Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  >
 Subaru Forester, 2.0 XT - масло, разход и др. 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,

Има тема за маслата, която е основната. Ето я:
viewtopic.php?f=1&t=5411&p=252069&hilit=%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE#p252069

Ако искаш да дискутираш още, нещата са описани там - почети или пиши в основната тема.

Преди всичко - спазвай сервизните интервали указани от производителя.

Пет Май 27, 2016 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 76
Автомобил: Subaru Forester, 2.0 XT, 2003г.
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Изчел съм темата, но в нея има много противоречива информация - смятам, че ще се съгласите.
Именно за това съм отворил и тази отделна тема - защото имам конкретен проблем, конкретна кола/двигател и конкретни въпрпоси след емперични опити в последните 2 месеца - мисля, че е полезна информацията.

Относно сервизните интервали - бих бил благодарен ако някой ми каже какъв е интервалът за 2.0 XT? Чел съм какво ли не. Знаете какви са маслата в БГ, Мотул иска смяна на макс 8к, докато някои казват, че с Редлайн например може да се кара 15 000?

Пет Май 27, 2016 2:12 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
no_retreat написа:
Изчел съм темата, но в нея има много противоречива информация - смятам, че ще се съгласите.
Именно за това съм отворил и тази отделна тема - защото имам конкретен проблем, конкретна кола/двигател и конкретни въпрпоси след емперични опити в последните 2 месеца - мисля, че е полезна информацията.

Относно сервизните интервали - бих бил благодарен ако някой ми каже какъв е интервалът за 2.0 XT? Чел съм какво ли не. Знаете какви са маслата в БГ, Мотул иска смяна на макс 8к, докато някои казват, че с Редлайн например може да се кара 15 000?

Когато си карах колата с Мотул 5-30 и 5-40 8100 го лапаше като фритюрник олио по 3л.на 9-10к.По препоръка на Алекс промих мотора и сложих Ред Лайн 5-40.две смени ,нещата се промениха и лапна 1.5л за 10к.После минах на Кастрол 5-40 по препоръка на Павлин и за 10к долях по малко от литър.Сега пак съм с Кастрол 5-40 и за 3к.нямам загуба.Основните загуби стават след 6-7к. при различните масла.Мисля да намаля интервала за смяна на 8к. така на 4 смени ще губя 1 ,но ще избегна нагарите по мотора.Когато колата често се кара на макс е по добре по -чести смени.Маслата съм описъл в темата за маслата и съм качил снимки на моделите.За 1л. не бих отварял мотор особено с турбо компресор.

Пет Май 27, 2016 4:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
petko 69 написа:
no_retreat написа:

Когато си карах колата с Мотул 5-30 и 5-40 8100 го лапаше като фритюрник олио по 3л.на 9-10к.По препоръка на Алекс промих мотора и сложих Ред Лайн 5-40.две смени ,нещата се промениха и лапна 1.5л за 10к.После минах на Кастрол 5-40 по препоръка на Павлин и за 10к долях по малко от литър.Сега пак съм с Кастрол 5-40 и за 3к.нямам загуба.Основните загуби стават след 6-7к. при различните масла.Мисля да намаля интервала за смяна на 8к. така на 4 смени ще губя 1 ,но ще избегна нагарите по мотора.Когато колата често се кара на макс е по добре по -чести смени.Маслата съм описъл в темата за маслата и съм качил снимки на моделите.За 1л. не бих отварял мотор особено с турбо компресор.

Ще експериментирам и аз с масла, определено не съм доволен от Мотул - прави го на айрян за нула време.
Една промивка преди новото масло също мисля, че няма да навреди.

Пон Май 30, 2016 4:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колеги, направих промивка с Lubegard Engine Flush, след което сложих RedLine Euro-Series 5W40.
Ще й се дава яко газ на колата от тук нататък, за да може да се "излекува" евентуално каквото има за лекуване.
Ще следя нивото на маслото с още по-голям интерес, силно се надявам разхода да изчезне или намалее (1.5л на 8000км с Мотул).

