Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 49  >
 Моторно масло за Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 42
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
petroff написа:
Amsoil Signature Series 5W-30 не е точно midSAPS масло. В спецификацията му пише "Fortified with detergents that exceed dexos1™ sulfated ash specifications". Dexos 1 маслата са точно midSAPS, но имайки впредвид по-горе цитираното, стойностите на сулфатна пепел и т.н. ще са завишени.

@tuktu,
В сайта на Amsoil пише: "AMSOIL Signature Series Synthetic Motor Oil is engineered to outperform conventional and synthetic motor oils." Възоснова на това тяхно твърдение смея да предположа, че тези масла са по-добри. :)

Привет, API SN спецификацитя е много близка до mid-saps ограниченията за нивата на фосфор и сяра. Това от своя страна води до намаляването на количествата ZDDP, който е един от основните източници на сулфатна пепел. Signature серията може да надвишава mid-saps изискванията за нива на пепел, заради наличието на добавки подпомагащи достигането на висок TBN. Пример за това е високото ниво на калций.

Свойствата на образуваната сулфатна пепел също така завият от съотношението на веществата, от която е съставена. Наличието на високи нива на фосфор и цинк са опасни, защото нагарите образувани от пепелта са по-търди. Също така се водят за най-опасни за катализаторите, защото образуват твърд аморфен (подобен на стъкло) слой на повърхността на катализатора, който пречи на газовете да достигат активната му повърхност.

Много от информацията за нуждите на двигателите на CNG/LPG за SAPS нивата са пренесени от индустриални двигатели работещи само и единствено на “изпарени" горива. При двигатели работещи в смесен режим бензин/LPG изискванията са по-различни и доста индивидуални, зависещи от съотношението на работа между двете горива, както и качествата на горивата. При използване на добавки за почистване на горивната система и камера, спокойно може да се използват масла с по-високи SAPS нива. Същото важи и ако колата се кара голям процент от времето на бензин.

Поздрави
Александър Иванов
AP 1 Ltd.

Вто Сеп 13, 2016 9:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 107
Автомобил: Legacy 2007 2.0R AT Spec Wagon
Телефон: 0887247480
Рейтинг: 65
Субару ФеноменСубару Феномен
И така от написаното да разбирам, че AMSOil European Car Formula 5W40 MID SAPS е подобрия избор за двигатели с CNG/LPG от 5W30 Signature Series.

Вто Сеп 13, 2016 12:52 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 452
Автомобил: Subaru Outback 2003г. H6 3.0
Рейтинг: 250
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Колеги,аз все още се колебая какво масло да взема:
5w30 Signature series или 5w40 евро серията.В момента съм на 5w40 motul xces. Колата е аутбек 2002г.h6.няма газ.За 7 000км.ми е изхарчила 700мл.Дали е добре да минавам на по-нисък вискозитет,или да си остана на 5w40.Ако някой е сменял вискозитета от 5w40 на 5w30,нека сподели,имало ли е по голям разход на масло и усетил ли е промяна в работата на двигателя.

Вто Сеп 13, 2016 2:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
tuktu написа:
И така от написаното да разбирам, че AMSOil European Car Formula 5W40 MID SAPS е подобрия избор за двигатели с CNG/LPG от 5W30 Signature Series.

Сравни и другите показатели не само сапс-а , сингничъра е по-устойчиво на топлина (shear loss параметъра) и има най добрите показатели за (против) износване.
Все пак едното е в30другото е в40

Вто Сеп 13, 2016 3:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 107
Автомобил: Legacy 2007 2.0R AT Spec Wagon
Телефон: 0887247480
Рейтинг: 65
Сега съм с RED LINE 5W40 EURO SERIES пишат, че е MID SAPS и за сега съм минал 2500км без да пипа от маслото и съм много доволен. На искам да пробвам и другите ТОП масла като AMSOIL и поради тази причина разпитвам и събирам мнения.

Вто Сеп 13, 2016 4:29 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 42
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
tuktu написа:

Привет, трудно е да се определи кое от двете масла е по-добро за автомобил на LPG. Signature Series 5w-30 също e по-скоро mid-saps масло, което спрямо European Car Formula 5W-40 ще образува повече сулфтна пепел.
Дали това e решаващо при избора, не бих казъл. И двете масла са подходящи за автомобил с газови уредби. Фактори като пробег, как се е държала колата с използваните масла до момента, приблизително съотношение на времето през което се кара на дадено гориво, стил на шофиране, интервал на смяна, данни от уреди за температура и налягане, изпозвани добавки за гориво и друга специфична информация за конкретрния автомобил трябва да се вземе предвид при избора.

Поздрави
Александър Иванов
AP 1 Ltd.

Вто Сеп 13, 2016 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Наистина трябва да се погледнат и другите показатели. Signature series в диапазона 5W-30 е с по-нисък HTHS от European car formula - 3.1 срещу 3.6, но показателя "Four-Ball Wear Test" е по-нисък от този на European серията - 0.35 срещу 0.47 мм. Това показва, че мазането със Signature серията трябва да е по-добро, независимо от другите показатели.
Аз също искам масло от Amsoil със вискозитет при 100град около 13 - 13.5, при 40град около 58, HTHS поне 3.6, TBN около 12, Four ball test - 0.35 и Летливост - минимална, ама такова няма!!!

ПП Колебая се между AMSOIL European Car Formula (EFO) 0W-40 и AMSOIL Signature Series 5W-30. Накрая ще постъпя точно както се постъпва в хим. промишленост - просто ще ги смеся в равни количества или в такова съотношение, че да дам превес на някой от показателите :shock:

Това разбира се е напълно излишно, а с оглед и на идващата зима 5W-30 би бил по-логичния избор, но обичам да мешам такива неща... Флаша на ДВГ-то ме влече да го направя с дизелово гориво и те така. :)

ППП Какви добавки и в какво количество влагат в продуктите си производителите на масла можем само да гадаем...Важен е крайния резултат. Ровя се много, но не съм видял до сега информация за количеството и вида на съединенията, които Amsoil влага в маслата си, или пък някой друг - това си е търговска тайна. Дори в листа за безопасност ги няма. Повечето флъшове са над 80, 90 % дизел с високо съдържание на ароматни въглеводороди, защото са перфектен разтворител на коксови отлагания. За процентния състав на флъша в общия обем масло е много оптимистично да се мисли, че ще има някакъв сериозен ефект, ако няма сериозни разтворители в него, но тогава пък производителя се застрахова като посочва максимално време на третиране. Остава съмнението дали изобщо сме свършили нещо. Далеч по-безопасно е да се използва смес от масла, с високо съдържание на детергенти -например Mobil Delvac за тежконатоварени промишлени дизелови двигатели и нещо друго. Приста май си имаха такова масло - караш 300-500 км и сменяш. Малко се отклоних от темата, но пък пак за масла говорим. :)
 5

Вто Сеп 13, 2016 8:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109
Аз също искам масло от Amsoil със вискозитет при 100град около 13 - 13.5, при 40град около 58, HTHS поне 3.6, TBN около 12, Four ball test - 0.35 и Летливост - минимална, ама такова няма!!!

Колега,когато няма масло каквото искаш на пазара и то по съвсем разбираеми комерсиални причини,тогава просто си го правиш сам!

Сря Сеп 14, 2016 7:19 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 219
Автомобил: пробита лейка
Рейтинг: 85
Как по-точно си правиш сам маслото?

Чет Сеп 15, 2016 11:23 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109
CANCEL написа:
Как по-точно си правиш сам маслото?

Както много други хубави неща на този свят - чрез "blending",т.е. смесване.

Чет Сеп 15, 2016 11:50 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 18
Рейтинг: 0
Нов фен
Здравейте,

За моето субару 2.0i 158 к.с на газ, съм се спрял на Ravenol Longlife LSG SAE 5W-30, защото в уебсайта им го дават за този модел. Незнам дали обаче лятото на магистралата като карам със 150, 170 дали ще има проблем, или да сложа друг Ravenol 5W40?

Пет Сеп 16, 2016 12:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 183
Автомобил: Subaru Outback 3.6 B15 2015
Телефон: Нула879пет96две4пет
Рейтинг: 100
5W30 трябва да ти е препоръчаното масло от Субару.
Карай си с него, ако ти харчи много, тогава слагай *40 си мисля аз. Аз карах 10W40 лятото, сега ще сложа 5W30 na AmsOil за зимата.

