Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  >
 Всесезонни гуми - струва ли си? 
Автор Съобщение

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ех, аз пък разчитах тайно, че ще вземеш Michelin Crossclimate и после ще споделиш мнение ... :D

Сря Сеп 14, 2016 2:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щяха да дам за тях още 120 Евро отгоре...! :cry:

Сря Сеп 14, 2016 2:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Отговори с цитат
Иван Шопов написа:
Ако погледнем реално на нещата, то 2 комплекта (1 зимни и 1 летни) или общо 8бр. "сезонни гуми" са приблизително еднакви на цената на 8бр. всесезонни гуми. Нормално и разумно първите ще се ползват 2 сезона, а вторите - всеки комплект по една година. В крайна сметка цената и експлоатацията също са приблизително равни (8бр х Хлв и 2 години експлоатация).
Това важи естествено за хората, които карат целогодишно автомобила си и не искам да спорим за частните случаи с по 5000км пробег годишно. Аз минавам по 40 000, но мисля, че средното число за българина е около 30000-35000км годишно. Ако очаквате една гума, която е изминала този пробег във всякакви условия да Ви служи вярно и надежно - бъркате и то много. И тук въобще доводите, че "има още грайфер" не са актуални.
За да запазите качествата на една гума, то тя не трябва да стои на пряка слънчева светлина, температурата, а и влажността на въздуха дори са определящи. Самият качук започва интензивно да "старее" и да губи качествата си след около 2 години след производството си. Нали затова по всички форуми народа зяпа вълшебните цифри и букви след означението "DOT". :)

И още веднъж - за мен лично не е важно с какви гуми кара съседа освен ако няма намерение да спре в автомобила ми на някой светофар. Това си е право на личен избор и разбирания. Не ангажирам никого с моите, само твърдя, че маратонките не дават целогодишен комфорт и надежност по улиците. При гумите е същото.:)

Колега, не знам къде ги намираш тези интервали за смяна на всесезонните гуми, но четейки както дявола евангелието цялата информация в сайта на Мишлен за всесезонната им гума CrossClimate, не мога да кажа, че там се споменаваше за пробег по време. Ето съвети от Мишлен в ирландския им сайт кога е необходимо да се сменят гумите, поствам само отговора на въпроса "Колко дълго е прекалено дълго?":
"How old is too old? The five year test
After five years or more in service, your tyres should be thoroughly inspected at least once per year. If the need arises, follow the recommendations of the vehicle manufacturer regarding replacing the original equipment tyres. As a precaution, if the tyres have not been replaced 10 years from their date of manufacture (see how to read a tyre sidewall), Michelin recommends replacing them with new tyres. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator."

Също в техния сайт има сравнение - рекламно или не е друга тема, в което всички гуми на Мишлен се сравняват по износване с останалите лидери в бранша. Разликата на повечето е в полза на Мишлен и те не пропускат да го изтъкнат!
http://www.michelin.bg/longevity-comparator
CrossClimat-а, бяха с най-нисък пробег - това е разбираемо, но да помислим за пробега - около 38 000 км - колко години е това при европейско нормално каране?

ПП Да предположим, че независимо от пробега е изминала 1 година, тогава, по препоръка на производителя им, в случая Мишлен, следва да се ревизират - дали са износени до марката, дали са криви, имат ли балони, имат ли протрити места и ако всичко е ОК експлоатацията им продължава. Ако обаче собственика е забелязъл по-лошо поведение на пътя, в сравнение с предходния сезон или подобни обстоятелства, то тогава гумите трябва да се сменят независимо от доброто им външно състояние. Това е! Няма брой сезони/години. Ако няма късмет, една дупка може и на следващия ден след покупката да наложи смяна на гума.

Сря Сеп 14, 2016 4:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 73
Автомобил: Outback H6 2008.
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Цитат:
ПП Да предположим, че независимо от пробега е изминала 1 година, тогава, по препоръка на производителя им, в случая Мишлен, следва да се ревизират - дали са износени до марката, дали са криви, имат ли балони, имат ли протрити места и ако всичко е ОК експлоатацията им продължава. Ако обаче собственика е забелязъл по-лошо поведение на пътя, в сравнение с предходния сезон или подобни обстоятелства, то тогава гумите трябва да се сменят независимо от доброто им външно състояние. Това е! Няма брой сезони/години. Ако няма късмет, една дупка може и на следващия ден след покупката да наложи смяна на гума.

Това е много интересно и според мен абсолютно нормално - производителя да те съветва всяка година да си сменяш гумите. Все пак те произвеждат - някой трябва да купува, все повече и повече ROFL
Разбира се ако имах възможността (може би) и аз бих го правил. Но в случая аз не познавам човек, който да го прави :cool: чак толкова често....
И накрая (понеже се гледа основно финансовата страна на въпроса) всеки сам си преценява според пробега който изминава и стила на шофиране, какви гуми биха му свършили работа. Ако си вземете Премаси и минавате по 5К на година с най-висока скорост 110 (на магистрала)... ми да - бихте могли да карате 7-8г. с тях :giggle:
 19

Чет Сеп 15, 2016 9:47 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1871
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега Petroff, има доста хубави гуми на пазара, но като търсите всесезонни гуми имайте предвид и тежестта на автомобила. Трибека е доста тежка и ако имате възможност първо тествайте с подобна кола тези Мишлен-и.
Има случаи, в които така наречените "всесезонки" вършат работа на малки градски коли, но доста СУВ-ове оборудвани с тях изпадат в тежки проблеми в зимни услоовия.
Лично съм наблюдавал МПС-та на пътчето между асфалта и х. Студенец. Отсечката е около 250 м и е лобно място на доста автомобили при пресен сняг. Последният път паркираха зад мен Х3 и Х5 и се наложи да копаят около час - време, което аз използвах за ски. Разликата беше осново в теглото. Моята Импреза беше със зимни гуми на 4 сезона, а БМВ колите със скъпи всесозонки.
В годините съм купувал всесезонни гуми само веднъж. След доста неприятни изживявания, основно със спирачния път, си вземам зимни и летни комплекти. Субару ще върви и с летни гуми зиме, но ако след всяко спиране си плюете в пазвата значи е време за промяна. :D

Чет Сеп 15, 2016 4:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 113
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Две зими вече карам с Yokohama G95A не съм имал проблем.

Чет Сеп 15, 2016 4:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
lumpy написа:

Това е много интересно и според мен абсолютно нормално - производителя да те съветва всяка година да си сменяш гумите. Все пак те произвеждат - някой трябва да купува, все повече и повече ROFL
Разбира се ако имах възможността (може би) и аз бих го правил. Но в случая аз не познавам човек, който да го прави :cool: чак толкова често....
И накрая (понеже се гледа основно финансовата страна на въпроса) всеки сам си преценява според пробега който изминава и стила на шофиране, какви гуми биха му свършили работа. Ако си вземете Премаси и минавате по 5К на година с най-висока скорост 110 (на магистрала)... ми да - бихте могли да карате 7-8г. с тях :giggle:

Колега, не си разбрал идеята на поста ми - тя е точно това, което казваш и ти! Цитирайки производителя исках да посоча точно това - гума не се сменя ей така, защото им било минало времето, срока и т.н.

Поздрави!

ico_tech написа:
Колега Petroff, има доста хубави гуми на пазара, но като търсите всесезонни гуми имайте предвид и тежестта на автомобила. Трибека е доста тежка и ако имате възможност първо тествайте с подобна кола тези Мишлен-и.
Има случаи, в които така наречените "всесезонки" вършат работа на малки градски коли, но доста СУВ-ове оборудвани с тях изпадат в тежки проблеми в зимни услоовия.
Лично съм наблюдавал МПС-та на пътчето между асфалта и х. Студенец. Отсечката е около 250 м и е лобно място на доста автомобили при пресен сняг. Последният път паркираха зад мен Х3 и Х5 и се наложи да копаят около час - време, което аз използвах за ски. Разликата беше осново в теглото. Моята Импреза беше със зимни гуми на 4 сезона, а БМВ колите със скъпи всесозонки.
В годините съм купувал всесезонни гуми само веднъж. След доста неприятни изживявания, основно със спирачния път, си вземам зимни и летни комплекти. Субару ще върви и с летни гуми зиме, но ако след всяко спиране си плюете в пазвата значи е време за промяна. :D

Абсолютно съм съгласен, че през зимата със зимна гума си е най-добре! Обаче аз и други колеги, сме от Бургас, Варна и изобщо всички които сме покрай морето, сняг виждаме за по 1 седмица, а ранната пролет и есен е с много широк температурен диапазон. От друга страна камиони, бусове др. товарни машини изминават повече именно с Мишлен. Направил съм си собствено проуване със собственици на бусове доставящи най-различни стоки (обслужва ги моят механик) и всички споделят, че мишлена за износване няма равен. В сравнение с друг производител от първата тройка е на 2 пъти по-голям пробег. Там им е силата. Местен голям дилър на гуми потвърждава същото. Сега, няма да преоткривам топлата вода, ще изпробвам и ще преценя сам. По-горе бях разказал за един колега, леда и чисто нови зимни гуми. За лед няма гума. Аз самият още съм пред дилема - в момента доизносвам зимен Ханкок, а до ноември има още време, когато ще взема решение. И не го правя защото е по-евтино, а защото повечето време ще карам с гуми, които са точно за времето при нас. Техологиите се развиват. За изключения има помощни средства.

Чет Сеп 15, 2016 5:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 351
Рейтинг: 151
Отговори с цитат
Колега внимавай с тия крос клаймат. Има клипове в тюбата разни коли боксуват здраво на сняг с тях...
Дали тестовете не са умишлени - нямам идея. Как са и на мокро в студени температури също нямам идея.
За износването може и да си прав, но надали това е най-важното.
Прочетох цялата тема и ми се струва. че доста вярно са напипали хората тук вярната нотка - най-важно през зимните месеци е спирането.
За качествата на различните гуми има писано доста, има видео ревюта и до момента все още няма гума която да е по-добра от летните и по-добра от зимните едновременно, а дори и не се доближават. Нали бизнесчето ще запАдне.
Аз също се бях навил за всесезонни или АТ гуми, конкретно Грабер АТ но засега отлагам след като разбрах, че различни размери не покриват изискванията на застрахователите при евентуална щета. А тези Граберчета ги няма 205/70/15 за фори.
И крос клаймата ги няма в този размер, но пък са пуснали някакви Клебер Сити Лендър, но отзивите за сега не са добри.
Ако си често извън пътя според мен взимай бриджстон,йокохама,тойо (АТ гуми), поне са доказано здрави, но зимата ще трябва да караш като бабичка).

Дано излезе нещо ново и още по-революционно за другото лято.

Съб Сеп 17, 2016 8:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 194
Автомобил: Legacy 2.5 manual
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
petroff написа:
За лед няма гума.

Бъркаш.
Причината зимните да се мажат като мармалад в жегата при разка спирачка е точно защото са по-меки. За снега надали има значение колко е твърда гумата (грайфера разбира се има), но за лед си има. Допълнително "течните вериги" са си точно суперлепкава смола, която да осигури и много, много мек (и съотвенто бързо изтриващ се) слой.

Няма особена конспирация в това, просто физика.

По темата: ако с всесезонни си с 20% по-дълъг спирачен път от набилия рязко спирачки (нещо което поне на мен ми се случва по няколко пъти на ден) с хубави зимни гуми пред теб... ми не, не си струва икономията. Тенекиджиите са алчни :D .

Отделен въпрос е разбира се че според мен нашите коли всъщност ги оценяваш като се натовариш тръгнеш на ски в Пампорово да речем. Миналата нова година на Боровец беше полиран лед на огледало и -16. С Continental WinterContact, натоварени четири човека и прилежащия багаж си се качвахме и паркирахме както на сухо. Същите лятото щяха поради мекотата си да се износят за около месец сигурно. Моооже би би било теоретично възможно да го направя и с всесезонни, ама бих се попрепотил да не поднеса по наколона примерно и да се спра в паркиралите 50 метра по-надолу.
Ако не ти пука че нормално оборудвана колата може да бъде изпозлвана и за снегорин и едновременно да върви прилично на магистрала, за чии да караш точно Субару а не примерно Мазда?

Съб Сеп 17, 2016 1:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Става ми неудобно вече, когато говоря за Кросклимата, но тази гума на сухо спира със сигурност по-добре от коя да е зимна гума. Зимните я бият само на сняг, а и по памет, а може и да греша, и на мокро беше по-добре. На лед тестове не прави никой, по разбираеми причини. Поразгледай клипчетата. Ако всичко за гумата е вярно, в 95 % от времето ще съм с най-подходящата гума на пътя. За лед не знам, но я се спускам на лед, я не...Течни вериги ще взема 100%, налягането в гумите ще пусна...

ПП Скоро се ровихме в нета с приятел за да разберем какви са условията за да получи една гума 3-те върха и снежинката. Оказа се, че е ASTM стандарт (т.е. американски) в който гумите се тестват за сцепление на сняг спрямо определена всесезонна гума (интересно! - Америка и спрямо всесезонна гума) и ако сцеплението им с пътя е над 110 % от това на всесезонната гума получават върховете и снежинката. Кросклимата ги има. Много всесезонни M+S ги нямат. Я да сравним някаква зимна гума, от средния клас имаща върховете и снега и кросклимата - коя с колко % е над сцеплението на всесезонната гума? И това е интересно! Почти всички коли в САЩ, особено СУВ-овете и специално субару се продават с всесезонни гуми. Не знам дали имат символа...

ПП По-надолу в страницата има 3 клипчета на един ред - сравнение с лятна, зимна и всесезонна. http://www.michelin.bg/tyres/michelin-crossclimate

ППП На мокро са равни със зимните.

Съб Сеп 17, 2016 2:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Живота не е клип :D .Аз две години карам с всезезонни с единствената цел да ги поизтъркам защото ми беше жал да ги изхвърля нови ](*,).Тая зима ще съм със зимни(вече купени).

Съб Сеп 17, 2016 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Всички умирате да изтъкнете, колко голям боклук са всесезонните гуми. Всеки сам си решава! Европейците полудяха по тези гуми - решавам и аз да ги опитам. Гледам, че са прави за Джак Даниелса, Линд-а, Мийле-то, Бош-а, Сименс-а и още куп стоки.
По-горе един колега в една друга тема определяше симптиите си към хората по вида гуми, които използват...
Аз карам второ лято със зимни гуми, защото не ги харесвам и искам да ги износя - Hankook i-cept evo нещо си. През зимата на 2016, която отмина, в Бургас падна сняг за една седмица - валя цяла нощ и аз сутринта бях на смяна - 12-ина км извън града. Бях първия на улицата и втория по пътя. Преди мен беше минал само един автобус. Понеже снега беше около 40 см, аз карах така, че следата от левите му гуми да ми е в средата. Въпросната ми зимна гума беше вече карана една зима и миналото лято - т.е. според повечето разбирания прегорели. Проблем не съм имал дори за миг, предполагам заради пресния сняг. Във всеки един момент мога да преценя какъв ще ми е спирачния път - оставам учуден на твърденията за спирания по светофари и т.н.! Вие Вашите коли ли карате или тези на родата?! Толкова съм свикнал с тези гуми, че тепърва ще трябва да се променям, ако сложа други. Знам как спират на сухо и мокро, а на сняг и лед винаги тествам настилката. Естествено и скороста ми е съобразена с това мое, как да го нарека- усещане.
Вашите опасения за всесезонните гуми, обаче са идеално приложими за моята жена, на която ще взема най-добрите според мен зимни гуми.

Съб Сеп 17, 2016 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
Колега Петров всички твърдения са доказуеми.Заповядай зимата на срещата на Белмекен и покажи какво може всесезонн ата гума на сняг.Когато аз твърдях ,че зимните гуми са за месец два и ме оспорваха ,сложих летни и карах с тях на Узана , и то не по-лошо от колегите със зимни гуми.Вярно ,че снегът беше малко 3-4 см. , но нямах проблем даже беше забавно малко да подривтя с тях. :beer:

Нед Сеп 18, 2016 9:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petroff написа:
Всички умирате да изтъкнете, колко голям боклук са всесезонните гуми. Всеки сам си решава! Европейците полудяха по тези гуми - решавам и аз да ги опитам.
Вашите опасения за всесезонните гуми, обаче са идеално приложими за моята жена, на която ще взема най-добрите според мен зимни гуми.

Ако прочетеш цялата тема сигурно ще попаднеш на пост ,където съм писал,за Гууд иър вектор 4 сийзън,която до скоро беше
№1 в класациите,но и скоро не съм гледал такива. Та с една дума стават. Прочети си няколко теста и избери това ,което
най ти допада.

Нед Сеп 18, 2016 10:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
:good:
Именно!

Нед Сеп 18, 2016 11:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 194
Автомобил: Legacy 2.5 manual
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Май имаме предвид различни условия.
На мен обикновения ми ежедневен път е или през Цариградско, България и Околовръстното. Ограничение 80 (България 70), реално се кара и с повечко.
В натоварените часове обикновено ако оставиш две коли дистанция, някой се набутва там и пак я нямаш. Почти ежедневно минавам покрай леки верижни. Изскочи някой от детелина, гледа да се изнесе от бус лентата преди да е стигнал до полицаи, където види дупка в дясното се мушка се се оказва два пъти по-бавен от тия зад него. Този зад него за да избегне сблъсък рязко се мушка в дясно... Или на изход към детелина е образува опашка и тия в ясно и понякога в център изведнъж се оказват с 80 зад колона спрели и рязко се изнасят в ляво.
Сутрин по кръстовища с по 5 платна в посока докато колони недоспали шофьори са се вторачили горе в светофара, пенсионери водят дечица на градина. Отдолу подлез като слънце с рампи както за камион, ама не може то така те да заобиколят с 10 метра повече и се провират между колите, видими само за тия непосредствено до тях. Без да погледнат. Доста хора спират (обикновени, таксита и маршрутки) спрат рязко на спирка за да вземат или оставят някого, което често изненадва колоната с 60-70 зад тях. Винаги казвам на пътниците отзад да и сложат коланите, особено след като при едно спиране един колега излетя от задната и ми се челоса в таблото. И гледам да не спирам на спирка, ако ще със сълзи да ме молят - предпочитам да направя малко отклонение в локални платна и квартални улички.
Хубаво си познавай че имаш примерно 15 метра спирачен път с всесезонни срещу 10 с добри зимни, ама както си с 80 изведнъж се оказва че на 12 пред теб има дядка с басатун и лапе или колона спрели в лявото (то така ми беше и единствения случай да блъсна друга кола - престроих се в ляво за да е окаже че всички там са спрели). Ами нямаш дистанцията която си знаеш че би трябвало да имаш. Да караш субару с 40 докато всички останали са в 80, просто защото твоите гуми спират по-зле... е, стига бе, несериозно е.

Мисля че подценявате още един фактор - горивната ефективност. Поне при мен като гледа за гуми приоритетите са 1. спиране, 2. шум, 3. горивна ефективност. Разликата между зимни с грайферите им и ефикасни лети радиални и при двойката е поне литър на сто. Смятайте си. Аз карам около 30-ина хиляди на година и дори само заради това бих предпочел да си имам оптимални за сезона гуми, пък да си ги сменям.
Така или иначе не ги търкам едновременно и вместо три (или повече, поради много по-бързото износване на мека зимна или всесезонна гума в жегата) комплекта "универсални" за същото време/път да си изтъркам само един летни и половин зимни.

В София май нямам познат да си позволява да кара с несезонни гуми. Да верно, вали повече и си има зима при все че почистването поне на основните булеварди е добре. Забелязал съм че някои познати от Пловдив го карат на по "абе то зимата колко е, айде пък като вали сняг ще съм две седмици с градския, голяма работа". Те си знаят... предполагам. Ама на мен ми е странно град с в най-добрия случай двойно по-малко население и предполага се по-спокоен трафик да има двойно повече жертви на пътя.

Нед Сеп 18, 2016 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ами ти както го описваш, си си точно за зимни гуми. Тук е по-спокойно. И нищо не подценяваме! Ако не ми харесат остават за летни.

Последна промяна petroff на Нед Сеп 18, 2016 12:34 pm, променена общо 1 път

Нед Сеп 18, 2016 12:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Доколкото разбрах от последните постове колегите се мъчат сами себе си да убедят, че всесезонните гуми са ГУМИТЕ за тях/техния стил/начин на шофиране и т.н.
Това може и да е така, всеки си прави сметката и може би се познава най-добре.
Вземете купете, тествайте в различни ситуации и споделете отзиви, нали затова е този форум.
Обаче пък досега един не е похвалил Крос Клаймата, Вектора или друга АТ гума на 1000%, винаги трябва да се има 1 или 2 наум при определени обстоятелства?!
Няма гума която да става за всичко.
Не на всички реакциите, опита, колите и акъла са еднакви.
Когато се прави ревю на гума задължително трябва да се започне от минусите и да си отговорите на въпроса :
Може ли да се "преглътнат" този и този недостатък?
Някой спомена за съпругата си и зимните гуми. Аз на съпругата си изобщо не давам да кара зимата.
Но защо на съпругата трябва колата да е оборудвана ОТ-ДО, а ние, защото сме мега яките дрифтерчета, да правим ПОВЕЧКО компромиси?
Мисля че отговорите са ясни на всички.
Очакваме ревюта на гумите догодина на пролет как са се представили, живи и здрави!
И безаварийни!
:hello:

Нед Сеп 18, 2016 12:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Този някой съм аз. :) И мисля, че вече няма човек, който да не знае разликата между зимни и летни гуми. Освен това съм инженер-химик, работя по специалноста си и съм слушал лекции на един много известен полимерчик, българин, който преподава и в Япония. Това за каучуковите смеси се знае от амнайсе години... И смес с високо съдържание на полиуретан има, която не се износва за 100 000 км, но пък триенето и с пътя е ниско и други неща знам, които ме карат да вярвам, че е напълно възможно да има подобен успешен вариант. Затова и ще опитам! Досега винаги съм бил със зимни и летни гуми - в най-лошия случай ще съм си купил по-рано летните.

Нед Сеп 18, 2016 12:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
tech_noir написа:
Ама на мен ми е странно град с в най-добрия случай двойно по-малко население и предполага се по-спокоен трафик да има двойно повече жертви на пътя.

Тук има друго обяснение - тъпанара си е тъпанар и със зимни и с летни и с всякакви други гуми.
Другото което е - слаб контрол от КАТ.

Възможно е и гумите да са голям фактор във всички тези катастрофи, но малко ме съмнява да е повече от 25-30%.
Културата по купуване на нови гуми наистина не е много висока, но с времето и това ще се промени.
Затова споделяйте впечатления, агитирайте познати на които сте забелязали голяма степен на износване или някаква повреда.
Няма гаранция, че ще си купят нови гуми, но само така нещата на пътя могат да се подобрят за всички нас, особено зимно време.

Нед Сеп 18, 2016 12:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  >