Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  >
 Необясними странности с AVCS и други съкращения 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имаш предвид отзад на главата, а не на блока предполагам.
Ти проблем с AVLS системата ли имаш или с AVCS системата?
Извинявай, че питам, но чета от началото темата и се опитвам да помогна с опита, който имам с моя 3.0 R мотор, но все още немога да се включа подготвен.
4-те клапана (двата предни за AVCS и двата задни за AVLS) имат еднакви физически характеристики или поне аз като мерих това разбрах.
Задните соленоиди за AVLS-а или с други думи казано за лифт системата на клапаните се задейства на принципа on/off с известен хистерезис разбира се. Пробвал съм различни обороти на включване на големите гърбици и на ниски обороти има най- голям ефект. При мен ги бях направил на 2200 оборота да се включват и на 2100 се изключваха.
Предварително се извинявам ако не се включвам подготвен :)

Нед Май 08, 2016 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тенчовски,

Не си неподготвен, ама проблема е друг - на празен ход понякога се появява едно несинхронно претреперване на мотора, сякаш прекъсва, или е 8-мак с къдрави валове. Лошото е, че това може да се появи 1 път на седмица, 3 пъти на ден, 2 пъти в годината, за 2-3-5-100 секунди и няма никакво логично обяснение.
Та това няма общо с ВВТ системата, защото тя не работи на празен ход.
Естествено на тези обороти, още повече при атмосферна кола, няма как да има детонации, независимо че нок брояча регистрира някакви единици.

Чудя се какво може да получава "аритмия" на празен ход и да ни дразни толкова.
Не са бобини, инжектори и проблеми в карантиите със сигурност...нещо по периферията се ебава - може ли ЕГР или ПЦВ клапана да припадат от време на време и то на празен ход с подобен ефект върху двигателя?

Нед Май 08, 2016 9:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
Извинявай и ти за разхвърляното и хаотично поднесено инфо :)
Знам аз, че отзад са клапаните за лифта, но защо ли по нбякое време съм решил, че тая групичка от 4 клапана влиза в книгите с наименованието AVCS ...
Ако трябва да перефразирам с правилните вече определения - с AVCS OCV клапаните (отпред) забелязвам една драма (осцилация по логове на единия), а при AVLS (тези отзад) друга (дори при празен ход и на място Duty показанията на единия се разминават от другия с 0.4%).

Нед Май 08, 2016 9:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Отговори с цитат
Имам един такъв разглобен механизъм от 4-ри цилиндров и мога да го наснимам ако представлява интерес.
Та интересното е, че при ниско налягане на маслото (все още незнам какъв е прага на налягането) има един стопиращ пин с пружина, който пин се издърпва назад и разрешава движението на зъбното колело спрямо вала при достигане на това налягане на маслото. Ако не се достигне това налягане на маслото за да се преодолее силата на пружината, то зъбното колело спрямо вала няма да започне да се движи.

Нед Май 08, 2016 9:39 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
Хм, на мен по-скоро въпроса за задните клапани и захранването на системата като цяло е провкиран от това, че искам да разбера дали маслото и налягането му може да е причина за тази разлика в Duty стойностите или това е ефект от нещо друго и AVLS систематаи респективно OSV клапаните компенсират някакъв проблем...

Нед Май 08, 2016 10:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Да взема да опиша, как стоят нещата при мен от-до, че до сега се включвам само с откъслечни изречения. При оглед при Любо и по-точно при диагностика при Владо, преди да я купя, не ми е споменал нищо такова. Единственото, което се видя, е че при натоварване смукателният разпределителен вал на първа глава закъснява с няколко секунди спрямо другия, за да достигне желаните градуси отклонение. Маслото беше на 12-13 000 км (сменяли са го на всеки 15 000, а колата е на реални 156 000 км вече и до скоро само на бензин) и изказаха предположение, че е възможно това да се оправи след смяна на маслото. Ако не - ще се пробва с друг OCV соленоид. Сипах добавка за измиване в маслото, покарах 300 км с нея и смених маслото (сложих Енеос 5W40 по препоръка на Любо от магазина на Мимо). В момента такова закъснение също има, но е изключително минимално, т.е. съвсем пренебрежимо. Очевидно е имало ефект. Преди следващата смяна на масло, ще сипя още веднъж от същата миеща добавка. При мен веригите не са пипани, не са дали до момента никаква индикация за проблем, пробегът им е реални 156 000 км (колата я купих от първи собственик от БГ, тя затова е и без навигация, така е поръчана за БГ). Катализаторите също не са дали никакви индикации за проблем, стоят си оригиналните.

Vmax написа:
Тенчовски,

Не си неподготвен, ама проблема е друг - на празен ход понякога се появява едно несинхронно претреперване на мотора, сякаш прекъсва, или е 8-мак с къдрави валове. Лошото е, че това може да се появи 1 път на седмица, 3 пъти на ден, 2 пъти в годината, за 2-3-5-100 секунди и няма никакво логично обяснение.
Та това няма общо с ВВТ системата, защото тя не работи на празен ход.
Естествено на тези обороти, още повече при атмосферна кола, няма как да има детонации, независимо че нок брояча регистрира някакви единици.

Чудя се какво може да получава "аритмия" на празен ход и да ни дразни толкова.
Не са бобини, инжектори и проблеми в карантиите със сигурност...нещо по периферията се ебава - може ли ЕГР или ПЦВ клапана да припадат от време на време и то на празен ход с подобен ефект върху двигателя?

Откакто съм я купил тази кола, тя си работи така нервно на празен ход точно и само понякога. Интересното е, че съм гледал и други, които също така работят. Не съм хванал някакъв патърн, кога, как и защо, но винаги при студено палене има една такава нервна колеблива работа за 1-2 минути. След което има моменти, в които моторът спи и не мръдва грам, има други моменти, в които работи с въпросното неритмично "прекъсване". Смених свещите, по старите не открих никакви проблеми, нито индикации за проблемна работа. Отказах се да се боря с това. Въпреки че вакуумът е стабилен около 260-270 милибара и при измерване със стрелкови манометър нямаше никакви трепвания на стрелката, все пак допуснах, че може да има някое клапанче, което вече да е почнало да се натяга, все пак 150+ 000 км, без да е пипано нищо. След което монтирах ГИ сам, свалях колектора, подмених всички гумички, щуцерите съм ги лепил с хубаво лепило за резба и т.н. Това съм го правил многократно на предишните ми Рена и грижи с уплътняването не съм имал никога. След като подкарах ГИ да работи на празен ход, за пръв път се загледах в дълготрайните тримове на празен ход. И на бензин и на газ разликата в двете банки е около 10%, като първа глава работи по-бедно, съответно стои на +10-тина %, а втора глава си стои около и на 0-та. Преди смяната на маслото и на гумичките съм гледал само в движение тримовете - предимно на магистралата (докато си следях температурите след профилактиката на охладителната система), имаше разлика от 3.2 до 4% в дълготрайните тримове на двете банки. Сега разликата е под 1%, понякога и директно 0%, но само в движение. Отидох при Тони в Динамик Арт за настройки и той забеляза същото нещо с тримовете на празен ход и леко нервната работа на мотора. Търсихме пропуск на въздух със спрейче, но фалшиво ни излъга ЕГР-а. Вчера и аз се мъчих със спрейчето и установих, че като охладя тръбичките на бензина, тогава сместа става малко по-богата и за кратко мърдат тримовете в минус и после се оправят. Когато пък охладя тялото на ЕГР клапана, отиват на -20% за кратко, но ако смучеше през него въздух, нямаше едната глава да е на 0%, та просто си го обяснявам с това, че спрейчето го охлажда доволно, но какво се случва от там нататък - нямам идея. Същото се получава и на газ, разлика няма.

Закачих и FreeSSM-а, на празен ход и двата разпределителни вала са си твърдо на 0 градуса отместване. Интересното е, че както има разлика в корекциите на двете банки от по 10%, така инжекторните времена за едната и за другата банка се различаваха с 0-1-2% макс на моменти. Това ми се стори много странно, при положение, че реално тези корекции трябва да оказват влияние точно, единствено и само върху инжекторните времена. Започвам да се чудя, колко още колеги с такива разминавания има, които дори не подозират за това.

Опитах се и с RomRaider да направя някакви графики на OCV и OSV клапаните, не видях никакви колебания, но не съм и сигурен, че съм логвал правилните параметри. Отделно и аз си мисля, че разликите в корекциите на празен ход и нервната работа понякога нямат абсолютно нищо общо с механизмите на променливото газоразпределение. Затова най-добре да се срещнем тримата с този проблем на живо и да правим заедно логове и да сравняваме. Понеже събота е работен ден, в неделя ще мога да отделя някакво време за това, само кажете кога и къде точно. Ще си взема и аз каквото имам като кабели и софт.

Пон Май 09, 2016 8:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 26
Автомобил: 2008 Outback H6
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
На мен също ми се струва, че има много слабо притрисане, когато запаля колата, но не съм си играл да се включвам към компютъра и да гледам разни графики - отделно това, че няма да ги разбера. Може да се присъединя към разрастващата се среща и да сравним дали това, което на мен ми прави впечатление е същата болка като вашата : )

Пон Май 09, 2016 9:53 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Освен пък в неделя да заформим към 10:00 една среща на НИМ, че там има повече място и да видим кой кво го сърби.
Офертата за логване на колега с EZ30, който няма подобни оплаквания продължава да важи с цел да осигури възможността да го ползваме за отправна точка ...
Нека добавя и това, което по принцип логвам аз като показатели:

Код:
A/F Correction #1 (%)
A/F Correction #2 (%)
A/F Learning #1 (%)
A/F Learning #2 (%)
A/F Sensor #1 (2-byte)** (estimated AFR)
A/F Sensor #2 (2-byte)** (estimated AFR)
Accelerator Pedal Angle (%)
Battery Voltage (V)
CL/OL Fueling* (status)
Coolant Temperature (C)
Engine Load (Relative) (%)
Engine Speed (rpm)
Front O2 Sensor #1 (V)
Front O2 Sensor #2 (V)
Fuel Injector #1 Pulse Width (ms)
Fuel Injector #2 Pulse Width (ms)
Ignition Total Timing (degrees)
Intake Air Temperature (C)
Intake OCV Duty Left (%)
Intake OCV Duty Right (%)
Intake VVT Advance Angle Left (degrees)
Intake VVT Advance Angle Right (degrees)
Knock Correction Advance (degrees)
Manifold Absolute Pressure (kPa)
Mass Airflow (g/s)
Mass Airflow Sensor Voltage (V)
Oil Switching Solenoid Valve (OSV) Duty (Left) (%)
Oil Switching Solenoid Valve (OSV) Duty (Right) (%)
Oil Temperature (C)
Roughness Monitor Cylinder #1 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #2 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #3 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #4 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #5 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #6 (misfire count)
Throttle Opening Angle (%)
Vehicle Speed (km/h)

С цел по-нататъшна диагностика моля ако някой се сети нещо друго като показател, чрез корелация на който с нещата по-горе има дори малка възможност да установим каква е причината, моля да сподели.

Пон Май 09, 2016 10:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 367
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
srg написа:
Освен пък в неделя да заформим към 10:00 една среща на НИМ, че там има повече място и да видим кой кво го сърби.
Офертата за логване на колега с EZ30, който няма подобни оплаквания продължава да важи с цел да осигури възможността да го ползваме за отправна точка ...

И аз мисля да се включа, също нямам никакви оплаквания, но ми е любопитно, може и от мен да четете. Само едно уточнение, НИМ, това музея към Бояна ли е?

Пон Май 09, 2016 10:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Опитвайки се да си обясня тези аномалии, изникна въпросът, този мотор има ли вторична помпа за въздух?

Пон Май 09, 2016 10:45 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
@pantata, да и предварително благодаря :beer:
@kerekovski, до колкото знам не.

Пон Май 09, 2016 11:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хехе добре значи остава за събота в 10 на НИМ

аз се чудя дали да сменям малсото за среща или не
удари ми времето за смяна на червената линия

;)

Пон Май 09, 2016 1:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Неделя, че събота е работен ден и ще "спъне" останалите, а и на мен ми изкочи едно ходене до Пловдив ...

Пон Май 09, 2016 2:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
srg написа:
Нека добавя и това, което по принцип логвам аз като показатели:

Код:
A/F Correction #1 (%)
A/F Correction #2 (%)
A/F Learning #1 (%)
A/F Learning #2 (%)
A/F Sensor #1 (2-byte)** (estimated AFR)
A/F Sensor #2 (2-byte)** (estimated AFR)
Accelerator Pedal Angle (%)
Battery Voltage (V)
CL/OL Fueling* (status)
Coolant Temperature (C)
Engine Load (Relative) (%)
Engine Speed (rpm)
Front O2 Sensor #1 (V)
Front O2 Sensor #2 (V)
Fuel Injector #1 Pulse Width (ms)
Fuel Injector #2 Pulse Width (ms)
Ignition Total Timing (degrees)
Intake Air Temperature (C)
Intake OCV Duty Left (%)
Intake OCV Duty Right (%)
Intake VVT Advance Angle Left (degrees)
Intake VVT Advance Angle Right (degrees)
Knock Correction Advance (degrees)
Manifold Absolute Pressure (kPa)
Mass Airflow (g/s)
Mass Airflow Sensor Voltage (V)
Oil Switching Solenoid Valve (OSV) Duty (Left) (%)
Oil Switching Solenoid Valve (OSV) Duty (Right) (%)
Oil Temperature (C)
Roughness Monitor Cylinder #1 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #2 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #3 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #4 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #5 (misfire count)
Roughness Monitor Cylinder #6 (misfire count)
Throttle Opening Angle (%)
Vehicle Speed (km/h)

С цел по-нататъшна диагностика моля ако някой се сети нещо друго като показател, чрез корелация на който с нещата по-горе има дори малка възможност да установим каква е причината, моля да сподели.

Като логваш толкова много параметри едновременно губиш резолюция. Понеже си постнал картинка, а не самия лог, не става ясно и точно какви са стойностите и на колко време са опреснявани. Самият лог файл би бил полезен.

От избраните параметри Engine Load (Relative) (%) по-добре го смени с другия вариант, който мери g/s.
Също може да елиминираш дублираните, които можеш да си ги изведеш от таблиците, ако толкова ти трябват - примерно Mass Airflow (g/s) и Mass Airflow Sensor Voltage (V).
И като цяло, логвай само каквото ти трябва, иначе скоростта на логване може да стане по-бавна дори от колкото с ЕЛМ ;)

Пон Май 09, 2016 3:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
zk., благодаря за съветите :beer:
110 милисекунди е времевия интервал, в който се опресняват данните за всички параметри, та на мен ми изглежда, че опресняване 8-9 пъти в секунда би трябвало да е достатъчно, за да не се изпуснат детайли. Иначе причината да съм пуснал всичките тези параметри е, че когато разпъна после чаршафа преглеждам примерно спрямо момент на отчетена детонация дали някъде не изкача някаква аномалия и поради липса на идеи за нещо друго се спрях на разширения списък от "обичайните заподозрени" неща.

Load-а пък съм го пуснал да се логи в този формат просто защото 0-100 ми е по-прегледно за целта. Волтажи МАФ съм пускал да се логят пък защото правих корекция по карти (ползвах от JDM-ски сток ROM стойности, в който скалирането на дебита за МАФ съвсем леко се разминават с оригиналните и приличат точно на корекции тип "заводско коригиране", а не тунинг примерно), съответно исках да засека дали промененото наистина се отразява и какъв е ефекта.

Лог файла нарочно не съм го изтипосал просто защото е 5MB и в него ориентацията е безумие, а за целта на мероприятието искам да направя нещо систематизирано, от сорта на:

- 60сек. празен ход студен ДВГ
- 60сек. празен ход загрял ДВГ
- 60сек. движение ≤ 2500об.
- 60сек. движение ≥ 3500об.
- 30сек. ускоряване от 0 с WOT
- 30сек. ускоряване от 2000 об/мин. с WOT

Все пак ще намеря къде да кача големия лог файл довечера, за изчерпателност на темата, а ако някой има предложение за това, което съм замислил като система за логване да свирка.

Пон Май 09, 2016 4:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Един приятен ъпдейт да направя - след повторен тест с клапан втора ръка осцилацията на OCV клапана вече е изтория, съответно изчезна отчитането на детонации и прекъсването по време на набиране когато се кара колата на газ :cool:
Остана обаче отчитането на детонации след като отпусна рязко газта (това отново когато се кара на газ), но много по-рядко и реално не се усеща като прекъсване дори.

Сега ще седна да поразчопкам устройството на двете системи (AVCS и AVLS), по какъв начин са свързани като маслоподаване и като цяло кое от какво зависи при тях, защото ми направи впечатление нещо по лога, прикачен по-долу, а именно:
- след набиране пускам газта
- включва се моторната спирачка и през това време OCV клапаните са с Duty 50%, а OSV са с 18%, без разликата от 0.4%
- след като оборотите/товара достигнат някаква долна граница, която кара OCV клапаните да спрат работа и да се върнат към нормалните си при бездействие 9.41% веднага се появява въпросната разлика от 0.4 процента при OSV клапаните.

Папка с логове (първия е на бензин, втория на газ и най-малкия е днешен, на газ със тестово OCV) - ЦЪК

Пон Май 09, 2016 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
srg написа:
Един приятен ъпдейт да направя - след повторен тест с клапан втора ръка осцилацията на OCV клапана вече е изтория, съответно изчезна отчитането на детонации и прекъсването по време на набиране когато се кара колата на газ :cool:

Можеш ли да качиш една снимка на клапана как изглежда ( дали е същия като при EJ255/7 )?
Тия пишлеци са механични буталца с пружинка в цилиндърче с отвори и соленоид отзад, явно се износват с времето и/или кофти масло. Аз реших драмата с 2 чисто нови, провери си цената за твоя модел ако решиш

Остана обаче отчитането на детонации след като отпусна рязко газта (това отново когато се кара на газ), но много по-рядко и реално не се усеща като прекъсване дори.
Това е от неизгорялата газ която се възпламенява в колекторите, и при мен е така...

- след като оборотите/товара достигнат някаква долна граница, която кара OCV клапаните да спрат работа и да се върнат към нормалните си при бездействие 9.41% веднага се появява въпросната разлика от 0.4 процента при OSV клапаните.

Това го има дори и с читавия клапан ли?

Вто Май 10, 2016 8:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vmax написа:
srg написа:

Можеш ли да качиш една снимка на клапана как изглежда ( дали е същия като при EJ255/7 )?
Тия пишлеци са механични буталца с пружинка в цилиндърче с отвори и соленоид отзад, явно се износват с времето и/или кофти масло. Аз реших драмата с 2 чисто нови, провери си цената за твоя модел ако решиш

[i]Това е от неизгорялата газ която се възпламенява в колекторите, и при мен е така...[/i]

Това го има дори и с читавия клапан ли?

Вто Май 10, 2016 9:00 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Това е OCV клапана при мен, със парт номер 10921AA050, от които и аз ще поръчам два след малко.
Прикачени файлове:
OCV.jpg
OCV.jpg [ 306.6 KiB | Прегледано 647 пъти ]

Иначе да, разминаването на Duty-то при OSV клапаните с 0.4% си продължава, но след прочитането и осмислянето на не знам вече колко мат'рял по темата и най-вече на е тоя pdf съм на мнение, че е по-скоро някаква локална драма (отново клапан или сензор за налягане, които са отделни за всеки клапан). Вчера позагледах какво е положението отзад и имаше някакво омасляване около OSV клапана и сензора за налягане от едната страна, та и там ще се бърка ...

Вто Май 10, 2016 9:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
А мога ли малко встрани от темата да попитам, какъв е този Log Viewer, с който гледаш логовете, и от къде мога да го взема, че да пологя малко и аз и да разгледам?

Вто Май 10, 2016 10:54 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  >