Отговори на тема стр 1, 2  >
 Още едно Първо ЛЕГАСИ :) 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 141
Автомобил: Subaru OBK 2012 3.6R, XV 2018 2.0
Телефон: 0888528635
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте всички. Неиздържах на напрежението и.....си купих Субару Легаси '96 2,2 GX Комби. Бяла на цвят с ръчни скорости :) Имайки впредвид че старата ми кола (VW Golf II Syncro '87) също беше 4х4 реших че каквото и друго да взема ще бъде компромис. Трябваше да 4х4, да е комби и да има климатик та..... ето ме тук. Вчера и направих първия тестд-драйв извън София и ми се стори доста приятно. И разбира се вече съм пълен с въпроси относно някои неща по самия автомобил които са различни от Синхро-то
1. Опитвам се да проверя нивото на маслото но пръчката ми изглежда доста тенекиена (предполагам е нормално да е така) и накрая има 2 букви (E и F sigurno Empty и Full) и две дупчици до тях. Предполагам между тях трябва да е индикацията за нивотото на маслото. Нямам представа и колко масло събира самия двигател и колко е разликата според пръчката (в грамове или литри) на минимума и максимума. Вчера за всеки случай си долях преди тръгване около 400 грама и днес ще видя колко е по пръчката.
2. Колата я купих със различни гуми на предна и задна ос (знам че никак не е добре това) като предните са летни 205/60/15 а задните 205/65/15. задните са зимни и мога да кажа поизносени. Това ще ми е мисията номер едно тази седмица. Да сложа и отзад две летни като предните защото са със доста добър грайфер. Питането ми е като купя две нови летни гуми къде ще е по-добре да слтоят на предната ос или на задната ос? Също така гледам че по каталог препоръчват 185 гуми та дали да не ги подменя с такива и как би се отразило това че е с 205 а не със 185 на самата кола. Може би зимата ще е по-удачно да сложа 14 гуми на метални джанти а не на летите с които съм в момента. Ако може съвет и за това :) Нямам идея и с каква обиколка ми е резервната гума та да знам на каква концепция да заложа R14 или R15 :)
3. Колата е изпълнението с два стъклени шибидаха но засега се отваря само задния. Може би има превключвател някъде да накарам копчетата да управляват и предния? Предполагам той нес е отваря изцяло а само с повдигане на задната му част
4. Таблото ми свети прекалено слабо според мен при максимално усилено положение. Дали неможе да се направи нещо по въпроса ако се сменят крушките например?
5. Нормално ли е когато к;юча е изваден от колата да не светят дори габаритите на фаровете (поне на Голфа не беше така) и да неработи запалката? Също така при палене на фарове колата не си ги изгазя автоматично като подам на стартер (докато Голфа го правеше)
6. Лявото външно огледало ми направи впечатление че вибрира доста силно като се движех по магистралата например. Само стъклото му. Предполагам може някой крепежен елемент да е изпуснал и да трябва да се "подкрепи" Иначе е електрическо и със подгряване
7. Колата е имала и пръскали на фаровете но..... явно по една или друга причина в момента няма тази екстра. Нио самите машинки на бронята нито дупките в самата броня. Въпроса ми е заслужава ли си да се напъвам да ги поправям понеже никога несъм имал подобно нещо :)
8. Вчера като се движехме по магистралата с около 120 км ми направи впечатление че отдясно в краката на седалката до шофьора течеше нещо. Не миришеше на нищо , предполагам е охладителна течност и беше просто една тънка струйка. Ако някой има идея или сходен проблем ще ми е приятно да сподели :)
9. Нормално ли е показателя на бензина в резервоара да отчита дори и когато колата не е на контакт? :)

Вчера за 153 км от които 30 градско в София с климатик "изхаби" 12 литра бензин което ми се струва добре....

