|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Присаждане на мотор на Фори след 2008г
| Автор |
Съобщение |
|
don_pepone
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 3:36 pm Постове: 71 Местоположение: Добрич/Варна
Телефон: 0898237796
Рейтинг: 34
|
|
Привет банда. Интересува ме какъв е филма при смяна на дизелов мотор с бензинов. Става ли от по старо субару или трябва да е от същото поколение. И освен мотор, скорости и Еку какво трябва още. Идеята е на някое дизелово с изтропал мотор да се бодне турбо бензинов примерно wrx
_________________Мненията са като задниците- колкото и да не ни хареса,всеки си има 
|
|
|
|
| Пет Авг 05, 2016 7:29 pm |
|
|
|
valqk
|
|
Друго, сещам се за инсталация. Скоростите би трябвало да са съвместими, само трябва да видиш предавателните числа дали ще са ок за бензинка (сравни с бенз. ск. кутия - те нали са си ръчки). Ако се сложи инсталацията, компа и двг би трябвало да запали. Е, ще има драми, че е доста вероятно да не ти работи разход и т.н., освен ако не вземеш от по-ново всичко и сложиш и тях, ама и от стари ще стане според мен. Майсторите да се изкажат, ама аз не виждам причина да не се получи...
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Пет Авг 05, 2016 8:53 pm |
|
|
|
don_pepone
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 3:36 pm Постове: 71 Местоположение: Добрич/Варна
|
|
Скоростите дали ще паснат наистина???
Пускането в коша и инсталацията няма да са проблем, въпросът е всичко да е като заводско-работа на мотора, функции на компа и разните му менюта и тн. Ще трябва ли да се адаптират или препрограмират някви модули??
Идеята стана ясна, сега да утичним кой мотор е най подходящ. Някой има ли данни за всички предавателни числа на дизлака и на турбо бензинките. Все пак да не да имам турбо бензин ама с безкрайни скорости и да е труп на пътя
_________________Мненията са като задниците- колкото и да не ни хареса,всеки си има 
|
|
|
|
| Пет Авг 05, 2016 9:13 pm |
|
|
|
ico_tech
|

Не знам някой да го е правил, но конверсията не е лишена от логика като сравниш цените. Имай предвид следното: - инсталацията е различна и трябва да се дублира (по-лесно е отколкото да махнеш старата); - мотора виси на кутията, на която са монтирани новия тип тампони - т.е. трябва да преправиш магарето да "поеме" двигателя; - Свързването на таблото ще е кошмар; - може би ще трябва да подмениш някои от датчиците да кореспондират с таблото и бордкомпа - не съм сигурен, че кутиите отговарят по дължина - т.е. преправянето ще вклчва и ново магаре за кутията и купчина планки да я захванеш. Трябва да пасне и дължината на карданите. - Кутията не знам доколко ще е удачна за бензин турбо. Като цяло не е невъзможно , но е поне първият път ще е доста болезнено Ако се справиш обаче може да спечелиш клиенти, че доста народ се набута с тия дизели, а пък са доста кът на старо. BTW има един колега от Варна, който ако не се лъжа прави такава конверсия на едно такси (Импреза 2008). Отне доста време по спомен. P.S. може би EJ25 е по-удачен за начинанието. По-прост е и по-лек и ще остане повече място в коша. По-лесно се газифицира и поддържа. По-лесно се намира втора ръка, за по-малко пари.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Авг 05, 2016 9:49 pm |
|
|
|
Greg4o
|
Аз съм оптимист. Малиий голям Франкебару ще стане. Но за който успее наградата ще е голяама. Успех ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пет Авг 05, 2016 10:13 pm |
|
|
|
don_pepone
|
|
Точно мега разликата в цената ме замисля, а и дизелите са на малко км, ило поне тия с проблемите, което значи купе на малко км. Дотука ясното е че трябва мотор с кутия, инсталация и комп, един луд с здрави нерви, схеми на инсталацията и време...
Спомена се ej25, каква е разликата в 2.0 турбото при wrx. Също така има ли значение дали донора е с десен волан
|
|
|
|
| Пет Авг 05, 2016 10:34 pm |
|
|
|
ico_tech
|
Колега, имах предвид 2.5 атмосферен двигател. Ако държиш на турбина то 2.5турбо пак е по-лесно да намериш. В агрегатите не знам да има разлика за различните пазари. Като цяло това ще е доста мъчително упражнение и трябва не просто да търсиш части, а да имаш донор, който да сложиш редом с Форито. Знам, че в Кралството има много изгодни предложения, там може и да се намери нещо. Аз не разбрах - ти си със счупено Фори дизел или просто си цъкаш обявите. Това със по-ново купе, респективно по-здраво е малко относително. Ще имаш по -добра визия, но за мен лично здравината на тези купета е по-ниска, сравнено с Фори 1. С тия субфреймове и тампони с вертикална ос, окачването може да е станало по-комфортно, но дълговечността характерна за Субару моделите от миналия век си отиде. Нам-лесно тази конверсия я виждам, ако намериш блъснато Фори 2.5ХТ от същите години (2008-2011). Тези животни обаче също са много редки. А защо не конверсия към 3.0 ? - поне можеш да използваш ноу-хау от колегата 1040 (Тенчо) 
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2016 8:22 am |
|
|
|
Shider
Регистриран на: Съб Фев 28, 2015 11:13 am Постове: 201 Местоположение: Варна 03 Аспарухово
Автомобил: Jeep Cherokee 2.5CRD
Телефон: 0889525074
Рейтинг: 83 
|
|
Колега от Варна (Траян Савов) показа тук такава размяна - на Импреза, и вярно бензинката не беше турбо, но пък сменя ръчката с автомат...
Иначе за кутиите даже и да са съвместими, съединителя и дифовете е логично да са различни. Т.е. не е зле да се оглежда за двг+скорости+заден диф...
_________________ Never say never
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2016 9:54 am |
|
|
|
don_pepone
|

[quote="ico_tech"]Колега, имах предвид 2.5 атмосферен двигател. Ако държиш на турбина то 2.5турбо пак е по-лесно да намериш. В агрегатите не знам да има разлика за различните пазари. Като цяло това ще е доста мъчително упражнение и трябва не просто да търсиш части, а да имаш донор, който да сложиш редом с Форито. Знам, че в Кралството има много изгодни предложения, там може и да се намери нещо. Аз не разбрах - ти си със счупено Фори дизел или просто си цъкаш обявите. Това със по-ново купе, респективно по-здраво е малко относително. Ще имаш по -добра визия, но за мен лично здравината на тези купета е по-ниска, сравнено с Фори 1. С тия субфреймове и тампони с вертикална ос, окачването може да е станало по-комфортно, но дълговечността характерна за Субару моделите от миналия век си отиде. Нам-лесно тази конверсия я виждам, ако намериш блъснато Фори 2.5ХТ от същите години (2008-2011). Тези животни обаче също са много редки. А защо не конверсия към 3.0 ? - поне можеш да използваш ноу-хау от колегата 1040 (Тенчо)  [/quote] Несъм с спупено фори слава Богу, просто се оглеждам за фори след 2008, понеже чисто дизайнерски предните неми допадат никак. А тези, които заглеждам сами малко над бюджета (около 12к лв) та затова видях е има оферти за абортирали дизели, а както е известно тия дизели абортират рано(до150к км) и точно това имах предвид под купе на малко км, защото 150к са малко а такова фори иначе на 8години е трудно да е на под 250-300к км. Като цяло малкото км са плю не само за окачването, а за цялостното състояние на купетп- по малко щее лашкано както се казва. 3.0 мотора съм го карал малко в легаси и да си кажа никак не ме впечатли с вървеж, но пък с разход ме очуди, за съжаление не в положителен аспект, затова ако щее бензин да е турбо, поне да зная защо гори много П.с в момента карам турбо бензин 250 коня и не ми се кара атмосверка сякаш..
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2016 3:59 pm |
|
|
|
1040
|

Проблема всъщност не е физически дали ще влезнат нещата в коша и дали ще запали, а че няма да работят системите по колата. Най- лесно е да вкараш един бензинов мотор върху бензинов мост, да го окабелиш и запалиш с програмируема електроника дори най- евтината на пазара Megasquirt. Предполагам не искаш кола , която да пали с няколко ключета и да не работи нищо по уредите? Да нямаш климатроник, ел волан, ABS, безконтактно запалване и прочие. Кутия аз лично бих сложил от донор, който ще се купи цял с мотор и инсталация. Всичко се прехвърля от едната на другата и вероятността да стане всичко работещо клони към 99%. Всеки един двигател, който не е монтиран заводски в това купе, което ще използваш няма как да озакониш документално и в този ред на мисли Н6 е най- авантюристично да се сложи и запали Такъв проект би бил изгоден само ако не надхвърли цената на бензинов модел от същия Фори или дори не се доближи до тази цена. Да купиш кола бензинов донор и един дизел с изтропал мотор според мен не е икономически изгодно.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2016 4:34 pm |
|
|
|
don_pepone
|
|
Чисто физически е ясно че нещата не са кой знае каква драма, аз затова и попитах как седят нещата с адаптации, препрограмиране и тн на разните му модули. То ако ще карам някво дръво в което няма никви екстри, по-добре да си купя фори първа серия:)
Относно цената си прав колега, че ако сердната пазарна е 15к (примерно) а цялата галимация излиза 13к , то няма смисъл, но предвид че едно с изтропал дизел е 7-8к а мотор с кутия и инсталация е 2к +/- малко , а и няма да дам почти нищо за труд понеже имам сервиз под ръка (нее моя,а на приятел) и всичко се предполага че хипотетично ще излезе 10-11к при пазарна цена в момента на бенз фори над 15к , а ако е турбо бенз клони към 20к. Остава въпросът наистина, от кое поколение трябва да е мотора за да пасне и да се подкарат системите, понеже ми е ясно ще мотор 99г няма как да се управлява от Esp то и тн.
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2016 5:36 pm |
|
|
|
askeless
|
|
Esp би трябвало да се управлява от отделен модул и от еку едновременно. А еку 99 няма да може, еку 08-09 няма да може да управлява мотора и т.н. И не може да се препрограмира, или поне не всичко, това не е пц да му инсталирал нова програма, хардуера е специфичен
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2016 7:36 pm |
|
|
|
don_pepone
|
|
Съгласен съм, ме мапразно е споменато отначало,че искам да зная какво е нужно и от коя година натаък ще стане мотора с периферията и ЕКуто. Нее въпроса да бодна един мотор и готово. Идеята е,след края на интервенцията да се кара един пълноценен автомобил отговарящ на всички изисквания и екстри с които е произведен. Дотук стана ясно че ми трябва донор(от англия примерно или някое ударено фори) и да се прехвърли всичко от едното на другото. Въпросът е също дали става от импреза или някво друго Суби след 2007-8г , и ако някой може да потвърди че Японските версии (и английски) нямат разлика с европейските щее добре. При хонда например мотора е завъртян на 180градуса при JDM версиите
П.с според мен е добре да обсъдим всичко подробно, за да може да е достъпна тази информация за всички желаещи нещо подобно или просто за потърпевшите от първите дизели. Сигурен съм че почти всеки собатвеник на строшил се боксеров дизел си е казал " трябваше да купя бензинов"
|
|
|
|
| Съб Авг 06, 2016 8:27 pm |
|
|
|
Greg4o
|
Всички ще помагаме с акъл и с (тцтцтцтцтц) като се справиш. Дали за донор да не се ползва дизела ,за да си обърнеш дирекцията на англичанката? Не всичко от Импреца пасва. Интересен филм ще е.Ама дълъг. 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пон Авг 08, 2016 8:36 am |
|
|
|
don_pepone
|

ХЕхх интересен,ама дълъг- дълъг ама интересен  .. реиба ама цаца... Филма е ясен,чее дълъг, въпросът е в това след края на филма дали има хепи енд или само куп пари и нерви за нулев резултата или пък за стойност равна на реалната пазарна. Според мен ако се вземе бензинов мотор,скорости, заден диф (това е под въпрос според мен) и инсталация с ЕКУ, от каквото и да е субару след 2008г, нещата ще се случат. Вярвам че субару са си предвидели инсталациите на колите да са универсални за да се добавят всякакви екстри безболезнено, което важи и за моторите. Смятам, че като се присади мотора с новата си му инсталация и се напасно всичко механически, то ще се наложи най-много няколко кабела отиващи към другите модули в купето да се снадят,разменят или нещо от сорта. За целта само е нужна подробна Ел. схема и за двата мотора. Да попитам и как седят нещата с добавянето/разрешаване на опции и екстри при тея коли? ОТносно обръщането на волана, също е вариант и дори щее по-лесен наистина от просаждане на мотор... ще взема да го обмисля. На хонда зная че става лесно, понеже мой познат обърна един сивик 2002г TypeR
|
|
|
|
| Пон Авг 08, 2016 10:39 am |
|
|
|
askeless
|

Не искаш да слушаш. Предният и задният диф трябва да са с еднакво предавателно число, тъй като това е крайното предавателно число на целия драйвтрейн, а авд-то е симетрично и 50/50 преден/заден мост. И тъй като предния диф е в кожуха на кутията и е със съответното предавателно число, защо мислиш че няма да се наложи да смениш задния? В противен случай преден и заден мост ще се въртят с различни скорости и ще смелиш лагери и вискомуфа. Почти сигурно ще трябва да смениш магарето на кутията, предното магаре също не е ясно дали е еднакво. Не се спомена че може да има разлика в полуоските и ринговете на абс, после не е много ясно какви точно са спирачките и дали са съвместими апаратите на шенкелите. А конзоли на педалите, серво, помпи съединител. Всичко това е механика и често има малки и напълно неочаквани разлики. Т.е. може да се наложи купуването на допълнителни неща. Колкото до електрониката и инсталацията - колата с десен волан е с обратна /огледална/ инсталация в купето, т.е. и там ще се нади, преправя и т.н., но това всъщност е сериозен проблем, който иска много внимание и часове. Не е изключено да има и разлики в някои модуло, защо мислиш че абс и есп са еднакви, дизеловия двигател има съвсем различни характеристики. Отделни електронни модули се съмнявам да се препрограмират, само еку и тку подлежат на писане. Затова най-добре донор. Да обърнеш дясна кола е доста трудоемко, защото стената не е с предвидени отвори, т.е. дупчене, рязане, нарушаване на покритие. Дори старите модели Субару имат своите разлики и обръщане или преправяне не е лека задача. Не е цел да те отказвам, важна е хубавата преценка доколко е обосновано такова начинание, защото за няколко хил лв рискуваш дълго да не караш тази кола.
|
|
|
|
| Пон Авг 08, 2016 3:56 pm |
|
|
|
ico_tech
|

Ами аз това се опитах да подскажа на колегата, ама той продължи и явно се е почти навил да скочи в "памука". Колега Pepone, цените на изтропаните дизелови Форестър, Аутбек, Импреза са толкова ниски точно, защото връщането им във формат за каране е сложно. Ако се търсеха с тази цел, с която ти искаш да я купиш и номера беше отработен, цените им щяха да скочат - гаранция. Аз искам да ти напомня, че ако си с афинитет към риска, можеш да очакваш, че тая кола в 50 % от случаите може да се съживи с дизеловия мотор за малко пари (да речем 3000 лв). Има доста салони, които продават тия коли щото така си ги изкупили от клиенти, а не защото са им правили детайлна дефектация - т.е има и такива, които могат да се оправят лесно. Пак ще ти обърна внимание на този модел (2008-2012)- ако не си влизал вътре, трябва да знаеш, че пластмасата използвана по детайлите се драска само при кихане. В много отношения това е крачка назад от софт тъча на предходния модел. Да не говорим за подрънкващите елементи, пак заради материала на основното табло. Да не стане така, че да си докараш главоболия, да хвърлиш куп пари, да отстраняваш проблеми с месеци и накрая уж "запазеното" купе да ти бъде основния проблем. Моят съвет е да следиш mobile.de в секция ударени коли. Там понякога излизат обяви за Форестър XT (2008) с проблем в мотора, който е много по-лесно и достъпно отстраним в БГ, а получаваш кола със всички екстри. P.S. преди седмица имаше обява за 2010 Legacy 2.5 Exclusive CVT с проблем в мотора за 14000 лв. Обявата стоя 3 дни, но беше веднъж. 
|
|
|
|
| Пон Авг 08, 2016 5:50 pm |
|
|
|
don_pepone
|

Благодаря за съветите и информацията. Точно това исках да се получи тема с информация вътре,за да може максимално да се добие представа какво го очаква човек в такова начинание. Наистина ми бяха убегнали някой от споменатите неща- кат това за задния дифф  Варианта с донор е доста по-добър наистина, поне човек зная ,че има всичко под ръка исамо взима и подменя , но въпрост е наистина къде излиза равносметката при купуване на 2 коли цели за да се получи една здрава  ТОва с обръщането на волана си мисля че щее по-лесно сякаш, но пак си трябва донор или поне кола за частив близост за да може да се взима бързо каквото е нужно. Инсталацията и нейното "обръщане" и удължаване не ме притесняват никак дори (това ми е работата до голяма степен- занимавам се с сградна автоматизация и всякакви таквиа неща са ми малка грижа) Гледах и ударени Форита с нормален волан, но доста от тях са така цапнати ,че щее зорда се направят без да личи, но това не пречи да си дебна обяви  Иначе наистина най-ми допада варианта с заводско ХТ фори, взимаш и караш ... Чувал съм че им изтропват лагери и кол вал ако се кара дълго време в високи обороти, понеже имало няква драма с оттичането на маслото заради легналият мотор...?? Колко би струвало да се ребилдне един такъв ХТ мотор в БГ- само части говоря, трудът е уреден по принцип Относно скърцащите и драскащи се пластмаси- това е притеснтелно наистина и малко ме замисля в случая... тъпо е да караш кола 2009-10г и да скърца като 20+ годишна . Съгласен съ и ,че старите модели коли (на всички марки) са досста по-здрави и за препоръчване, но някакси не се виждам в предният модел Фори, чисти визуалнио не ми харесва по много параграфи(да не обидя някого, просто лично виждане). За иначе новото купе , разбрах какво имате предвид, но моята идея е ,че по-доре ново купше на 150-к км , отколкото ново купе на 300к км  , защото както казах ако щее Фори ще да е след 2008г.
|
|
|
|
| Вто Авг 09, 2016 7:36 am |
|
|
|
petko 69
|
И тази тема както доста предходни от рода на ..Може ли на Импреса атмосферна да се монтира мотор от врх ..пътува към архива.Тези размени не са невъзможни ,но са финансово неизгодни.Който реши обаче да пробва може да се обърне за съвет към Бай Петко от Горна Баня ,той е доказан майстор в събирането на 2-3 коли в една.  .Успех в проекта ,ако има такъв и чакаме резултати. 
|
|
|
|
| Сря Авг 10, 2016 6:49 pm |
|
|
|
don_pepone
|
 темата е точно за да се направи равносметката дали си струва филма, то иначе скачането с главата надолу е лесно... ама не си падам по непроверени "каскади" така да се каже. Ще обмисля всички изговорени опции и ще "дръпна чертата" да видим кое щее накрая
|
|
|
|
| Сря Авг 10, 2016 9:42 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |