Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
srg
|

От както карам Субару лично за мен, с моя стил на каране и след тест с висок и бюджетен вариант на гуми за летни и респективно зимни условия установих следното: - за летен вариант избирам възможно най-високия клас, който мога да си позволя, защото през летния период си позволявм да отпускам десния крак и съответно гумите се оказват един критичен фактор в пътуванията ми. - за зимен вариант избирам бюджетен вариант просто защото не открих съществена (за мен и моя стил на каране) разлика между висок и бюджетен клас гуми, като това отдавам на факта, че зимата карам с повишено повече от нормалното внимание, както и поради все по-явната липса на зима (в истинския смисъл на думата) по нашите географски ширини.
Ако броим последното като причина, поради която сменям всеки зимен комплект след максимум 3 сезона мисля, че бюджетния клас гуми за мен са най-оптималния вариант както бюджетно, така и функционално.
kanev, благодаря за мнението, мисля и аз да изтествам тази зима "черния лъв" (текуща цена 4х87лв. за 225/45/17) и напролет ще споделя впечатления.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Пет Сеп 16, 2016 2:40 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
|
Мислех да пиша за познати с ML-и и "защо ще слагам зимни -нали съм 4Х4" ,обаче ще се натоваря много психически ,затова да питам : Ей тия HANKOOK W320 215/60R16 99H XL дали някой се е срещал с тях.
|
|
|
|
| Пет Сеп 16, 2016 9:21 pm |
|
|
|
Zlobstur
Регистриран на: Сря Май 08, 2013 7:07 pm Постове: 433 Местоположение: В.Търново
Автомобил: Outback H6 B13, Forester SG 2.5XT
Телефон: 0894414176
Рейтинг: 162   
|
|
С тези не, но с HANKOOK WINTER iCEPT RS в 205/60R16 XL изкарах 3 зими без никакви ядове и продадох колата с тях, като най вероятно ще ги търкалят и тази зима. Смятам че няма да збъркаш с Ханкука
_________________ Lesson for beginners: Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Speed is how fast you hit the wall.
|
|
|
|
| Пет Сеп 16, 2016 9:42 pm |
|
|
|
tech_noir
Регистриран на: Чет Апр 24, 2014 3:39 pm Постове: 194 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 manual
Рейтинг: 26
|

Kum4oVul4o написа: Аз утре ще купувам Континентал TS860 195/65/15(зимния ми размер). Гледам модел 2016 е, и го дават по-добър от TS850, който мин година е най-добрия или в топ 3 на ADAC. Ще тествам и ще кажа как е. С такива карам вече не знам колко зими, пак ориентирал се по тестовете на ADAC. Много съм доволен, освен че са леко шумни. Сняг, лед наклон, няма значение. Караш като на ухо. Миналата зима със както беше паднал дълбок сняг разривах около блока рано сутрин със субаруто. Сняг до огледалата и няма проблем. Само то време на време слизаш да бутнеш пряспата от предното стъкло, да не изгорят чистачките. Един-единствен път ми се е случвало да превъртят малко гуми и то беше с FWD в дълбок сняг и на много стръмно (лесно излязох от ситуация със собствен ход). Даже летните ми GoodYear и Мишлен според мен спират по-зле на сухо и топло. С две ръце "за" Continental, само дето за летните (пак много спиращи) бях чел че адски бързо се износвали и летни не съм си купувал. Очевидно нямам особена база за сравнение, освен по едно време Nokian малко че бях купил колата с тях (и в интерес на истината нямах проблем). Доволен съм просто.
|
|
|
|
| Нед Сеп 18, 2016 3:25 pm |
|
|
|
MartiX5
Автомобил: Legacy 2.5 '04
Рейтинг: 0
|

Привет на всички. Наближава зимният сезон и взех да се оглеждам за гуми да сложа на семейното комби, което е Легаси 2.5 автомат.Прочетох последните 10-тина страници от темата но не видях много инфо за няколко марки и модели между които се колебая, та реших да попитам за инфо от първа ръка от хора които са ги карали или ги карат в момента. Nokian WR D4 по евроетикет ми допада най-много заради доброто сцепление на мокър асвалт, което е преобладаващото състояние на пътя в зимния сезон. Останалите гуми са Good Year Ultra Grip 9, Toyo Snowprox S943 и Fulda Kristall Montero 3 които са малко по-слаби по показател сцепление на мокро според евроетикет. Моля ако някой кара такива гуми или има сравнение между някои от тях от личен опит да сподели как се представят в различни зимни условия и колко са издръжливи като километри и има ли сериозна загуба на качества след първия сезон на употреба. За зимния сезон ще им натъркалям между 5 и 10 000км та се чудя дали ще изкарат 3 сезона или след втория ще съм за нови, размера е 205/55/16 понеже такива джанти от аутбек ми изпаднаха почти без пари, а и е един от стандартните за модела.
|
|
|
|
| Нед Окт 02, 2016 1:03 am |
|
|
|
SanDRo
Регистриран на: Чет Юни 16, 2016 4:28 pm Постове: 179 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68 
|
Аз съм карал GoodYear UltraGrip на друга кола и съм много доволен, не са шумни нито съм имал проблеми със сцепление и аквапланинг. За Фулда-та - сега за Субару-то мисля да взимам такива, доста добри са като цена/качество. Аз съм се насочил към Kristall Control обаче - дават ги по-безшумни и добри на мокра настилка от Montero, а пък за офроуд/сняг - не мисля че ще има кой знае каква разлика между двата модела, но все пак ти си преценяш  .
|
|
|
|
| Нед Окт 02, 2016 2:08 pm |
|
|
|
Laminar
Регистриран на: Пет Яну 08, 2016 5:34 pm Постове: 25 Местоположение: Добрич
Автомобил: Forester
Рейтинг: 0
|
|
на хондата бях с Toyo snowprox точния модел не се сещам, но с удоволствие ги засилих към кофата, след всяко влизане в дупки се появяваха балони , а и не ми хареса и сцеплението на мокро.
|
|
|
|
| Нед Окт 02, 2016 5:00 pm |
|
|
|
Greg4o
|
NOKIAN WR D4 тествани на BMW 335d задно ,225/45/17 много добри. Аз бих си взел ,ако цената е добра. Аз пък на Събка --NEXEN-че. Заспа ,много доволен,а цената ...... 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Нед Окт 02, 2016 6:09 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Чудя се, какво да си взема за моя Бек за тази зима. Държа да е нещо квалитетно, висок клас. Размерът е 215/60/16 и като гледам онлайн магазините, няма особено голям избор за този размер. Dunlop го избягвам като производители поради личен опит, според който не превъзхождат средния клас с нищо. Основното, което намирам от високия клас, е Michelin Alpin 5, GoodYear UltraGrip Performance G1 и Continental ContiWinterContact TS830. За Michelin Alpin 5 нямам отзиви, мисля вече ще му е трети сезон на този модел. Колкото до TS830-ката - доста стар модел е и не вярвам, че ще има пресен ДОТ най-малкото. За GoodYear имам силно положителен личен опит с UltraGrip 7+ и UltraGrip 9 (на други автомобили), както и негативен опит с UltraGrip 8. Чудя се, дали след месец-два ще има внос на нещо по-ново като модели? Някакви съвети?
|
|
|
|
| Пон Окт 03, 2016 7:48 am |
|
|
|
Kum4oVul4o
Регистриран на: Вто Сеп 16, 2014 12:30 pm Постове: 183 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 3.6 B15 2015
Телефон: Нула879пет96две4пет
Рейтинг: 100  
|

Цитат: Привет на всички. Наближава зимният сезон и взех да се оглеждам за гуми да сложа на семейното комби, което е Легаси 2.5 автомат.Прочетох последните 10-тина страници от темата но не видях много инфо за няколко марки и модели между които се колебая, та реших да попитам за инфо от първа ръка от хора които са ги карали или ги карат в момента. Nokian WR D4 по евроетикет ми допада най-много заради доброто сцепление на мокър асвалт, което е преобладаващото състояние на пътя в зимния сезон. Останалите гуми са Good Year Ultra Grip 9, Toyo Snowprox S943 и Fulda Kristall Montero 3 които са малко по-слаби по показател сцепление на мокро според евроетикет. Моля ако някой кара такива гуми или има сравнение между някои от тях от личен опит да сподели как се представят в различни зимни условия и колко са издръжливи като километри и има ли сериозна загуба на качества след първия сезон на употреба. За зимния сезон ще им натъркалям между 5 и 10 000км та се чудя дали ще изкарат 3 сезона или след втория ще съм за нови, размера е 205/55/16 понеже такива джанти от аутбек ми изпаднаха почти без пари, а и е един от стандартните за модела. С Nokian WR D4-а няма да сбъркаш, както и с GoodYear UG9, или пък с Мишелин Алпин 5. Тази година аз заложих на Continental TS860 - модел 2016 с ДОТ от средата на Август. Мислих между изброените модели дълго време, но реших да пробвам новото. Дават го по-добро от TS850, а то е едно от най-добрите по ADAC. Ако търсиш по-бюджетен вариант, бих заложил на Falken HS449. Тествал съм ги, добри са. Колата ми оригинално дойде с Фулдата, която казваш и хич не съм доволен. На мокро се чувствах като на лед, а на лед съм се въртял с тях на 180градуса. С другите не съм имал такива изпълнения. Цитат: Чудя се, какво да си взема за моя Бек за тази зима. Държа да е нещо квалитетно, висок клас. Размерът е 215/60/16 и като гледам онлайн магазините, няма особено голям избор за този размер. Dunlop го избягвам като производители поради личен опит, според който не превъзхождат средния клас с нищо. Основното, което намирам от високия клас, е Michelin Alpin 5, GoodYear UltraGrip Performance G1 и Continental ContiWinterContact TS830. За Michelin Alpin 5 нямам отзиви, мисля вече ще му е трети сезон на този модел. Колкото до TS830-ката - доста стар модел е и не вярвам, че ще има пресен ДОТ най-малкото. За GoodYear имам силно положителен личен опит с UltraGrip 7+ и UltraGrip 9 (на други автомобили), както и негативен опит с UltraGrip 8. Чудя се, дали след месец-два ще има внос на нещо по-ново като модели? Някакви съвети? Съветите са дадени вече в последните няколко страници. TS830 не бих взел, скачай на ТS850 или TS860 направо. От GoodYear-а се отказах по субективни причини(два пъти вадя вече пирони от летните-каръшки са ми) Дънлоп и аз не харесвам, Мишелин е супер също. Пробвай на бека Nokian според мен. Масово колегите с бекове го карат и всички имат супер мнение. Ако не бях решил да тествам TS860 щях него да взема.
_________________________________________________ Простия човек си носи името, а Умния човек, името го носи! Subaru Outback 3.6 2015  Subaru Outback 2.5 2000 Subaru Legacy Sedan 2.0 2001 
|
|
|
|
| Пон Окт 03, 2016 11:12 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
Проблемът е, че за този размер (215/60/16) никъде не срещнах TS850, камо ли TS860. Nokian WR D4 е вариант и сякаш везните натам се накланят, имаше ги в 1-2 онлайн магазина.
|
|
|
|
| Пон Окт 03, 2016 12:47 pm |
|
|
|
SanDRo
Регистриран на: Чет Юни 16, 2016 4:28 pm Постове: 179 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68 
|
|
Не е ли по-добре да сложиш 215/65/16? Аз съм със същия бек и мисля такива да взимам - доколкото четох би трябвало да пасват без проблем, а и са много по-масов размер - от там по-голям избор и по-добра цена.
|
|
|
|
| Пон Окт 03, 2016 12:56 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Мислих го и този вариант, но се отказах и това са ми аргументите: на сухо няма да опират, това е ясно, но не се знае, когато се налепят буци със сняг/лед в долния край на калниците, какво ще става. Отделно ще страдат динамиката и разходът на гориво. Щом производителят е преценил да е 215/60/16, може би има защо. Отделно, че този размер е много по-близък до 215/55/17, каквато ми е резервната гума. За 15-20 лв на гума разлика в цената не си струва да се търпят всичките посочени негативи.
|
|
|
|
| Пон Окт 03, 2016 12:59 pm |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
Dunlop e марка на Goodyear и много често на тестовете се представят по-добре от тях. Може би е по-комфортната гума - обикновено на евро етикета е по-безшумна. Друг е въпроса, че евро етикета е измислен с цел да се спре в Европа вноса на китайски и корейски гуми. Не може джипова зимна гума, по въпросния етикет да е по-безшумна от лятна 16-ка, например. После следва да се замисли човек дали изобщо да го гледа този етикет...Тестовете на ADAC - ами много рядко в тях се вижда Мишлен на първите места, може би, защото за разлика от Continental-а не са произведени в .....Ето, според ADAC, как се представя Dunlop при 17-ките за зимата на 2016: Прикачени файлове:
ADAC 2016.jpg [ 129.25 KiB | Прегледано 800 пъти ]
Индекса 1 означава, че резултата е оказал влиянив върху крайната оценка. Trocken - Сух Nass - Мокър Schnee - Сняг Eis - Лед Geräusch - Звук Kraftstoffverbrauch - Разход на гориво Verschleiß - Износване
|
|
|
|
| Пон Окт 03, 2016 3:38 pm |
|
|
|
kerekovski
|
Както вече писах, везните се накланят към Nokian WR D4 215/60/16, които обаче ги няма навсякъде. Примерно ТУК и ТУК гледам (да не се чете като реклама, щото такива магазини има мноооого) има два варианта - без "XL" и с "XL". И двата са с тегловен индекс 99 и скоростен индекс H (210 km/h) и имат разлика в цената в полза на тези с "XL". Въпросът ми е свързан с индекса "XL" - за какво служи и нужен ли ми е? Пише нещо от типа на "подсилена гума с по-висок товарен индекс", но това не е ли въпросната 99-ка, която е еднаква и за двете?
|
|
|
|
| Вто Окт 04, 2016 9:02 am |
|
|
|
Петър Велков
|
XL индексирането е обвързано с натоварването И налягането, това го различава от товарния индекс. Най-общо казано, XL гумите имат по-дебели стени. Малко цитати: Цитат: "The load range/ply rating branded on a tire's sidewall identifies how much load the tire is designed to carry at its industry specified pressure." Цитат: ...This is accomplished in the manufacturing process by adding additional material to the shoulder of a tire for extra strength. These reinforcements (usually accomplished with polyamide belting found where the sidewall and tread meet) are designed to minimize any tire deflection and reduce potential damage due to road impact. Според мен XL може да се брандира също така и като БП - "български пътища".
|
|
|
|
| Вто Окт 04, 2016 9:51 am |
|
|
|
Radomit
Регистриран на: Пон Юни 12, 2006 9:44 am Постове: 220 Местоположение: Sofia Рейтинг: 78 
|
Петър Велков написа: .... Според мен XL може да се брандира също така и като БП - "български пътища".  .. за златен фонд 
_________________ Subaru Forester 2.5XT '05 Subaru Forester 2.0 '06 - продаден Subaru Outback 2.5 '09 Honda CBF 1000 '06 - продава се Triumph Tiger 800 XCX '19
|
|
|
|
| Вто Окт 04, 2016 9:54 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
Тоест по-добре да търся XL, така ли?
|
|
|
|
| Вто Окт 04, 2016 10:05 am |
|
|
|
fixallot
Регистриран на: Пет Фев 06, 2015 8:08 pm Постове: 640 Местоположение: Бургас
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346       
|
kerekovski написа: Тоест по-добре да търся XL, така ли? XL-a e по здрава, така че определено е по-добре нея ако имаш избор де. XL китайска неизвестна не е по добре от Continental или някоя доказана марка, не XL 
_________________ A simple act of caring creates an endless ripple that comes back to you.
|
|
|
|
| Вто Окт 04, 2016 10:26 am |
|
|
|
Vami
|
kerekovski написа: Тоест по-добре да търся XL, така ли? С по-голяма товароносимост е, но пък малко вдига разхода.
|
|
|
|
| Вто Окт 04, 2016 10:31 am |
|
|
|