Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Subaru Legacy 3.0 2004 Проблем с охладителната система #2 
Автор Съобщение

Постове: 44
Автомобил: Субару Аутбак 2005 H6
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
pantata написа:
При мен от скоро в най-големите жеги започна да вдига стрелката до зеленото при малко повече напън, като преди това карам колата от година и не е мърдала над средата. Дори като стигне до там я понапъвам още малко и не вдига повече. Следния пример: спирам за фас пауза, тръгвам и ускорявам с педала до долу до към 160, вдига стрелката до там, отпускам до 150 и до минута се е върнала на средата. Трябва ли да ме притеснява, че вдига малко температурата в големи горещини, макар и за кратко?
Като слизам след това от колата все едно си бутам краката във фурна ROFL

Изображение

Трябва да те притеснява, определено. Мръдне ли стрелката до там, не е просто случайност. Като начало, проврявай редовно, разбирай под редовно всеки ден ,нивото на охладителната течност ...не само в казанчето, но и в радиатора.

Чет Авг 25, 2016 11:37 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Добре е да разследваш какво се случва, защото не е нормално. Заради експериментите с ECU-то аз цяло лято, в най-големите жеги бях точно в тоя режим (старт от място, WOT на 3-та или 4-та доколкото позволява трафика и т.н.), но стрелката не ми е мърдала, а максимума като температура, който засякох в десетките мегабайти логове беше 98°C

Чет Авг 25, 2016 11:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 180
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
И все пак , не че ми е много ясно как трябвя да е , но аз на моята съм забелязал , че работи между 89 и 98 градуса. В жегите около 36 градуса съм стигал 100 101 , при градско каране и няколко пъти съм стигал 105 при извън градско , като катерех едни баири с 80км/ч. Забелязах че стрлката мърда точно на 100 , а това което колегата е показал трябва да е около 106-7 градуса. Не ми се струва много притеснително при положение че не влиза в червеното , а дори е под чертичката за максимално допустима температура. Всичко което съм засичал е било при включен климатик. Не знам дали съм прав , затова и не споря , но 5 -10 градуса всяка кола ги вдига при такива ситуации , просто нашата стрелка започва да отчита коректно след 100 ( типично за японски автомобил).

Sent from my Galaxy S6 using Tapatalk

Пет Авг 26, 2016 7:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Едно е да товариш продължително време двигателя, а съвсем друга бира е да настъпиш газта от 0 до 160 и да мръдне стрелката с толкоз ;)
Не знам дали да нищим изобщо темата за охлаждането на ДВГ с климатик като допълнителен фактор и какво се случва при определена скорост/натоварване при спрян...

Пет Авг 26, 2016 7:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 367
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами преди настъпването си е била под товар. Незнам колко е натоварването при скорости 150-160, но и външната температура беше над 35 градуса. Вчера пробвах пак да я напъна. Покарах няколко километра с 6к оборота на трета, външна темп 30 гр. Не мръдна стрелката, или макс 1 малко деление, но не съм забелязал. Поиграх си доста с различни режими. Гледах и антифриза, там си е. За момента няма да го мисля повече.

Sent from my Электроника

Съб Авг 27, 2016 7:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 180
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Именно...не го мисли , и аз така правя. Като се окоти ще я мисля

Sent from my Galaxy S6 using Tapatalk

Съб Авг 27, 2016 11:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 50
Автомобил: SUBARU OUTBACK 2.5 25г
Телефон: 0897771355
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
И аз моята я забелязах че в най топлото като я напъна 150 160 по баир нагоре вдига температура както е показал колегата до зелената черта

Съб Авг 27, 2016 9:06 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
смених термостат капачка и антифриз измих радиатора малко по добре но като я настъпя пак вдига малко
иначе в по студените дни няма проблем ме ми надува не губи охладителна течност

Съб Авг 27, 2016 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 71
Телефон: 0898237796
Рейтинг: 34
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Следя с интерес темата колега, понеже както е известно има доста такива случаи. Досега си предприел обичайните и правилни мерки според мен, но щом продължава според мен може и гарнитура да е или пък пукната глава, понеже не винаги надуват маркучите при проблем с едно от двете, просто си зависи къде е спукана главата или издухана гарнитурата и колко. Успех с решаването на проблема.

П.С. на мен ми е странно как в форума тук бях чел мнение че "това не били коли за каране по магистралата с 180+ км/ч" и разни такива, което звучи смешно направо. Не може да направиш кола 240 коня и да обясняваш на хората че трябва да я карат като лада... в германия данеби да ги карат по аутобаните кротко.... ако всичко е изрядно и най-вече е сметнато за тази кола и мощност то няма никакви проблеми да се кара всякак,а ако загряват с каране 180-200 значи нее изчислена тая система и това е.

Сря Авг 31, 2016 6:19 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Не е странно колега. Производителя си е направил сметката за охлаждането при определени условия с определен коефициент на сигурност, който бидейки конструирана в Япония е малък. Замисли се в колко държави можеш да поддържаш безнаказано с часове 180+ км/ч. При условие, че JDM колите са ограничени на 180, в останалия свят имаш 115-140 ограничение и остава сал една Германия, заради която трябва да оскъпиш колата с друг радиатор, друга помпа, друг термостат..... После гледаш колко коли си продал в Германия и решението идва лесно.
Не на последно място - колите за които говорим са на доста години и км. Доста от тях идват от неустановен ползвател консумирал Н6 с "италианска" загриженост. После идва "майстор" АГУ, който подразбира очакванията на новия собственик за "голямата икономия на газ" и допълнително утежнява температурния режим.
За финал - ако самият производител е сложил надпис на колата, че може да прегрее при определен режим какво повече има да говорим.
Малко се получава като във тоя виц:
"Мислили какво да правят с големите изоставени нивя около Чернобил. Някой предложил да засеят тютюн. Речено-сторено. Събрали страшен добив, направили цигари и чак накрая се сетили да ги тестват за радиоактивност. Притеснени колхозниците отишли при председателя на компартията за съвет, какво да правят с толкова отровни и опасни цигари. След като се почесал, шефа им казал: Сложете надпис "Министерството на здравеопазването ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ви предупреждава, че тютюнопушенето е опасно". И ги пуснали за продажба"
:D

Сря Авг 31, 2016 12:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Моята със 170-180 държи няколко градуса по-ниска температура, отколкото със 110-120. Прегряването е по-типично за по-ниските скорости, където и обдухването е по-малко.

Сря Авг 31, 2016 3:55 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
=D> Колеги ако от икономия за един радиатор и водна помпа великите Субару инженери са пуснали ейтака тия коли по пътя,то да си затворят завода..
според мен това е лека недомислица в изчисленията, която е хванта прекалено късно. Някак си не може някой да ме убеди,че субито е мислено за япония и скандинавските страни за да му е хладно... несериозно е това твърдение
По тая логика с ограниченията.... защо не правят само 99 коня коли и да ги ограничът на 140км/ч и това е... стига глупости, субару ли са единствените в тоя свят дето го мислят така, защото няма данни за други марки :) Защо "умрелите" Хонди които се движат с нечувано големи обороти по принцип, не прегряват?

Това с високите скорости и обдухванет според мен хем е така, хем нее, понеже при 180 имаш силно обдухване наистина, но и силно съпротивление и ако колата има пробнлем с греене, още докато започне някакво изкачване и стрелката на температурата ще тръгне нагоре.

Според мен трябва да се установи какъв точно е проблема за прегряването на тия коли,а не да стреляме на посоки и да има проба грешка докато се подмени половината кола. Ако се установи че (примерно) раедиатора е малък и водната помпа и да е гарантирано ,че като се сменят няма да има проблем, то това щее много по-леесно за потребителите. Ще си знаят ,че като купят колата си предвиждат 500лв (примерно) и при първото влизане за обслужване се решава драмата (била тя настояща или бъдеща)

П.С. Колега Керековски от любопитство, колко ти гори като караш магистрално с 160-170

Чет Сеп 01, 2016 8:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
don_pepone написа:
П.С. Колега Керековски от любопитство, колко ти гори като караш магистрално с 160-170

14-15 газ в жегата с клима, но много зависи от газта, че цяло лято карам с кофти газ, влошена динамика и увеличен разход, а едно зареждане от една малка бензиностанцийка на Петрол във Варна (която от години си знам, че продава читава газ) ми върна надеждата за по-нисък разход и по-добра динамика. Температурата при тази скорост примерно пролетта ми седеше около 84-85 градуса, а при 110-120 отиваше на 88-89. Радиатор не съм чистил, но изглежда сравнително чист (сменян е преди 1-2-3 години). Сложил съм нова оригинална капачка на радиатора, термостат и качествен антифриз. И температурния датчик смених заради съмнения, че показва 3-4 градуса повече, но новият (оригинален) показва същото.

Чет Сеп 01, 2016 8:23 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
:good: Благодаря за бързия отговор. Това с гадната газ е всеобщ проблем за съжаление, аз съм имал разлики от по над 1л/100 при еднакъв тип (на темпомат) каране и еднакъв маршрут.
За съжаление в България няма институция и нужната техника за проверка на Пропан-бутана и затова всички продават квото си искат- говоря за чистота на горивото иза съотношение между двете съставки, понеже от това зависи и калоричността му

Чет Сеп 01, 2016 8:36 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Колега Pepone,
Като се замислиш Субару май май са единствените дето са захапали тоя боксер и не пускат (Порше не ги мислим).
Има сериозна разлика в охлаждането на редови двигател и опозитен мотор. Субару като производител на ДВГ не се сравнява с Хонда. Идеята на моя пост беше, че при определени условия всеки двигател ще прегрее. Кой, кога и как е отделен въпрос. За да дадеш оценка на топлообмен при принудителна конвекция (обдухването) разгледай коефициентите за топлопреминаване и тяхната функционална зависимост. Може би ще откриеш пътя за оптимизация на охлаждането на Н6. Абстрахорай се от случаите на прегряване в БГ и потърси информация за същия проблем в други страни - дали при тях се наблюдава същата статистика?
Логически погледнато от статистиката в БГ излизат само два варианта за да ти е мирна главата - караш в рамките на ограничението или си купуваш хонда и забравяш за този проблем.

P.S. Субару междувременно взеха мерки. Н6 3.0 не се предлага от средата на 2009. Имам съмнения обаче, че и с 3,6 в подходящи ръце ще се стигне до същия проблем. Просто броя на собствениците е малък.
:beer:

Чет Сеп 01, 2016 3:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колега Pepone,
Като се замислиш Субару май май са единствените дето са захапали тоя боксер и не пускат (Порше не ги мислим).
Има сериозна разлика в охлаждането на редови двигател и опозитен мотор. Субару като производител на ДВГ не се сравнява с Хонда. Идеята на моя пост беше, че при определени условия всеки двигател ще прегрее. Кой, кога и как е отделен въпрос. За да дадеш оценка на топлообмен при принудителна конвекция (обдухването) разгледай коефициентите за топлопреминаване и тяхната функционална зависимост. Може би ще откриеш пътя за оптимизация на охлаждането на Н6. Абстрахорай се от случаите на прегряване в БГ и потърси информация за същия проблем в други страни - дали при тях се наблюдава същата статистика?
Логически погледнато от статистиката в БГ излизат само два варианта за да ти е мирна главата - караш в рамките на ограничението или си купуваш хонда и забравяш за този проблем.

P.S. Субару междувременно взеха мерки. Н6 3.0 не се предлага от средата на 2009. Имам съмнения обаче, че и с 3,6 в подходящи ръце ще се стигне до същия проблем. Просто броя на собствениците е малък.
:beer:

Отделно Прада беше намарил бюлетин за кофти партида гарнитури, но са температурно кекеави моторетки, които искат повече внимание, но даде ли им се , няма грижи.

Чет Сеп 01, 2016 3:46 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Съгласен съм че са си традиционалисти и си държът на Боксера, в което няма лошо (алфа го спряха отдавна, но не зная официално поради каква причина). Съгласен съм и ,че всичко при боксера стои друго яче спрямо редовака например, но какт оказах нее серизоно да направиш кола 240 коня и тя да нее препоръчително да се напъва много много, понеже има риск. Странното е,че както се наблюдава дори яномалията се проявява при не толкова големи скорости,а при такива близки до ограничението в бг за магистрала.
Както писах по-горе, просто е трябвало от Суби да вземат мерки и да излязат с становище, да се каже това и това е драмата и дали ще правят "Recal" или просто ще информират хората , то е добре да се знае, понеже както става ясно доста хора блуждаят измежду майстори и ремонти и се сменят части без ефект и тн..
Аз уважавам марката и и се кефя силно, затова и съм "тук" и пиша, а и се оглеждам за такава кола, просто тия неща ме дразнят, понеже съм сигурен че има причина и решение, които са ни не напълно известни.

Имам данни е ,че STI моторите при яко каране на магистрала също имат разни склонности,но при тях е изтропване на колянов вал, поради оставане на сухо. Качвали всичкото масло горе и несварвал ода се оттича и хоп троп. Казвам го от първа ръка инфо за кола купена нова и след един гаранционен ремонт са казали на човека (тука в БГ) че има кофти стил на каране.... ми че взел си е топ бигачката намарката, как дая кара да го ева..

