Отговори на тема стр 1, 2  >
 Развален двустепенен бутон за прозореца на водача на B13 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте. Ако вече някъде е писано по този проблем, предварително се извинявам, че дублирам нещата, потърсих и не намерих информация. Автомобилът е Outback B13 2005. Бутонът за стъклото на водача е на 2 степени - първа за ръчно и втора за автоматично сваляне/вдигане до крайни положения. Явно нещо вътре механично се е счупило, понеже ръчните положения почти не мога да ги уцеля, почти винаги отива на автоматичните, а за да щракне от първо до второ положение се изисква повече усилие (поне според мен). Фактът, че рядко се срещат блокове с нормално работещ бутон за прозореца на водача по моргите, ме навежда на мисълта, че е често срещан проблем за този модел. И все пак въпросът ми е, това често срещан проблем ли е по тези автомобили, някой сблъсквал ли се е с него и това подлежи ли на ремонт по някакъв начин или трябва да купувам друг блок с бутони? Нов блок сигурно ще струва някаква безумна сума, а стар (за момента работещ) блок няма да е добра идея, ако това е често срещан проблем, тъй като може след 1 месец отново да се случи това.

Пет Май 20, 2016 1:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И моят на Форестъра е леко прецакан и подозирам, че и при теб проблемът е, че са производство на Nissan :facepalm: Пише си го отдолу на блока :giggle: На Аутбек 1 не са и няма такива проблеми и работят много по-добре.
Почистване със спрей за контакти подобрява положението. За повече не съм се мъчил, тъй като ги ползвам рядко.

Пет Май 20, 2016 2:02 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Ако подлежи на разглобяване до ниво контактни пластини, то тогава ще ги почистя механично и ще сложа някаква смазка. Но нямам идея, дали подлежи на разглобяване, всъщност и това е част от горния въпрос. А точно на този модел, за да сваля блока с бутоните, трябва да сваля първо тапета на вратата и да развия 2-3 болтчета от вътрешната страна.

Пет Май 20, 2016 2:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега внимавай с разглобяването на самото копче че се разпадат и изхвърчат пластинки и пружинки и няма зглобяване. Трябва да имаш нерви и спокойна ръка че е пипкава работа.
Не става ли да замениш самото копче от предишни модели? При тях няма подобни проблеми.

Пет Май 20, 2016 3:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И мойто копче е супер сакато - същите проблеми трудно се нацелват ръчните настройки.

То като цяло, това пък с автоматичното затваряне САМО на шофьорското на кола 2006та е такъв позор, че няма накъде и на всичкото отгоре и не работи като хората #-o

Пет Май 20, 2016 5:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 48
Автомобил: Legacy '05 Spec B Supercharged
Рейтинг: 53
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ама бутона двустепенен ли jтрябва да е?! Аз се чудя защо моя шофьорския се ползва с усилие. Ще следя темата, а между временно ще пробвам да видя за нещо в тубата, ако има интересно ще споделя.

Пет Май 20, 2016 5:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Очевидно е често срещан проблем. След първите 6 страници на хора оплакали се има и няколко решения:
http://legacygt.com/forums/showthread.p ... 42360.html

Уикенда ако намеря време ще се пробвам да го отворя да видя какво ще излезне.

Пет Май 20, 2016 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако е удобно, снимай го отвътре, като го отвориш.

Пет Май 20, 2016 6:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 7
Рейтинг: -9
Кофти...
Отговори с цитат
Явно това е всеобщ проблем. При мен бутона работи но е необходимо голямо усилие за да се задейства, като по този начин отива директно в автоматичен режим.

Пет Май 20, 2016 9:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Разглобява се, на щипки е. Износва се накрайника в контакта с пластината. Коригира се износването с пиличка, силиконова грес за смазка и работи.