И накрая колата наистина изглежда гледана ор предишния собственик (в България е от 2001-ва година. Въпреки това ако ме насочите към кое да гледам по-напред така че да не изтърва нещо съществено което е трябвало да сменя овреме :)

Благодаря на всички и безаварийно :)

Нед Авг 24, 2008 11:24 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 1187
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здрасти и честито.
Ще се опитам да ти отговоря на повечето въпроси.
1. Двигателя ти събира 4л масло, нивото трябва да е между тея две дупчици на щеката, като извадиш щеката я избърсваш от маслото по нея и тогава правиш проверка на нивото (като я вкараш и изкараш пак)
2. Гумите трябва да са еднакви и на двете оси, в краен случай поне с еднаква обиколка, максимално допустимата разлика в обиколките на гумите мисля че беше 1см, тези с по-голямата обиколка е добре да са предни. Аз карам с летни 205/60/15 и зимни 195/65/15. 14-ки на 185 ще стоят изключително грозно :-D
3. Предния люк е най-вероятно фабрично залепен без машинка, отваря се само задния нищо че има копче и за предния.
4.
5. Нормално е без контакт да не ти светят фаровете и габаритите. Ако искаш да я оставиш на габарити над волана има едно копче за тая работа.
6.
7. Пръскалките са без машинки, за дъждовно и кишаво време са супер, нови са към 200лв двете.
8. Това дето тече е най вероятно вода от климатика, радиатора на климатика се намира под жабката, от него една тръбичка излиза отпред в коша, най вероятно тая тръбичка е или скъсана или измъкната или някой ако е разглобявал там при зглобяването не я е извадил да стърчи към коша.
9. Така си отчита. Нормално е.

Провери си маслото в скоростната кутия (има си щека) и маслото в диференциала, виж и за скъсани маншони на каретата.

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Нед Авг 24, 2008 12:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря.
Наистина ще го внимавам масълцето в двигателя. Тази седмица направо ще видя за две летни гуми които да му сложа със същата марка и модел. Явно ще ги сложа отпред а текущите ще минат отзад.
Оглеждайки предния шибидах ми се вижда че има някакъв механизъм която да го повдига само отзад според мен но наистиня нямам дори и бутон за неговото отваряне.
Къде да търся въпросната щека за маслото в скоростите? Дали е до самия скоростен лост или някъде под предния капак?

Благодаря за отговорите :) Съдейки по подписа ти май имаш доста подобна машина но година по-нова :) Гледал съм че този мотор 2.2 има две различни врерсии 128 или 131 коня но мисля че моя е 128.

Предполагам че ще имам и още доста въпроси и отвреме навреме ще ги задавам :)

Нед Авг 24, 2008 3:49 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
Пост 
щеката е под капака отдясната страна на скоростната кутия

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Нед Авг 24, 2008 4:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Impreza Owner

Постове: 310
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
нивото на маслата се мери минимум 6 часа след като загасиш мотора инак рискуваш да налееш повече тогава ще почне да хвърля от някъде :!: за гумите виж кво пише на колонката на шофьорската врата размер и т.н. :!: виж и бушона за АВД щом е била с различни гуми наи вероятно работи само на теория :-D

Нед Авг 24, 2008 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
колата е с ръчни скорости и няма бушон за авд

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Нед Авг 24, 2008 6:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 109
Автомобил: Legacy '97 MT
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
За таблото ти, ако наистина ти се струва слабо, може да пробваш да смениш крушките със светодиоди. Обаче не знам какъв ще е ефекта, дали ще имаш равномерно осветяване, иначе като светлина определено ще е по-силно. А и имай предвид, че самият тип на осветяването не е като на повечето нови коли с подсветка зад циферблатите, ами е с външно осветяване, все едно светиш към таблото с фенерче. Ако греша нека някой ме поправи.

Нед Авг 24, 2008 11:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря на всички за отговорите. Вече съм с еднакви летни гуми. Полека лека ще се подредят нещата. Откъде бихте препоръчали да си купя метални джанти на които да слагам зимните гуми?

Сря Авг 27, 2008 2:46 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Откъдето ти харесва на теб :)

Чет Авг 28, 2008 9:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте отново
Изминах вече над 1000 км и вече имам първите впечатления и въпроси. Разбира се най-напред направих всички гуми еднакви и сега имам два броя Fulda Kristall Rotego 205/65/Р15 за продажба. Направил съм и снимки ако някой го интересуват да даде знак. Машината работи нормално за момента, има разни неща за дооправяне.
1. Онзи ден централното заключване спря да работи :( Намерих къде му е бушона но се оказа че не е от него за съжаление. Някой може ли да каже къде се намира самата главна машинка на централното и възможно ли е по нея да има още един бушон? А дали не е и някой вакуум който просто се е откачил от нея?
2. Забелязвам че понякога на ниски обороти колата ми угасва, но никога това не ми се е случвало когато работи климатика. Също така при спускане на скорост се случва да ми светне Check Engine. Подавам газ, колата си върви, но лапмата неугасва :( Днес дори експериментирах, изключих от скорост докато светеше и тя просто угасна?!
Дали някой се е сблъсквал с подобни проблеми?

Нед Сеп 07, 2008 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 113
Автомобил: Subaru Forester 2.0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
мисля си , че най-добрия вариант е да направиш една диагностика на двигателя. провери в раздел сервизи и иди при митака на банкянско шосе №3 в самото начало е след завоя за банкя.

застрахователен посредник

Последна промяна Plam на Пон Сеп 29, 2008 7:34 am, променена общо 1 път

Пон Сеп 08, 2008 9:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
според мен в цилинрите ти влиза повече бензин от колкото трябва.когато си спуснат климатик той компенсира това излишно количество.когато работи на празен ход се дави и затова гасне а на скорос из хвърля бензина през аспуха и затова ти светва лампата. най-малката беля есмяна въздушен филтър.а наи голямата инжекцион.ако искаш направи проверка с филтъра-махниго и виш дали ще угасва пак но недеи да караш без филтър.ако няма разлика диагностика.а провери си и маркуча от филтъра към двигателя за спуквания.

п.с.не съм майстор и може ида не съм прав

Пон Сеп 08, 2008 5:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
вържи двете черни букси под волана и виж кой код ти дава

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Пон Сеп 08, 2008 7:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
blatimir написа:
извинявамсе че не е на място :wink: ама можели дами обясните това с буксите видяхго в няколко теми обаче не сванах.всички ли го имат или не.при мен пот кормилото има някакво реле или нещо подобно и каде излизат тея цифри

Пон Сеп 08, 2008 11:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1791
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
msdjorjo написа:
blatimir написа:
извинявамсе че не е на място :wink: ама можели дами обясните това с буксите видяхго в няколко теми обаче не сванах.всички ли го имат или не.при мен пот кормилото има някакво реле или нещо подобно и каде излизат тея цифри
ще снимам клип утре,и ще го пусна.много е лесно :D :wink: :smt023

Пон Сеп 08, 2008 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Чудесна идея за клипа. Чакам го с нетърпение и ще докладвам за резултата. :)

Пон Сеп 08, 2008 11:13 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
imprezaWRX написа:
msdjorjo написа:
blatimir написа:
евала :smt023 няма емотикони с бира иначе щях дати го пратя :wink:

Пон Сеп 08, 2008 11:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
msdjorjo написа:
imprezaWRX написа:
msdjorjo написа:
blatimir написа:
евала :smt023 няма емотикони с бира иначе щях дати го пратя :wink:

:arrow:
http://subaru.bg/forum/viewtopic.php?t=1920
:wink:

Вто Сеп 09, 2008 3:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Най-сетне се добрах до двете черни букси и ги свързах както беше посочил колегата от темата за самодиагностика. Изкара ми грешка 24 която означава Idle air control (IAC) valve - circuit malfunction. Някой има ли идея как може да се отремонтира тази грешка и доколко разбира се е страшна?
Въпреки нея мисля да го разходя Суби-то малко другата седмица из Гърция. Дават го да е хубаво временцето та да го понапече още малко слънцето защото иде зима и ще го водим и на ски :)
С тази грешка вече съм навъртял близо 2000 км та си мисля че няма да е толкова страшно за още малко. Усетих вече точно кога го прави и смятам да не я предизвиквам (като в тениса - непредивзикани грешки)

Съб Сеп 27, 2008 9:44 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Milenski написа:
Най-сетне се добрах до двете черни букси и ги свързах както беше посочил колегата от темата за самодиагностика. Изкара ми грешка 24 която означава Idle air control (IAC) valve - circuit malfunction. Някой има ли идея как може да се отремонтира тази грешка и доколко разбира се е страшна?
Въпреки нея мисля да го разходя Суби-то малко другата седмица из Гърция. Дават го да е хубаво временцето та да го понапече още малко слънцето защото иде зима и ще го водим и на ски :)
С тази грешка вече съм навъртял близо 2000 км та си мисля че няма да е толкова страшно за още малко. Усетих вече точно кога го прави и смятам да не я предизвиквам (като в тениса - непредивзикани грешки)
байпасен въздушен клапан,или моторче за празен ход.до сега не съм имал субару без този код.не се притеснявай :wink:

Съб Сеп 27, 2008 9:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >