Отговори на тема стр <  1, 2
 Шум от двигател. 
Автор Съобщение

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1040 написа:
Колега, това на теория е така. На практика виждал ли си бутален болт на Субару, който да тропа така и да си измерил реално луфта за да се знае колко се износва и кога почва да се чува?
Иначе теорията е такава. Иронията е пък такава, че няма как да се износи втулката на биелата преди мотора да изтропа лагери. Хлабините предимно са от хлабави бутала и големи хлабини в биелните лагери.
Да се чува в мотора само и единствено шум от хлабината на буталния болт спрямо ухото на биелата няма как да се получи.
Има и една друга ирония, че на дизела съединителя не се сменя, но това е за друг раздел вече :)

Мотора на Васко (Unufri) EJ205 издаваше същите звуци и след като новият собственик пусна тема за ребилд на мотора се видяха ясно сенките в биелните лагери. Със сигурност и хлабината на буталата вече не е заводската 2 стотни, а е доста далеч от нея, но това ще покаже само времето, докато той измери всичко.

Тенчо, аз спирам да споря с теб,ти имаш повече опит в практиката.Не знаех до сега че на теория едно нещо може да е така,а на практика да не е.Което по друг начин казано е че законите и правилата в механиката на практика може да не важат.
Поздрави от мен. :beer:

Сря Апр 27, 2016 7:37 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колега Кимон,
аз не разбрах, къде според теб трябва да се появи тая хлабина от кофти мазане - между буталния болт и лагера на мотовилката, или в леглата на буталния болт в самото бутало. При нормални хлабини бронзовата втулка в ухото на биелата дава по-добри условия за триене и съответно по-голяма част от осцилациите се поемат от нея. Възприетия от Субару дизайн (fully floating gudgeon pin) дава възможност и за движение на болта в буталото, но "оскъдното мазане" е в полза на биелата (чрез отвор в ухото).

"fully floating gudgeon pin" не е измислен от Субару,а 90% от от всички двигателопроизводители ползва този принцип при конструктивното решение на буталомотовилковата група.А къде става точно износването-в мотовилката или буталото ти сам си отговаряш:"бронзовата втулка в ухото на биелата дава по-добри условия за триене и съответно по-голяма част от осцилациите се поемат от нея". Но Тенчо казва,че на теория е така,но на практика не е така.

Сря Апр 27, 2016 7:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много голяма част от маслото, което маслените сегменти обират от стените на цилиндъра попада директно върху буталния болт, както и в частност през отворчето отгоре на биелата за да се маже и втулката. Движението там е само няколко градуса при това споделено между втулката на биелата и отвора на буталния болт в буталото.
Наскоро ми се случи да отворя двигател от Шевролет Камаро 5.7 и там биелите с болтовете се сглобяват в стегната сглобка чрез нагряване на биелата или/и изстудяване на буталния болт. Триенето ставаше само в отвора на буталото, който е мек алуминий. Износване нямаше и втулките се въртяха вътре сравнително стегнато. Двигателя е от 92-ра година.

Сря Апр 27, 2016 8:33 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
1040 написа:
Много голяма част от маслото, което маслените сегменти обират от стените на цилиндъра попада директно върху буталния болт, както и в частност през отворчето отгоре на биелата за да се маже и втулката. Движението там е само няколко градуса при това споделено между втулката на биелата и отвора на буталния болт в буталото.
Наскоро ми се случи да отворя двигател от Шевролет Камаро 5.7 и там биелите с болтовете се сглобяват в стегната сглобка чрез нагряване на биелата или/и изстудяване на буталния болт. Триенето ставаше само в отвора на буталото, който е мек алуминий. Износване нямаше и втулките се въртяха вътре сравнително стегнато. Двигателя е от 92-ра година.

Искал си да кажеш буталните болтове са се въртели сравнително стегнато а не втулките,защото в този случай втулки няма.Да,прав си това е другите 10% от начина на решение на лагеруването на буталния болт.Известен начин,прилаган отдавна/Лада,Жигули така са решени още на времето/,но не е много популярен и не се е наложил като масов.Класиката е както при Субаро.Алуминия на буталото в този случай независимо че е алуминии хич не е мек и е доста специален.Освен това общата площ на триене е по голяма от площта когато е само биелна втулка и базата на лагеруването е доста по голяма-почти колкото е диаметъра на буталото.Дребни разлики,но от съществено значение. :)

Сря Апр 27, 2016 8:59 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега Кимон,
за да не сме голословни - измери моля те хлабините на тези елементи в двигателите, които разглобяваш и дай данните да видим при каква хлабина в ушите на буталото ще чуваш слап от това място. Аз не виждам къде теорията си противоречи с практиката. Този дизайн Субару са си го избрали по определени съображения (демонтаж на бутала и ъгъл на осцилация). И на теория и на практика има вероятност да се износи всеки механизъм при определени условия, но от практиката ПРИ Субару тази тенденция за този възел не е установена (справка 1040, и не само).

лек и спорен ден

Сря Апр 27, 2016 9:20 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колега Кимон,
за да не сме голословни - измери моля те хлабините на тези елементи в двигателите, които разглобяваш и дай данните да видим при каква хлабина в ушите на буталото ще чуваш слап от това място. Аз не виждам къде теорията си противоречи с практиката. Този дизайн Субару са си го избрали по определени съображения (демонтаж на бутала и ъгъл на осцилация). И на теория и на практика има вероятност да се износи всеки механизъм при определени условия, но от практиката ПРИ Субару тази тенденция за този възел не е установена (справка 1040, и не само).

лек и спорен ден

Лек и спорен и за тебе :bow:

Сря Апр 27, 2016 9:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 18
Автомобил: Impreza II
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Искам да се извиня на всички за създалия се лек спор ...

Съвсем скоро ще се пристъпи към разглобяване и надявам се ще стане ясно.

Ако е възможно да фокусирам вниманието ви на това, че тракането при мен не е постоянно, а само при подаване на газ и то леко в ниските и не винаги.

Тези неща за които всички по-горе говорят постоянно ли се чуват или има вероятност да изчезват и да се появяват.

Благодая ... :good:

Сря Апр 27, 2016 1:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
BULL_1985 написа:

Ако е възможно да фокусирам вниманието ви на това, че тракането при мен не е постоянно, а само при подаване на газ и то леко в ниските и не винаги.

Тези неща за които всички по-горе говорят постоянно ли се чуват или има вероятност да изчезват и да се появяват.

Благодая ... :good:

Колега всеки случай сам за себе си е специфичен и трудно може да се отговори с да или не.Най добре ще се разбере като се отвори двигателя.Пожелавам ти да се окаже нещо елементарно и да не е най лошото.

Сря Апр 27, 2016 2:12 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Колега, няма ли да е по- добре преди да разглобяваш каквото и да е да пробваш посещение в сервиз. Пък може и да си спестиж няколко нули от сметката.

Сря Апр 27, 2016 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Аз посетих най-добрия в моя град, човека ми обърна голямо внимание, именно той ми показа този разбит обтегач от др. кола и ми каза, че често трака той, аз реално няма да разглобявам кой знае какво ... на първо време искам да видя на какво положение е ремъка и обтегача и ако се налага нещо по-сериозно, му я оставям ... като съм сигурен, че ще е в добри ръце. :beer:

Чет Апр 28, 2016 7:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Успях да погледна въпросната обтяжна ролка - не е смляна до метал и не дрънчи толкова шумно ... НОоооо ..!!! :D

Цялата е умаслена-а-а-а ... и един път е Ок, друг път не .... ще се сменя. :bow:

Пон Май 16, 2016 7:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 186
Автомобил: Outback 3.6 2016
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
и аз имам подобно тракане в двигателя , най добре се чува когато е на обороти , понякога е по силно , понякога по слабо. Чува се от левите цилиндри ( ако е обтегач не би ли трябвало да се чува от към капака с ремъка ? ) Консултирах се с майстор и засега съм с добавка - намаля на около 50%. Моето тракане не е шум , а направо чукане на метал в метал , като "удрянето на две отвертки една в друга" , както колегата направи сравнение по горе

Пон Май 16, 2016 9:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 186
Автомобил: Outback 3.6 2016
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Имам един друг въпрос - при хлабина между бутало и цилиндър и след смяна на бутало със сегменти не е ли логично да е износен и самия блок и проблема да се реши само на 50% ?

Вто Май 17, 2016 7:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Мисля, че говорим за различен вид шумове, а и аз си погледнах обтегача и определено след подобно протичане на масло е за смяна.

В твоят вариант е нещо от постовете на колегите, по повод на износен блок хич не разбирам, но мисля, че за това са сегментите. :-?

Сря Май 18, 2016 7:57 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2