Отговори на тема стр 1, 2  >
 Тест драйв в София на outback 2.5 - 2.5i ? 
Автор Съобщение

Постове: 118
Автомобил: Outback
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,

В търсене съм на нова/стара кола - outback. Силно съм се насочил към Subaru Outback B13 2004-5 година (H6 3.0л. бензин) и прегледах няколко такива по автокъщите но състоянието им не ме удовлетвори напълно.

Колега от работата ми има H6 B13 - 3.0л. покарах я малко и... ми допадна доста като поведение :)

Бих желал да си направя справка с вървеж/поведение с 2.5 или 2.5i двигател от сходните години (2005-2006г.), но нямам познат с такъв модел. Въпросът ми е дали има колега от София с такава и в района на ж.к. Младост (или без значение квартал)... просто да усетя колата като вървеж? Почерпката е задължителна и няма значение дали ще карам или ще се возя. (Като стаж имам малко над 100 000км в БГ условия). :) :good:

Колата ще се газифицира и бях попаднал на мнения, че 2.5 двигателя е по-удачен за газифициране, понеже 3.0л. имал склонност към прегряване след време (ако е газифициран)... А и 2.5 сякаш е малко по-евтин, но по-малко коне, няма кожен салон и ... други неща :)

Ориентирал съм се в диапазона до 10-12 хил. лева и ако някой има нещо предвид... може да сигнализира :good:

За контакти: ЛС или оставете номер :)

Нед Юни 05, 2016 10:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега това i не означава ли инжекцион? И ако да субару са с инжекциони от 25г.
2,5 е известен с протичане на главите и с тропане на студено. За 3 лоша дума не съм чул. Що се однася до прегряването повярвай ми газта не играе никаква роля. Фактор е единствено неизправност по охладителната система.
При 3 газовата е с 40-50% по-скъпа и разхода е по-висок но това се компенсира от здравината и удоволствието при шофиране.
За кожата и другите екстри-просто си попаднал на такъв вариянт иначе ги предлагат и при 2,5.
От колегите във форума знам че една от буквите на рамата или на мотора означава дали е одобрен от производителя за монтиране на газ,но и да не е пак става без проблем.
Успех в начинанието :)

Вто Юни 07, 2016 8:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз на твое място в тази ситуация (в която бях преди 4-5-6 месеца) не бих търсил 2.5.

Предимството на 3.0R пред 2.5 не е само във въртящия момент и в кончетата (които никак не са малка разлика). Следното важи ако търсиш автоматична кутия: при B13 2.5 върви с 4AT (4-степенна) и Active AWD - отношение на въртящ момент преден/заден мост 90/10 или 80/20, не помня вече, като се променя до 50/50 при нужда, отделно задният диференциал е отворен. 3.0R върви с 5AT (5-степенна) и VTD (Variable Torque Distribution) централен диференциал и отношение 45/55 преден/заден мост, което също се изменя доволно при нужда, отделно е и с LSD заден диференциал. Слециално Outback B13 3.0R няма с ръчни скорости, докато при Legacy-то ги има, има и при Outback 2.5.

Разходът на гориво 3.0R e малко по-голям в населени места, но извън града са аналогични с този на 2.5. Поддръжката на 3.0R е малко по-скъпа, монтажът на газова уредба също е малко по-скъп. 3.0R си грее по принцип, без значение, дали е на газ или не. Не е добре оразмерен водният радиатор и това е основната причина. Другото е пропуски по охладителната система (най-често след добавяне на газова уредба). 3.0R също стига до един момент, в който трябва да се сменят гарнитури на главите, това не е само при 2.5. Иначе са ти казали, че 2.5 е по-подходящ за газова уредба вероятно поради 2 причини - самата газова уредба е по-евтина (за 4 цилиндъра вместо за 6 при 3.0R) и клапаните се регулират чувствително по-лесно и значително по-евтино.

Екстрите на 3.0R са много повече, всички серийно имат VDC (Vehicle Dynamics Control - аналог на ESP), докато при 2.5 се появяват в откъслечни бройки едва към 2006-та година. 3.0R всички са с кожен салон и електрически седалки, докато при 2.5 не съм срещал или просто са единични бройки. 3.0R масово са и с навигация с големия тъч скрийн дисплей (всъщност само една съм видял без навигация и това е моята), докато при 2.5 се среща рядко. 3.0R не съм виждал без управление на аудиото от волана, докато при 2.5 е рядкост да намериш такава с управление.

Много зависи, как гледаш на тая кола и за какво ще я ползваш, но удоволствието, което предоставя 3.0R с цялата комбинация от drive train, екстри и динамика, е много по-голямо. Мисля, че вече ти споменах и на лични, че американка не е никак добра идея да купуваш. Друго на този етап не се сещам.

Отварям една скоба - това всичкото важи за B13 преди фейслифта, така или иначе с този бюджет няма как да намериш нещо след фейслифта.

Вто Юни 07, 2016 9:06 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Клапаните при н6 се регулират сравнително по лесно от н4.Задължително преглед в форумен сервиз..прочети упътване за новопостъпили и ще откриеш доста полезно информация. Успех.
.

Вто Юни 07, 2016 9:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
petko 69 написа:
Клапаните при н6 се регулират сравнително по лесно от н4.

За твоя H6 - да, при теб са пулове и има специален инструмент, с който се вадят на място, нужно е само да се свалят капаците на клапаните. Но за B13 с 245-коньовата H6-ца с AVCS и AVLS се налага вадене на вериги и разпределителни валове, понеже там са чашки, отделно чашките на смукателните клапани са доста по-сложни заради AVLS системата.
 15

Вто Юни 07, 2016 9:59 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
:good:
kerekovski написа:
petko 69 написа:
Клапаните при н6 се регулират сравнително по лесно от н4.

За твоя H6 - да, при теб са пулове и има специален инструмент, с който се вадят на място, нужно е само да се свалят капаците на клапаните. Но за B13 с 245-коньовата H6-ца с AVCS и AVLS се налага вадене на вериги и разпределителни валове, понеже там са чашки, отделно чашките на смукателните клапани са доста по-сложни заради AVLS системата.

Вто Юни 07, 2016 10:17 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,големия мотор си е голям мотор,това е.Отделно нивото на обурудване е друго и т.н.,неща който са ти споменали и колегите по-горе.
kener написа:
2,5 е известен с протичане на главите и с тропане на студено

Това доколкото ми е известно важи за моделите до 2003г(В12),след това (В13) проблема с протичането е отстранен.
kerekovski написа:
Предимството на 3.0R пред 2.5 не е само във въртящия момент и в кончетата (които никак не са малка разлика). Следното важи ако търсиш автоматична кутия: при B13 2.5 върви с 4AT (4-степенна) и Active AWD - отношение на въртящ момент преден/заден мост 90/10 или 80/20, не помня вече, като се променя до 50/50 при нужда, отделно задният диференциал е отворен
....,само да добавя,че аз съм с 2.5 и съм LSD диф.,така че го има и при 2.5,останалото си е така.
В заключение вземи по-запазената от двете,дано намериш запазена 3.0.

Вто Юни 07, 2016 11:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Повечето коне са си повече коне според мечо пух , но при субару те не водят до нищо особено с вървенето, все така мудно се случват нещата , виж като проима турбо , нещата стават други.

Вто Юни 07, 2016 11:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
А всъщност разликата си е баш съществена в това, дали ще настъпя до долу атмосферна 2.5-ца с 4-степенен автомат или атмосферна 3-ка с 5-степенен автомат. От личен опит го казвам.

Вто Юни 07, 2016 12:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
А всъщност разликата си е баш съществена в това, дали ще настъпя до долу атмосферна 2.5-ца с 4-степенен автомат или атмосферна 3-ка с 5-степенен автомат. От личен опит го казвам.

Като настъпиш един блитцен с 280 коня, разбираш както ти липсва ......за мен и двете автоматични скоростни кутии са мудни.
Турбото си върви с ръчката.

Вто Юни 07, 2016 12:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Е, то винаги може по-нагоре и по-нагоре и много по-нагоре, но сравнявайки конкретните два агрегата и кутиите, с които се куплират, разликата не е никак малка.
 15

Вто Юни 07, 2016 12:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 60
Автомобил: Subaru Outback H6, 2007
Телефон: 0879054668
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
quietriot написа:
Повечето коне са си повече коне според мечо пух , но при субару те не водят до нищо особено с вървенето, все така мудно се случват нещата , виж като проима турбо , нещата стават други.

Аз не виждам нищо мудно, когато настъпя ;)

Вто Юни 07, 2016 8:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте и благодаря за мненията.

Един колега ми писа на ЛС и при възможност ще пробвам чисто от интерес 2.5 двигателя само за сравнение.

При 3.0 "дърпа" доста приятно с кик-даун (по мое мнение), но зависи от каква кола идваш. Сега съм с 75 коня и затова може би за някой ускорението е приятно, а за други - не кой знае какво :) .

Притесненията ми за загряване/прегряване на двигател са главно ако се движи бавно през летните жеги в софийско задръстване (тип спри-тръгни, спри-тръгни)... Да разбирам ли, че ако на H6-ца се сменят: термостад, водна помпа, сложи се хубава охладително течност и се провери всичко... то тогава опасенията ми могат да изчезнат?

Сря Юни 08, 2016 11:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
opelcrumper написа:
Да разбирам ли, че ако на H6-ца се сменят: термостад, водна помпа, сложи се хубава охладително течност и се провери всичко... то тогава опасенията ми могат да изчезнат?

Превенцията е най-добрия начин да не я прегрееш, касае и 2,5 и 3,0 моторите , сиреч да си следиш охдителя, да внимаваш да нямаш течове , да доливаш след дълъг път и да се молиш този преди теб да не я е прегрял защото след това е като жена и кофраж , тръгне ли един път .......връщане назад няма.

Сря Юни 08, 2016 11:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
VDC (Vehicle Dynamics Control - аналог на ESP), докато при 2.5 се появяват в откъслечни бройки едва към 2006-та година.

Тази екстра наистина е доста полезна. Незнам за В13 кога я слагат но определено има такива кутии още от 2001г. Защото аз търсих точно такава, и си я намерих на 2.5 мотор.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Чет Юни 09, 2016 9:11 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Mladen99 написа:
kerekovski написа:
VDC (Vehicle Dynamics Control - аналог на ESP), докато при 2.5 се появяват в откъслечни бройки едва към 2006-та година.

Тази екстра наистина е доста полезна. Незнам за В13 кога я слагат но определено има такива кутии още от 2001г. Защото аз търсих точно такава, и си я намерих на 2.5 мотор.

Благодаря. Изглежда доста полезна екстра...

Чет Юни 09, 2016 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 239
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Моя е 2.5 2001 с VDC.
Ще споделя личното си мнение, защото съм карал много аутбек 2.5 2004 ръчка. Върви повече от моя, но това е единственото положително нещо, което откривам. Комфорта който имам с моя е направо несравним, все едно нямат нищо общо с този пласмасов таралясник. Едното върви супер стабилно като минитанкче, другото подскача като каруца.

Чет Юни 09, 2016 12:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
thebrainless написа:
защото съм карал много аутбек 2.5 2004 ръчка. Върви повече от моя, но това е единственото положително нещо, което откривам. Комфорта който имам с моя е направо несравним, все едно нямат нищо общо с този пласмасов таралясник. Едното върви супер стабилно като минитанкче, другото подскача като каруца.

Явно колега си карал някой с отдавна "тръгнали" амове... моя вози доста стегнато и стабилно.

Чет Юни 09, 2016 1:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
thebrainless написа:
Моя е 2.5 2001 с VDC.
Ще споделя личното си мнение, защото съм карал много аутбек 2.5 2004 ръчка. Върви повече от моя, но това е единственото положително нещо, което откривам. Комфорта който имам с моя е направо несравним, все едно нямат нищо общо с този пласмасов таралясник. Едното върви супер стабилно като минитанкче, другото подскача като каруца.

Това м/у другото го четох в един чужд форум на Субару.Един вид всичко след B12 е малко ала бала в сравнение с по-старите.Става дума за качество и комфорт,а не за светлинки и други неща радващи единствено окото.

Чет Юни 09, 2016 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Моята има и вдц и втд и е 2001, 2,5 мотор легаси.Явно е до ниво на оборудване.

Sent from my C6902 using Tapatalk

Пет Юни 10, 2016 4:05 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >