Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
momcho2000
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 6:15 pm Постове: 773 Местоположение: Видин
Автомобил: Subaru Forester 2.0/125ps
Рейтинг: 84 
|
Be happy 1 написа: Здравейте, в ауто дата е посочен бензин А 95 за аутбек и А 98 за Форестър, не на всички Бен,и инстанции се предлага А 98. Въпроса ми е защо се получава тази разлика (двата двигателя са боксер) и съответно как се държи и Форестър с Бен,ин А 95. Извинявам се ако въпроса е глупав, по принцип Форестър ми е легнал на сър е, направо се влюбих в тази кола , но заглежда и аутбек. Слагаш къв има на бензиностанцията и раздаваш газ! Като избягваш съмнителни бензиностанции и всичко би трябвало да е ок 
_________________ На колата ти ако не пише Made in Japan, СМЕНИ Я!
|
|
|
|
| Чет Юни 16, 2016 9:38 pm |
|
|
|
rmiroslavov
Регистриран на: Вто Ное 24, 2015 8:27 am Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45 
|
Здравейте, споделяйте с какви коли и двигатели, така не мога да се ориентирам . Например, има голямо значение, кой е двигателят и каква му е степента на сгъстяване. Например аз не виждам разлика между 95 и 98 или 100. Но аз съм Легаси 3 и EJ251, който е обикновен атмосферен двигател 10:1 
|
|
|
|
| Нед Юни 19, 2016 11:34 am |
|
|
|
Vami
|
Аз гледам какво ми пише на капачката. На Аудито пише минимум 98 октана и такъв слагам. На Бека пише 95 и слагам 95. Лятото понеже харчи доста по-малко бензин, го черпя и с 98 
|
|
|
|
| Нед Юни 19, 2016 4:07 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Моите коли са били и са все за 95 и нагоре. От известен брой години съм все на газ и горя по много малко бензин, но винаги слагам само 95. Нямам нищо против да ги почерпя с 98 или 100 октана, поне откъм финанси не ме бърка. Но, винаги има едно но, това са горива, които доста по-рядко се купуват, съответно залежават в танковете, а на мен ми се е случвало няколко пъти да уцеля залежал и скапан бензин 98 и 100 октана. Затова откакто сипвам само най-масовото - 95 и то не V-Power или други по-особени, а най-обикновения, никакви такива грижи не съм имал повече с години.
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 7:22 am |
|
|
|
Vami
|
|
В резервоара също залежава и пада качеството му. Аз също карам на газ и по моите статистики зареждам на Бека по 30 литра бензин на всеки три месеца, бензина се ползва само за подпалка и подгряване. На Аудито също се кара на газ и преди време бях сипал 95. Там обаче превключвам при доста по-студен двигател и ми залежа бензина повечко време. По едно време на бензин почнаха едни прекъсвания, едни чудеса... Помислих си, че нещо са се позапушили дюзите. Оказа се, че като долях свеж бензин, всичко заспа. От тогава само 98 или 100 и нямам проблеми. В момента не съм сипвал бензин повече от година и все още си пали, без да прекъсва и тресе. Аз съм си направил своите изводи, че в резервоара залежава доста повече време, отколкото в цистерните по бензиностанциите.
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 10:26 am |
|
|
|
kerekovski
|

При мен в резервоарите не залежава толкова, поради простата причина, че гледам да поддържам не особено голямо количество - 20-25 литра. Ползва се за стартиране и подгряване, но и на всеки топъл старт колите работят по 30-тина секунди на бензин, преди да превключат на газ с идеята все пак и на топло да преминава по малко бензин през инжекторите. Също така Аутбека го направих след 5 000 оборота да работи само на бензин, рядко се случва, но се случва. На газ си се храни без проблем по целия диапазон, но все пак идеята ми е да не натоварвам температурно клапаните прекалено много. И така малко или много позаминава бензин. Миналото лято имах няклолко последователни дълги извънградски прехода един след друг и бензинът в резервоара почти не мръдна за 3 000 км. Обаче изветря много бързо (за 2 седмици около тези преходи) и дори лятото в топлото имах проблеми с паленето и неравномерна работа на бензин дори на топъл мотор. Може би се получава така заради това, че от една страна бензиновата помпа работи нон-стоп, нагрява го, изпаряват се някакви фракции, а от друга страна всичко изпарено заминава през канистера в колектора и това, което остава в резервоара, вече няма същите качества.
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 10:41 am |
|
|
|
Петър Велков
|
А има ли тук въобще други "ентусиасти" като мен, които си карат колите на бензин? Защото с отварянето на тая тема очаквах хора, каращи на бензин, да обсъждат предимства и недостатъци на различни бензини. А не каращи на алтернативно гориво да обсъждат последствията от това  Иначе, четвъртият ми резервоар за тоя месец реших да е EctoSport 98 от Лукойл. Отзиви ще мога да дам след като го доизгоря (или може би след още един-два резервоара от същото гориво), засега ми се струва че има някаква положителна разлика, но не съм сигурен дали не е плацебо. Ще ми се да направя поне един резервоар смесено, един градско и един междуградско преди да си вадя твърди изводи за разликите с А95. ПП: Бих пробвал и MaxxMotion 100 на OMV, особено ако някой не-газаджия потвърди, че има смисъл 
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 3:46 pm |
|
|
|
Vami
|
Петър Велков написа: Защото с отварянето на тая тема очаквах хора, каращи на бензин, да обсъждат предимства и недостатъци на различни бензини. А не каращи на алтернативно гориво да обсъждат последствията от това  Не виждам колега ти да си отворил темата... а и не е уточнено, че мнения трябва да дават само хора, каращи на бензин. Слагай газ смело и си свиркай, няма да се пенсионираш с тая кола, я. Колкото изкара, толкова... Докато карах само на бензин, най-нисък разход ми даваше с 96 Extra Force. Свалял съм разхода до 6.5л/100км - Аутбек, 2.5, МТ. С 98 или 100 октана не съм пробвал, просто нямаше смисъл тогава, а сега разход на бензин не засичам. Петър Велков написа: Ще се опитам да го обясня на разбираем за теб език - гледам тема за бензин и я "отварям", за да видя кой какво е писал в нея. Сеш' се?  Явно си от тия " новите", които не разбират значението на " отварям тема", а тълкуват думите дословно.
|
|
Последна промяна Vami на Пон Юни 20, 2016 4:33 pm, променена общо 3 пъти
|
|
| Пон Юни 20, 2016 3:58 pm |
|
|
|
Петър Велков
|
Vami написа:  Не виждам колега ти да си отворил темата... Ще се опитам да го обясня на разбираем за теб език - гледам тема за бензин и я "отварям", за да видя кой какво е писал в нея. Сеш' се?  Vami написа: ...а и не е уточнено, че мнения трябва да дават само хора, каращи на бензин. Именно, не е. Затова споделих очакванията си, както и мнението си по темата. Vami написа: Слагай газ смело и си свиркай, няма да се пенсионираш с тая кола, я. Колкото изкара, толкова... Газ съм си "сложил" в кухнята и ми стига. Нито тук е мястото да обяснявам защо няма да си монтирам АГУ, нито пък е нечия работа да ми дава акъл да го направя. Vami написа: Докато карах само на бензин, най-нисък разход ми даваше с 96 Extra Force. Свалял съм разхода до 6.5л/100км - Аутбек, 2.5, МТ. С 98 или 100 октана не съм пробвал, просто нямаше смисъл тогава, а сега разход на бензин не засичам. Благодаря, ще пробвам и с него 
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 4:17 pm |
|
|
|
redplane
Регистриран на: Чет Юни 11, 2015 6:05 am Постове: 44 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Legacy 3.0R MY06
Рейтинг: 48 
|
|
Ако трябва да направя нещо като класация би изгледала по следния начин: Ще напиша и точните бензиностанции (Варна) от които съм зареждал. 1. Шел 100 октана (на Владислав) на базата на около 15+ заредени резервоара. 2 .Марешки 98/100 на базата на 3 заредени резервоара. 3 .Еко 100 (преди магистралата под Декатлон) 2 заредени резервоара. 4. 95 на РомПетрол/Бенита (до окръжна болница) на базата на 2 резервоара. 5. 95 V-Power (до Пикадили център) на базата на 1 резервоар 6. 98 на РомПетрол/Бенита (до окръжна болница) на базата на 1 резервоар.
Петър Велков зареждал съм 3 пъти ОМВ 100. 2 пъти от различни бензиностанции във Варна и 1 път от бензиностанцията в Търговище на пътя Варна-София. Крайно съм недоволен. Имам и едно зарждане на цял резервоар на ОМВ 95 (бензиностанцията до автогарата) и отново изключително гаден бензин. На Петрол не съм зареждал цял резервоар и не мога да изкажа мнение. На Лукоил също не съм зареждал цял резервоар , но не съм останал с добри впечатления от техния 98.
_________________ Legacy H6 AT MY06
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 4:35 pm |
|
|
|
momcho2000
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 6:15 pm Постове: 773 Местоположение: Видин
Автомобил: Subaru Forester 2.0/125ps
Рейтинг: 84 
|

Чек и аз да споделя, от дълги години карам на ГАЗ (колегата по горе вече му дотегна от газаджии в темата  ) та сипвам от над 10 год. предимно на лук ойл и нямам никакви оплаквания ни от газ ни от бензин всичко си ми е еднакво и в вървенето и в разхода, а да я черпя със скъп бензин мина онова време кога имаше от левовете и сега сипвам 95 ако и харесва ако ли не това е положението друго нема!!! По въпроса за карането на ГАЗ и застоялия бензин, не е суби ама, имам Шкода Фелиция 2000 година с 1.3 MPi мотор, която съм купил на 68000 км. преди години 2007-2008 не помня точно коя от двете години та сега е на 360000 км. брутално каране, тормозене и товарене... без ремонт на двигателя е и нито пуши нито гори масло нито грома чука и лупа!!! Кара се всички тези километри само на газ, като само зимата се пали на бензин и веднага обръщам с копчето на газ (при мека зима пак само на газ се пали)  та редко вижда бензинец и този дето е в нея е застоял опасно много ама си пали на него супер и ни прекъсва ни нищо! Казват клапани били горели па не знам си кво си, 180000 км не и бяха пипани клапаните и преди 10000 км ги регулираха, верно всеки с собствено мнение бяха  ама сега баба е пак в играта. Та застоял не-застоял върши работа  и баба Наста (бойното име на шкодата) върви на бургия, знам и суби колко е здраво, но това е брутално здравата и не-капризна кола 
_________________ На колата ти ако не пише Made in Japan, СМЕНИ Я!
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 7:04 pm |
|
|
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|
Аз съм с 3.0 245 коня, като на тези мотори си пише, че минимума е 98 октана. В 5th gear бяха правили тест и само колата, която изискваше 98 (субару някакво) видя келепир от скъпия бензин. От българските бензини Shell V-Power Nitro+ (последния да затвори вратата) съм с най-добро мнение. По-разните състезателни коли около мен също такъв се налива. Цената му обаче е  За разлика, с ръка на сърцето не мога да кажа, че съм усетил голяма. То като цяло, поне на моят мотор, не може да сипеш по-хубав бензин и да очакваш да литне, тъй като компютъра си е направил адаптации за предишния. То и с това семейно комби няма и закъде да се състезавам де. https://www.youtube.com/watch?v=gQghB4asSnI
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 8:12 pm |
|
|
|
petko 69
|
Петър Велков написа: А има ли тук въобще други "ентусиасти" като мен, които си карат колите на бензин? Защото с отварянето на тая тема очаквах хора, каращи на бензин, да обсъждат предимства и недостатъци на различни бензини. А не каращи на алтернативно гориво да обсъждат последствията от това  Иначе, четвъртият ми резервоар за тоя месец реших да е EctoSport 98 от Лукойл. Отзиви ще мога да дам след като го доизгоря (или може би след още един-два резервоара от същото гориво), засега ми се струва че има някаква положителна разлика, но не съм сигурен дали не е плацебо. Ще ми се да направя поне един резервоар смесено, един градско и един междуградско преди да си вадя твърди изводи за разликите с А95. ПП: Бих пробвал и MaxxMotion 100 на OMV, особено ако някой не-газаджия потвърди, че има смисъл  На другата кола пак японска слагам 100 окт само от Еко и Газпром.Колата няма АГУ.
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 8:20 pm |
|
|
|
kerekovski
|

Петър Велков написа: А има ли тук въобще други "ентусиасти" като мен, които си карат колите на бензин? А кому е нужен такъв ентусиазъм да кара 10+ годишен (в някои случаи и доста повече) ежедневен автомобил на 2 пъти по-скъпо гориво заради макс 5% повече мощност и една резервна гума в багажника по-малко? И за да отговоря на въпроса за бензина - от обикновени бензин и дизел в Ромпетрол в североизточна България (Варна, Добрич, Каварна), та дори и газ, не съм наливал други горива, от които да съм бил по-доволен, дори и зимата. Сега, когато във Варна 5 от 6-те Ромпетрола вече са Бенита, не смея, колкото и рядко вече да ходя в тази посока. xargs написа: Аз съм с 3.0 245 коня, като на тези мотори си пише, че минимума е 98 октана. В 5th gear бяха правили тест и само колата, която изискваше 98 (субару някакво) видя келепир от скъпия бензин. Моята е със същия двигател, но на капачката на резервоара специално обърнах внимание още първия път на бензиностанцията - пише 95 октана при мен, такова и слагам, особено откак съм й сложил газовия инжекцион.
|
|
15
|
|
| Пон Юни 20, 2016 9:28 pm |
|
|
|
Marlin
Регистриран на: Вто Яну 06, 2015 10:01 pm Постове: 95 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2006/ 2.0/ AT
Рейтинг: 15
|
|
Аз карам само на бензин, но тая седмица вече ще я пускам за газификация. Барела стана малко над 50 долара, а цената се качва главоломно. Представям си пак като мине 100 долара ко ше стане. Та след отклонението, доволен съм от 98 на SNG Дружба. От 95 съм сипвал еко и омв, но не мога да направя разлика между тях. Сега сипвам само на круиз- 95, това в Слатина, че това посока Дружба имах проблем. Колата върви, аз не карам с много натискане, цената е 15 ст надолу, така че ме устройва.
_________________ www.panthermartin-fishing.bg
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 11:57 pm |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
Колеги, хубаво на капачките ни пише 95 и т.н. но не забравяйте, че това се отнася за Белите страни, в които горивото Отговаря на тези стандарти.  Тук, за съжаление сипваме 91-92 за 95 и се чудим, защо като излезем извън Бг колите литват и свалят разхода...  и си викаме "Ейййй, тия гърци какво хубаво гориво имат!" 
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
26
|
|
| Вто Юни 21, 2016 10:15 am |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
|
В ръководството на моята Трибека пише:
"The engine is designed to operate using premium unleaded gasoline with an octane rating of 91 AKI or higher. If premium unleaded gasoline is not available, regular unleaded gasoline with an octane rating of 87 AKI or higher may be temporarily used. For optimum engine performance and driveability, it is recommended that you use premium grade unleaded gasoline."
Ще рече А-95Н или с по-високо ОЧ. При нужда и временно, може и с А-92Н, дето го няма в БГ.
|
|
|
|
| Вто Юни 21, 2016 9:00 pm |
|
|
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|
kerekovski написа: xargs написа: Аз съм с 3.0 245 коня, като на тези мотори си пише, че минимума е 98 октана. В 5th gear бяха правили тест и само колата, която изискваше 98 (субару някакво) видя келепир от скъпия бензин. Моята е със същия двигател, но на капачката на резервоара специално обърнах внимание още първия път на бензиностанцията - пише 95 октана при мен, такова и слагам, особено откак съм й сложил газовия инжекцион. Прав си. Нещо съм се заблудил явно. Това може би обяснява защо не намирам разлика със 100 октановия 
|
|
|
|
| Сря Юни 22, 2016 9:44 am |
|
|
|
vizor
|
petroff написа: В ръководството на моята Трибека пише:
"The engine is designed to operate using premium unleaded gasoline with an octane rating of 91 AKI or higher. If premium unleaded gasoline is not available, regular unleaded gasoline with an octane rating of 87 AKI or higher may be temporarily used. For optimum engine performance and driveability, it is recommended that you use premium grade unleaded gasoline."
Ще рече А-95Н или с по-високо ОЧ. При нужда и временно, може и с А-92Н, дето го няма в БГ. Ако това е американско ръководство под "premium grade unleaded gasoline" обикновено разбират от 95 нагоре + 10% етанол бленд. Общо взето knock корекциите работят сравнително добре с огромен толеранс. Не мисля, че има проблеми да се кара и с обикновен 95. Проблема на обикновения 95 в БГ е, че рядко е такъв. Само това. За това предпочитам да карам с 98 та току виж покрива 95 
|
|
|
|
| Сря Юни 22, 2016 9:48 am |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
|
Ако се зарежда повече бензин и той престоява, проблемът би бил по-голям ако залежава 98 и 100, отколкото 95. Тежките ароматни ВВ когато се концентрират не признават бензино-, масло- и други устойчиви маркучи. Освен това се увеличава и процента на смолите.
|
|
|
|
| Пет Сеп 16, 2016 8:12 pm |
|
|
|