Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Колата тресе при натискане на спирачка (скорост над 90км/ч) 
Автор Съобщение

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз имах подобен проблем с моя Форестър - оказа се че проблема е от цилиндрите на спирачните апарати отпред. Бяха трудно подвижни и то в различна степен, което караше само единия от двойката цилиндри да притиска накладките + скъсани външни уплътнения. Точно какво се е случвало не знам, но симптомите бяха точно както ги описваш - нормално спиране до към 90 км/ч, а от 110 нагоре - вибрации на волана засилващи се със скоростта. След профилактиката на спирачните апарати (подмяна на уплътненията, шлифоване на неравностите по цилиндрите и смяна на спирачната течност) Форито спира равномерно без проблеми при скорост 150-160 км/ч - повече не съм пробвал засега да го натискам. Смених и накладките, но старите се оказаха наред, нямаше неравномерно износване, така че не мисля че това е била причината.

Надявам се информацията да ти е от полза.

Вто Дек 06, 2011 11:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1
Автомобил: Forester 98, 2.0 AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
При мен случая с друсането се реши по начин, който може да няма общо с реалния живот, но е факт.
Преди колата се тресеше леко при спиране, но не винаги! Същевременно тампоните на задните надлъжни рейки, от страната на купето бяха за смяна. След като смених тампоните друсането изчезна.
Допускам, че констатирам фактите в удобна за мен последователност и може да нямат общо помежду си, но са си факти.

Чет Дек 08, 2011 2:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 62
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз шлайфах и сменях дискове, накладки... докато накрая смених задните тампони на предните носачи, оттогава тресенето при натискане на спирачки почти изчезна (предполагам, че дисковете са малко криви все пак)

Сря Сеп 28, 2016 1:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз имах абсолютно същите симптоми и смених предни дискове, накладки, маншони, бутала и т.н. Тресенето изчезна за...1 000 км. През това време съм спирал по препоръките от сайта на Брембо и СтопТек - натискам сериозно за по секунда и вдигам крака. Един път ми се наложи да спра от 140 до 90 и тресенето се появи. Сега ще сменя всичко и отзад - дисковете са сиво-сини и 100 % има задържане. Мисля си и за неправилно извършен "bed-in" и смятам като за начало да направя 3 последователни спирания с голяма пауза между тях с цел почистване - дори и супер евтини "метални" накладки съм си намерил за тази цел, но първо профилактиката отзад.

Сря Сеп 28, 2016 11:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Вчера, инцидентно реших преди смяната на задните дискове, накладки и маркучи да поизтържа евентуално неравномерно натрупал се материал от накладките върху дисковете. Излязох на магистралата и направих 5 непоследователни спирания от 120-140 до 20 км/ч, без да се задейства ABS-а и без да спира колата. Има ефект - при спиране волана вече не тресе! Колко време ще е така не знам. Днес сменихме горепосочените консумативи и части - ефект нулев засега, още повече, че задните бутала на спирачните апарати се прибараха с два пръста - т.е. бяха в отлично състояние, въпреки цвета на дисковете. Старите задни накладки бяха много метални. Сега, когато предните и задни дискове са сменени, накладките също - всички са TRW, смятам да направя един "bed-in" по начина, както го описват StopTech и Brembo.

Вто Окт 04, 2016 6:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пак започна да тресе - по-слабо е, но го има. Почвам да си мисля, че не е от спирачната система. Сменени са тампоните на предните амортесьори и задния на двата предни носача. Все пак да пратя новите предни дискове на стругар?

Нед Окт 09, 2016 7:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Недей ще ти изстърже и високата точка и ако не са криви, зорлем ще ги прецакаш, първо се увери дали са криви!

Sent from my C6902 using Tapatalk

Пон Окт 10, 2016 6:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Бях писал. че имам супер метални накладки - дали да не пробвам с тях? Защото...Новите дискове ги смених 1 седмица след като смених накладките - старите дискове не бяха износени. Заедно с накладките сменихме 2-те бутала и уплътненията на преден ляв спирачен апарат. Всичко останало беше ОК. Да, ама тресенето не изчезна и затовa подменихме и дисковете. Да, ама сега пак не изчезва, т.е. изчезна за кратко и пак се появи. След яко спиране няколко пъти пак изчезна и сега постепенно пак се връща. Аман! Всичките маркучи, които смених нямаха нужда от смяна. Механика казва да не си давам парите за калипери, защото са перфектни, но и тях ще сменя. Много, ама много се съмнявам новите дискове да са дефектни. По-скоро си мисля за тази седмица с нови накладки и стари дискове. Сега при по-висока скорост не го прави, а волана се тресе при леко, постепенно спиране в градски условия - волана се движи наляво-надясно ~5 см. Ако настъпя педала сериозно няма тресене.

Последна промяна petroff на Вто Окт 11, 2016 8:55 am, променена общо 2 пъти

Вто Окт 11, 2016 8:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Измери първо дисковете с индикаторен часовник.

Вто Окт 11, 2016 8:54 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 399
Автомобил: subaru forester s-turbo
Телефон: 0888959253
Рейтинг: 220
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много леко са кривнали дисковете , почти съм сигурен . Свали ги и ги закарай при стругар и с индикатор можеш да ги мернеш , както каза колегата по-горе . И моите са кривнали и са за стругар , ама не им е дошло още времето :) .

Вто Окт 11, 2016 11:32 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Днес карах из града като идиот - газ-спирачка и съм обнадежден! Едва претриса волана, няма ги по-горните 5 см. Утре ще сложа въпросните метални накладки и ще видя какъв е ефекта - засега смятам, че новите накладки са се напаснали на старите наистина криви дискове. Няколкото спирания на магистралата са ги поизтъркали правилно, но явно трябва още мъничко. Така де - утре ще се разбере.

Вто Окт 11, 2016 4:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз наистина горещо те съветвам да се направи едно измерване с индикаторен часовник, преди да правиш повече експерименти и да тормозиш колата ;) Бързичко става, лошото е, че си ми далеч, а и нямам никакво време напоследък.

Сря Окт 12, 2016 7:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
petroff написа:
Днес карах из града като идиот - газ-спирачка и съм обнадежден! Едва претриса волана, няма ги по-горните 5 см. Утре ще сложа въпросните метални накладки и ще видя какъв е ефекта - засега смятам, че новите накладки са се напаснали на старите наистина криви дискове. Няколкото спирания на магистралата са ги поизтъркали правилно, но явно трябва още мъничко. Така де - утре ще се разбере.

Като сменяш дискове - слагаш нови накладки, иначе става този филм. Другият вариант е старите накладки да минат през шмиргела за изравняване...
Ако съм на твое място не бих сложил тези "метални" накладки, че ще наиграеш дисковете

Сря Окт 12, 2016 9:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ма ти си със страите накладки ли???? Е как няма да ти тресе бе човек те са се изтрили по стария диск.... как да не блъскат докато хванат пивърхност на новия, сложи си нови наклафки да улегнат по новия и няма да имаш ядове.

Сря Окт 12, 2016 10:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Четете бе хора. Една седмица, преди няколко месеца, бях с нови накладки и старите дискове, защото отказах да ми стържат дисковете на стругар! На специална машина или съвременен струг с прецизно захващане на диска (лазер) - Да, но на стругар с обикновен дърт струг -Не. И понеже дисковете не бяха износени, даже доста добре си бяха и защото предния ляв спирачен апарат беше със скъсан маншон и оттам с трудно подвижно бутало сменихме буталата и маншона и сложих само нови накладки. След като разбрах, че само с накладки няма да стане - как да разбера иначе? - смених и дисковете. Ако нямаше неизправен спирачен апарат щях да сменя и дисковете и накладките, но реших да опитам първо само с накладки. Затова е и този ми мерак да сложа какви да са нови накладки - само да проверя как ще е с тях и дали тресенето е било поради профилирането на накладките по старите дискове.

Сря Окт 12, 2016 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Е как няма да ти тресе бе човек те са се изтрили по стария диск....

Става, само трябва да ги изправи на фреза и всичко заспива. Правил съм го няколко пъти. Няма да хвърля нови накладки...
А дисковете се изправят и на струг без CNC управление, също съм го правил многократно.

Сря Окт 12, 2016 2:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
Е те така се прави:

http://www.dunevmotorsport-r21.com/pres ... i-diskove/

Два пъти съм го пробвал, и двата пъти изчезнаха всякакви вибрации.

;)

Сря Окт 12, 2016 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Остава някой да каже къде в Бургас има такава машина... Аз обаче продължавам да си спирам агресивно и тресенето вече не го усещам. Явно съм профилирал накладките по новите дискове вече. Ако се задържи така няма да правя опити с други накладки.

ПП В крайна сметка направих пълна профилактика на спирачната система и сега колата спира много "мазно". Остана само заден ляв спирачен маркуч - Herth+Buss си мислят, че двата задни маркуча са еднакви, но те не са и сега водим война по пощата. Питат ме какво не е наред с моята кола, че не стават! Егати европейското мислене! От Субару им казали, че били еднакви! Да, ама не са - огледални са. Нямало значение, че номерата им са различни! Пичовете предлагат от балдър години спирачни маркучи и колко ли народ ги е псувал и после е поръчал алтернативни.... Чакам от Стимо оригинален и ще им ги снимам един до друг, и на спирачния апарат, белким се светнат, че отдавна заблуждават хората!

Сря Окт 12, 2016 6:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Обади се в Дунев и питай къде са другите машини освен в София, писали са няколко че има.

Чет Окт 13, 2016 7:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Днес сложихме гореспоменатите евтини накладки. Пак тресе. Сякаш е по-малко, но може и да си внушавам. Ако до седмица не намалее чувствително ще ги пращам обратно на TRW за рекламация. Междувременно, ако това се случи, трябва да си намеря други дискове, но какви? Видях криви АТЕ и предпочетох ТРВ (досега в каталог предни дискове на АТЕ за Трибека не съм видял), но и те са...Брембо в БГ не са стока. ЕВС са доста скъпи, СтопТек също. Стимо при запитване преди месец-два споменаха, че Субару са сменили номера на тази част. Предполага се, че е ъпгрейд на диска именно заради това тресене. Те ще ми излязат най-изгодно.

Сря Окт 19, 2016 1:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >