.Не може биелни лагери да чукат,а бутален болт да не чука.И двата елемента се товарят от тежеста на буталото при постъпателното му движение в цилиндъра,и ако има луфт в някой от двете места чука много добре.Особено като се подаде рязко газ,върне се и пак се подаде рязко.А специално при Субару,това се наблюдава не съвсем рядко. Наистина 1,6 двигателя е най здравия мотор в програмата на Субару.И не е вярно че е слаб като мощност.Съвсем си е нормален за двигател 1,6/95 к.с.Слаб е ако го сравнявате с двигатели от друг клас,но в неговия си клас си е баш на място.На по късен етап Субаро го замени с 1,5 двигател.
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 5:39 pm |
|
|
|
Valio
|
Тенчо може би е имал предвид ,че е изключително рядко да се получи чукане на буталния болт при този модел мотор.. 
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 6:21 pm |
|
|
|
1040
|
|
Да, бутален болт може да тропа при Фиат или Форд или нещо друго. За да си отговорите на въпроса дали може да тропа бутален болт, нека просто погледнем каква е заводската хлабина между буталния болт и втулката на мотовилката. За да се разтропа бутален болт при тази хлабина 4-8 хилядни , то хлабините в биелните лагери вече трябва да са станали толкова големи, че мотора щеше да е изтропал много отдавна.
Прикачени файлове:
piston pin.jpg [ 55.17 KiB | Прегледано 8625 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 9:44 pm |
|
|
|
Кимон
|

1040 написа: Да, бутален болт може да тропа при Фиат или Форд или нещо друго. За да си отговорите на въпроса дали може да тропа бутален болт, нека просто погледнем каква е заводската хлабина между буталния болт и втулката на мотовилката. За да се разтропа бутален болт при тази хлабина 4-8 хилядни , то хлабините в биелните лагери вече трябва да са станали толкова големи, че мотора щеше да е изтропал много отдавна. Moите уважения Тенчо,но казаното от теб не доказва че бутален болт не може да тропа както твърдиш.Не разбрах и защо на Форд и Фиат може ,а на Субару не може като хлабините в буталните болтове и малката глава на биелата са аналогични и при тях както на Субару,вероятно имаш в предвид името на производителя.Естествено че при цитираната от теб хлабина не може да чука никога бутален болт,както не чука с подобна хлабина в който и да е втулков лагер.Разбира се че чукане ще се появи когато тази хлабина нарасне многократно.Не трябва да се забравя че буталния болт и втулката е един от сравнително оскъдно мазани места по двигателя.Той е малък по диаметър в сравнение с лагера на голямата глава на биелата,в него няма никога масло под налягане както е в биелния лагер който е хидродинамичен и работи винаги под маслен клин.Така че лагеруването на буталния болт е най обикновен втулков лагер,по уязвимо място и се маже от общото разпръскване на маслото от картера.А да не говорим когато се ползват неподходящи масла,рядко сменяни и с понижено ниво в картера какво се получава с пистонния лагер-износва се както втулката,така и болта в резултат на което хлабината нараства и първоначално се появява слабо чукане,което с времето се повишава.
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 11:11 pm |
|
|
|
1040
|
Колега, това на теория е така. На практика виждал ли си бутален болт на Субару, който да тропа така и да си измерил реално луфта за да се знае колко се износва и кога почва да се чува? Иначе теорията е такава. Иронията е пък такава, че няма как да се износи втулката на биелата преди мотора да изтропа лагери. Хлабините предимно са от хлабави бутала и големи хлабини в биелните лагери. Да се чува в мотора само и единствено шум от хлабината на буталния болт спрямо ухото на биелата няма как да се получи. Има и една друга ирония, че на дизела съединителя не се сменя, но това е за друг раздел вече Мотора на Васко (Unufri) EJ205 издаваше същите звуци и след като новият собственик пусна тема за ребилд на мотора се видяха ясно сенките в биелните лагери. Със сигурност и хлабината на буталата вече не е заводската 2 стотни, а е доста далеч от нея, но това ще покаже само времето, докато той измери всичко.
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 11:32 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Колега Кимон, аз не разбрах, къде според теб трябва да се появи тая хлабина от кофти мазане - между буталния болт и лагера на мотовилката, или в леглата на буталния болт в самото бутало. При нормални хлабини бронзовата втулка в ухото на биелата дава по-добри условия за триене и съответно по-голяма част от осцилациите се поемат от нея. Възприетия от Субару дизайн (fully floating gudgeon pin) дава възможност и за движение на болта в буталото, но "оскъдното мазане" е в полза на биелата (чрез отвор в ухото).
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Сря Апр 27, 2016 7:29 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|