Отговори на тема стр <  1, 2
 Поумняването на един Outback 
Автор Съобщение

Постове: 160
Рейтинг: 240
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хоп:

Изображение

Закачам му CAN bus shield-а и сядам да си играя :cool:

Пет Фев 12, 2016 11:23 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 118
Автомобил: Outback
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравей колега как върви проекта? :) Има ли развитие... и на мен ми стана интересно.

А преглеждал ли си Raspberry PI? То е по-скоро с друга насока, но...

Чет Май 26, 2016 8:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Какво развитие, като до скоро нямах кола... :)

С "новия" мотор, обаче, съм още по-мотивиран да го направя. Наскоро пристигнаха дисплеят (зелен монохромен OLED 128х64) и CAN shield-ът, сега остава да си седна на някоя част от тялото и да си прочета car hacking книжката.

Лошото е че велосезонът е в разгара си и "не се спирам"...

Пет Май 27, 2016 9:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 194
Автомобил: Legacy 2.5 manual
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
С огромно закъснение ама да се включа и аз. Едното му субару е легаси от същата серия. Питах си алармадижиите/кар аудио за комфорт пакет като ми слагаха алармата (много си ги уважавам). Кратко и ясно ми казаха "Не. В следващата серия моооже, но не и тази".

GPS - мооже (модулите при китайците почват от 15-ина долара). Полезно е ако ти се случва да забравяш къде с паркирал.
Иначе не не е нещо ново за автоджамбазите и ако сериозно искат да ти вдигнат колата ЩЕ го направят - заглушават ги ефективно и в движение, ако действително се краде после се озовава до колкото знам в един много подземни паринги с много бетон и фолио отгоре.

(малко опит от колега занимавал се с GPS системи за авто сигурност) Има някакъв смисъл за евтини коли като нашите просто защото автокрадците надали ще мислят че би си играл да слагаш такъв модул та да си играят да го заглушават. Проблема е после как ще се справиш с групата професионални и вероятно въоръжени автокрадци, преди да са я окопали в споменатия гараж и/или разглобили. Т.е. ако нямаш навика да се движиш с по две коли охрана или поне да викнеш на помощ такива ВЕДНАГА да ги пресрещнат и неутрализират може да ти стане сложно чисто физически. Както писаха и горе - по-скоро каско в нашия случай ако толкова държиш.
Има разбира е възможност GPS модула да е свързан с аларма и имобилайзър като следваща стъпка. Когато някой или нещо ти заглуши GPS-а, колата гасне, блокира, включва алармата и всичките светлини и мигалки в очакване да дойдеш. Ама става весело като влезеш в тунел.

OBD - да, в AliExpress, GearBest и прочие има достатъчно кабели OBD-micro USB. Както и съответни app-чета, примерно Toque Pro, споменатата carista (която май поддържа само BRZ) и т.н. Достатъчно user friendly са тия неща ако ти е играе с това. Друг колега обича да си бъзика хондата в движение в зависимост от това колко и как иска да върви. Естествено всяко отклонение от параметрите за които производителя е предвидил колата може да има нежалении последствия дългосрочно.

Аз мисля да интегрирам един таблет или фаблет примерно в сенника на Legasy четворката и да си имам и свястна и update-ваща навигация, може би център на DVR (всъщност вече имам, отделно) и паркинг система и пак може би OBD и мултимедия (в чуденка съм за GROM, много държа на mp3 от fash-ка, филми и телевизия шофирайки няма да гледам, телефон в движение не вдигам). Отделно тия неща са според мен безмислено скъпи, тромави и кекави а мобилните устройства в днешно време предлагат чудесен общоприложим (със съответен софтуер) хардуер на цената на свястна камерка или GROM само.

offtopic: Паркирането... място за паркиране не ти е гарантирано, освен ако не и си купил или наел такова и си е твой проблем. В квартали които са по-в София нормално и ако не си запушил никого тактично ти напомнят че не е хубаво да се паркира така. Еле пък ако и запушил пътя на майки с колички и/или старци и им се налага да слязат на платното за да те заобиколят. В квартала ми при първи случай ти вдигат чистачките (на ме направо ми бяха и сгънали рамената на една кола, никога не успах да ги изправя съвсем във формата на оригиналните), при втори ти режат една или повече (то при нашето AWD все тая) гуми обикновено точно в най-гъвкавата част до грайфера, при трети от някой прозорец или тераса ти пада кофа с боя или саксия. В съседната пряка има един с варненски номер дето явно е решил така да си остави остави за около седмица (или прост достатъчно е издразнил някой да му се случи всичко едновременно) срещу изход на подземен гараж на четвърт метър от бордюра... и... вече е потънала в прах с бележка от общината че подлежи на изнасяне за скрап, май се е отказал да я връща в движение.
Радиуса на търсене на място за паркиране нормално не е два метра около входа а 5-6 пресечки.

Нед Юли 24, 2016 10:35 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2