Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Утопия ли е Субару... Нека сме откровени :)
| Автор |
Съобщение |
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
За кола на токлова години състоянито и пробегът имат много по-голямо значение от марката. За мудността - с 4 дъъъълги скорости, бензинов двигател и постоянно задвижване на 4-те колела, не 2011, а 2021-ва да е - все тая.
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 1:55 pm |
|
|
|
vzidarov
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S-Turbo
Телефон: 089409522*
Рейтинг: 28
|
ComingSoon написа: https://www.carspending.com/bg/vehicles/search?VehicleSearchForm%5BVehicleTypeID%5D=&VehicleSearchForm%5BMakeID%5D=82&VehicleSearchForm%5BModelID%5D=&VehicleSearchForm%5BVehicleGearboxTypeID%5D=&VehicleSearchForm%5BYearFrom%5D=1998&VehicleSearchForm%5BYearTo%5D=2017&VehicleSearchForm%5BEnginePowerFrom%5D=&VehicleSearchForm%5BEnginePowerTo%5D=&VehicleSearchForm%5BEnginePowerUnit%5D=2&VehicleSearchForm%5BFuelTypes%5D=&VehicleSearchForm%5BMinimumDistanceTracked%5D=1500&VehicleSearchForm%5BOwnerUsername%5D=&yt0=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5 Статистика, разходи, всичко има  Който иска да чете. Субару обаче е битукова кола. Нали си давате сметка за това? Сравнително малка фирма, която въобще не може да се мери с ГМ, Тойота, ВАГ и т.н. по мащаби. Марката държи на своя боксер (с всичките му недостатъци) и уникалната по вида си система 4х4. До 2007-ма година реално нямат смислен аналог. Едва след това и другите производители започнаха да правят подобни коли , но пак с далчен по-лошо представяне по отношение на задвижванвето. Субару има уникално поведение на сняг. Няма друг автомобил с подобно поведение на заснежен или заледен път! Лошото е, че сняг вали много рядко по нашите ширини. Иначе нямаше да дъвчете тази тема. Където живея, викат така: Зиме - уете, оно си сака... 
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 2:47 pm |
|
|
|
pantata
Регистриран на: Вто Юни 30, 2015 7:04 pm Постове: 367 Местоположение: София
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164   
|
MY07 Legacy 3.0 5EAT - Повече от доволен. Единственият ѝ "недостатък" е, че е много жадна, рядко минавам повече от 500 км с един резервоар от 60 литра. Имам го от миналия юни и до сега съм направил около 30к км - сменени 2 шарнира, тампони стаб. щанга отпред и предна лагер-главина (прегрята по моя вина, задържащ спирачен апарат София - Пловдив - Варна - София). Всичко друго са консумативи и глезотии. Мисля, че колата е на 214к км в момента, взета е от частно лице в Германия, втори собственик притежавал я 1 година, като ми е сложил Bilstein амове и H&R пружини  . По произход французойка. Като цяло от всичките ми коли до сега - 1 опел, 2 форда и 1 рено съм бил недоволен единствено от реното и то след като подмина 300к км на 9 годишна възраст. Може би съм късметлия 
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 2:48 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Да си дам моите 5 стотинки по темата:
Купих си Бека преди 9 месеца, 2005-та година 3.0 H6, от България, на 152 000 реални километра от сигурен човек (първия му собственик, който го е купил от магазина) и на цена, с около 2к лв по-висока от средната за модела. Купих го с ясното съзнание, че откъм комфорт е дърво, особено сравнено с Реното, с което се разделих, преди да купя Бека. Няма и 1/3 от екстрите на Лагуната от същата година, която имах. Купих го с ясното съзнание, че поддръжката е по-скъпа (не чак толкова много по-скъпа в интерес на истината) и го купих с ясното съзнание, че гори повече и ще му сложа газ - отработена комбинация многократно вече. Купих го и с ясното съзнание, че е 11-годишен автомобил, втора употреба и не е ясно, кога и какво може да се издъни, винаги всичко е възможно, та дори и при нови автомобили от магазина (че и с такива имам немалко негативен опит). Но пък исках по-проходим автомобил, който да може да ме извади от по-сериозни ситуации, както и да ми даде възможност за по-добро пътуване в трафик, по-бързи и сигурни изпреварвания и т.н.
Сега, 9 месеца и 5300 лв по-късно след покупката мога да направя следното обобщение: Аз съм доволен от това, което получавам от Субаруто, което съм си купил. В тези 5300 лв са включени 1 комплект гуми и джанти (1200-300 лв), газов инжекцион (сами сметнете, колко струва за 6-так читаво ГИ), всякакви консумативи - свещи, масла, филтри (за двигателя вече 2 пъти), диференциали, хидравлика, спирачна течност, аксесоарен ремък и ролките му, антифриз, термостат, спирачки, куп аксесоари като кучкарска решетка, по-скъп парктроник, теглич (само той е 250 лв), приблизително 230 лв за AVCS соленоидите и около 400 лв за реални ремонти по ходовата част, отделно полиране на фарове, подмяна на счупени предни подкалници и тромби за клаксона (наводнени заради подкалниците). Остана ми маслото в скоростната кутия, което ще се смени другия месец. Триома чакам - и тя е 200 лв, това всичкото качва цената, но е валидно за всеки друг автомобил. Повечето неща са консумативи и аксесоари, които, съпоставени с други марки, са си на съвсем нормални цени. И все пак съм далеч от мисълта (и винаги съм бил), че ще си купя 11 годишен автомобил и няма да има какво да се прави по него, но да чукна на дърво, въпреки старанието и перфекционизма ми - за сега реалните ремонти са достатъчно малко. В интерес на истината за 167 000 вече по нашите пътища мога да броя и шарнирите и биалетите и тампоните, които му подмених за въпросните около 400 лв като консуматив. Врътнах му вече 15 000 км и съм доволен от наложилите се вложения и поведението му на пътя. А скоростната кутия 5ЕАТ е чувствително по-приятна за каране от 4АТ.
Да споделя и за разхода на гориво: Приблизително средният разход на газ ми идва около 15.5 литра на 100 км, а аз съм нервен шофьор и карам изключително рязко. В града (София по моите маршрути и с моя стил на каране) ми се върти около 18 до 20 литра газ на 100 км, последната седмица скача до 22, тъй като рязко застудя и всичко живо излезе по улиците, аи не се знае, какъв бъркоч са почнали да продават по бензиностанциите за зимна газ. Извън града (винаги има доволно магистрала) при по-спокойно каране дава 11-12 литра газ, но рядко ми се случва толкова спокойно да карам. Последно София-Варна-София (в рамките на един ден и много висока средна скорост) ми даде 15.5/100, като в момента, в който заредих (2 пъти) в източната част на страната, където газта е чувствително по-евтина и по-скапана, разходът скочи с 2 литра, та с това дойде 15.5/100. С около 150-160 по магистралата 13-14 газ. Веднага съпоставям с Лагуната, която имах преди (2.0 атмосферен бензин на газ, 135 коня, 4-степенен автомат). По магистралата - 160-170 даваше 13-14 газ - почти същото. В града 16-18 газ - 2 литра разлика спрямо Субаруто на 20 литра са 10%, а тя беше 2.0 135 коня предно предаване и по-лека спрямо по-тежкия Бек, 3.0 245 коня и AWD. Ето съпоставка и с Меганчето, което сега кара съпругата ми (2003-та 1.6 112 коня на газ, ръчка). Тази седмица точно съм с него, разход 15/100 газ по същите маршрути спрямо 21-22 при Бека. При 150-160 по магистралата дава същия разход като Бека (13-14/100). Разликата в градския разход този път е към 30%, но пък моторът е с близо 2 пъти по-малка кубатура и повече от 2 пъти по-малко мощност, кутията е ръчна (автомата никога не го изключвам на N на светофарите, което адски много качва градския разход, но така е по-добре за кутията), купето е къде по-леко и е само с предно предаване. Мога да цитирам разход и на Лагуна 2 V6 3.0 207 коня, който е идентичен с този на Бека, а тя си е с предно предаване и по-лека. В този ред на мисли моето мнение е, че Субаруто ми не гори изобщо много при това положение. Тези цитирани от мен числа са доста високи на фона на общоприетите за тези автомобили, но аз съм нервен и рязък шофьор, 95% от изпреварванията ми са с WOT, така че всеки би могъл да ги свали дооооста надолу, но съпоставката с другите автомобили е при един и същ стил на каране и едни и същи маршрути, така че е меродавна.
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 2:48 pm |
|
|
|
BLUE 1
Регистриран на: Нед Яну 13, 2013 10:49 am Постове: 269 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Outback 2.5, `05, TLC `02
Рейтинг: 59 
|
|
Според мен е утопия да купиш какъвто и да е автомобил от италианска морга на много стотици хиляди километри, да набиеш хиляди лева за ремонти с части със съмнителен произход при майстори със съмнителни познания и умения и да очакваш, че имаш вече стар, но стегнат автомобил, щото видиш ли -знам какво съм му оправил. Момчета, автомобил докаран до състояние за морга си е само за скрап. Да стягаш такъв автомобил е като да правиш ремонт на полусрутена къща. Това е моето мнение от личният ми опит, не съм специалист може и да бъркам. За протокола - преди три години купих колата си от първият и собственик в Швейцария, цената и дойде висока спрямо предлаганите тук коли, навъртял съм и близо 100к километра, автомобила е здрав и надежден, разходите ми по поддръжката са основно за консумативи.
|
|
15
|
|
| Сря Окт 19, 2016 3:07 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
В духа на поста на BLUE 1 пропуснах да спомена, че е грешно да си мислите, че като смените това-онова, ще карате нова кола и всичко ще издържи още толкова, колкото е издържало и до сега. Дори "оригиналните" части, които се продават впоследствие не са толкова здрави, колкото тези за първоначално вграждане в завода (с някои малки изключения, когато се касае за отстранен конструктивен дефект). Отделен е въпросът, какво се продава като качество на резервни части в България. Афтърмаркета е под всякаква критика. Не съм и особено сигурен, доколко "оригиналното" е оригинално.
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 3:12 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
BLUE 1 написа: Според мен е утопия да купиш какъвто и да е автомобил от италианска морга на много стотици хиляди километри, да набиеш хиляди лева за ремонти с части със съмнителен произход при майстори със съмнителни познания и умения и да очакваш, че имаш вече стар, но стегнат автомобил, щото видиш ли -знам какво съм му оправил. Момчета, автомобил докаран до състояние за морга си е само за скрап. Да стягаш такъв автомобил е като да правиш ремонт на полусрутена къща. Това е моето мнение от личният ми опит, не съм специалист може и да бъркам. За протокола - преди три години купих колата си от първият и собственик в Швейцария, цената и дойде висока спрямо предлаганите тук коли, навъртял съм и близо 100к километра, автомобила е здрав и надежден, разходите ми по поддръжката са основно за консумативи. Кратко и ясно. 
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 3:12 pm |
|
|
|
vzidarov
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S-Turbo
Телефон: 089409522*
Рейтинг: 28
|
|
| Сря Окт 19, 2016 3:16 pm |
|
|
|
bat bubi
|
Такаааа, да се намеся и Аз. Като цяло съм писал достатъчно за това, но не ми тежи да напиша пак. Като човек, на който са му минали стотици автомобили от различите марки през ръцете и вече близо 160 субита в БГ. Субару предлага една от най-добрите системи 4х4 в световен мащаб , като възможности и качество и надеждност. Винаги съм твърдял, че Субару са американски тип автомобилопроизводители, .т.е. конвенционалните им модели (не турбинираните) са абсолютно не конкурентни спрямо аналогични КОНКУРЕНТНИ НА ДАДЕНИЯ МОДЕЛ автомобили от евро производители - говоря за ТТДанни. Именно това ги прави "американски тип " автомобили - голяма кубатура на малко коне , т.е. ВСИЧКИ възли по колите са с доста голям запас и изключително издържливи, защото са максимално разтоварени. И скоростните кутии (визирам автоматите, където човек трябва да е голям джалатин за да счупи ИЗПРАВЕН автомат), и дифовете и двигателите. Не случайно, статистиките които си водя за марката , показват, че така долюбваните от млади хора в БГ модели Аутбек, Легаси и Форестър, в Германия, Австрия и частност Швейцария (но основно в първите страни), средната възраст на собствениците им е около 60-65 години. Това са автомобили предназначени за изключително спокоен стил на шофиране (визирам 2.0 и 2.5 мотори) от хора , които не хранят големи очаквания за динамика и съответно това не ги и интересува. От това колко дълго време ще служи едно Субару , зависи най-вече от състоянието му при закупуване (от къде и от кого), как е гледано и експлоатирано и сервизирано. Читаво Субару, от вън, гледано и сервизирано както трябва спокойно служи 6-7 години в наши условия без да се наливат пари в него , независимо дали ще се газифицира или не , като съответно зависи и как ще се експлоатира и в наши уловия, тъй като много хора си мислят, че са си взели Ленд Круйзер LJ72, но и тези коли имат лимит на възможностите си. Все пак другаря Стельо може да Ви изнесе лекция за технологичен запас на частите на Субару, при здрава експлоатация извън пътя! Отделно, че чисто финансово, частите на Субару са абсолютно достъпни и има почти всичко, както в магазините, така и в моргите.... Много хора при неправилна покупка на дадена кола, независимо дали е Субару или друга, не търсят вината в себе си , а във марката, но нещата далеч не са така. Не случайно марката Субару, знаейки, че част от колите и са определено с мудна концепция предлагат и турбинирани мотори , за да оберат и хора с други очаквания.....но в България витае и следната тенденция - " Абе аз ще си взема една турбинирана тупалка, да бяга здраво на стъпка, пък нали е Субару (кораво е) ...та ще си го газифицирам да ми излиза и тънко...." - е трудно стават двете неща .... Настроиката на автоматте на по-старите модели, че и на някой по нови (ПО НАШИЯ СТАНДАРТ) е направо ужасна, но това е залегнало във философията на марката и е пряко свързано с пословичната надеждност. Много хора имат погрешна представа и са крайно премотивирани при експлоатацията на кола 2,5 или 3.0 литра и то в повечето случай на газ и с големи очакваия от колата, но явно просто тази концепция (не марка, а концепция) е неподходяща за тях и отва е трябвало да го преценят още в началото, а не да се стараят и те да са сред другите имащи, пък каквото покаже. Нека примеро се вземе като пример един Аутбек......до 2008-9 този автомобил имаше конкурентни нему само два модела коли - Ауди Аллроад и Волво ХС70....Волвото няма да го коментирам, защот освен хубави и корави 5 - цилиндрови мотори, няма нищо друго ...да не говорим за 4х4 -то му ....Та, като качество на изпълнение е излишно да коментирам Ауди. Като загубана стойност също - много повече държи цена от която и да е кола....но като възможности извън пътя може доста да се поспори , да не говорим когато се опре до поддръжка. Много колеги от ауди форума са го характеризирали с едно много точно име - "душегуб" ....стигнали са до този извод, защото всеки си мисли , че може да кара Аллроад 2007 -8 за 20 000 лв, ама после майчицата му се разплаква. Ми когато главата му прозре и си вземе на нормална цена за модела - 15-17 000 евро за кола 2007-8 година на около 150 000 км реални , тогава колатаще му служи дълго време и няма да прави проблемите на продаваната тука за 20000 лв пак 2007. същото е и при Суби, а и при всяка друга марка. За това е важно човек да прецени какъв му е социалния статус и може ли наистина да си позволи точно това което иска и гледа по улиците в хората или не.......за да не изпада в ситоации "взех си , ма ме разкости....повече няма да си взема". Не са виновни само майсторите и в БГ има достатъчно каъдрни момчета свързани с марката....просто всеки майстор ще ви каже, че даде възел , примерно мотора може да стигне до скапване по някакви причини (имам в предвид сле покупката още) и той да се ревизира основно......но всички възли по една технологична единица са свързани по между си и дори да оправиш този, като си взел цялата единица нестопанисвана както трябва, то във времето ще започнат и другите да се обаждат, защото всичко се подвежда, понеже е едно цяло. Могада пиша още доста , ма взе да ми писва....та друг път пак ....Наздраве  и мислете О-време при следващата си покупка!
_________________ BORN TО RIDE … UNTIL I DIE
|
|
71
|
|
| Сря Окт 19, 2016 3:18 pm |
|
|
|
ComingSoon
Регистриран на: Вто Май 06, 2008 6:58 pm Постове: 1021 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246     
|
С други думи няма нищо по-хубаво от хубаво Субару. 
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 3:30 pm |
|
|
|
patko
|
|
Аз карам Аутбек-а от 3 януари 2014 г. Изминал съм 48000 км досега. Колата я взех от Пловдив – от Павлин. Беше австрииска, с истинска сервизна книжка и истински 123000 км. Според Павката колата беше в перфектно състояние, което потвърждавам напълно. Беше сервизирана на 120000 км със сменени масла навсякъде, свещи. Аз съм правил само един скъсан маншон на вътрешното каре отпред вдясно и лагер главина отпред ляво. Другите неща – алуминиев радиатор, водни съединения, термостат са мои прищевки. Сега на 170000 смених отново маслата на двигателя, скоростната кутия и диференциалите. Аз съм изключително доволен от колата. Карам я на бензин и средният разход е 11,6/100. Засичам като нулирам TRIP B при смяната на маслото и за 10000 км показва толкова.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 3:40 pm |
|
|
|
entusiast
Регистриран на: Пет Юни 20, 2014 8:39 am Постове: 85 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50 
|
За мен не е коректно да се оценява марката,според това колко пари повече харчи спрямо друга марка.Ако ти харесва колата,какво като харчи?Много е относително,когато се сравняват нещата с парични еквиваленти.Някои не ги смущават 2-3 бири и 1-2 кутии цигари на ден,обаче разход на гориво 2л отгоре направо ги подлудява ПП:завчера дадох 100лв за оригинални задни накладки,а можех да мина по-тънко ПП2:Сменям масло и филтри на 7к.км ПП3:на всеки 3-4 месеца минавам тех.преглед в сервиз
_________________ Таралежът е птица упорита,не го ли ритнеш - не полита!
|
|
15
|
|
| Сря Окт 19, 2016 4:03 pm |
|
|
|
angel1972ex
Регистриран на: Нед Май 17, 2015 9:35 am Постове: 132 Местоположение: ПАЗАРДЖИК
Автомобил: Субару Легаси 1998 г.
Телефон: 0896634354
Рейтинг: 89 
|
|
Чета си аз темата с изключителен интерес и се чудя за къде съм тръгнал с бюджет от 6000 лв. Та тъкмо си мисля че докато не събера поне 9000 и не оправя трайно финансовото си положение няма смисъл да се обаждам на Бат Буби за Аутбек 2000-2003 г и не щеш ли гледам колегата Леоне 8911 пуснал нова темичка . Иска човека да си купи ЧИТАВО Субару с бюджет 2500 лв. Да се чуди човек да се смее ли да плаче ли?
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 4:50 pm |
|
|
|
xargs
Регистриран на: Вто Авг 05, 2014 4:23 pm Постове: 264 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238     
|
Като цяло съм съгласен с обзора на бат Буби За това дали е най-добрата 4х4 по система може надълго и широко да се говори, като темата е доста интересна, но параметрите за "най-добра 4х4 система" са толкова много и толкова разнообразни, че разговора би бил труден във форума. Като цяло съм съгласен, че от предлаганите допреди 2005та някъде, системите предлагани от субару са лидери в 4х4 задвижването за автомобили. Когато си търсех кола, точно преди година, имах няколко критерия - 4х4, бензиново комби 200+ коня. В тази категория има няколко автомобила с възраст 8-12 години: Volvo XC70 BMW 330/530 Xi Audi A4/A6/Allroad 3.2/4.2 Subaru Legacy/Outback H6 Alfa 159 V6 Q4 Пасат Б5.5 4х4 Познавайки въпросните автомобили, направо им се чудя Субару как са оцелели в този период - тъй като цените им в Европа по това време не отстъпват прекалено много на Ауди/БМВ, но автомобила като екстри и варианти е много назад. Разбира се, оцелели са благодарение на САЩ и много по-разумната им ценова политика там. И не, изобщо не са бутикови автомобили - това определение би могло да се използва за Порше например, но за автомобил с 4ри скоростна кутия на 20 години, копчета без авто за прозорците и огледало като в жигула не става. Сега, 10 години по-късно ситуацията е леко различна. За съжаление, 90% от БМВтата и Аудитата от тази ера са на по 350+ км и намирането на читав екземпляр е направо мисия невъзможна. Парите за поддръжката на автомобил от такъв клас обаче са много. Само като се сетя за завишенията по каското и притеснението, че всеки момент някой може да ти я открадне и се отказвам. И въпреки това, ако ми беше изпаднало хубаво БМВ нямаше да се колебая - 4х4 системата им по нищо не отстъпва на Субару - даже може да се каже че е почти идентична - средния диференциал е електронно управляем многодисков съединител, разпределящ предаването на мощността 55/45. При БМВ х-драйв системата е почти същата. Попаднах на доста запазен Аутбек 2006та година за 15,000лв. За около една година и 22,000 километра разходите са около 7 хиляди лв - вкл. газова уредба (1500), два комплекта нови гуми (1600лв), каско (600), гражданска (250), данъци(400), греди за тавана (200), смяна на всички масла със скъпи синтетики (някои по два пъти) и подмяна на износените задни амортисьори и пружини (700лв) и една полуоска (200) - така погледнати са доста пари, но няма как  Пиша разходите тук, за да може да си направят сметка бъдещите купувачи. Ако нямах алергия към скучни автомобили може би щях да се возя в някой пасат 4х4 и да сменям айфони всеки месец, ама на, решил съм да троша пари по автомобили 
|
|
10
|
|
| Сря Окт 19, 2016 5:49 pm |
|
|
|
Greg4o
|
Мине не мине някой месец и пак някой,който не си е напрвил сметката изревава с подобна тема. Само заглавието различно,но смисъла същия. ЗА БМВ след 2008 или 2010г Хдрайв е много добър, с последния Халдекс с компютърно управление. Едни приятели още се мъчат да сменят евтино моторчето,което го управлява. И не само него.320 d Xdrive. Турбо и т.н. Цифри. Боби го написа.Много хора не си преценят правилно какъв автомобил им трябва за ежедневието и вземат универсал. Абе Боби и другите реалисти го написаха. Смятайте преди да купите,че после е късно. А и по темата. Хич не е утопия.Просто напоследък рядко вали сняг ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 7:48 pm |
|
|
|
ComingSoon
Регистриран на: Вто Май 06, 2008 6:58 pm Постове: 1021 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246     
|
|
До сега имах две Субара. Първото скъпо и хубаво, второто евтино, но не ме е предавало. И от двете бях много доволен. Сега карам друга кола, но пак се оглеждам за Субару. За съжаление моделът, който искам в момента не ми е по джоба и се налага да почакам.
Следващата пак ще е Субару.
А Герегчо е прав. През месец някой пуска тема в този смисъл. Колега просто сте си купил неподходяща кола или преценката не е била правилна при избора.
За мен лично идейната концепция на Субару е уникална и не намирам заместител. Въпрос на усещане може би.
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 8:02 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Следващата съм я планувал да е Митсу или немско пак след две сменени Субара ...
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 9:56 pm |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
|
bat bubi, Не харесвам Ауди, но "душегуб" наричат само един двигател, дизелов, с кубатура 2,5 л. И той подобно на нашите е с трудоемък реглаж на клапаните. Кръстили са го така, защото не настроен "губи душа" - в смисъл не върви и защото поддръжката му е скъпа се "губи" душата на собственика. Да Ви заприлича малко на някои двигатели на S.... и те са трудни за реглаж и душата страда по няколко причини! Аз също очаквах повече от марката, но като цяло съм доволен. Нещо не ми се връзва това греене на този "ювелирен" двигател. Явно, подобно на фините ювелирни произведения трябва доста да се пази. Да не се окаже, че е ювелирно недомислен - разширението на цилиндрите при по-голямо натоварване. Реглажа на клапаните - вади се де що има. Ламарините са тънки, носачите се учудих как не са се изкривили още, но явно си вършат работата - като цяло мога да кажа, че ходовата част е здрава. По отношение на екстрите и комфорта - предишната ми кола беше Ланчия Либра - двулитров автомат от 2000 г. Суби в това отношение е по-недомислен от нея. Откъм здравина са на кантар - ланчията страда от европейската електроника на Бош точно толкова, колкото и другите европейски автомобили, ламарините и са по-здрави. Но си има и плюсове - дебитомер - 180 лв, на събчо е над 450 лв, но пък казват, че е по-надежден. Да не изброявам за ламбда сонди и т.н. Като цяло електрониката na Subaru не е кой знае какво - наложи се да си направя допълнително бутонче за подгрев на задното стъкло и огледалото, защото цената на всеки от заподозрените компоненти е  . Проблема не е изолиран, среща се и друг с управлението на климатика - дано не ме споходи! Все пак очитам и факта, че ланчията е по-стара концепция и е нормално някои неща да са по-евтини. Проблем при Трибеката е доставката на части - сега с mimo13 издирваме заден ляв спирачен маркуч, оригинален и не само - ами няма, а ако намерим то ще се чака месец. Трябва да поръчвам от щатите, после магазинажи, митнически декларации, ДДС...,а там всичко има. В Европа в момента не се намират и за европейски трибеки даже. Утре ще звънна и в местния дилър за доставка. Хубава е количката, въпреки всичко, поддръжката е нормална за такъв клас кола, разхода е повече от нормален за AWD.
|
|
|
|
| Сря Окт 19, 2016 11:44 pm |
|
|
|
ico_tech
|
Тия теми ще зачестяват. Споко. Цените на колите падат, народа точи лиги и събира пари да се докопа до бленуваната 4х4 точилка. Колега автор на темата, мисля, че каквато и кола да си вземета на 18 години и да и връткате 60к годишно оттук насетне ще стигнете до същия финансов резултат. Няма Субару Форестър от 1998 с турбо мотор по обяви в Германия, Швейцария и прочие с пробег адекватен на вашия - такава кола или отдавна е хвърлила топа или стопанина е фалирал/самоубил се е, или не я продава щото иска собственоръчно да я запали и да я хвърли в дерето. И изобщо концепцията на бензинов турбо мотор не е да кара 1 млн. км само с маслени филтри. Посочете друга марка с подобни двигатели, която да обещава или постига този резултат (и айде ако може да не се хващаме с Порше). Позволете и аз да споделя малко история. Аз не съм сменил безброй Субита, но съм си купил Субару преди 2007 и още го карам. Ако колегата тук е дал 6000 лв. за кола и после е набил 5000 за ремонт нека да го успокоя - аз платих за колата в Германия 5700 лв (Импреза) и след това платих 4970 лв мита, акциз, ДДС само за да започна да я карам. През 2006 за тези пари можех да взема Ауди А4 с доста екстри и премиум усещане (поклон към колегата Vami). Търсих Субару 2 години. В страната се продаваха рядко единични бройки, основно 1.6 на инвалиди. В Германия Субару също не беше масов автомобил, а цените бяха доста високи. Когато взех колата и я показах на колегите от университета в Рощок, всички ме гледаха все едно нещо не ми е в ред. Повечето караха VW и всичко друго им беше странно. Единствено един сух човечец дойде да ми стисне ръка и ме поздрави. След това рабрах, че това е шефа на механо работилницата в катедра "Автотранспорт". Та.... малко се отплеснах. Дотук 203 000 км с обикновено газово без драми. Сменях всичко с оригинални части и колата никога не ме е подвела. А части по онова време нямаше. Това дето сега го правите за 1 час (поръчка на ангренажен комплект или съединител примерно) отнемаше време. Аз не съм гледал околните като си купувах кола, не е имало някой да ме съветва. Но аз бях си избрал концепцията за моята бъдеща кола и това беше грозното Субару. Концепцията не е само 4х4, щото тогава имаше Алфа ромео и Ланча 4х4. Това, което мен ме спечели беше организацията под капака - достъпа до всичко, високо разположени електро компоненти простота на елементите и компановка на възлите позволяваща разглобка, опростена система за задвижване без копчета и релета, демултипликатор (еми тва ауди го няма  ) прибран в тунела кардан и т.н. Това обаче са си мои лични предпоставки, които не засягат масата сегашни кандидат купувачи. Народа сега търси копчета, лампички и екстри, но най-важното - на ниска цена. С годините свикнах с колата и когато нещо не ти създава проблеми, а носи само добри емоции, и когато знаеш какво си си купил и защо точно него няма как да съм разочарован. Дори я върнах към живота след тотална щета- дължах и го след като опази всички невредими (опазил ни бог). За финал ще споделя, че понеже съм упорит и искам да изпитам цялата отрицателна емоция, която се насажда от известно време във форума от разочаровани основно нови членове, в началото на годината си взех ново попълнение в парка - Легаси GT (MY10). Понеже основния рефрен е, че всяко турбо Субару се чупи когато влезе в БГ, даже и да е било здраво, аз след изминати 24к км мога да кажа : Мноого дълго съм чакал мамка му. Трябваше да си взема много отдавна. 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
15
|
|
| Чет Окт 20, 2016 12:38 am |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
|
|
Браво, колега! Да си жив и здрав и още много безаварийни километри с колите да изминеш!
Ако следващата ми кола не е Трибека, аз няма да си купя повече Субару. Не е защото се развалят или пък им е скъпа поддръжката. Харесват ми! Но съм 191 см и най-лек съм около 120 кг, а понякога стигам и до 150 кг. Мястото на шофьорската седалка в Легаси и Аутбек ми е неудобно - една идея по-добре от С-класа. Тясно ми е. Ако не беше беката, нямаше да се докосна до марката. Вече направих веднъж компромис с удобството, повече не! Между другото и трибеката не е кой знае колко голяма - може да ми е по-удобно, ако при вдигането на седалката главата ми не опира в тавана! Та така. Засега си я карам, защото си я харесвам! Но не мога да не бъда обективен! Просто искам да е здрава и да ми служи, за да продължавам да я харесвам!
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2016 1:06 am |
|
|
|