Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 49  >
 Моторно масло за Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
petko 69 написа:
Вярно ,че темата за маслата е много обширна и никой не иска да я прочете цялата ,но да искаш да си купиш масло само защото на етикета пише Субару е несериозно.С2 НЕ Е висок клас масло ,второ на колко километри е мотора ,трето имали гу ,и т. н.Колеги ,дори и от други форуми влизат и четат нашата тема за маслата.На всички въпроси отговора е в темата ,мислех че много разбирам от масла ,но след прочитане темата разбрах ,че човек се учи докато е жив. :bow:

Винаги съм знаел ,че от субару не са в час с маслата :idea:
Ако колегата пък реши да се довери на субару и мотул сменяй на 6,7 хил км + оригинален маслен филтър и всичко ще е наред
Аз карам с такова не сериозно масло от нисък клас и колата ми е в топ форма ;)

Сря Мар 30, 2016 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Онзи ден смених маслото (Amsoil Signiture 5W30), със същото, като го смених поради период от една година, а не заради пробег - а и да съм готов за летните пътувания. Маслото изтече бистро и червено, един колега, който беше там, направо се учуди, че изглежда като чисто ново.

Ако имте чуденки, отидете в някой от сервизите, постойте там и съберете впечатления и от механиците и от хората, които минават оттам.

В крайна сметка, ако наистина прочетете темите по-назад, ще видите наистина отговори на повечето си въпроси.
 15

Нед Апр 03, 2016 8:36 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
alex5428 написа:
petko 69 написа:
Вярно ,че темата за маслата е много обширна и никой не иска да я прочете цялата ,но да искаш да си купиш масло само защото на етикета пише Субару е несериозно.С2 НЕ Е висок клас масло ,второ на колко километри е мотора ,трето имали гу ,и т. н.Колеги ,дори и от други форуми влизат и четат нашата тема за маслата.На всички въпроси отговора е в темата ,мислех че много разбирам от масла ,но след прочитане темата разбрах ,че човек се учи докато е жив. :bow:

Винаги съм знаел ,че от субару не са в час с маслата :idea:
Ако колегата пък реши да се довери на субару и мотул сменяй на 6,7 хил км + оригинален маслен филтър и всичко ще е наред
Аз карам с такова не сериозно масло от нисък клас и колата ми е в топ форма ;)

Да ,но караш кола купена от магазина на твоите си километри.Когато говорим за мотори на незнайни километри ,по-добре е масло по-висок клас, особенно за коли с агу работещи на по-висока температура на мотора.

Пон Апр 04, 2016 6:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
DowCorn написа:
Понеже доста хора искат да поръчват от различни места, дали не би било добре да направим някаква ФБ група (или тема във форума), където да се организират подобен род поръчки от чужбина?

+1 :good:[/quote]
Моля само да бъдете внимателни с покупките по интернет на оригинални масла от Германия.Доста фалшификатори на масла си имат пощенска кутия с адрес в Германия и заявката пристига от там ,и всички са доволни. :idea: Доста руснаци забогатяват от този бизнес ..кражба на марка с доказани качества,,не плащаш данъци и технологии ,само лапаш. :shock:

Пон Апр 04, 2016 7:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Здравей те на всички които не желаят да четат темата и пускат свои нови.Темата за маслата е за тези които искат да намерят най доброто решение за двигателя,а в практиката и спора се ражда истината.Вярно ,че маслата са много видове и правилния избор е труден,обаче като си отговорим на няколко въпроса отговора сам изплува.На колко х-км.. е двг .има ли агу..,харчи ли масло и тн.По важен е избора на вискозитет на маслото , после на марката. На който не му се занимава да разчита на белите сервизи от форума.За последния отворил тема бих искал да го чуя след 10х-км ,с масло 10-60 какво ще се случи с мотора ,не четете ей ,ще си консервираш мотора с това масло.

Сря Апр 27, 2016 8:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 9
Автомобил: Subaru Outback
Рейтинг: 0
Нов фен
Здравейте колеги,
реших този път да се възползвам от услугите на сервиза на Цариградско шосе и смених маслото на двигателя при тях. Оказа се, че работят само с ARAL по пример на Субару Германия. Предното ми масло беше от Любо - Rawenoil 5W40, но изминах с него само 3500 км за една готина и му дойде времето (на служебната съм навъртял 35000). Моля споделете впечатления от тези масла. В темата за маслата не открих нищо. Между другото съм доволен от отношението и вниманието, което ми обърнаха в сервиза.

Нед Май 08, 2016 8:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
stammba написа:
Здравейте колеги,
реших този път да се възползвам от услугите на сервиза на Цариградско шосе и смених маслото на двигателя при тях. Оказа се, че работят само с ARAL по пример на Субару Германия. Предното ми масло беше от Любо - Rawenoil 5W40, но изминах с него само 3500 км за една готина и му дойде времето (на служебната съм навъртял 35000). Моля споделете впечатления от тези масла. В темата за маслата не открих нищо. Между другото съм доволен от отношението и вниманието, което ми обърнаха в сервиза.

Ако търсиш отзиви за Арал, в този форум трудно ще намериш - сети се защо.
За Равенол е писано достатъчно в темата за масла - просто трябва четене.

Нед Май 08, 2016 9:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
stammba написа:
Здравейте колеги,

арала нема много ползватели от форума като цялo ана кажи все пак какво си сложил и колко струва
Реванол за цена качество е доста добър и се е доказал сред кололеги от форума
Аз в момента съм с 5w40 vsi revanol и съм доволен ама мисля да го сменям с амсойл 5в30 сигничър защото е най- доброто на пазара и е 3-4 лева по-скъп от реванола
Само за масло не бих сменял в официалния сервиз, скъпо е и винаги си имай едно на ум с официалните сервизи .имал съм с други официални опит на доста по-големи марки!

Нед Май 08, 2016 1:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
mitoko написа:
Аз в момента съм с 5w40 vsi revanol и съм доволен ама мисля да го сменям с амсойл 5в30 сигничър защото е най- доброто на пазара и е 3-4 лева по-скъп от реванола

Митоко, къде намираш този Амсойл с 3-4лв по скъп само, при положение че цитирания Риванол е 80-85лв за 5л?

Нед Май 08, 2016 2:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Ами предполагам говори за полския сайт, оттам 2 туби , по 1 галон, което общо е 7.5 литра, последно излязоха 180 лева с доставка - което излиза по около 24 лева:) т.е. 3-4-5 по-скъпо от 20-те лева за риванола;)

Даже някой колега, който беше говорил по-скоро с поляка, беше споменал, че при поръчка над 110 еврака, доставката ще е безплатна, но не съм сигурен дали го разбрах правилно.

Аз лично освен 2-те туби си бях поръчал първият път и 1 кварта, която си возя в колата за вс. случай:)

Нед Май 08, 2016 5:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
@stammba Колега, няма какво добро да очаквате от фирма, притежавана от "най-успелият бизнесмен на 33". Не си трошете колата, а идете при някой от белите сервизи, за да не се откажете от марката.
Дори и да пренебрегнете собствеността на фирмата - Арал не е масло, което да сложиш на Субару!

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
 15

Нед Май 08, 2016 8:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
колега а за кокло време идва от тоя полски сайт до българия ?

Нед Май 08, 2016 10:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

melhaer написа:
Ами предполагам говори за полския сайт, оттам 2 туби , по 1 галон, което общо е 7.5 литра, последно излязоха 180 лева с доставка - което излиза по около 24 лева:) т.е. 3-4-5 по-скъпо от 20-те лева за риванола;)

Даже някой колега, който беше говорил по-скоро с поляка, беше споменал, че при поръчка над 110 еврака, доставката ще е безплатна, но не съм сигурен дали го разбрах правилно.

Аз лично освен 2-те туби си бях поръчал първият път и 1 кварта, която си возя в колата за вс. случай:)

именно това имам предвид ,
да 5-6 излиза , забравих че и са на галони и кварти и оттам идва една идея по-скъпо
да поръваме заедно аз искам 1 галон сигничър серия
май отделна тема трябва да направим

Пон Май 09, 2016 1:22 pm
Върнете се в началото
Профил

@adddt - идват за около седмица нещата от Полша, човекът праща с тракинг номер.

Иначе е добре да се съберат повече хора за поръчка. Ние последно поръчвахме 3 човека по 2 галона и ни даде няква измислена 5% отстъпка:)

Ако се съберат повече хора, може да се драпа и за нещо повече. По принцип каза, че мислел и маслени филтри на амс да почне да предлага, което е ОК, защото другата опция е ФрамУлтра, които пък са от щатите, митници и т.н....

Пон Май 09, 2016 1:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Motek написа:
Гледам маслата на Ravenol 5W40, но никъде не виждам да имат за бензин и газ Low saps или Ester, гледам ги тук спецификациите http://www.ravenol.de/fileadmin/content ... 7_2015.pdf , малко помощ няма да откажа :(

Здравей,
Low saps (low sulfated ash, phosphorus-sulfur) маслата са произведени за да не инхибират (отровят) катализаторите, ерго са в пряка взаимовръзка с опазването на околната среда. Достатъчно е да избереш масло, което покрива стандарта Евро 4. Не е необходимо специално да е означено като LOW SAPS. Ето един файл от Total:[url]http://www.southernlubricants.co.uk/aqadmin/media/uploads/49a6c6740a596/Low SAP Oils Short [Compatibility Mode].pdf[/url]

При мен стана 1 година от както карам с Ravenol VST 5W-40 и по съвпадение 10 000 км. Днес си поръчах 5 + 1 л от същото, както и филтри и утре го сменям. Не съм забелязъл нещо, което да ме притесни, учудвам се колко лесно при кик даун се вдигат оборотите - не знам дали е от маслото, тази кола с друго не съм я карал. Щях да залитна към Mobil 3000 X1, дори 5W-50 на Мобил и Равенол заглеждах, но понеже нямам никакви лоши впечатления от това масло реших пак да сложа от него. Пък и се чувствам сигурен при поръчка от дистрибутора.

Пон Май 09, 2016 8:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Днес смених маслото, както писах по-горе със същото. Нямаше го след смяната характерното тракане на клапаните, което след началото на мазането утихва - колата си работеше както преди смяната. За пръв път ми се случва с тази кола и изобщо боксеров двигател и не знаех какво да очаквам...След 2-3 минути обаче започна едно нерегулярно цъкане откъм дясната страна на двигателя, след поослушване установихме, че е от главата. После спря и си заработи както преди. След минута-две пак се появи, но много по-рядко и този път отляво. После спря и не го чух повече. Бая се зачудихме дали не са се "окотили" вече клапаните, измити от новото масло, но засега нищо. Мисля да я наблюдавам, т.е. ослушвам и ако се появи пак да източа литър масло и да допълня с нещо от сорта на 10W-60, че да видим какво ще стане.

Вто Май 10, 2016 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Много се чудих дали да пиша, но защото още един колега с Аутбек дизел се наигра с този Реванол, реших да споделя мнение...
Колегата поръчал 5 + 1 л от въпросната марка, като предварително използвал калкулатора на сайта. Получил 2-те тубички, но му направило впечатление, че нa 5 литровата стандарта е С2, а на 1-но литровата С1. Всички друго - марка, модел и т.н. било еднакво. След смяната на маслото споделя, че колата трака значително повече - работела като немски дизел :) . Аз понеже сляпо им вярвах, реших, че ще проверя отново брошурата със спецификациите в немския сайт и попадам на английски и немски файл, които - за абсолютно едно и също масло имат различни спецификации:
Прикачени файлове:

Прикачени файлове:

Добрее, да кажем, че едното е ъпгрейд на другото и по някакви си там неуредици е останал стария файл, защото датата на единия е 2014 г, а на втория 2016 г. Следвайки тази логика, лани съм използвал маслото от първия файл, а тази година това от втория - нищо, че датата е днешна - когато го поръчвах разглеждах спецификациите именно на втория файл, зашото запомних вискозитета при 100 градуса. Ами какво да споделя като опит за това масло - новото не е като старото! За да продължа събитията от по-горния си пост - наложи се да долея по-гъстичко масло, за да утихне двигателя- 10W60. Източих и съответно долях 1 л. Сега вече всичко е ОК, но това масло ще го сменя много скоро - веднага наесен или веднага щом започна да карам отново на LPG.

ПП Интересно е текстчето с малки букви най-отдолу:

"All indicated data are approximate values and are subject to the commercial fluctuations.
All information correspond to the best of our knowledge to the actual situation of the cognitions and our development. Subject to alterations. All references made to DIN-norms are only
for the description of the goods. There is no guarantee. In case there will be any problems please contact the technical service."

Вто Май 24, 2016 10:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

petroff написа:
Много се чудих дали да пиша, но защото още един колега с Аутбек дизел се наигра с този Реванол, реших да споделя мнение...
Колегата поръчал 5 + 1 л от въпросната марка, като предварително използвал калкулатора на сайта. Получил 2-те тубички, но му направило впечатление, че нa 5 литровата стандарта е С2, а на 1-но литровата С1. Всички друго - марка, модел и т.н. било еднакво. След смяната на маслото споделя, че колата трака значително повече - работела като немски дизел :) . Аз понеже сляпо им вярвах, реших, че ще проверя отново брошурата със спецификациите в немския сайт и попадам на английски и немски файл, които - за абсолютно едно и също масло имат различни спецификации:
Прикачени файлове:
RAVENOL_VollSynth_Turbo_VST_SAE_5W40.pdf

Прикачени файлове:
RAVENOL_VollSynth_Turbo_VST_SAE_5W40 (2).pdf

Добрее, да кажем, че едното е ъпгрейд на другото и по някакви си там неуредици е останал стария файл, защото датата на единия е 2014 г, а на втория 2016 г. Следвайки тази логика, лани съм използвал маслото от първия файл, а тази година това от втория - нищо, че датата е днешна - когато го поръчвах разглеждах спецификациите именно на втория файл, зашото запомних вискозитета при 100 градуса. Ами какво да споделя като опит за това масло - новото не е като старото! За да продължа събитията от по-горния си пост - наложи се да долея по-гъстичко масло, за да утихне двигателя- 10W60. Източих и съответно долях 1 л. Сега вече всичко е ОК, но това масло ще го сменя много скоро - веднага наесен или веднага щом започна да карам отново на LPG.

"All indicated data are approximate values and are subject to the commercial fluctuations.
All information correspond to the best of our knowledge to the actual situation of the cognitions and our development. Subject to alterations. All references made to DIN-norms are only
for the description of the goods. There is no guarantee. In case there will be any problems please contact the technical service."

от къде го поръча , за да е ясно за всички да не се лъжат
на търговеца каза ли му за случея

Сря Май 25, 2016 8:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От представителя в БГ - през онлайн магазина. От него купих и миналата година. Тозил 1 л който допълних отново взех от тях - за да е същото. Казах им при поръката, че не е наред, но само мълчание имаше от другата страна.

ПП Току що прозвъних отново и обясних, че нищо не искам от тях, а просто изказвам мнение, че не получих това което очаквах. слушаха ме, свързаха ме с управителя, обясниха ми, как става вноса - акцизна стока с всички документи за това, каза ми, че съм единствения от всички закупили това масло, който е имал проблеми. После наблегнаха върху вискозитета - миналогодишното масло е с по-нисък вискозитет от партидата от тази година, ерго няма как да е от него. Накратко - разбрах, че според тях проблема е изцяло в моята кола.

Сря Май 25, 2016 9:28 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 21
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
Нов фен
petroff написа:
Прикачени файлове:
RAVENOL_VollSynth_Turbo_VST_SAE_5W40.pdf

Прикачени файлове:
RAVENOL_VollSynth_Turbo_VST_SAE_5W40 (2).pdf

Относно горният казус на колегата, бих искал да изкажа мнение:
Разгледах 2-та приложени TDS и от пръв поглед се забелязва следното:
1. Маслото е от вискозитетен клас SAE 5W-40, който се дефинира от SAE J300 http://www.widman.biz/English/Tables/J300.html
В таблицата е указано интересуващият ни кинематичен вискозитет при 100С на SAE 40, това диапазона между 12.5 и 16.3 sCt. Тези кинематични вискозитети от 2-та горни линка попадат в този диапазон и до тук нищо измамно, всичко е в нормите. Защо се е получило така? Защото при направата на 2-те масла през годините може пакета добавки да е променен, което обяснява факта, че стойностите не са еднакви. Това е напълно в реда на нещата. Вискозитетния индекс също не е еднакъв, защото той е съотношение от кинематичните вискозитети при 40 и при 100С. Когато е мръднала някаква стойност, той (ВИ) също се променя. И до тук нищо измамно.
2. Маслото е се води Full SAPS според терминологията възприета в този форум. Това го доказват няколкото пункта:
а) Официално одобрено е в 2-та линка по MB-Approval 229.5. На страницата на http://bevo.mercedes-benz.com може да се открие към днешна дата които масла са официално лицензирани по този стандарт 229.5 и в какъв вискозитетен клас.
б) Нивата на SAPS и по специално сулфатната пепел кореспондират на прага изискващ се за MB 229.5 от около 1.15 %
в) Маслото е по последната ACEA-2012 защото ACEA A3 има TBN над 10
3. Маслото има като цяло стандарти (и по другите производители) които са присъщи само за масла с HTHS>3.5.

Един поглед е достатъчно да се отхвърли категорично следното:
1. Формулата на това масло не е нито Low SAPS, нито Mid SAPS, а има възможно най-високите нива, т.е. на жаргон това е Full SAPS формула
2. Това масло никога, повтарям никога не може да бъде нито Low SAPS, нито Mid SAPS, поне докато в нея присъства MB 229.5, камо ли като одобрение MB-Approval 229.5, където няма мърдане.
3. Това масло никога не може да бъде от категорията ACEA C1, нито пък ACEA C2. За масовите си бензинови двигатели MB препоръчват full saps масла по да речем MB 229.5 и подобна комбинация е взаимоизключваща.
4. Докато маслото е BMW Longlife-01 и MB-Approval 229.5, неговият TBN ще бъде винаги над 10, което го изключва от еко маслата (визира се low saps формулите).
От теоретична гледна точка, маслото е в синхрон с масовите бензинови двигатели на Subaru обръщащи се към API Sx стандартите.
Ето такива 3-4 доводи е трябвало да бъдат изтъкнати в разговора проведен по телефона.
Колкото до ACEA C1, досега съм я срещал само в SAE 5W-30. Нивата на SAPS между ACEA C1 и горното масло са от земята до небето. При ACEA C1 грижата е за DPF филтъра при двигателите на Mazda с DPF изискващи мин ACEA C1-08 и 3.0 D двигателите на Land Rover/Jaguar изискващи техни спецификации, стъпнали върху ACEA C1. И при ACEA 2012 сулфатната пепел е по-малко или равна на 0.5, а както се вижда от горните 2 линка тя е 1.15. Ето линк към ACEA-2012 (стр 10 мисля че)
https://www.acea.be/uploads/publication ... uences.pdf
Затова казах, че горното масло, нито може да бъде някаква ACEA Cx категория (спомена се думичката еко), поне докато има MB 229.5 и такъв висок TBN. А не е и нужно да бъде, защото всяка марка масло си има други профилирани продукти.
Гореказаното е извадено безпристрастно от информацията публикувана в 2-та технически документа и думите ми не трябва да се тълкуват формулата в използваната бутилка дали е добра или лоша.

Сря Май 25, 2016 8:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 49  >