от друга страна е похвално като цяло за марката, че глобално погледнато има малък процент проблеми и детски болести, предвид повечето марки какви кардинални издънки имат

П.С. Относно Порше пък ми е странно те как успяват да правят коли с такава мощ ис толквоа сложно охлаждане предвид задно стоящият мотор, имат и модели с въздушно охлаждане само ( те и заските имат ма тва е др тема :D )

Пет Сеп 02, 2016 6:17 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 49
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте момчета! Аз имах сходен проблем с моето Легаси Н6. Изчетох всички теми във форума за това прословуто прегряване не нашите мотори. Реших, че първо ще проверя състоянието на радиаторите и термостата, защото така или иначе трябваше на сменя антифриза на колата. Познайте какво установих като свалих водния радиатор?
Прикачени файлове:
20160730_114700-1.jpg
20160730_114700-1.jpg [ 189.93 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Прикачени файлове:
20160730_114716-1.jpg
20160730_114716-1.jpg [ 205.9 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Прикачени файлове:
20160730_114721-1.jpg
20160730_114721-1.jpg [ 240.32 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Прикачени файлове:
20160730_114724-1.jpg
20160730_114724-1.jpg [ 250.53 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Прикачени файлове:
20160730_114728-1.jpg
20160730_114728-1.jpg [ 241.23 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Прикачени файлове:
20160730_114732-1.jpg
20160730_114732-1.jpg [ 63.6 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Въздух през питата в това състояние почти не преминаваше. Измих с вода и обезмаслител. Вижте на следващите снимки каква тиня излиза от радиатора.
Прикачени файлове:
20160730_115359-1.jpg
20160730_115359-1.jpg [ 161.24 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Прикачени файлове:
20160730_115403-1.jpg
20160730_115403-1.jpg [ 165.81 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Прикачени файлове:
20160730_115411-1.jpg
20160730_115411-1.jpg [ 153.18 KiB | Прегледано 427 пъти ]

Същата процедура направих и на климатичния радиатор, но на място, без да го свалям. От него излезе същата мизерия. Термостата на колата си беше оригиналния на 82 градуса. Аз обаче сложих нов на 78 градуса. Смених антифриза с червен на "Приста ойл", с удължен живот. Стария беше синьо-зелен, излезе сравнително чист и бистър, нямаше почти никакви утайки. Въпреки това преди да затвора системата промих мотора с вода. От там излезе още известно количество от стария антифриз докато не потече чиста вода. Затворих системата и налях новия антифриз през горните маркучи на двете глави докато двигателя не се запълни. След това ги свързах за радиатора и го напълних. В разширителното казанче налях дестилирана вода до минимума. След това запалих докато загрее до нормална температура. Пуснах и парното за да проверя дали през неговата пита преминава антифриз и няма въздушна възглавница. Всичко беше наред. На следващия ден на студен двигател долях около половин литър дестилирана вода на водния радиатор. В момента при загрял двигател стрелката на таблото си стои на една идея по-ниско от средата и не мърда от там при различни режими на натоварване на мотора. Парното работи нормално. Това упражнение го направих в началото на миналия месец и от тогава до момента няма никакви притеснителни явления в температурата, стрелката не мърда от мястото си при различни натоварвания на двигателя.
Смятам, че проблема с прегряването идва не толкова от самата охладителна система на колата, а от затлачването на климатичния и водния радиатори, което спира преминаването на въздух през тях. Преди да промия моите радиатори при загрял двигател на място, отворен капак и вентилатори на втора скорост, зад тях почти не се усещаше въздушен поток. Сега докато отворя шофьорската врата при включени вентилатори на първа скорост под колата се усеща доста силен въздушен поток, както и като отворя капака на двигателя. Определено сега колата работи при малко по-ниска температура, не съм я мерил, не съм я закачал на FreeSSM, нямам промяна на разхода и демаража, дори ми се струва, че мотора работи значително по-плавно и стабилно.
 3

Сря Сеп 07, 2016 10:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Да попитам някой знае ли че тези коли са с два термостата.

Вто Сеп 13, 2016 7:21 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
ето и снимка на термостатите

Прикачени файлове:
image-0-02-01-bc4a28d3c34e8c47b6785ed2c3d7a29d5569ed2895fab23cbb72b5243f0e9d74-V.jpg
image-0-02-01-bc4a28d3c34e8c47b6785ed2c3d7a29d5569ed2895fab23cbb72b5243f0e9d74-V.jpg [ 235.46 KiB | Прегледано 384 пъти ]
Вто Сеп 13, 2016 7:36 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >