Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Централно заключване - колко ток му трябва 
Автор Съобщение

Постове: 112
Автомобил: Forester 2.0 TD 2011
Рейтинг: 18
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

имам странен проблем с централното заключване на Форестър дизел от 2011г.

Не мога да разбера защо, но почти винаги 1 от вратите или не се отключва или не се заключва. Почти съм сигурен, че това не е проблем с актуатора във вратите, а е електрически, но нищо не разбирам от ток.

Малко предистория.

В началото на лятото спряха да работят 3 от 4-те врати (шофьорската + 2-те задни). Никакъв шанс да ги отключа/заключа през дистанционното. При натискане на копче се помръдват леко и толкова. По някое време видях че + на акумулатора е силно окислен и реших да го почистя малко. След известно време го почистих основно и хоп левите врати и те почнаха да се отключват и заключват винаги, остана само задна дясна. По някое време се усетих, че когато двигателя работи и използвам копчето на вратата се заключват и отключват всички врати. В момента в който двигателя спре и задна дясна спира да работи.

Днес си поиграх още малко и забелязах, че ако използвам дистанционното при спрял двигател и 4 отключени врати или шофьорската или задна дясна не сработват.

Някой да има идея какво да проверя/зачистя? С нов акумулатор съм, така че би трябвало да не идва оттам проблемът.

Поздрави.

Сря Окт 12, 2016 8:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много подобна симптоматика съм срещал при проблем с кабелите, които отиват към вратата на багажника - снопа в гофрето между вратата и купето - пречупена/оголена изолация и леко опираща в ламарината от време на време. А може и при някоя друга врата да е - на същото място. Но това съм го срещал при доста по-стар автомобил, където изолациите вече са били втвърдени. За 5 годишен - не знам, но си струва да се разгледат 5-те снопа поне визуално.

Сря Окт 12, 2016 8:52 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ще погледна сноповете с кабелите при вратите. Но още не мога да си обясня защо при работещ двигател всичките врати се заключват и отключват успешно. Ако има проблем с оголен кабел би трябвало да няма разлика дали двигателя (и алтернатора) работи или не.

Поздрави.

Сря Окт 12, 2016 8:59 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 255
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като работи алтернатора, напрежението е по-високо (13.8 V ако зарежда акумулатора) и от там закона на Ома (I=U/R) при по-високо напрежение, по-голям ток при еднакво съпротивление, което изглежда е достатъчно да сработи.

Сря Окт 12, 2016 12:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Вероятно е нещо такова, но как да го локализирам и поправя? Единствено се сещам да гледам за окисление/корозия, но след последното почистване няма нищо по клемите, само някакви дребни люспички около местата където не е лесно да се бръкне.

Поздрави.

Сря Окт 12, 2016 12:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 176
Автомобил: Forester 2018, 2.5, CVT
Телефон: 08889566нулашест
Рейтинг: 122
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По същия начин ли се държи на изключен двигател, но от копчето на шофьорската врата?

Сря Окт 12, 2016 5:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да, държи се по същия начин - обикновено задна дясна врата не помръдва.

Поздрави.

Сря Окт 12, 2016 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз имам същият проблем, понеже не карам колата всеки ден и когато падне напрежението на акумулатора под 12в и багажника не се отключва, при запален автомобил няма проблем.

Сря Окт 12, 2016 8:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 179
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз съм с Outback B13 и при мен се наблюдава същия проблем - понякога задна дясна врата (само тя) не се заключва/отключва от първия път и вече по навик нацъквам копчето за отключване/заключване по 2-3 пъти.

Другото което забелязах е, че като сложа лампичката в багажника да се святка при отворен багажник - тя не святка при отварянето му. Ако я включа постоянно да свети - си свети. Така че наистина има логика да е снопа с кабели към вратата на багажника, но не виждам пък защо ще влияе на задните врати :/. Странното е че винаги правилно ми показва на таблото дали някоя от вратите е отворена, но явно датчиците са различни...

Чет Окт 13, 2016 1:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 176
Автомобил: Forester 2018, 2.5, CVT
Телефон: 08889566нулашест
Рейтинг: 122
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като предложение - Проверете за лоша маса по цялата верига на всички врати. При тях масата е по кабел, но взема от купето и ако е слаб контакта (разхлабен, клеясал) също пада напрежението.

Чет Окт 13, 2016 6:44 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
slavckc написа:
Като предложение - Проверете за лоша маса по цялата верига на всички врати. При тях масата е по кабел, но взема от купето и ако е слаб контакта (разхлабен, клеясал) също пада напрежението.

Знаеш ли къде по принцип би трябвало да е кабела който е за масата?

Освен това напоследък почнаха да проработват и 4-те врати при отключване с дистанционното сутрин. От една седмица съм с нов акумулатор и предполагам че в момента пусковия/началния ток е в някакви горни граници и има достатъчно заряд за 1-2 отключванета.

А слувайно някой да знае къде се намира командния блок на централното? Преполагам оттам трябва да се тръгне и да се проверят кабелите за окисляване/разхлабване + какъв ток изпращат към вратите.

Поздрави.

Чет Окт 13, 2016 7:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
wesel написа:
Знаеш ли къде по принцип би трябвало да е кабела който е за масата? От една седмица съм с нов акумулатор и предполагам че в момента пусковия/началния ток е в някакви горни граници и има достатъчно заряд за 1-2 отключванета.

Колега ти сериозни ли си мислиш, че 5 електродвигателчета с максимална мощност не повече от по 6W всяко, ще се опънат на акумулатора? Ако 30W (2.5А) го събoрят, то той е пътник. Плюс това за захранващото напрежение на моторчетата пише 8~16V. Проблема ти е някъде другаде, я окислени връзки, я маса, а може би некачествени китайски моторчета. Колкото е по нов модела Subaru, толкова повече китайски компоненти има в него.

Чет Окт 13, 2016 8:34 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vami написа:
Колега ти сериозни ли си мислиш, че 5 електродвигателчета с максимална мощност не повече от по 6W всяко, ще се опънат на акумулатора? Ако 30W (2.5А) го събoрят, то той е пътник. Плюс това за захранващото напрежение на моторчетата пише 8~16V. Проблема ти е някъде другаде, я окислени връзки, я маса, а може би некачествени китайски моторчета. Колкото е по нов модела Subaru, толкова повече китайски компоненти има в него.

Здравей колега, не разбирам от ток, но предполагам че някъде някои връзки не са добри и стандартните около 12 волта на акумулатора не стигат. При включен алтернатор стават 14.40 волта. Както написах в началото изчистих добре клемата на + и с това се оправиха нещата (2 от вратите почнаха да работят), но е много вероятно на друго място също да има проблем. Просто не знам къде се намират разните връзки за да ги проверя.

Поздрави.

Чет Окт 13, 2016 8:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А може да са ти клеясали жилата във вратите, защото те също се движат от машинката. Примерно при мен е клеясало жилото за отваряне на петата врата. Отварям си без проблем, но дръжката се връща много бавно или изобщо не се връща. Това си го знам и я връщам принудително. Ако времето е влажно, примерно като тази сутрин си се връща нормално, но лятото когато всичко изсъхне, изобщо не се връща. Бях пръскам с ВД, временно се оправи, но след това същата работа. Трябва да се разглоби, почисти и смаже отново, но все не се сещам. Та провери и жилата.

п.с. А по повод акумулатора, бях забравил една вечер плафоните да светят. На другата сутрин си отключих без проблем, но като реших да запаля, дори и не се опита да завърти.

Чет Окт 13, 2016 8:50 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема