|
Страница 1 от 1
|
|
странен проблем с управлението
| Автор |
Съобщение |
|
toncheff
|

Здравейте, От известно време имам странен проблем с управлението. Малко е трудно да се обясни, но при завъртане на волана от нулева позиция в която и да е посока и при връщането му се усещат нещо като тласъци. По-точно волана се връща на прекъсвания (степени) и това е малко объркващо и като цяло се усеща известна неинформативност какво точно се случва с колелата. Особено осезаемо е когато с висока скорост описваш дъга с леко завъртян волан и ако трябва правиш корекции в обратна посока, то първото движение на волана наобратно става с някакъв тласък в него и после се завърта нормално. Малко неясно го описах, но точно това се усеща. Колата се кара нормално, но това определено не е ОК, особено с по-висока скорост. Действия до тук: - сменени биалетки и тампони на стабилизираща щанга - нямат отношение към случая, освен факта, че като излезе от сервиза със сменени части и тогава започнах да усещам този проблем. - последвал преглед на цялата предна ходова част, вкл. и рейката - няма луфтове, тракания и т.н. (тракане не усещам и аз като карам) - набедена помпа на хидравликата (че е по-евтина). Смяна на помпата с друга и няма промяна. Питането ми е дали някой има идея за какво иде реч, преди да се хвърлям насляпо с ремонт (подмяна) на рейка, щото така по метода на изключването не се отразява добре на джоба...  Може ли рейката да е тръгнала, но да не се усеща при диагностика? Поздрави!
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 5:28 pm |
|
|
|
toncheff
|
|
Забравих....колата е Импреза 2.0 (125к.с.) 2003та
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 6:53 pm |
|
|
|
Valio
|
Проблема трябва да е в карето между кормилния прът и рейката.Не съм сигурен дали може да се провери на 100%,когато е на място.Най добре разкачете карето в единия край за да може да се провери на 100%. 
|
|
|
|
| Чет Апр 07, 2016 8:01 pm |
|
|
|
toncheff
|
|
Не знам, не ми се вярва да е в карето проблема, понеже няма никакъв луфт, свободен ход или тракане. За мен е нещо в самата рейка, понеже там нали има клапанно тяло и хидравличен цилиндър и при превключване на посоките със завъртането на волана има някакъв ненормален момент в самото начало. По механичната част (зъбна рейка и пиньон) вероятно няма проблеми, понеже диагностиките не откриват нищо. Продължението на пиньона е клапанно тяло, което превключва подаването на налягането от помпата съответно към лява/дясна камера на хидравличното бутало. Може би там има нещо или самото бутало смесва двете камери и така се получава тази стъпка(тласък). По подобие на заминало газово амортисьорче на кухненско шкафче, което се затваря на тласъци. Ако някой има подобен опит или е наясно с рециклирането на рейки да споделя без притеснения.....[emoji3]
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 8:30 pm |
|
|
|
Valio
|
Точно защото няма да има луфт казах ще много трудно ще се разбере без да се откачи карето.Това което те съмнява е много малко вероятно,пак ти казвам проверете по обстойно карето,пък прави каквото сметнеш за добре.Успех 
|
|
|
|
| Пет Апр 08, 2016 10:06 pm |
|
|
|
patko
|
|
Ремък за хидравликата сменял ли си? Ако не - опитай с нов.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Съб Апр 09, 2016 5:46 am |
|
|
|
toncheff
|
patko написа: Ремък за хидравликата сменял ли си? Ако не - опитай с нов. Имаш предвид да приплъзва ли? Не може да е това. Ремъка е на около 20000км при първоначалното обслужване. А и като сменях помпата го натягахме наново. Карето ще го погледнем по-обстойно. Наистина така на място няма никакви признаци. А нормално ли е, при незапален мотор и неработеща хидравлика,лекото развъртане ляво - дясно на волана да кара в рейката да се чува чаткане като от фуражомелка.  Аз имам и друга кола - няма такова нещо там.
|
|
|
|
| Съб Апр 09, 2016 10:03 am |
|
|
|
patko
|
toncheff написа: patko написа: Ремък за хидравликата сменял ли си? Ако не - опитай с нов. Имаш предвид да приплъзва ли? Не може да е това. Ремъка е на около 20000км при първоначалното обслужване. А и като сменях помпата го натягахме наново. Карето ще го погледнем по-обстойно. Наистина така на място няма никакви признаци. А нормално ли е, при незапален мотор и неработеща хидравлика,лекото развъртане ляво - дясно на волана да кара в рейката да се чува чаткане като от фуражомелка.  Аз имам и друга кола - няма такова нещо там. Моят опит с чисто нов ремък Дайко и насичаше по същия начин като със стария. Насичането преди Дайко-то започна преди ремъкът да е направил 15000 км. Не помня производителя. Накрая взех ремък от Мимо и край с проблема.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Съб Апр 09, 2016 4:48 pm |
|
|
|
toncheff
|
patko написа: toncheff написа: [quote="patko"]Ремък за хидравликата сменял ли си? Ако не - опитай с нов. Имаш предвид да приплъзва ли? Не може да е това. Ремъка е на около 20000км при първоначалното обслужване. А и като сменях помпата го натягахме наново. Карето ще го погледнем по-обстойно. Наистина така на място няма никакви признаци. А нормално ли е, при незапален мотор и неработеща хидравлика,лекото развъртане ляво - дясно на волана да кара в рейката да се чува чаткане като от фуражомелка.  Аз имам и друга кола - няма такова нещо там. Моят опит с чисто нов ремък Дайко и насичаше по същия начин като със стария. Насичането преди Дайко-то започна преди ремъкът да е направил 15000 км. Не помня производителя. Накрая взех ремък от Мимо и край с проблема.[/quote] Това е супер странно. Какво е обяснението? Не може да приплъзва според мен, но пък е най-лесно и евтино да пробвам.
|
|
|
|
| Съб Апр 09, 2016 6:20 pm |
|
|
|
patko
|
Аз имах биене и в демпферната шайба, която беше сменена, но след като оправих проблема с насичането. viewtopic.php?f=6&t=10483Тук има решение на този проблем и само със смяна на ремъка. Да уточня - колата беше старото Легаси 2000 см, а не тази от подписа.
|
|
|
|
| Нед Апр 10, 2016 11:13 am |
|
|
|
toncheff
|
|
Малко ъпдейт по темата. Филмът е пълен..[emoji19]. Сменени: -Хидравлична помпа -Ремък -рейка с друго каре към кормилния прът -маслото на хидравликата. Ефект нулев. Не е истина. От всичко по системата остана казанчето и маркучите към рейката. При смяната на рейката усетих лек луфт нагоре-надолу в лявото вътрешно каре на полуоската, ама майсторите ме увериха, че не е нищо и едва ли е от това. А и определено усещам като хидравличен тласък(удар, насичане) във волана. Не е истина просто. От нищото ей така един ден се появи това и няма оправия. Няма теч и със старата и новата рейка, с новата волана стана изключително лек, не смуче въздух определено. Нямам идея вече.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Чет Апр 28, 2016 8:23 pm |
|
|
|
Кимон
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116  
|
toncheff написа: Малко ъпдейт по темата. Филмът е пълен..[emoji19]. Сменени: -Хидравлична помпа -Ремък -рейка с друго каре към кормилния прът -маслото на хидравликата. Ефект нулев. Не е истина. От всичко по системата остана казанчето и маркучите към рейката. При смяната на рейката усетих лек луфт нагоре-надолу в лявото вътрешно каре на полуоската, ама майсторите ме увериха, че не е нищо и едва ли е от това. А и определено усещам като хидравличен тласък(удар, насичане) във волана. Не е истина просто. От нищото ей така един ден се появи това и няма оправия. Няма теч и със старата и новата рейка, с новата волана стана изключително лек, не смуче въздух определено. Нямам идея вече.
Sent from my iPhone using Tapatalk В техниката магии няма.  Колега,след всичко сменено до момента както изброяваш и ефекта е нулев,остава да си ревизираш лагерите на макферсоните и въобще всичко около тях.
|
|
|
|
| Чет Апр 28, 2016 9:55 pm |
|
|
|
toncheff
|

Здравейте отново, [emoji16]Проблемът е решен с/у четири скобички за по 1лв. Оказа се, че при определени обороти на двигателя(съответно помпата) миниатюрно количество въздух се засмуква, най-вероятно от снадката на щуцера на казанчето и маркуча за помпата. Затова и на празен ход няма никакви проблеми, нито помпа вие и т.н.Оригиналните скоби не държат, впили са се с годините в маркуча, който е остарял и така. Признаци за това-никакви. Няма теч, омасляване или каквото и да било. Днес , след няколкочасово четене на форумите, реших пак да погледна казанчето и докато жената въртеше ляво-дясно и форсираше двигателя, се появиха точно две балончета. Веднага сложих скобички на всичките четири възможни места и филма приключи.....засега.  Даже старите не съм ги махнал, а само ги преместих да освободят място за тези с винт. Не знам колко са удачни, понеже от вибрациите може и да се поразхлабят, а системата е изключително сензитивна. Та така, след близо 500лв похарчени за помпа, рейка и т.н...човек се учи докато е жив....[emoji3] Най-хубавото е, че прекъснах в зародиш порочните мисли за раздяла.[emoji3][emoji3] Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
5
|
|
| Съб Апр 30, 2016 5:35 pm |
|
|
|
toncheff
|

toncheff написа: Здравейте отново, [emoji16]Проблемът е решен с/у четири скобички за по 1лв. Оказа се, че при определени обороти на двигателя(съответно помпата) миниатюрно количество въздух се засмуква, най-вероятно от снадката на щуцера на казанчето и маркуча за помпата. Затова и на празен ход няма никакви проблеми, нито помпа вие и т.н.Оригиналните скоби не държат, впили са се с годините в маркуча, който е остарял и така. Признаци за това-никакви. Няма теч, омасляване или каквото и да било. Днес , след няколкочасово четене на форумите, реших пак да погледна казанчето и докато жената въртеше ляво-дясно и форсираше двигателя, се появиха точно две балончета. Веднага сложих скобички на всичките четири възможни места и филма приключи.....засега.  Даже старите не съм ги махнал, а само ги преместих да освободят място за тези с винт. Не знам колко са удачни, понеже от вибрациите може и да се поразхлабят, а системата е изключително сензитивна. Та така, след близо 500лв похарчени за помпа, рейка и т.н...човек се учи докато е жив....[emoji3] Най-хубавото е, че прекъснах в зародиш порочните мисли за раздяла.[emoji3][emoji3] Sent from my iPhone using Tapatalk Всичко хубаво, но само за 1 ден. От вчера пак е със споменатия проблем. Днес смених шланга от казанчето до помпата, смених "О" ринга на смукателната част на помпата, както и подрязах краищата на другото маркуче, което е от рейката към казанчето, защото краищата му бяха премазани от скобите. Сега просто няма как да е от двата маркуча вече. Но проблема пак го има. Беше изчезнал за 1 ден, след мерките от предния ми пост. Остават шланговете/тръбите високо налягане от помпата до рейката и казанчето. Всичко друго е сменено. Имам чувството, че нещо пречи на флуида да циркулира нормално. Като че ли циркулира със забавяане и на тласъци. Определено не е нещо механично.
|
|
|
|
| Сря Май 04, 2016 6:34 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|