Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  >
 Мнения за акумулатори 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз да се включа. Преди да купя Легасито , карах Опел Вектра Б. Като я купих и взех акумулатор Banner 54 ампера. 4 години никакви ядове. Докато не реших да и сложа малко по яка музика и той умря след 1 месец ;))) Та след това реших да не давам много пари за акумулатор и си купих 62 амперов на някаква фирма "Tenax" който ми струваше 100 лв :) Е няма такъв акумулатор ! :) Цяла зима палих с кабели какви ли не дизелови дъргели ! То не бяха фордове , рена, даже и една Captiva. При температури от -20 :)) Сега съм си го сложил на Легасито. И си пали от четвърт оборот, при запалени фарове и климатроник :)
Та не знам за Bosch , Optima, FIAM и пр. :) ама акумулатор за 100 лв , ми събра овациите .
 15

Сря Май 15, 2013 5:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 80
Автомобил: outback
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Най-сетне ми смениха акумулатора ,който е гаранционен на BOSCH.Ако някой има подобен проблем да се обади в централата на BOSCH в бизнес парка на Младост.Иначе ми препоръчаха да го продам и да взема 60Ah.Този е 54Ah както е даден по книжката на SUBARU OUTBACK 2005.

Пон Май 20, 2013 1:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 41
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги!
Малко поправка в термините:
- АГМ не е акумулатор с желеподобен електролит. АГМ (Absorb Glass Mat/Advanced Glass Mat) е акумулатор, които по клетките си има стъклена вата. Електролитът попива в тази вата и затова когато отворите кутията на батерията, тя изглежда суха. АГМ акумулаторите са по издръжливи, с повишен капацитет и по голям пусков ток. Акумулаторите с желеподобен електролит са така наречените "Гелови" батерий. При тях електролитът се смесва със силициев диоксид и така течнстта се превръща в желе. Геловите батерий са основно "тягови". За разлика от стартерните батерии, геловите имат значително слаб пусков ток, но подлежат на дълбоко разреждане. Ако нкякои си има лебедка на субаруто, трябва да знае колко бързо тя скапва обикновенния акумулатор. Но ако лебедката е вързана на допълнителен тягов акумулатор, то тогава нещата стоят по друг начин :)
Още малко инфо - АГМ акумулаторите са задължителни при коли със START-STOP система.
Аз карам моето субаро със Варта силвър 63а.ч. вече 5г. и нямам никакви проблеми. Вярно е, че Варта и Бош са абсолютно един и същ акумулатор с припокриващи се технологии и серии. Правят се в завода Johnson Controls в Хановер и Чехия, разликата е само в лепенката на кутията :)
Има много различни читави марки акумулатори освен вартата и боша. Аз лично харесвам EXIDE, но като оптимален вариант препоръчвам батерия OPTIMA YELLOW TOP. Този акумулатор е хибрид (полу тягов, полу стартерен) По технология е АГМ но самата структура на клетките е спираловидна (Spiracell teцhnology) което го прави изключително здрав и устоичив на вибрации (7-8г. не са никакъв проблем ,ест. при правилна експлоатация и технически изправен автомобил). Тази батерия е предпочитан акумулатор за автомобили поредназначени за тежък оффроуд, които имат вързани много допълнителни консуматори като светлини, лебедки и т.н. също и при тунингованите със силна музика, двд-та, сд-та монитори и т.н. автомобили.

Вто Юни 21, 2016 5:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега оздравления за полезното инфо. Но специално за Optima battery. Да , може би са най доброто на пазара, но при средна стойност на 55А батерия от 360-400лв. не познавам много народ който би дал тези пари. Един Exide на половин цена ще свърши почти същата работа.

Вто Юни 21, 2016 7:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
обикновенно профила на човек които търси оптима е -> заможен манЯк :beer:

Сря Юни 22, 2016 12:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Днес ми се наложи да помогна на един приятел да запали опела Астра на 13 години... Ще купуват Шкода Октавия, и иска да откара ,,бракмата" до автокъщата на 2 км от тях...
Направо щях да падна, като видях акумулатора! Беше оригиналният от завода - 55 Аh, на 13 години(колата е на 280 000 км) :bow: :-? Пластината с винта, която го захваща долу, бяха целите в ръжда...
Предал се чак преди 4 дни, след 13 годишна употреба...!!! Де и при нас такъв късмет... Така, че да не плюем много по немските инженери... ;)

Чет Юли 28, 2016 7:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Друг е номера - преди 10-15 години още не са били толкова добри в правенето на акумулатори, които да издържат точно гаранционния срок. ;)

Чет Юли 28, 2016 8:12 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5470
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Друг е номера - преди 10-15 години още не са били толкова добри в правенето на акумулатори, които да издържат точно гаранционния срок. ;)

Хе хе - това ми хареса =D>

Тогава в развойния отдел е имало само инженери, а сега има задължително един маркетолог с докторска титла по счетоводство и скръндзизъм

Чет Юли 28, 2016 9:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Абе не баш, то винаги има стремеж за по-ефективно производство, просто много се наля в изследвания и разработки, появиха се нови материали, технологии и е възможно да се направи хем да е надежден, хем да не е дълговечен...

Чет Юли 28, 2016 9:36 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Абе не баш, то винаги има стремеж за по-ефективно производство, просто много се наля в изследвания и разработки, появиха се нови материали, технологии и е възможно да се направи хем да е надежден, хем да не е дълговечен...

а ха да си помисля че имаш чувство за хумор, и ме опроверга :D

Чет Юли 28, 2016 9:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Искам да кажа: Спокойно, невинен си! Инженерите са обичайните виновни :)

инж. Александров

Чет Юли 28, 2016 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди време доста четох за акумулатори.
Личната ми класация е. (За лесно намиращи се в БГ акумулатори)
1- EXIGE
2. BANNER
3. BOSCH , VARTA
При всички акумулатори има по евтина и по-скъпа серия. Не винаги скъпата серия е оправдана.
Но ако имаш сериозна музикална система и други допълнителни консуматори - по добре да е от високия клас.
Български .. пробваа съм но се разочаровах. (MONBAT , ИСКРА)
Средно акумулаторите ми изкарват 3 години.. колкото е и гаранцията. Т.е от гаранцията няма смисъл след първите 2 месеца. Или системата работи или не.
Не справедливо да се сравняват стари и нови коли за отношението им към акумулатора. Старите нямаха консуматори, не се караше на фарове, нямаше уредби с 1200вата. Нямаше аларми с пейджър и сим карта.
На VW Поло 98ма, акумулаторите карат 7-8 години със сигурност. На кола след 2006 - не става.
И още нещо неприятно. На мойта кола акумулатора е в коша при двигателя и температурата не е от най-приятните за такова устройство. На VW AUDI са зад ламарината към купето или са защетени термично.

Пет Юли 29, 2016 12:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 273
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Оригиналните опелски винаги са карали по 10-15 години. Купувал съм си такъв, карал съм опела 6 години и след това следващия собственик още толкова. Сега вече не знам дали са толкова добри. Преди години си мисля, че ACDelco ги правеха за опел, или поне с такова впечатление съм останал. В момента ACDelco не струват обаче.
Боша карат по 2-3 години ... и в този ред на мисли толкова карат и Mонбат-ите. Слагал съм Varta, която също не ме впечатли особено, но определено е по-добра от Бош-лаф.
Аз лично съм със един Lion, с които купих скуби преди 6 години, като не знам колко преди това е карано с него още.

Вто Авг 02, 2016 9:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Бош при мен умира между 3-тия и 6-тия месец след като му изтече гааранцията. Явно инженерите са го сметнали точно.
Бош, Варта и не помня още кой бранд се правят на едно и също място, само имената и брандировката е различна.

На сегашния Фори съм с някакъв Швейцарски акумулатор ( с който е внесена колата края на 2012 ), който след преглед се оказва в прекрасно здраве...
Навремето Искра ми изкарваше по 8 години, но явно маркетинга надделява и сега ги правят а-ла конфекция - да си им абонат всеки 3 години с 150 кинта.

Вто Авг 02, 2016 9:31 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 34
Автомобил: Legacy 2.5 '04
Нов фен
Отговори с цитат
subarist написа:
И още нещо неприятно. На мойта кола акумулатора е в коша при двигателя и температурата не е от най-приятните за такова устройство. На VW AUDI са зад ламарината към купето или са защетени термично.

В този ред на мисли някой правил ли е някаква преграда на Легаси след 2004, която да защитава малко акумолатора термично? Ако има такъв може ли да сподели ноу-хау? Аз карам с един Banner 62Аh с който купих колата ама като го гледам как се олива целия като от кипене явно в жегата му е зор там. Мерих си волтажа на зареждане та знам че не кипи от това. Следващия мисля да е АГМ, пък дано да е по-държелив на кофти условия.

Съб Окт 15, 2016 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В сайта на EXIDE ги няма тези серии, които се продават в БГ - актуалният 75 Ah e Е755, а у нас е Е754. Значи акумулаторите от тази марка у нас са залежали. Гледам в akumulatori.bg ги дават с отстъпка и 3 години гаранция. Дали е това причината? И защо акумулаторите карат точно колкото е гаранцията им и малко отгоре? Защото технологиите са толкова напреднали, че могат доста точно да изчислят живота им или защото в БГ пазара е малък, с ниска покупателна способност и стоката седи "по рафтовете"?! Интересна тема за размисъл. Гледам, че FIAMM предлагат в сайта си модели, които ги има и в нашите магазини - пак същия сайт, но цената е друга. Това не означава, че и те не са залежали... Защо тези две марки - ами за едни и същ капацитет имат еднакъв, доста голям в сравнение с другите, стартов ток спрямо цената. Даже и теглото им е почти еднакво. Ако залежаването не е проблем - цената на този EXIDE е супер:
http://akumulatori.bg/190/Product/1090/EXIDE%2075Ah%20Premium%20JIS#info

А защо не този, една идея по-малък капацитет, но доста по-голям стартов ток:
http://akumulatori.bg/190/Product/416/EXIDE%2072Ah%20Premium#info.

Това е актуално:
http://akumulatori.bg/267/Product/564/FIAMM%2075Ah%20Titanium%20Pro#info

Нед Окт 16, 2016 12:45 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 113
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Преди няколко седмици си взех EXIDE EA754, направи ми впечатление, че е по-лек от оригиналния PANASONIC, ще го видим колко ще издържи - оригиналния при мен издържа 6 години.

Нед Окт 16, 2016 5:51 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
petroff написа:
В сайта на EXIDE ги няма тези серии, които се продават в БГ - актуалният 75 Ah e Е755, а у нас е Е754. Значи акумулаторите от тази марка у нас са залежали. Гледам в akumulatori.bg ги дават с отстъпка и 3 години гаранция. Дали е това причината? И защо акумулаторите карат точно колкото е гаранцията им и малко отгоре? Защото технологиите са толкова напреднали, че могат доста точно да изчислят живота им или защото в БГ пазара е малък, с ниска покупателна способност и стоката седи "по рафтовете"?! Интересна тема за размисъл. Гледам, че FIAMM предлагат в сайта си модели, които ги има и в нашите магазини - пак същия сайт, но цената е друга. Това не означава, че и те не са залежали... Защо тези две марки - ами за едни и същ капацитет имат еднакъв, доста голям в сравнение с другите, стартов ток спрямо цената. Даже и теглото им е почти еднакво. Ако залежаването не е проблем - цената на този EXIDE е супер:
http://akumulatori.bg/190/Product/1090/EXIDE%2075Ah%20Premium%20JIS#info

А защо не този, една идея по-малък капацитет, но доста по-голям стартов ток:
http://akumulatori.bg/190/Product/416/EXIDE%2072Ah%20Premium#info.

Това е актуално:
http://akumulatori.bg/267/Product/564/FIAMM%2075Ah%20Titanium%20Pro#info

Колега има разлика в батерийте. Първата е стандартна а втората е азия серия. Азия серия е по-къса но по-висока от стандартната батерия и полюсите са изкарани отгоре на кутията. Предназначени са за японски. корейски и т.н. автомобили и обикновенно са по-слаби в сравнение със стандартният им еквивалент.

Нед Окт 16, 2016 7:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
MartiX5 написа:
subarist написа:

В този ред на мисли някой правил ли е някаква преграда на Легаси след 2004, която да защитава малко акумолатора термично? Ако има такъв може ли да сподели ноу-хау? Аз карам с един Banner 62Аh с който купих колата ама като го гледам как се олива целия като от кипене явно в жегата му е зор там. Мерих си волтажа на зареждане та знам че не кипи от това. Следващия мисля да е АГМ, пък дано да е по-държелив на кофти условия.

Направих нещо подобно на калъфката, която има във VW Polo, Golf.
http://www.ebay.com/itm/Battery-Blanket ... 0956435919
Може да потърсиш дали има нещо готово с подходящи размери.

Аз го направих от картон + калъфка за дъска за гладене. (с отражателна повърхност)
Малко рязане, лепене..и се получава. Какъв ще е ефекта не знам. Вече стои 6 месеца на акумулатора. Бъдещето ще покаже. :)

Нед Окт 16, 2016 6:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
Vmax написа:
Бош при мен умира между 3-тия и 6-тия месец след като му изтече гааранцията. Явно инженерите са го сметнали точно.
Бош, Варта и не помня още кой бранд се правят на едно и също място, само имената и брандировката е различна.

На сегашния Фори съм с някакъв Швейцарски акумулатор ( с който е внесена колата края на 2012 ), който след преглед се оказва в прекрасно здраве...
Навремето Искра ми изкарваше по 8 години, но явно маркетинга надделява и сега ги правят а-ла конфекция - да си им абонат всеки 3 години с 150 кинта.

Преди години и аз мислех .че БОШ е в.сладоледа ,но вече ползвам нова схема на трите си коли.БГ акумулатор за 100лв. минус 15лв. за връщане на стария и 2год. гаранция.Сега равносметката - Бош 240лв.за 3години и БГ акумолатор за 85лв.за 2 години.Всеки сам си избира. :beer:

Нед Окт 16, 2016 7:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  >