Необясними странности с AVCS и други съкращения
| Автор |
Съобщение |
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
|
Тенчо а защо тоя полтъргайст съществува и при ремонтирани глави + нови сегменти ,обтегачи и т.н. ? като и преди това се забелязваше това чудо. след като дори в Дек казват че механично мотора си е ОК , сондите също са ОК ? дори това с ниското напрежение от алтернатора е проверено и освен това карам с 74А/ч да има ....
Тенчо а може ли да има значение ако мотора е оригинално мапнат за 95 а се кара със шел расинг ?
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2016 10:13 am |
|
|
|
1040
|
|
Споменах го , защото при добри стойности от логовете и ако се усеща още трептене в мотора може да е от компресия или не еднакво впръскване на бензин. Това с октановото число няма как да окаже влияние да тресе мотора. Газа е доста по - устойчив на детонации. Направете логове и на 209кс мотора и направете сравнение отново! Там главите са си изцяло механични и могат да се изключат всички полтъргаести от валове, масла и тем подобни. Моторите са идентични относно ход и дъаметър на буталото. Степента на сгъстяване е 10.7:1 и на двата.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2016 10:44 am |
|
|
|
srg
|

Ще агитирам някой с B12-ка да удари едно рамо в тая насока BTW, днес освен мерене на компресия ще зачепкам и задните OCV-та (OSV клапаните), както и датчиците за налягане на маслото (сваляне на двата панела, на които се монтират клапаните и датчиците, смяна на гарнитурите им, почистване на OSV клапаните + отвиване, почистване и ново херметизиране на датчици налягане). В тоя ред на мисли и след размишление над предположението за разлика в работата на ниво валове имам следното чудене - ако има разлика в Duty-то на двата OSV клапана възможно ли е това да е индикация, че при едната глава клапаните са с различно разположение като височина от другата, т.е., не успях еднозначно да си отговоря на въпроса на празен ход VVL системата дали изключва тотално и Duty показателя просто индикира налягането на маслото в маслоподаващите магистрали за всеки OSV клапан или всъщност повдигането макар и минимално продължава да "играе" и респективно въпросното Duty реално индикира именно за разлика в позиция на клапаните на ниво глава/вал... ?
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2016 1:04 pm |
|
|
|
bobi161
Регистриран на: Сря Ное 21, 2012 1:12 pm Постове: 199 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76 
|
Нема нужда от излишна агитация - разполагам с един такъв 
|
|
|
|
| Пон Май 16, 2016 9:46 pm |
|
|
|
srg
|
@ Боби, ще го имам в предвид, но ще е след известно време, че ще оставя колата за оправяне на някакви деруги и драскотини тая седмица. Ще дрънна като съм в готовност да се уговорим Днес пак нещо не ми стигна времето, та няма да давам обещания кога ще смогна, а ще кача логовете да си ги разгледате. Все пак ще ги плот-на по някое време и ще направя скрийншоти на интересните неща. В тая папка може да ги откриете всъщност - ЦЪК.Иначе днес моето мерене на компресия при полуистинал мотор (температурата на антифриза беше 45 градуса при паленето му 20мин. след замерването) завърши с показания, които отново не загатват за някаква драма: цилиндър 1 - 14 цилиндър 3 - 14 цилиндър 5 - 13,5 цилиндър 2 - 13,5 цилиндър 4 - 14 цилиндър 6 - 14
|
|
|
|
| Вто Май 17, 2016 12:48 am |
|
|
|
adddt
|
|
и какво остана сега ? освен да трябва да сменяме и ние двигатели или да правим основен ?
ПС: Тенчо може ли някоя друга периферна система да оказва някакво влияние ? парното как се задвижва ? защото аз съм сменял ролки и ремъци вече ( за алтернатора и климатика ) .....
|
|
|
|
| Сря Май 18, 2016 11:24 pm |
|
|
|
1040
|
|
Има EGR, който взема газове от лявата глава, но пък те отиват директно в средата на колектора. Както казах да се намери една 12-ска с 3.0 мотор с равна компресия и инжектори и да се видят при нея нещата. После и при друга 12-ска и те така. Струва ми се, че тоя проблем ще го има само при 13-ска, но ще видим дали съм прав.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Чет Май 19, 2016 7:37 am |
|
|
|
Vmax
|
1040 написа: Има EGR, който взема газове от лявата глава, но пък те отиват директно в средата на колектора. Както казах да се намери една 12-ска с 3.0 мотор с равна компресия и инжектори и да се видят при нея нещата. После и при друга 12-ска и те така. Струва ми се, че тоя проблем ще го има само при 13-ска, но ще видим дали съм прав. Тоя полтъргайст го има при моторите с ВВТ система само - или е ОСВ клапан, или износено колело на системата. При мен се реши с ОСВ клапани нови
|
|
|
|
| Чет Май 19, 2016 10:01 am |
|
|
|
srg
|
Аз чакам нови OCV клапани, съответно като ги монтирам ще споделя ефекта. Не разбирам обаче как на празен ход, когато тези клапани не трябва да "играят" може да се окаже, че всъщност оказват влияние ... @ adddt, при теб обаче е въпрос на време да започнеш да усещаш некъв зор именно заради пробитите клапани... Прикачени файлове:
adddt ocv duty.png [ 59.67 KiB | Прегледано 576 пъти ]
Прикачени файлове:
adddt VVT angles.png [ 70.7 KiB | Прегледано 576 пъти ]
Размени OCV-тата и ако графиките в движение станат огледални със сигурност са за смяна.
|
|
|
|
| Чет Май 19, 2016 10:38 am |
|
|
|
srg
|

Някакъв прогрес и малко размишления над тресенето на празен ход ... Заиграх се с едни таблици в моето ECU (idle stability), които съдържат MAP корекции, прилагани в случай, че реалните обороти на празен ход се разминават от оборотите, описани като цел, която ECU-то трябва да държи. Прикачени файлове:
idle A stock.png [ 10.45 KiB | Прегледано 548 пъти ]
Прикачени файлове:
idle B stock.png [ 10.17 KiB | Прегледано 548 пъти ]
Това, което ми направи впечатление е, че таблиците за B13 реално са доста по- ...хм, груби отколкото тези на доста други Subaru модели или дори на следващите Legacy поколения, т.е., при нас таблиците са 9х5, а има модели, при които таблиците са 25х11 !!! Прикачени файлове:
idle A gt stock.png [ 28.44 KiB | Прегледано 548 пъти ]
След като поогледах този тип карти с големите резолюции при другите заподозрях, че е твърде вероятно именно по-голямата резолюция да позволява на ECU-тата им доста по-лесно и ефективно да "парират" неравномерния ход в случай, че се появи такъв. След като позачетох тук-там се спрях на вариант, в който да увелича всички положителни стойности в тези карти за моето ECU с 8% и да тествам. Прикачени файлове:
idle A mod.png [ 10.38 KiB | Прегледано 548 пъти ]
Прикачени файлове:
idle B mod.png [ 10.48 KiB | Прегледано 548 пъти ]
Резултат - може да не намерих причината за това притрисане на празен ход, но в момента вече е намалено до степен, в която ако някой, който не го е усещал преди се качи в автомобила ми няма да му направи впечатление дори. Искаше ми се да тествам и с други стойности, но защото всеки тест (да се чете "наливане на резултата в ECU-то") ми струва 25лв. реших да спра до тук с драмата "тресене празен ход". Тъй като не ми се дават 170$ за нов кабел Tactrix, ще се ослушвам за някой втора ръка и ако се появи такъв или пък успея да се сдобия с такъв за временно ползване ще продължа да се заигравам и ще ъпдейтвам темата. 
|
|
9
|
|
| Чет Май 19, 2016 8:33 pm |
|
|
|
zk.
|
|
Това еку може да се флашва не само с тактрикс (openport 2.0) ...
И едно общо предупреждение - понякога може с "тунинг" да се маскира някой проблем.
|
|
|
|
| Чет Май 19, 2016 11:37 pm |
|
|
|
srg
|

Аз опрях до ровене в ECU-то едва след като успях да убедя себе си, че няма някакви сериозни драматизми от механично естество по ДВГ (все пак с леки прекъсвания диагностиката на тоя зор ми отне почти 2 години  ). Нещо интересно по темата с диагностиката - в сервиза, в който ходя вече ми викат "колега"  Всъщност механиците там вече отдавна спряха да се опитват да ме отказват да се занимавам с глупости, защото това била "най-добре работещата B13-ка, която текущо се появява в сервиза" и впредвид наскоро правените тестове by the book (да се чете by the service manual) наистина няма за какво да се хвана... Накрая, при mass логването миналата седмица стана ясно и че има колеги с такъв зор, които дори са отваряли двигатели и въпреки това полтъргайстите не са изчезнали ... Е, аз нямам повече нерви да се занимавам с това по конвенционалния начин и да угаждам на всеки един механик (сменяй гарнитури, подменяй о-пръстени, сменяй вериги, прави клапани, махай цедки на банджо болтове, чисти ЕГР-и, застани на челна стойка, хвани ме за шнура, $№@€%$@@!) и реших да подходя нестандартно, съответно след последната интервенция по ECU-то вече стигнах до момента, в който автомобила не ме придразва на празен ход, което реално и беше целта на цялото мероприятие. За кабелите - ако върже с модифициран vag com ('щото с нормален при мен не стана) ще почерпя 
|
|
|
|
| Пет Май 20, 2016 12:39 am |
|
|
|
adddt
|
|
Ако намепиш кабел ще участвам и аз.. иначе сега да не следва сега секцията Н6 модване за повече кончета?
|
|
|
|
| Пет Май 20, 2016 6:38 am |
|
|
|
srg
|
Не бих посмял да ръчкам на това място в чужд автомобил, така че по-скоро ще се огранича само с моя ... Ако пък чак толкова ми се прииска да карам турбо ръчка, то по-логичния вариант би бил да продам текущата и като добавя парите, които биха влезли за модове да взема нещо, вече направено, с розова емблема и 400-500 магарета 
|
|
|
|
| Пет Май 20, 2016 7:17 am |
|
|
|
adddt
|
А ти гледал ли си какво пишат във UKlegacy имат бая теми за модване и тунинг на Н6 само с екуто брех значи ли ако аз си сложа розова емблема ще искаш да ми купиш колата ? ПС: трябваше да тестваме как спираш ти и как спирам аз ( аз съм с оригинални предни дискове и накладки ) да се зачене и другата много дъфкана тема
|
|
|
|
| Пет Май 20, 2016 9:47 am |
|
|
|
srg
|
|
Не мисля, че е от кой знае какво значение дали ще имам 5-10 магарета отгоре, за това и не съм фен на мап тунинга без некви доработки, а защото точно тези доработки при нас ще струват половин автомобил не виждам причина да го правя вместо да се насоча към нещо с розова емблема. Аз съм без катализатори и ще се наложи да се направят някакви допълнителни корекции, но само за да се оправи обратното налягане, тъй като в момента с корекциите от JDM-ското ECU на мен автомобила и държанието му ми допадат и не виждам смисъл в някакво допълнително изнасилване на колицата.
Sent from my ONE A2001 using Tapatalk
|
|
|
|
| Пет Май 20, 2016 10:41 am |
|
|
|
kerekovski
|

Този полтъргайст ме тормози все повече и повече. Прекъсването е осезаемо изявено при студен старт и първите няколко минути след него. Има го и на бензин и на газ, като е много повече на празен ход (P или N), отколкото на D (аз съм с автоматична кутия). Когато загрее добре, е толкова слабо доловимо на D, че малко хора биха го забелязали, но на празен ход (P или N) се усеща и е изключително неритмично. А понякога дори го няма изобщо при добре загрял мотор, без значение режима на кутията. Някак си и аз си мисля, че проблемът е с някой от елементите на променливото газоразпределение, но понякога това е трудно за диагностициране. Прецакан OCV клапан може да окаже такова влияние, както и прецакано дефазиращо колело (имам личен опит с такива проблеми при 4-цилиндрови редови мотори). А това би обясноло донякъде и разликата в корекциите на сместа на празен ход - 10% между двете банки, а също така е възможно това да няма нищо общо. Интересното при мен е следното: - Банка 1 ми работи с +10% корекции на празен ход (беднее); - На банка 1 ми беше по-лениво изместването на вала (и все още е, но не чак толкова, колкото със старото масло и преди промивката); - На банка 1 OCV клапанът ми изглежда стар - покрит външно с окиси, докато на другата банка клапанът изглежда значително по-нов, с тъмен корпус, а не с лъскав, както е в този пост; - Този проблем сякаш се задълбочи с промивката и смяната на маслото (поне на студен мотор). Определено има нужда да направя няколко лога и да видя, дали има някакви аномалии като още в съвсем първата графика, постната от колегата @srg. След това ще пробвам размяна на двата клапана и логване отново, както и ще следя, какво се случва. С логовете ще ми е трудно, но ще се опитам да се ориентирам в софтуера. Ще си потърся другарче за пробите, а ако колегата @srg има време и желание да удари едно рамо с това (най-вече да ми покаже някои неща на живо), ще ми спести откриването на топлата вода и ще съм много благодарен (бирата е от мен, разбира се). За съжаление не успях да се появя на срещата пред НИМ. Някой има ли идея, с какъв размер са о-пръстенчетата на тези клапани, че няма да е лошо да ги сменя при размяната? Друг въпрос към колегата @srg - колко струват новите OCV клапани, които си поръчал, и от къде, че както и да го гледам, поне един трябва да си купя, а логиката сочи направо към два броя, та да си знам. С AVLS система за пръв път се сблъсквам, тепърва ще чета предложения по-рано в темата PDF и секцията му за Variable Valve Lift System, но все си мисля, че ако е просто On-Off, то няма как да създава точно тези проблеми.
|
|
|
|
| Вто Май 24, 2016 6:20 pm |
|
|
|
srg
|

Отзад напред: - от прочетеното за VVL/OSV клапаните останах с впечатление, което някой ако мисли, че е грешно може да оспори, но положенията там са 3 - изключено (18% duty като стандартна стойност), активация (100% Duty) и самото "повдигане" (65,1% Duty), та си мисля, че точно VVL няма пръст в тази драма - към 110лв. парчето ще ми се вържат OCV клапаните, но ги поръчах през един колега тук, във форума, който обаче го прави като услуга, а не с цел печалба, та няма да мога да споделя от къде, сори ... Нямам идея за размерите на о-пръстените, но и си мисля, че самите клапани (консуматив на 100к км.) ще заминат преди да се стигне до драма с тия о-пръстени. - няма драма с помощта, но си оставих автомобила да го пудрят след като застрахователя ми предложи да поеме малко зимни несгоди, та ако излезе до идващия уикенд може да свършим работа - след като сложих тестовия OCV клапан и параметрите на двата станаха идентични, без отклонения по време на товар и т.н. това не доведе до изчезване на разликата в корекциите, както и не донесе по-голямо спокойствие на празен ход Btw ако имаш манометър, с който да премериш вакуума в интейка и ако все още не си го правил го направи, като се ръководиш е по тая инструкция: Прикачени файлове:
intake vacuum.png [ 120.08 KiB | Прегледано 425 пъти ]
Последното в комбинация с мерене на компресия би трябвало да ти даде достатъчно голяма увереност за това да изолираш почти изцяло нещо механично като причина от обичайните заподозрени за подобен проблем като нашия. По-нагоре в темата съм написал резултата от меренето на компресия при мен, а стрелката на манометъра при мерене на вакуума при мен се бетонира на -60kPa.
|
|
|
|
| Вто Май 24, 2016 7:19 pm |
|
|
|
kerekovski
|

За о-пръстените попитах в случай, че реша да пробвам някаква размяна на клапаните, все пак са стари и след едно вадене и поставяне може и да не уплътняват. А тези клапани верно са консуматив. И ако 100к км е приемлив живот, то сигурен съм, че моят на банка 1 е първоначално вграденият и гони 160к км вече. Ще попитам за цени и срокове за доставка при Мимо.
По отношение на VVL системата - прочетох тази част в PDF-а и също смятам, че проблемите не могат да са от нея.
Вакуум с манометър мери Любо в Люлин преди да купя колата, нямаше никакви драми с него, стрелката не помръдваше и показанието беше доста добро (не помня вече колко, но определено доста добро). Компресия не е мерена. Бих измерил компресия и бих повторил измерването на вакуума, имам идея да го направя така или иначе, но нямам необходимите манометри и преходници, та на този етап го отлагам малко във времето. А и прекъсванията са неритмични и не винаги ги има на загрял мотор. На студен си ги има и дори оборотите преиграват малко първите 30 секунди въпреки перфектно изчистения дросел и проверката за пропуски на въздух. Ако е удобно, като си смениш OCV клапаните, би ли дал здравия от твоите два за проба? Продължавам да си мисля, че при мен там някъде е драмата - или клапан или дефазиращо колело.
|
|
|
|
| Вто Май 24, 2016 7:49 pm |
|
|
|
srg
|
|
Няма логика да е клапан, защото те пък изобщо не "играят" на празен ход, но ако хипотетично поради някаква причина дефазиращия механизъм не връща до край от едната страна, то може и да създаде такъв тип проблем. Ако обаче е вярно последното предположение, то тогава това май трябва да може да се хване точно при мерене на компресия, три клапана трябва да дадат горе-долу еднакво отклонение. Тъпото е, че отклонението сигурно е достатъчно малко и няма да има как да го хванем с мерене на компресия с механичен манометър ... Като си взема колата и монтирам новите клапани ще ти дам единия читав за тест.
|
|
|
|
| Вто Май 24, 2016 8:31 pm |
|
|
|