Subaru Outback 2.5 2000 :pardon:
Subaru Legacy Sedan 2.0 2001 :love:

Пет Сеп 16, 2016 1:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 18
Нов фен
Благодаря за отговора колега, аз не се притеснявам толкова за харченето колкото дали ще маже добре 5W-30 лятото с висока скорост продължително време по магистралата?

Пет Сеп 16, 2016 4:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1
Нов фен
Някой купувал ли е LIQUI MOLY? Има в един магазин - Motopoint в МОЛ Сердика, чудя се дали е добро?

Пет Сеп 23, 2016 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 261
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
От звездите одобрен
Аз смятам да заложа на Royal Purple 5w30 с препоръка на колега от форума да видим как ще се държи.Досега за 2 години откакто имам форко само Мотул използвах.Но откакто на рали Варна видях промоутърките на Мотул(едната беше страааашна да ме извинят дамите от форума) и жена ми ми заби шамар смятам да не си развалям семейството,а да сменя маслото :D :cool:
 4

Съб Сеп 24, 2016 1:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3
Автомобил: Outback 2.0D
Телефон: 0885048544
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Здравейте, колеги.
След много лутане за информация относно масло за субито (Outback дизел) и "само" два часа разговор по телефона с колегата Petroff, споделям резултати от тестове на шест масла: [url]http://www.amsoil.com/lit/g3115.pdf
Знам, че може да се сметне , че е платена публикация, но все пак.... :-?
 5

Пон Сеп 26, 2016 6:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Цялата Signature Series на Amsoil, без 0W-40 и 5W-50 е Resource Conserving. Отговаря на API SN/SM и ACEA A5/B5, A1/B1, което означава ниски нива на Сяра и Фосфор и ниски стойности на HTHS. Ако се търси висок HTHS следва да се ползват 0W-40 и 0W-50. Другият избор би бил Premium Protection 10W-40, което е SL и ACEA A3/B3, E3, E5 - високо съдържание на цинк и фосфор, висок HTHS. Връщане назад в стандартите. Идеално за дизел без катализатори и не само. Попитах техническата поддръжка по пощата дали Signature Series са подходящи за дизелови двигатели и чакам отговор.

Вто Сеп 27, 2016 8:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
kerekovski написа:
vizor написа:
Дори не знам защо включи Енеос в този списък :(

Сори за офтопика, ама аз да си питам - толкова ли е лош?

Ами нискобюджетно масло на Nippon е в крайна сметка. Рекламите с "номер 1 масло в Япония" са глупости и номер 1 там са масла, които тук не сме чували като цяло като M7, Moty's и тн.. но и Енеос не са го чували там до колкото разбрах от човек, който се занимава с внос на японски автомобили. Просто като ще се дават китни да тестваме нещо истинско дали е истинско, а не масло, което струва 35лв за 5 литра. Не виждам смисъла.

Сря Сеп 28, 2016 11:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 956
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
vizor написа:
Просто като ще се дават китни да тестваме нещо истинско дали е истинско, а не масло, което струва 35лв за 5 литра. Не виждам смисъла.

А защо мислиш така? Аз съм с ENEOS SUSTINA (33лв за 1л) и е единственото досега, което и над 8к км, не го е пипнала колата. Другите масла след 6-7к почва помалко да го хапва. Не съм ползвал добавки. Е има си и недостатъци, ще ръждяса по-бързо генерацията.

Сря Сеп 28, 2016 11:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Vami написа:
vizor написа:
Просто като ще се дават китни да тестваме нещо истинско дали е истинско, а не масло, което струва 35лв за 5 литра. Не виждам смисъла.

А защо мислиш така? Аз съм с ENEOS SUSTINA (33лв за 1л) и е единственото досега, което и над 8к км, не го е пипнала колата. Другите масла след 6-7к почва помалко да го хапва. Не съм ползвал добавки. Е има си и недостатъци, ще ръждяса по-бързо генерацията.

Това им е единствената серия, която мога, според мен, да кажа, че става. Останалото е евтина боза.

Сря Сеп 28, 2016 11:59 am
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 49  >