Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
N_O_O_K_I_E написа: Колега има разлика в батерийте. Първата е стандартна а втората е азия серия. Азия серия е по-къса но по-висока от стандартната батерия и полюсите са изкарани отгоре на кутията. Предназначени са за японски. корейски и т.н. автомобили и обикновенно са по-слаби в сравнение със стандартният им еквивалент. Моя грешка - не съм обърнал внимание! Водят се май JIS стандарт. Аз обаче не мога да използвам акумулатор по предписание. Газаджиите са разположили изпарителя така, че не мога да монтирам положителната клема на акумулатор по-висок от 190 мм. JIS-ките всички са поне 220 мм високи. Докато беше светло правих опити да освободя кабела, но неуспешни. За капак, опитвайки се да развия положителната клема от кабела я огънах и сега може да се наложи да я сменя ](./images/smilies/eusa_wall.gif) . Сегашния ми акумулатор е европейски. Най-безболезнено и евтино ще е да продължа да използвам такъв. Някой да знае, освен разликата в размерите и клемите други причини поради които да не са съвместими? Гаранция?
|
|
|
|
| Нед Окт 16, 2016 8:56 pm |
|
|
|
petroff
|

Прави впечатление в някои от постовете, че колегите подменят акумулаторите си с такива предписани от производителя. Трябва да се обърне внимание, че някъде са показани акумулатори с означение 5HR, което е по японски стандарт и еквивалента в капацитета на такъв акумулатор по европейска норма е различен. Хванах се преди време да ровя за разликата и каквото съм намерил съм го копирал в едно мое сервизно файлче, така че не мога да цитирам източника, но ето го: 6 hour, 5 hour, 60 minute ratings These have the same test parameters as the 20-hour rating, just shorter discharge times. As the power is discharged more rapidly, less current is available to the voltage cut off point. These ratings are used in the materials handling industry, where batteries are used in electric vehicles or scissor lifts etc. For quick calculation, available power can be estimated by multiplying the 20-hour rate by a factor: 6Hr capacity = 20 hour rate X0.84 5Hr capacity = 20 hour rate X0.82 1 hour capacity = 20Hr rate by 0.59 30 min capacity = 20hour X0.5 These fast discharges don’t remove all power that is available, however this is all that can be provided by the battery to the voltage cut off point at that discharge rate.Ако се вярва на написаното аз трябва, по предписание на Субару, да заменя заводския акумулатор с такъв, който е 63 AH: По предписание: Battery type and capacity (5HR) - 75D23L (12V–52AH) Пресмятаме: 52AH(5HR) / 0.82 = 63AH(20HR). Мисля нещо 62АН да е. Явно е вярно, защото в търсачката на продукти на произаодителите на акумулатори преимуществено излизат 60 и 62 АН акумулатори, с изключения - по 70, че и 75 АН, но на тях не вярвам, защото на дължина не могат да се съберат в тарелката. Намерих го. Линка де - http://www.lionbatteries.com.au/batterysizingandratings.html
|
|
|
|
| Нед Окт 16, 2016 10:42 pm |
|
|
|
N_O_O_K_I_E
|
По принцип това са различните "ratings" : C5 HOURS 185 AH C10 HOURS 207 AH C20 HOURS 225 AH C100 HOURS 250AH Най-масово се използва С20 така, че гледаме само него  в случая имаме 225 ампер часа батерия.
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 4:35 pm |
|
|
|
petroff
|
По формулата се получава абсолютно същия капацитет 
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 5:06 pm |
|
|
|
N_O_O_K_I_E
|
petroff написа: По формулата се получава абсолютно същия капацитет  
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 7:10 pm |
|
|
|
petroff
|
|
След справка в akumulatori.bg се оказа, че няма никакъв проблем да се замени JIS стандарта с EN, ако се избере правилния капацитет на батерията. Гаранцията си важи.
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 11:18 pm |
|
|
|
N_O_O_K_I_E
|
Това са различни стандарти според географската локация. Гледаме EN (European Norms). 145Ампера по EN са 155 по SAE и т.н. само японския стандарт JIS не съм го разгадал но не го и гледам защото в Европа навсякъде се използва EN. 
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 1:13 pm |
|
|
|
Ивайло Добрев
Регистриран на: Съб Юли 12, 2014 9:46 am Постове: 261 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
|
|
Предната ми кола беше Ауди 1.9тди взех й Варта карах я почти 4 години без никакви проблеми.От същия магазин по препоръка на човека взех миналата година някакъв уж Немски прехвален Мол но зимата се скапа и се наложи да купя някакъв за да закърпя положението.Отивам в магазина защото сдалия багажа е още в гаранция,замерва го оня и ми вика,че бил 6 и му нямало нищо!Оставих му го като доплатих един малък за Туингото на баща ми.Е повече от там няма да купя нищо. Та колеги mall не си взимайте!
Sent from my V370 using Tapatalk
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 10:46 pm |
|
|
|
Ивайло Добрев
Регистриран на: Съб Юли 12, 2014 9:46 am Постове: 261 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
|
Ивайло Добрев написа: Предната ми кола беше Ауди 1.9тди взех й Варта карах я почти 4 години без никакви проблеми.От същия магазин по препоръка на човека взех миналата година някакъв уж Немски прехвален Мол но зимата се скапа и се наложи да купя някакъв за да закърпя положението.Отивам в магазина защото сдалия багажа е още в гаранция,замерва го оня и ми вика,че бил 6 и му нямало нищо!Оставих му го като доплатих един малък за Туингото на баща ми.Е повече от там няма да купя нищо. Та колеги mall не си взимайте!
Sent from my V370 using Tapatalk Да доуточня,че mall-a изкара по-малко от година а warta-та 4 но сигурно още я карат.По думите на продвача/майстора сегашните Wart-и не стрували,но явно и тия mall-ове Sent from my V370 using Tapatalk
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 10:52 pm |
|
|
|
N_O_O_K_I_E
|
|
Много е важно клиента да е наясно какъв акумулатор е подходящ за автомобила му. Задължително трябва да се провери дали динамото зарежда нормално (13.6V до 14.5V) и също така да се замери "отечката" при напълно загасен автомобил (не повече от 0.05А). Задължително е да се провери и годината на производство на акумулатора. Мисля че по стари от 18м. акумулатори трябва да се бракуват по закон. Все пак аз не бих си взел ако е по стар от 12м.
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2016 8:29 am |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
|
Да попитам ,напрежението не се ли регулира от компа на колата ,моята е бек Н6 01г и по наблюдение на тоците останах с такова впечатление.
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2016 9:32 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
От опита ми с акумулаторите, по-точно от липсата ми на опит (защото купувам само Бош) мога да кажа, че ги правят нарочно да издържат 5 години, не повече. Безпроблемни са, ОК са, но на 5-тата година се скапват. Оригиналния Панасоник на Субко изкара 6 години. Мене това ме устройва, да карам 5 години без проблем и да си знам, че трябва да купувам нов, вместо да правя експерименти с други марки. Даже спрях да ходя и да заверявам гаранцията, като купя нов, че беше при един заспал чичак на Сливница, дето се чака при него има-няма половин ден да сложи акумулатора и да сложи печат на гаранцията. Последно Нисаня на жената почна да прави проблем с паленето, само като видях, че преди 5 години съм купувал последно акумулатор, направо отидох в магазина за нов, без да ходя до сервиз. (оказа се, че точно това е и проблема впоследствие) 
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2016 10:34 pm |
|
|
|
N_O_O_K_I_E
|
Регулира се при повечето нови автомобили но при бек нз. Все пак трябва да влиза в тези граници за да е изправно. Момчетата на “Владислав Варненчик“ 124 са точни.Официален вносител са на Варта Оптима и други, не прекупуват и винаги ще ви проверят автомобила (тяхната гаранция важи в над 20 града в страната) 
|
|
|
|
| Пет Окт 21, 2016 9:04 am |
|
|
|
petroff
|

Днес превантивно поръчах нов акумулатор - Berga 63 Ah, CCA 610 A. В момента е на промоция - в акумулатори.бг е с 40 месеца гаранция, но аз го взех от avtozona33.com (вносители са). Там гаранцията е 36 месеца, но цената една идея по-ниска. Гаранцията влиза в сила след като прикрепя към попълнената от тях гаранционна карта касов бон с резултатите от замерванията на алтернатора и утечки от кой да е сервиз. Защо Berga - висок стартов ток, 100% Ca/Ca технология, супер защита от разливане, необслужваем, гаранция 3 години, цена - 144 лв, тегло - доста е тежък, предполага се, че има материал в него  и това, което ми хареса най-много е, че е предвиден и за американски стандарт - заряден ток от алтернатора до 14.8 V. Моята Трибека по спецификации зарежда в диапазона 14.1 - 14.8 V. При последния замер беше 14.4 V, а знаем, че най-вредно за акумулатора е жегата и презареждането. В момента е в сила и промоция на Exide Premium с 3 г гаранция в акумулатори.бг. Ако някой има нужда - да действа! ПП Купувам го, защото сутрин при -7 градуса при старт вече 2-ри път ми се изтриват запаметените станции, а и се усеща, че вече се мъчи. Нямам желание да закъснявам, а и не ми се занимава с разнасяне на акумулатори - този е на около 3 г, а и с него стават 2 старите акумулатори, които ще върна за около 25 лв, т.е. направил съм си сметката. Проблема с изтриването на станциите го потърсих в американския форум - оправя се след смяна на батерията...Интересно, но се проявява и при коли в гаранция. От Субару Америка недопускат и най-малкото съмнение, че акумулатора на Панасоник може да е причината, още повече, че бил с около 6 - 7 години гаранция (абе забравих 78 или 84 месеца беше  ) и обвиняват комуникацията по CAN шината, но след изтичане на гаранцията и смяна на акумулатора всичко се оправяло  На Панасоника явно също му става студено... Поздрави!
|
|
|
|
| Вто Яну 03, 2017 10:12 pm |
|
|
|
petko 69
|
petko 69 написа: Vmax написа: Бош при мен умира между 3-тия и 6-тия месец след като му изтече гааранцията. Явно инженерите са го сметнали точно. Бош, Варта и не помня още кой бранд се правят на едно и също място, само имената и брандировката е различна.
На сегашния Фори съм с някакъв Швейцарски акумулатор ( с който е внесена колата края на 2012 ), който след преглед се оказва в прекрасно здраве... Навремето Искра ми изкарваше по 8 години, но явно маркетинга надделява и сега ги правят а-ла конфекция - да си им абонат всеки 3 години с 150 кинта. Преди години и аз мислех .че БОШ е в.сладоледа ,но вече ползвам нова схема на трите си коли.БГ акумулатор за 100лв. минус 15лв. за връщане на стария и 2год. гаранция.Сега равносметката - Бош 240лв.за 3години и БГ акумолатор за 85лв.за 2 години.Всеки сам си избира.  След 2,1 години БГ батерията почна да сдава багажа , утре ще я сменя с нова за 85лв. 
|
|
|
|
| Вто Яну 03, 2017 11:35 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Миналата седмица си забравих плафона да свети два дена на Пампорово и без да искам закопах добрата швейцарска батерия. Взех словашка марка, някаква дъщерна на Варта за 90 кинта с 2 год гаранция. Колкото изкара толкова - и този бизнес го направиха печелбарско ГМО...
Интересното беше, че това магазинче в Смолян продаваше батерии Оптима.., естествено имаха само за трактори и други подобни машини, но твърдяха че доставят за всички леки мпс-та... Живот и здраве следващата може пък да е такава..
|
|
|
|
| Вто Яну 03, 2017 11:53 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Optima комай предлагат само AGM батерии, които са много чувствителни към презаряд. Трябва да се провери какъв максимален заряден ток понасят - не знам за другите субита, но трибеката с тези 14.1 -14.8 V си е за мислене.
|
|
|
|
| Сря Яну 04, 2017 12:02 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
Аз купих Бека миналия февруари с 4-годишна Berga Basic-Block 60Ah, 540A пусков ток, но по-голям от този просто няма как да се събере там на това място. Тази Berga вече е на 5 години и си върти без грижи. Ако изкара тази зима, ще изкара и лятото. След това - отново Berga.
|
|
|
|
| Сря Яну 04, 2017 8:55 am |
|
|
|
petroff
|
|
Честитио на субаристите с Легаси, Аутбек и Трибека - от 2004 до 2008 г съм проверявал само и зарядния ток на всички е от 14.1 до 14.8 V. За други модели ми се видя трудно да открия спецификациите. Това означава, че има голяма вероятност най-редовно да си презареждаме акумулаторите през лятото. Добра идея е наистина да се търси батерия американски (а може би и японски) стандарт. Берга специално подчертвават, че стават за заряден ток до 14.8 V, пича в сервиза за акумулатори, от където се връщам рече, че и Duracell-а са такива, защото били американски. Някой ако поназнайва още да пише!
|
|
|
|
| Сря Яну 04, 2017 4:00 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|

прясно прясно мнение от преди 2 седмици към края на 2013 взех с 2 години гаранция и отстъпка 30% и 10 (или 15 не си спомням точно) лева по малко за обратно узкупуване на стария Fuko 60ah 430 A Японския стандарт http://www.euro07.bg/products/products. ... icletm=ZXZ тоето е точно ОЕМ заместител като размери влиза абсолютно точно на мястото си, крайна цена 98 лева но точно като почна студа (след вече изтекла гаранция ) почна да пали когато си иска , като го заредя 2-3 дни пали и така , има си точка за проверка и си свети зелено ,за цената си и времето което издържа съм доволен като цяло. Имаха на склад в магазина на бул. Черни връх за мой голям късмет сега като гледах същия нов вече 450 А (а не 430) имах останал от другата кола (тойота старлет 1.3 бензин) една варта 45 Аh като А незнам колко е точно и като размери е по-малка от ОЕМа наормалния ЕУ стандарт, купувана около година (пак с изтекла гаранция в момента от 2 години) по-рано и от тогава временно карам с него никакви проблеми с него пали си супер само проблема е че минусовата клема е малко по-малка и трябва да се стегне по хубаво
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Сря Яну 04, 2017 4:06 pm |
|
|
|