Сря Юни 08, 2016 1:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 58
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ще споделиш ли какви са ти впечатленията от новото масло? Аз от както съм си взел моят Форестър го карам само с Равенол и нямам проблем. Такива разходи от по 1.5 литра за 7-8км. ми се виждат ужасно много. Не знам аз съм с атмосферен може би там е по-различно.
И някой колега има ли по-дългосрочен опит дали Ред Лайн може да се кара 15 хиляди или повече километра. Все пак в Америка го рекламират да издържа по над 20хил. мили.

Съб Юни 11, 2016 3:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За турбо коли е друго ,там маслото много се загрява и изпарява и трябва да се монтира допълнителен сепаратор за маслото и въздуха "air oil separator"

Нед Юни 12, 2016 11:58 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
TCH написа:
Ще споделиш ли какви са ти впечатленията от новото масло? Аз от както съм си взел моят Форестър го карам само с Равенол и нямам проблем. Такива разходи от по 1.5 литра за 7-8км. ми се виждат ужасно много. Не знам аз съм с атмосферен може би там е по-различно.
И някой колега има ли по-дългосрочен опит дали Ред Лайн може да се кара 15 хиляди или повече километра. Все пак в Америка го рекламират да издържа по над 20хил. мили.

За момента не мога да кажа нищо, минал съм около 350км. Мотора"тиктака", работи много тихо, но и с Мотул беше така - не мога да кажа, че усещам кой знае каква разлика, може би като му дам здраво газ се усеща "по-различно" с Ред лайн-а, но може и да си въобразявам :) Като забърша щеката при проверка, цвета е по-наситен и ми се вижда с друга плътност от Мотула, както е и редно да е..

Ще споделя мнение като покарам и видя повече. И на мен ми потръдиха, че 15 000км можело да изкара без проблем, дори ако редовно се "мачка" колата.

Нед Юни 12, 2016 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
mitoko написа:
За турбо коли е друго ,там маслото много се загрява и изпарява и трябва да се монтира допълнителен сепаратор за маслото и въздуха "air oil separator"

Че е друго, друго е.. въпросът е какъв разход може да се счита за нормален и приемлив за турбо форестър на 12 години и 200 000+ км. :)

Нед Юни 12, 2016 10:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
За 1200км. изминати, нивото на маслото видимо не е спаднало.. дано съм му намерил лек с този Ред лайн.

Ще използвам темата да попитам 2 бързи въпроса (надявам се да не е в разрез с правилата):

- При скорост 130 км/ч волана започна леко да претриса. Появи се известно време след като сложих летните гуми и първоначално помислих, че е от баланс. Да, ама не - направих повторно баланс и нищо не се промени. Проблема съвпадна и със смяната на предни дискове и накладки.
Въпроса ми е - тресенето на волана дали е от крива гума (гумите са доста стари вече) или е възможно да е нещо свързано и с дисковете? Това, което ме озадачава е, че и при натискане на спирачката волана тресе, а педала на спирачката като че ли леко "рита", което не би трябвало да се появява при крива гума мисля?
Според вас дали проблема е в крива гума или е възможно и дисковете нещо да не са ОК (висок клас са както дисковете, така и накладките - AT)?
Окачването е здраво, ходих да видя и реглажа на предния и задния мост - всичко е ОК, но волана седи доста в дясно при движение в права посока..

- Ниво на антифриз: на скоро сменях антифриза, нивото в радиатора е винаги до горе, но в разширителния съд при студена кола е някъде около нивото low или леко под него, а като загрее се вдига на средата между low и full. Въпроса е, че малко късно след смяната забелязах, че на студен двигател не е на full, т.е не са го напълнили като са сменяли..
Сегашното ниво добре ли е или да долея така, че на студено да е на full?

Поздрави и предварително благодаря за отговорите! :)

Пон Юли 04, 2016 2:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 124
Автомобил: Subaru Forester 2.0XT
Рейтинг: 49
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
no_retreat написа:
За 1200км. изминати, нивото на маслото видимо не е спаднало.. дано съм му намерил лек с този Ред лайн.

Ще използвам темата да попитам 2 бързи въпроса (надявам се да не е в разрез с правилата):

- При скорост 130 км/ч волана започна леко да претриса. Появи се известно време след като сложих летните гуми и първоначално помислих, че е от баланс. Да, ама не - направих повторно баланс и нищо не се промени. Проблема съвпадна и със смяната на предни дискове и накладки.
Въпроса ми е - тресенето на волана дали е от крива гума (гумите са доста стари вече) или е възможно да е нещо свързано и с дисковете? Това, което ме озадачава е, че и при натискане на спирачката волана тресе, а педала на спирачката като че ли леко "рита", което не би трябвало да се появява при крива гума мисля?
Според вас дали проблема е в крива гума или е възможно и дисковете нещо да не са ОК (висок клас са както дисковете, така и накладките - AT)?
Окачването е здраво, ходих да видя и реглажа на предния и задния мост - всичко е ОК, но волана седи доста в дясно при движение в права посока..

- Ниво на антифриз: на скоро сменях антифриза, нивото в радиатора е винаги до горе, но в разширителния съд при студена кола е някъде около нивото low или леко под него, а като загрее се вдига на средата между low и full. Въпроса е, че малко късно след смяната забелязах, че на студен двигател не е на full, т.е не са го напълнили като са сменяли..
Сегашното ниво добре ли е или да долея така, че на студено да е на full?

Поздрави и предварително благодаря за отговорите! :)

Здрасти колега
Това с тресенето много прилича на крив диск :-?
Въпреки, че са нови и на "реномирана марка" на пазара е пълно с откровени ментета,
Също така волана е недопустимо да ти седи на една страна и всичко да е ОК(къде ти правиха проверката)?
За охладителната течност в преливника:
Като е студена колата трябва да е малко над ''мин'', а като е загряла малко под ''мах''
!не я пълни на мах. на студен двигател, защото като загрее ще препълни разширителния съд!

Успех

Пон Юли 04, 2016 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Проверката на предния и задния мост я правих в 2 различни сервиза след като не повярвах в първия, че всичко е наред.
И във втория потвърдиха, че няма отклонения никъде - стоенето на волана на една страна не може да е от крив диск, нали? Остава крива гума..?
А за тресенето, въпроса е дали може да идва от крива гума или единствено крив диск?

Вто Юли 05, 2016 12:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 201
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тресенето може да е и от крив диск, и от крива гума/джанта. Може и да не е крив диска, а да не е монтиран добре по главината - получава се (макар и рядко) от ръжда, или замърсявания по контактната площ м/у главините и дисковете, или диск и джанта. В редки случаи може и да е от меки/закъсани тампони по носачите и/или шарнири с хлабини, но ще се появява главно при спиране, като крив диск.
А това, дето волана стои завъртян при движение направо - си е точно за реглаж -> оглед за нещо очевидно криво по ходовата част и управлението -> ако всичко е както трябва, на стенда волана се застопорява в средно положение и с развиване и навиване на съответните накрайници се възстановява сходимостта.

П.п. Кормилото може и да стои леко на криво в движение при драстична разлика в наляганията на лява/дясна гума.

Вто Юли 05, 2016 1:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Имаше леко тресене и със старите дискове и същите гуми, но не при спиране, а при висока скорост.
След смяната на дисковете нямаше тресене при спиране, а само при висока скорост. След 1000км с новите дискове, почна да тресе и при спиране.
Та или диска се е изкривил, или евентуално кривата гума се е изкривила още повече с времето.. възможно ли е?
Ходих на две места да гледат гумите, баланса е ок, няма крива джанта, казаха, че видимо няма кривини по гумите , но са старички и плачат за смяна вече, та не могат да гарантират дали няма нещо криво.

Освен да отида на мястото където сменях дисковете да ги погледнат и поне да знам в тях ли е проблема или някъде другаде, има как да се види и провери дали има крив диск, нали?

Относно кривото кормило, след като на 2 стенда казаха, че е ОК и няма нужда от корекции съм доста объркан... казвате, че не е възможно да стои на криво волана от крива гума?
Налягането е равномерно и в нормите и на 4те гуми..

Вто Юли 05, 2016 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
no_retreat написа:
има как да се види и провери дали има крив диск, нали?

Без проблем - с магнитна стойка и индикаторен часовник.

Сря Юли 06, 2016 7:49 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Оставих колата да я гледат, тресенето идва от спирачките отпред, или крив диск или нещо по монтажа (малко вероятно), или евентуално проблем със спирачен апарат (също малко вероятно).
Дано се оправят нещата след корекцията по спирачките, че това да ти тресе волана при спиране и при 130км/ч не си е работа..

Антифриз долях в казанчето до над full на загряла кола, защото след смяната беше "слегнал" до към средата между low и full.

Въпрос - като цяло, възможно ли е нивото в преливника да е ок, а в радиатора да не е до капачката, т.е да е спаднало и да иска доливане директно в радиатора?
Питам за да знам дали мога да разичтам на адекватна проверка на нивото на антифриза само гледайки преливника, защото на загряла кола няма как да се пипа капачката на радиатора, а се налага от време на време да се "хвърля по едно око" и на път. С други думи - ако преливника е ОК, всичко ОК ли е? :)

Воланът на една страна си остава мистерия.. чух, че при някои Форестъри "било така" и волана си стоял крив въпреки, че всичко било ок по реглажа.
Но силно отказвам да го повярвам и ще търся някой, който реазбира от реглаж за да пипне и да го оправи.

Сря Юли 06, 2016 9:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
no_retreat написа:
С други думи - ако преливника е ОК, всичко ОК ли е? :)

Ако не духа изгорели газове в охладителната система през някоя гарнитура, трябва да си е пълен радиатора с вода до капачката.

Сря Юли 06, 2016 10:46 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
kerekovski написа:
no_retreat написа:
С други думи - ако преливника е ОК, всичко ОК ли е? :)

Ако не духа изгорели газове в охладителната система през някоя гарнитура, трябва да си е пълен радиатора с вода до капачката.

Благодаря!

Сря Юли 06, 2016 11:09 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

Дисковете се оказаха изкривени, след малко струговане всичко вече е ОК - тресенето изчезна, както при спиране така и в движение.
Като изляза извън града ще видя дали има все още тресене и на 130км/ч, т.е дали проблема е бил в дисковете или все пак има кривина по някоя гума.

Пон Юли 11, 2016 10:39 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Вчера приживях епично 30-40 километрово задръстване на магистрала Тракия, външната температура показваше 37 градуса, висене на едно място над час и половина с леко помръдване от време на време.
С включен климатик по едно време стрелката взе да мърда нагоре, спрях климатика, пуснах парното за 1-2 мин и нещата се нормализираха.
Бяха доста екстремни условия, но честно казано не очаквах "да не издържи" на климатик въпреки жегата и невъзможността от охлаждане в движение.
Перките си се включват както трябва, антифриза е на макс и в радиатора и в преливника, сменях го преди 2 месеца (Motul Inugel Optimal Ultra).
Има ли поводи за притеснения, да търся ли някакъв проблем или е нормално "да му дойде нанагорно" в такава тегава ситуация?
До мен в аварийната ленти мина един Аутбек наборче и си беше на климатик пича :) което не значи, че след 1км не е пускал парното и той.. няма как да знам.

Пон Авг 01, 2016 2:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  >