Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
vizor
|
petroff написа: В ръководството на моята Трибека пише:
"The engine is designed to operate using premium unleaded gasoline with an octane rating of 91 AKI or higher. If premium unleaded gasoline is not available, regular unleaded gasoline with an octane rating of 87 AKI or higher may be temporarily used. For optimum engine performance and driveability, it is recommended that you use premium grade unleaded gasoline."
Ще рече А-95Н или с по-високо ОЧ. При нужда и временно, може и с А-92Н, дето го няма в БГ. Ако това е американско ръководство под "premium grade unleaded gasoline" обикновено разбират от 95 нагоре + 10% етанол бленд. Общо взето knock корекциите работят сравнително добре с огромен толеранс. Не мисля, че има проблеми да се кара и с обикновен 95. Проблема на обикновения 95 в БГ е, че рядко е такъв. Само това. За това предпочитам да карам с 98 та току виж покрива 95 
|
|
|
|
| Сря Юни 22, 2016 9:48 am |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
|
Ако се зарежда повече бензин и той престоява, проблемът би бил по-голям ако залежава 98 и 100, отколкото 95. Тежките ароматни ВВ когато се концентрират не признават бензино-, масло- и други устойчиви маркучи. Освен това се увеличава и процента на смолите.
|
|
|
|
| Пет Сеп 16, 2016 8:12 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
А дали американската Трибека ( която се произвежда там ), не е с различно ЕКУ и настройки за техните горива?
|
|
|
|
| Пет Сеп 16, 2016 8:55 pm |
|
|
|
1040
|
Еми щом JDM Импреза има висок аванс за гориво 107 октана логично е и в щатите да е пусната с еку за техни горива. Но пък са редки държавите с октан над 100 
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Пет Сеп 16, 2016 10:48 pm |
|
|
|
petroff
|
Vmax написа: А дали американската Трибека ( която се произвежда там ), не е с различно ЕКУ и настройки за техните горива? Всички трибеки се произвеждат там Не случайно постнах част от ръководството за потребителя (моята е внос от САЩ, т.е. била е за американския пазар), където се казва, че ако няма А-95, може и А-92. Според мен бензин А-95 е напълно достатъчен, другото е по-скоро за собствено удовлетворение.
|
|
|
|
| Съб Сеп 17, 2016 12:30 pm |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
Зареждам 100 октанов EKО или OMV. + малко добавки. Поради това, че карам на газ - за да е по близо до октановото число на газта  Като взех колата , преди да мина на газ пробвах дали има разлика в разхода и резултата беше. За градки условия : 17.6/100 ако е 100 октанов. 19.2/100 ако е 95октанов. Като пари не ме ощетява много. Иначе за стандартите RON vs MON. Излиза, че в USA 93-94 е като нашите 100. https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating
|
|
15
|
|
| Съб Сеп 17, 2016 2:15 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Ако разхода е засечен точно, то тогава си струва парите! Трябва и аз да я засека. Имам и други съображения - А-98 не е масов бензин. Престоява в резервоарите на бензиностанциите и става една... Вярно, че беше преди около 8-10 години, но тогава след смяна на бензинова помпа реших да заредя с А-98. Беше зима и времето стегна - може би в рамките на седмица от зареждането бензиновата помпа замръзна и изгоря. После купувах друга. При смяната се установи, че и маркуча беше започнал застрашително да омеква. Това при почистен резервоар преди смяната на помпата с нова (с ОЕМ за първи път) и двукратен експеримент с китайски боклуци, които изкарваха по-малко от месец.
|
|
|
|
| Съб Сеп 17, 2016 2:41 pm |
|
|
|
petko 69
|
subarist написа: Зареждам 100 октанов EKО или OMV. + малко добавки. Поради това, че карам на газ - за да е по близо до октановото число на газта  Като взех колата , преди да мина на газ пробвах дали има разлика в разхода и резултата беше. За градки условия : 17.6/100 ако е 100 октанов. 19.2/100 ако е 95октанов. Като пари не ме ощетява много. Иначе за стандартите RON vs MON. Излиза, че в USA 93-94 е като нашите 100. https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating 
|
|
|
|
| Нед Сеп 18, 2016 9:52 am |
|
|
|
tech_noir
Регистриран на: Чет Апр 24, 2014 3:39 pm Постове: 194 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 manual
Рейтинг: 26
|

Братовчед ми в Щатите (фен на Мерцедес) доста псува че бензина може да е без пари ама и качеството е като тука по татово време масово 85 все едно. Ако намериш 92 пълниш веднага до горе че не се зае кога пак. И пак на някоя селска бензиностанция не се зае до колко това дето го пише отговаря на съдържанието и дали не е кръщавано. Не знам до колко е наясно с това горе за различното мерене ама псува че смотаните бензини много скапвали фините и оптимизирани европейски двигатели, а в мерцедес като му продавали кола си го предупреждавали никога да не зарежда друго освен най-високото налично число. По-масовия можел да поработи известно време (нежелателно) ама с евтиния било много вероятно да си има проблеми дето няма да бъдат покрити от гаранцията. От 92 нагоре там до колкото знам просто няма. Като отговаря на тукашния 100... нормално.
Аз гледах да заредя 100, 98 или 55 Екто, воден от убеждението че по-премиум горивата по-малко си позволяват да ги "кръщават". При 95 разликите в разхода наистина може да са огромни. Примерно пълня на излизане от София в OMV (че ми даваха горивни ваучъри за там по едно време), резервоара си стига до Варна, върша си работата, тръгвам обратно и пълня на OMV на изхода и бензина стига... до към Търново. Карайки по същия начин. Със 98 или 100 реално излиза по-икономично. За Lukoil нямам още определно мнение - предимно от там зареждам, ама и вече само паля на бензин. OMV силно варират от бензиностанция до бензиностанция. ЕКО просто не смея и само много краен случай. Доста истории съм чувал за скапани от горивата там двигатели (особено по-малки като скутери), при мен поне бръмчи повече и видимо по-бързо свършва. Rompetrol - много обичам една до Сопот и друга малко преди Плевен, ама тая в Дружба, София нещо... както чели пак много бръмчи и малко карам.
|
|
|
|
| Нед Сеп 18, 2016 11:44 am |
|
|
|
petroff
|
|
Добре де, има толкова много добавки "n" в 1, на цени, които като се разбият на литър се получава все едно си заредил по-скъпото гориво. Защо не си вземеш и когато зареждаш от съмнително място просто добавяш. Хем и с времето ще имаш наблюдение и върху поведението на колата с различни добавки.
|
|
|
|
| Нед Сеп 18, 2016 12:55 pm |
|
|
|
tech_noir
Регистриран на: Чет Апр 24, 2014 3:39 pm Постове: 194 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 manual
Рейтинг: 26
|

Мен не ме притеснява толкова разхода, колкото евентуални щети по горивната система и двигателя. Една от причините да мина на газ - убедиха ме че него поне няма с какво толкова деструктивно да го разредят. Налепи - една предишна кола (Нисан) с която всъщност често зареждах в ЕКО все ме беше дразнила че е тромава, а се чудеха хората как ми гори по-малко от колкото пише по книжка. Веднъж ей така профилактично отидох да ми изчистят дюзите от налепи (каквито истинския бензин не би трябвало да съществуват) и колета изведнъж се сдоби с 30 коня спрямо до тотгава  . Чувал съм истории за съвсем запушени. Не съм механик, ама предполагам че е доста кофти бензина, разпределен от ECU-то да не достига целия (или хич) до цилиндъра. Освен че колата просто не върви, де. Една комшийка със скутер все зареждаше в кварталното ЕКО (от там и плащаше горивото работодателя) и всеки месец ходеше да и го чистят от налепи щото просто почва да гасне и спира. Същата гореспомената кола пред чистенето (не знам дали има връзка) ми беше угаснала внезапно на слизане по едни завойчета в Родопите. 2 метра преди урвата хич не е приятно да си на скорост и да останеш без хидравлика на волана. Fiat (или поне някои модели) в такъв момент даже и спирачка нямат. Не съм много наясно как се точно се отразява по-нискооктанов бензин, след като пише "premium only", не държа и да разбирам. Не знам за начин да проверя на място аджаба колко точно октана е. Чувал съм за разправия на човек със спортно Мицубиши в Шел - налива нашия до горе 100 (или 98, заобикалям отдалеч и не знам как е там), пали - chek engine твърде бедна смес, отказва да тръгне, т.е. реално е чувствително под 95. Субару май са по-толерантни, сугурно и заради пригодността за Щатите. Чувал съм че за да минат проверка и да не им светват чековете на хората след "кръщаване" дооправят показателите с евтини добавки като керосин примерно. Които май имат по-висока температура на горене и рискуваш повече прегряване.
|
|
|
|
| Нед Сеп 18, 2016 1:27 pm |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
|
Колите ни са модерни, имат ОДБ. Вързвате го с някаква програмка и си гледате дългия трим. Моя американец дава корекции до -25, на + не знам до колко са заложените възможности на ЕКУ-то. Теоретично читав двигател с препоръчания бензин трябва да показва -8,-9. Разликата при по високооктановия бензин е че компютъра намаля порциите и от там и по-ниския разход. Ако обаче надхвърля -25 (постояно без да спада) при 100 октановия, значи той не е за Вашия автомобил.
Искам да кажа, закачете си четците и ще разберете какъв бензин и от къде да го зареждате.
|
|
5
|
|
| Нед Сеп 18, 2016 10:19 pm |
|
|
|
petroff
|
Абе не знам дали трябва да е така - и аз се бях филмирал, че корекциите от време на време стават по-високи - никога над 25, но 8, 9, 10, 12, 15 и надолу. Когато бях при Миро във Варна му споделих тези си притеснения и човека рече, че дори и нови пак са така - когато са идвали за обслужване всяка била различна и със своя номер. Каза да си карам колата (след преглед при него) и да не се втелявам толкова. Същото и за вибрациите отвреме на време - на свободен ход, на място и загряла кола, както си седя вътре усещам някакво поклащане. Субару боксер, какво да го правиш 
|
|
|
|
| Вто Сеп 20, 2016 7:12 pm |
|
|
|
srg
|
|
Автомобила може да няма никаква драма и пак корекциите да са в гъ*а. Пример - в студено време в интейка влиза студен въздух и след като го отчете температурния датчик това води до компенсации, които на тримовете се отразяват със знак минус. Ако обаче пълзиш в най-голямата жега в някакво задръстване и температурата в интейка стане 50-60°C, тогава компенсациите са в друга посока и съответно тримовете са силно положителни. Btw разлика в тримове с причина октани може да се видят до 2-3%, а всичко останало като отклонение е нещо друго, но не и много/малко октани като причинител.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Вто Сеп 20, 2016 8:56 pm |
|
|
|
patko
|

Петър Велков написа: А има ли тук въобще други "ентусиасти" като мен, които си карат колите на бензин? Защото с отварянето на тая тема очаквах хора, каращи на бензин, да обсъждат предимства и недостатъци на различни бензини. А не каращи на алтернативно гориво да обсъждат последствията от това  Иначе, четвъртият ми резервоар за тоя месец реших да е EctoSport 98 от Лукойл. Отзиви ще мога да дам след като го доизгоря (или може би след още един-два резервоара от същото гориво), засега ми се струва че има някаква положителна разлика, но не съм сигурен дали не е плацебо. Ще ми се да направя поне един резервоар смесено, един градско и един междуградско преди да си вадя твърди изводи за разликите с А95. ПП: Бих пробвал и MaxxMotion 100 на OMV, особено ако някой не-газаджия потвърди, че има смисъл  Аз съм такъв ентусиаст. Карам и двете коли от подписа на бензин. Пробвах различни бензини - 98 на Петрол, Макс Моушън 100 на ОМВ, Шел Нитро + 100. Не намерих особена разлика в колите, а пък в разхода почти никаква. Затова си карам с 95. При маздата като че ли се усещаше, че върви малко повече, но в разхода почти нищо. И без друго като седна от Субару-то в Мазда-та имам чувството, че спирам.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Сря Сеп 21, 2016 5:16 am |
|
|
|
deadman
|
|
Използвал съм всички типове бензин на ОМВ, Лукоил и Шел. Не съм усетил нито разлика в разхода, нито в поведението. Единствено разлика има в зависимост от външната температура, което си е напълно нормално. От половин година карам с 95 Нитро на Шел.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Сря Сеп 21, 2016 8:16 pm |
|
|
|
Vmax
|
deadman написа: Използвал съм всички типове бензин на ОМВ, Лукоил и Шел. Не съм усетил нито разлика в разхода, нито в поведението. Единствено разлика има в зависимост от външната температура, което си е напълно нормално. От половин година карам с 95 Нитро на Шел. Предполагам визираш Шел Нитро 100? От ОМВ 1оо или каквото се води не съм доволен - разхода е по-висок и колата е по-мудна в сравнение с Шел Нитро 100. За мое учудване Лукойл 98 се държи една идея по-добре от ШЕЛ Нитро 100 като разход и динамика.
|
|
|
|
| Сря Сеп 21, 2016 9:07 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Лукойл 98 и на мен ми направи подобно впечатление, но го отдадох на факта че го налях след 95 нитро. Горивата на Шел варират като качество според бензиностанцията (поне във Варна) - това е само за Легасито. На импрезата каквото й налея си върви еднакво.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Чет Сеп 22, 2016 8:34 am |
|
|
|
srg
|
А някой да има впечатления от горивата на Марешки? 
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Чет Сеп 22, 2016 8:44 am |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
srg написа: А някой да има впечатления от горивата на Марешки?  Дизелът върви и ДПФ не свети
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Пет Сеп 23, 2016 6:03 am |
|
|
|