Пет Май 20, 2016 10:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Отговори с цитат
Имах такъв проблем.
Разглобяваш го внимателно. Има пластинки но не хвърчат. Просто трябва да не е с главата надолу като го отваряш.
Ако е този на водача.. - той е единствения различен. (за да ти е гадно разбира се :D )
Има вътре една пластмасова игла примерно 10мм х 1,5мм х 1,5мм, която при мен се беше счупила.
Проблема е че се плъзга по смазка.. която се след 10г употреба просто я нямаше на пътечката за плъзгането.
Може да се изимитира от подобна пластмаса. Доста пипкава работа и разглобяване и сглобяване 10 пъти.. докато напасна дължината и заоблянето не предния ръб.
Не ми хареса как работи и направих друго нещо.
Единствената квадратна игла е тази за стъклото на водача. Всички други са заоблени. Взимаш една от заоблените и я сменяш с тази.
Вимавай само като го затваряш пластинките да са си на местата. Ако не иска да се затвори лесно корпуса.. не го насилвай. Иначе ще смачкаш някоя пластинка и после е много игра докато я оправиш.
По този начин оставаш без възможност за контрол на задно стъкло от позицията на водача.. но твоето си работи. Не е точно като оригиналното усещане но работи.
И така съм вече 6 месеца.

Не ми се занимаваше но.. втора употреба ми поискаха 80лв.... е няма как да им ги дам.
Ако трябва ще направя изцяло нова система за бутони и централно и пак няма да платя за такава глупост.

Пет Май 20, 2016 10:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Sevdo написа:
Явно това е всеобщ проблем. При мен бутона работи но е необходимо голямо усилие за да се задейства, като по този начин отива директно в автоматичен режим.

Точно това се случва и при мен. И прилагайки голямото усилие, много рядко успявам да хвана някоя от първите степени. Направо си щраква и отива на вторите. Ясно е, че е механичен проблем вътре. Ако проблемът е във въпросната игла, чудя се, дали не би било възможно да се изработи такъв детайл на някаква фреза от някакъв мек метал или пък текстолит примерно? Или пък ако ще да е на струг от кръглите игли като на останалите 3 бутона, щом върши работа...

Съб Май 21, 2016 6:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Отговори с цитат
Със сигурност може но трябва да е пластмаса. Или тефлон ..примерно. И трябва да е часовникар ,не стругар.
Има триене пластмаса в пластмаса ..смазано с бяла грес. Ако е метал , ще повреди мястото на плъзгането.
Ако бутона щрака..отворете и го смажете.. после спира да работи и изобщо не може да остане в едно положение.
Усещането , когато се е счупило е..че е направено от гума.
(това е когато евче се е счупило това пластмасовото). Мойто щракаше няколко месеца и се прецака. Но аз си карам на отворен прозорец и го ползвам постоянно.... може би го износвам повече.

Съб Май 21, 2016 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Така, днес намерих време да разглобя моя бутон. Проблема беше че работеше, но с голямо усилие и не се усещаха автоматичните степени в двете посоки. Разглобяването не е трудно иска нерви, търпение и време(около 1 час). Какво се указа?:
При мен не беше счупено крачето което се плъзга по плъзгача, а просто беше изчезнала смазката. Смазах лостчето леко заоблих контактната повърхност на лоста(най-лесно е с Дремел), смазах и вътрешната част на контактната повърхност на самия бутон и сега всичко работи перфектно като ясно се разграничават двата режима (ръчен и автоматичен) и в двете посоки.
ВАЖНО:
КОГАТО РАЗГЛОБЯВАТЕ ПАНЕЛА С БУТОНИТЕ ОТ ПЛАТКАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ ВИНАГИ БУТОНИТЕ ДА СА ВИ ОТГОРЕ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ВИ ИЗПАДНАТ КОНТАКТНИТЕ ПЛАСТИНИ. ПЛАСТИНКИТЕ ЛЕЖАТ НА САМАТА ПЛАТКА.
Дано съм ви бил полезен. Успех!
п.п. Счупването на лостчето се получава при движението без смазка и е в следствие на сухото триене.

Нед Май 22, 2016 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Супер, тези дни и аз ще го отворя, за да направя същото, преди да се е счупило. А каква смазка използва?

Нед Май 22, 2016 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...
Отговори с цитат
Обикновенна литиева смазка на Agip. Там няма връзка с ел. компоненти така че няма проблем със смазката която се използва важното е да не е с висока консистенция и с времето да не се сгъстява. Ако можеш да извадиш пружинката която всъщност упражнява усилие на въпростното лостче и я скъсиш с около 1 мм ще стане даже още по-леко движението на бутона. Аз пробвах но не успях може да е и заработена в самия бутон. Затова намалих малко дължината на лостчето и заоблих контактната повърхност за да се движи без усилие. При мен се получи добре сега ярко се открояват двете положения, като първото е с по-малко усилие и за второто се изисква по-голямо както според мен и трябва да бъде.
Няма нещо сложно в цялата операция, но според мен не се ли направи на време се чупи лостчето и после става ](*,)
Успех ако има нещо питай следя форума с интерес.
 7

Нед Май 22, 2016 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Обмислях да го оставя за другия уикенд, но днес по случайност приключих по-рано с другите закачки, та не му простих. Разглобяването е лесно, квадратната пластмасова "игла" беше непокътната, но смазката беше станала на твърдо парче в единия край. Изчистих я и сложих технически вазелин (полупрозрачна смазка за механики). Дойде обаче гъст и търсеният ефект не беше пълен. Изчистих го и него и сложих доста по-рядката керамична грес Textar Cera Tec, която ползвам за водачи на спирачни апарати, с нея стана перфектно. Не мисля, че при моя бутон има нужда от намаляване силата на пружинката, напротив - една идея по-силна щеше да е маааалко по-добре, но и така ефектът е 100% :) Вече степените са ясни и отчетливи и всичко е точно. Цялото това нещо за половин час :) Още една поправена дреболия, което ме кара да си харесвам колата все повече и повече :)

Оказва се често срещан проблем, който се решава бързо само с малко смазка, преди да е станало късно. Благодаря на всички, които взеха отношение по темата!
 15

Нед Май 22, 2016 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Да имаше и някоя снимка - направо темичка в "Направи си сам" секцията :good:

Нед Май 22, 2016 8:45 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
За снимки вече почти не се сещам да правя, еле с омазани ръце и с 2-годишен мъник, който в конкретния момент щъкаше около мен и гледаше да докопа всичко, което му се стори интересно. Няма такъв кеф с това стъкло, много съм доволен от "ремонта".

Има още една дреболия, която ме дразни, но за нея още не съм ровил. Педалът на газта на моменти леко ми насича, просто не се движи плавно. Няма нищо около него, което да му ограничава движението, пръсках със спрейче на място, ефектът беше минимален и краткотраен. Трябва да сваля педала, да го отделя от потенциометъра, да разглобя и да смажа всичко движещо се. Изглежда лесно, но не съм сигурен, дали няма да има проблеми после с този потенциометър, да иска някакво обучение или пък са го направили културно и си застава на съвсем същото положение при сглобяване.

Вто Май 24, 2016 1:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 26
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
Има още една дреболия, която ме дразни, но за нея още не съм ровил. Педалът на газта на моменти леко ми насича, просто не се движи плавно. Няма нищо около него, което да му ограничава движението, пръсках със спрейче на място, ефектът беше минимален и краткотраен. Трябва да сваля педала, да го отделя от потенциометъра, да разглобя и да смажа всичко движещо се. Изглежда лесно, но не съм сигурен, дали няма да има проблеми после с този потенциометър, да иска някакво обучение или пък са го направили културно и си застава на съвсем същото положение при сглобяване.

По отношение на проблема с педала, който и аз имах, но на по-стар модел 2003-а. При мен засичането се оказа под капака на двигателя. Двете жила на газта са захванати към една обща ос (предполагам, че едното жило е за ръчното управление, а другото е за круиз контрола). Та тази ос, към която са захванати жилата, беше клеясала и след леко смазване със спрей се оправи равномерното движение на педала. Реших, че няма смисъл от снимки, защото говорим за различни модели. Просто ти предлагам да погледнеш под капака.

Сря Май 25, 2016 10:55 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >