Чета, чета... и пак чета... Не мога да стигна до крайно решение.
Искам на дългите да сложа крушки с бяла светлина, за да се комбинират с късите. Сега късите са бели, а дългите жълти и леко дразни.
1. Коя е крушката за дълги за Outback BL (2005 година) - HB3 или H7 ? 2. Някой от вас ползва ли: колебанията са м/у: - OSRAM Night Breaker Unlimited - В кварталния магазин за бяла светлина ми похвалиха това: OSRAM Cool Blue понеже били по-добре от nightbreaker(те жълтеят)
Така или иначе търся светлини за ДЪЛГИ, които е желателно да светят силно и няма да заслепяват нарещните (понеже ще се пускат за малко или като няма движение)... Нямам лупи на дългите, затова не търся ксенон или нещо друго, а нормална крушка, която да свети силно и в бяло.
7
Пон Авг 29, 2016 9:58 pm
boian.kalchev
Регистриран на: Съб Юни 20, 2009 9:16 am Постове: 51 Местоположение: Варна Рейтинг: 2
Здраво,колега ! За късите е Н7,а за дългите НВ3. Като искаш да свети-поглеждаш сайта Ксенон БГ и си поръчваш ксенони и за късите,и за дългите.Само трябва да се пробива капачката за късите ,за да минат кабелите,които са с уплътнител. Аз сложих 6000 келвина и на двете и съм много доволен.Направо гони нощта.Проблема на дългите е,че малко бавно загряват,но като загреят....Около 110 лв. по спомен беше единият комплект. Освен това не са 35W , а са 55W. Китайски са,ама по 10-13 лв. беше крушката(пак по спомен). Не е като крушки по 25 лв. броя. И не е проблем ,че нямаш лупи. Аутбеците нямат лупи на дългите.Това,обаче не пречи да светят като бесни.
Поздрави !
-56
Вто Авг 30, 2016 7:11 am
Vami
Регистриран на: Сря Юни 11, 2014 6:36 pm Постове: 955 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Диодни дълги е идеално решение, сносните са около 120лв.
Може ли линк за нещо свястно? А там как стоят нещата термично, защото всеки знае, че диодите искат добро охлаждане? Радиаторите от вън ли са? Тия с вентилаторчетата не ми вдъхват доверие...
Естествено са вън. С вентилаторите няма ядове, стига да не са 5-то качество и надолу(има 8 ). Скъпчия е малко, но купувам от него над пет години - нула ядове: http://www.bktuning.bg/product.php?ProductID=5198
_________________ Cogito ergo sum
Вто Авг 30, 2016 11:07 am
Vami
Регистриран на: Сря Юни 11, 2014 6:36 pm Постове: 955 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Не ми харесват за дълги. Първо чиповете са стари (100 лумена за ват). Второ за дълги светлини е по-подходящо да е един чип ориентиран на пред. Тогава загубите от отражение в стария рефлектор отпадат, а те хич не са малки. Хубаво е ако е така, да има и лупа за да стесни малко снопа, защото ще е ненужно широк. Бих си направил сам диодния модул с радиатора, единствено читав (constant current и да не е китайски) драйвер на 12V ми е проблем.
Наскоро сложиш OSRAM Night Breaker(при мен е H1) на дългите и съм много доволен нямам наблюдение над Philips-a. Разбира се свети доста по жълто от ксенона ми на късите(Luxima 4300K).
Аз съм ползвал Osram Night Breaker Unlimited, up to 110% и Philips X-treme Vision, +130% На мен лично ми допада повече Philips-а, някак си има по-добра видимост на мокър асфалт отколкото OSRAM-а. Иначе на сух път разлика не намирам и си светят доста добре. Сега си карам с Philips
Наскоро сложиш OSRAM Night Breaker(при мен е H1) на дългите и съм много доволен нямам наблюдение над Philips-a. Разбира се свети доста по жълто от ксенона ми на късите(Luxima 4300K).
suba4o написа:
Аз съм ползвал Osram Night Breaker Unlimited, up to 110% и Philips X-treme Vision, +130% На мен лично ми допада повече Philips-а, някак си има по-добра видимост на мокър асфалт отколкото OSRAM-а. Иначе на сух път разлика не намирам и си светят доста добре. Сега си карам с Philips
Ясно. Като цяло не очаквах, че nightbreaker-a е жълтеникав и бях се насочил точно към него... добре, че попитах в магазина. Аз гоня сливане на цветовете от къси (ксенон) и дълги, за да няма контраст/разлика.
Има оплаквания по други форуми, че крушките с високи келвини (4300+) имали сравнително кратък живот, но светят добре. Това не е притеснително, при положение, че на дълги ще карам ичключително рядко... Смятам, че за ксенон на дълги е редно да има и лупи, за да не преча на другите шофьори на пътя... та в крайна сметка нещата клонят към: OSRAM Coоl Blue Intense или Philips White Vision / Philips Extreme vision Unlimited... за които всеки има различни предпочитания. В крайна сметка говорим за до 50лв за 2 крушки, което си е поносимо. На 1-во място за мен е сигурността ни на пътя както за нас, така и за другите... та не мисля да прибягвам до китайски крушки за по 10 лева.
М/у другото extreme vision-a H7 е намален в emag в момента на 41 лева... Колега suba4o - тази цена ОК ли е ? Но не намирам такива HB3 (за дългите) ...
Не мога да препоръчам Osram или Philips, но не мисля, че ще сбъркаш с които и да е като качество. Основно ти пиша за цената. Имах доста интересна зайгравка с ксеноновите крушки за късите d2s и научих доста неща. Първо, че в България официалния вносител не дава най-добрите Osram за под 300 лева комплекта. Второ, и най-важно - пълно е с ментета! Дори от amazon си поръчах резервна крушка и не погледнах, че заради 2 евра по-евтината цена избра доставчик без много история, вместо склада на amazon, и ми докараха менте. Единствения начин да си гарантираш, че купуваш оригинални Osram (предполагам и Philips имат такава програма) е проверка със защитен код. Не купувай ако няма не изтрит стикер: С номера от стикера проверяваш тук: Програмата за доверие на OSRAM
Така успях да си купя оригинални крушки от amazon.de за 140 лева.
Имам какво да кажа и за светодиодните, които са ми хоби и голяма краста. Няма добри варианти за светодиодни крушки и точка по въпроса. Имат страшно много проблеми още. Най-големия бидейки термалният им лимит. Светодиодите отделят много малка част от топлината във въздуха и чрез лъчение за разлика от конвенционалните крушки. В този случай, остават едни 30-40 вата в основата за която са залепени. А ефективността им и издражливостта им зависи брутално много от температурата като на всички полупроводници. Лумените и часовете работа написани при тези крушки са в първите няколко секунди на студени крушки - следва брутална деградация в зависимост от топлопроводимия материал в основата и като цяло възможността на фара да отделя това огромно количество топлина през фасонката. Сами се досещате, че стандартните фарове не са конструирани с такава цел. С подобряване на ефективността на новите модели все повече се приближават до разумно количество отделена топлина за необходимото количество светлина, но все още са далеч. Доказателство за това е, че няма голям производител, които да прави такива крушки. Ето ви пример за най-мощният самостоятелен диод, който знам - http://flashlightwiki.com/Cree#MT-G2 Разчетен е за 50 000 часа работа при 3 ампера на 6 волта (18 вата) и забележете 25 градуса температура изкарвайки 2200 лумена (най-добрите серии). За да изкара 3500 лумена трябва сериозно претоварване и не мисля, че дори плътна медна крушка ще му свали температурата под 90 градуса, което сваля ефективността с над 15% а живота предвид, че е и претоварен може да е в стотици а не десетки хиляди часа. Това е без да споменавам, че му трябва захранващ модул който също не е с 100% ефективност, струва пари, разваля се и тн. Заводските светодиодни фарове не случайно са матрични. Не е само, за да могат да насочват и да не заслепяват. Силно препоръчвам - не се занимавайте със светодиодни крушки и за къси и за дълги. Трябва много по сериозна преработка на фара.
Не знам за Филипс-а, но от доста време карам на късите с Nightbraker Unlimited. Сравнено с нормалните евтини крушки по бензиностанциите има огромна разлика. За съжаление при мен не оцеляват кой знае колко дълго. Обикновенно едната дава фира на 5-6 месец, другата малко след нея. Сменил съм букси на фарове, всички връзки са почистени, абе тока е постоянен. Приятели са с подобни наблюдения откъм живот на крушката. Предполагам с модул за дневни светлини ще държат по-дълго. Дългите също са ми Unlimited и са вече на над година.
Днес взех Osram Cool Blue Hyper + (5000k) за дългите - HB3. Като ги сложа... ще дам мнение. Не очаквам чудеса, пише че е +50% спрямо нормалните... Nightbreaker-a ми казаха, че бил в жълтата гама...
Чет Сеп 01, 2016 11:19 pm
katlak
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 10:46 am Постове: 158 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109
Доколкото си спомням на опаковката на Осрам си пише, увеличен интензитет (+хх%) и намален живот (около половината). Така че е нормално да ти дават фира на половин година.