Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4
 Ръчна срещу автомат 
Автор Съобщение

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:idea: Повдигам темата защото скоро предстои среща на Узана =D> ,нека да направим изпитание на автомобилите в реални условия и излъчим верен отговор АТ или РТ е :cool: .Вярно че водача има значение,но при повече участници ще стане ясно коя кутия е по-добра. :-? :beer:

Вто Фев 09, 2016 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 171
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Всичко е субективно - предпочитания, обичайни маршрути и шофьорски умения. Нашите АТ са здрави, тъй че това не би трябвало да е фактор. Повечето хора бягат от АТ чист от страх,ч е ще се строши.
На мене до офиса ми е 90% по околовръстното. Колата е в сервиз в момента и карам едно неприятно малко пунто с ръчни. Никакво впечатление не ми прави, че трябва да натискам съединител от време на време. Но ако всеки ден трябваше де минавам през центъра на София, сигурно щях доста да псувам.
За извън асфалта мисля, че почнах да предпочитам автоматика и то чисто от финансова гледна точка. Сигурен съм, че ако бях с ръчни щях да съм запалил поне 2 съединителя за тези 2 години, откакто имам колата. Само един хубав заден диф да имаше....

Пон Фев 15, 2016 11:59 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 243
Автомобил: Outback 2.5 AT 2002 и 2.5 2016
Рейтинг: 85
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да се включа и аз.
Само Автомат :bow: Няма такъв кеф. Особенно след valeri_vachev от Цариграда към Кулата с усмивка и кафенце в задръстването. Преди имах автомат, след това 8 год с БМВ ръчка - всичко беше ОК освен че автомата си ми липсваше.
Сега Аутбека е автомат и беше първо в списка със задължителните неща при избора на кола. Второто беше да е Субару :)

1) комфорт /градско, извънградско, магистрално/; ООО ЙЕееее D
2) динамика /.../; Бавничко превключва автомата но не бих го сменил за ръчка
3) офроуд качества; От 2 месеца имам Субито, още се опознаваме.Не съм закъсвал никъде а съм се пробвал на интересни места. Е паднах в една канавка но не беше заради автомата изцяло.
4) теглителни качества; ? мене си ме тегли без грижи с багаж до козирката. Каравана йок :cry:
5) разход гориво; няма значение 1-2 литра газ повече = 1.6лв повече на 100
6) разходи по поддръжка. няма освен кносумативи (масло и филтър) ако се сменят навреме и предишния собственик не е бил мърляч

Типтроник е най добре = кеф ти ръчка, кеф ти D

Пон Мар 07, 2016 11:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Отговори с цитат
+1 за автомата, когато те боли ляв крак!

Куцук - куцук до колата и вътре заемаш позата "Римлянин" и си караш без проблеми!

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Пон Юни 13, 2016 3:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 110
Автомобил: SUBARU OUTBACK 3.0,2007
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колеги не си мъчете главите ](*,) автовмата е измислен 29 година.
За удобство е измислен и практичност...
онова валче на лоу е малко смешно и несисиозно....
Просто се качих на Ленд роувър джип от 1996 г. и разбрах какво е бавни скорости.
Ама сериозно....

Съб Юни 18, 2016 5:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
+1 за автоматика

Нед Юни 19, 2016 12:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 73
Автомобил: Outback H6 2008.
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
И аз ще се запиша за автомата. От години карам по малко и знам какво е, но сега вече и аз се сдобих :)
За градско шофиране е супер, за разход на гориво - не мога да коментирам. Аз не съм от тези, които си изключват климатика като засичат разход, или пък гледат с какви гуми са и т.н. Т'ва е абсурд :cool:
п.с. Вярно е, че има едно забавяне при кик(сваляне на предавки), но според мен с това се свиква - въпрос на практика.

Пет Юни 24, 2016 8:14 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
lumpy написа:
п.с. Вярно е, че има едно забавяне при кик(сваляне на предавки), но според мен с това се свиква - въпрос на практика.

Аз пак да попитам, понеже всеки си го премълчава. Като "има забавяне", в какъв режим караш? Защото аз съм "заковал" копчето на "power" и нямам никакви оплаквания от тая гледна точка, дори понякога ми се случва без да искам да го накарам да върне предавка ;)

Пет Юни 24, 2016 8:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Петър Велков написа:
lumpy написа:

Аз пак да попитам, понеже всеки си го премълчава. Като "има забавяне", в какъв режим караш? Защото аз съм "заковал" копчето на "power" и нямам никакви оплаквания от тая гледна точка, дори понякога ми се случва без да искам да го накарам да върне предавка ;)

Режим - никакъв :)
Това с power, съм чел май че е за градско?! (може да греша).
Позтоянно ли караш така?
Би ли обяснил малко по-подробно за този режим на кутията - ако има писано не съм видял.

Пет Юни 24, 2016 8:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 201
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83
Отговори с цитат
То разлика в механизма на превключване, съответно и времетраенето му при 4ЕАТ няма при нормален и спортен режим. Разликата е в алгоритъма за момента на превключването - на "Power" сменя на малко по-високи обороти (но пак зависи от степента на натискане на педала) и примерно не превключва на възходяща предавка при рязко отнемане на газта, примерно за преодоляване на завой, а си остава на по-ниската и съответно на по-високи обороти - двигателя наема директно след това без да трябва време отново да свали скорост, както прави автомата на нормален режим - обикновено адаптирал се към икономичното каране на шофьора. А в градското влачене по задръствания практически няма разлика... Виж, при зимния режим вече различно.
Пък и времената за превключване се усещат по различен начин от различни шофери при различни ситуации... за едни кикът е рязък и мощен при рязко подаване на газ на около 4000об/мин; за други е бавно, сравнено с бързо опериране с лоста и съединителя; за трети е съвсем нормално лежерното превключване от четвърта на трета при круизване със 70км/ч, за четвърти това е "необяснимо лутане и замисляне" на кутията...

Пет Юни 24, 2016 8:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На Субару планетарните кутии са си бавнички откъм реакция, но за сметка на това пък са доста корави. Като усещане за реакция мога да ги сравня с 4-степенната ZF AL4/DP0 от 1998-9-та година. 5EAT сравнена с 6-степенна планетарна кутия на ZF от същите години (2004+), която се слага във VAG автомобилите, си е доста бавна кутия по реакция, дори и на спортен режим. ZF-а е просто мигновена, особено на спортен режим.

Пет Юни 24, 2016 9:08 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
lumpy написа:
Това с power, съм чел май че е за градско?! (може да греша).
Позтоянно ли караш така?
Би ли обяснил малко по-подробно за този режим на кутията - ако има писано не съм видял.

Това, че на градско е препоръчително да караш на "power" според някои хора, не значи, че режимът е правен за това. Ако последното беше така, нямаше да пише "power", а "city" или нещо подобно.

Превключването е по-бързо и по-грубо в "power" режим, отколкото в нормален, при едни и същи обороти. Ако някой не ми вярва - да заповяда да го повозя. Приемам и возене в чужди коли, ако някой може да ми демонстрира липса на такава разлика. Колкото до алгоритъма на превключване - явно сменя някакви коефициенти, свързани с engine load-а и TPS-а. При рязко връщане на газта връща предавка, но с известно забавяне - може би около 1-2 секунди. При kickback реагира почти веднага, за разлика от нормалния режим, в който за kickback трябва около 2 сек. газта да е на ламарината.

Защо карам в тоя режим почти постоянно - защото 1) така колата е несравнимо по-пъргава и 2) със сигурност разходът на гориво не е по-висок, дори по-скоро обратното, тъй като двигателят държи обороти и работи по-ефективно. Минавам в нормален режим единствено на "къдрав" междуградски терен с къси изкачвания, ако искам да поддържам постоянна сравнително ниска скорост и кутията се чуди и куми между трета и четвърта предавка.

А, и с моя начин на каране, нормалният режим на кутията ми се струва прекалено спънат, а изпреварванията - почти невъзможни :)

Пет Юни 24, 2016 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Аз също карам само на Power - този режим на превключване повече ми харесва :D А и при 125 коня е важно да ги използваш оптимално :lipseal:

Пет Юни 24, 2016 10:36 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Петър Велков написа:
lumpy написа:

А, и с моя начин на каране, нормалният режим на кутията ми се струва прекалено спънат, а изпреварванията - почти невъзможни :)

Като каза колегата 125к.с. се сещам, че предната кола беше толкова (с турбо) и изпреварванията си бяха прилични. Тя просто се наемаше много яко от ниските обороти (и този вариант ми харесва, признавам).
А ти колега със H6 и със "почти невъзможни изпреварвания"........ как по дяволите караш :cool:
Ще взема и аз сега да мина на power и да видя каква ще е разликата, предстои ми малко разходка уикенда (палатки) :beer:

Пет Юни 24, 2016 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4