Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Тест драйв в София 2,5 АТ и 3,0 АТ и малко инфо за начинаещи 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не съм съгласен с гореизписалите се състезатели.
Първо и най-много зависи от стила на шофиране,манталитет(без да се обижда никой)и мераци.
Второ :да се имат предвид разходите по обслужване и поддръжка на автомобила,и въобще не е вярно,че било все тая.
НЕ е. Нито разхода,данъка,газовото,маслото и т.н.
Ма кеф цена няма,но след 2 години еуфорията минава и някои разходи тежат.
И понеже това е писано та поосмено,спирам.
Покарай и двете както си си решил и прецени.
Гледай най-вече за добра кола с известна поддръжка.
Аз като взех субито и успокоих шофирането.
Вярно ,по-тегаво изпреварва 2.5,но то от София излизат 3 магистрали,а там е все таа.
Успех

Вто Окт 18, 2016 9:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Greg4o написа:
Не съм съгласен с гореизписалите се състезатели.
Първо и най-много зависи от стила на шофиране,манталитет(без да се обижда никой)и мераци.
Второ :да се имат предвид разходите по обслужване и поддръжка на автомобила,и въобще не е вярно,че било все тая.
НЕ е. Нито разхода,данъка,газовото,маслото и т.н.
Ма кеф цена няма,но след 2 години еуфорията минава и някои разходи тежат.
И понеже това е писано та поосмено,спирам.
Покарай и двете както си си решил и прецени.
Гледай най-вече за добра кола с известна поддръжка.
Аз като взех субито и успокоих шофирането.
Вярно ,по-тегаво изпреварва 2.5,но то от София излизат 3 магистрали,а там е все таа.
Успех

Хубаво е да познаваш някой когато му лепваш етикет! ;)
Като натовариш колата с 4 човека и 100 кила багаж и пуснеш и климатика ще те питам как ще изпреварваш и каква динамика и е останала или си станал тролей :D

Сря Окт 19, 2016 7:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 158
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
.......
Като натовариш колата с 4 човека и 100 кила багаж и пуснеш и климатика ще те питам как ще изпреварваш и каква динамика и е останала или си станал тролей :D

:good:

За жалост е точно така, още не мога да се примиря с този факт, а го карам вече трета година. :facepalm:

https://www.facebook.com/Promachines.tools.bg/

Сря Окт 19, 2016 7:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Хубаво е да познаваш някой когато му лепваш етикет! ;)

Изказването беше метафорично :pardon:
Не лепвам етикети и не приобщавам никой към никоя категория.
Всеки си решава сам какъв е.
Горенаписаното е от личния ми опит и не го натрапвам.
Ясно съзнавам,че това ,което пиша не е по темата.
Добре е да се гледа от всички гледни точки.
Ако пътуваш ПОСТОЯННО с 4 човека и багаж догоре сигурно ти трябва по-мощен автомобил.
Мир :beer:

Сря Окт 19, 2016 7:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Относто мощността-винаги няма да стига.Ами представете си кола примерно 90-100 коня с 4 човека и 100 кг багаж и клима.Да не би да върви повече?За около 150 кончета си върви нормално с всички останали параметри.То и 3 литровия като го натовариш с багаж хора климатик и той ще малее.За всеки валак си има пътници.Мисълта ми е ,че 2,5 156hp не се различава от други коли със същите характеристики.

Сря Окт 19, 2016 8:00 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имал съм и 2.5,до преди 2 месеца имах и 3.0.Като вървеж H6 е доста по-добре,отпускаш крака и то потегля,докато на 2.5 трябва да сгазиш педала за да отлепи.Подкрепям мнението обаче,че и 209к.с. му малеят,не знам 4x4 ли го спъва,автомата ли.... :-? Разхода на H6 е с около 1л. по-голям,така че е несъществен,обаще другите разходи са много по-нагоре.Ама доста по-нагоре :idea: Не само граждански,данък и 2 свещи повече.Манипулации,които при 2,5 се правят на място и лесно,при H6 се вади двигател.А това струва пари..Така че,като чета ,че още строиш къща и ще се жениш,то по-разумният избор е 2.5.И двата двигателя съм ги карал по около 3 год.,при тотала на сметките H6 убедително води.А за съвета за Ауди Олроуд мога да кажа,че и такова съм имал-2.7 битурбо.Много хубава кола,удобна,луксозна и много повече върви от Аутбек,ноооооо.....За 5 месеца дадох повече пари за него,от колкото за двете ми субара за 6 години.Няма толкова често чупеща се кола с такова дебело обслужване.Като се отървах от него направо почнах да дишам и реално Ауди стана причината да стана част от сектата на Субару :race:
 11

Сря Окт 19, 2016 10:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 73
Автомобил: Outback H6 2008.
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да се включа и аз с моя скромен опит. Карал съм 1.1 с 60к.с., след това минах на 2.2 125к., сега съм на 3.0 Н6 - попринцип като караш известно време една кола просто свикваш с нея. Аз нямах идея да си купувам кола 200к.с., мислех си за нещо 150-180, но така се случи. Сега съм сигурен, че следващото ще отива към 245к.с. Не се виждам просто да мина на по-слаба кола. Не че съм някой джигит, не ме разбирайте погрешно, но аз искам като застана зад някоя кола и като натисна десния педал - да подмина. Има и друго много вярно, че бързата кола може да се движи и бавно!
Относно ремонтите, защо ми се струва, че всички говорите за ремонти по ДВГ и кутия. Ако се погледне купе и окачване - не са ли еднакви?! Т.е. ако не се налага да се правят такива ремонти - обслужването ще е еднакво (или поне много сходно).
Аз на първата кола - Пежо 206 сменях биалетки ВСЯКА пролет. Сменил съм носач (защото няма шарнир), тампони и предницата ми постоянно тропаше. Това за 3г.
На втората - Зафира съм сменил полуоска за 4г. (и то защото това им е някакво слабо място май - точно на този мотор).
Сега чакам да видя какво ме очаква със Бек-а - ама хич не ми се иска да правя ск. кутии, двигатели и т.н.
п.с. Кола и жена втора употреба си е на късмет :D

Сря Окт 19, 2016 11:24 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Бях написал дълго и "хейтърско" по форумните стандарти мнение. Понеже явно някои съфорумци се обиждат по-лесно от очакваното, ще изкажа мнението си относно въпроса за 209-те коня така: баба ви само коли с по над 209 коня е карала!

И малко по-сериозно - не са малко конете, малко са предавките. И въпреки това, ако човек знае как да си "говори" с автоматика, не мисля че изпреварването може да е проблем.

Сря Окт 19, 2016 11:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
fenix написа:
Разхода на H6 е с около 1л. по-голям,така че е несъществен,обаще другите разходи са много по-нагоре.Ама доста по-нагоре :idea: Не само граждански,данък и 2 свещи повече.Манипулации,които при 2,5 се правят на място и лесно,при H6 се вади двигател.А това струва пари..

А всъщност какви са манипулациите по H6, които не могат да бъдат извършени на място за разлика от H4 (2.5)?

Петър Велков написа:
...малко са предавките. И въпреки това, ако човек знае как да си "говори" с автоматика, не мисля че изпреварването може да е проблем.

Изключително вярно. Всеки автомат е различен и се кара различно. Свикнеш ли да си "говориш" с него, т.е. да знаеш, как да го накараш да държи/приготви колата в най-подходящия за момента режим, нещата стават чувствително различни.

Сря Окт 19, 2016 3:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Отговори с цитат
kerekovski написа:
А всъщност какви са манипулациите по H6, които не могат да бъдат извършени на място за разлика от H4 (2.5)

Примерно реглаж на клапани, при теб мисля, че се вади двигателя, а при мен не :)

Сря Окт 19, 2016 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Понеже съм си играл достатъчно много с моя Бек, отделно съм изгризал сервизното ръководство на тая кола, барабар с монитора (че в електронен вариант няма корици), там всичко е показано, че се прави на място. Никъде не споменават за вадене на мотор (поне доколкото си спомням от преди 9-10 месеца). Нито за смяна на ангренаж (вериги, водна помпа), нито за проверка на клапани, нито за регулирането им, нито за демонтиране на глави. Всичко това го правят на място, като, за разлика от H4, при 209 коньовия H6 с твърдите валове пуловете се сменят на място със специален инструмент (не е трудно и да се изработи такъв), докато при 245 коньовия H6 с AVLS-а се налага вадене на разпределителни валове (най-вече за смукателните клапани), което също се прави на място, след като се извадят веригите и задния капак на веригите. А за вадене на вериги единствено трябва да се извади воден радиатор, но той е толкова лесен, че повече няма накъде. За сметка на това пък в ръководството за H6 дават интервал от 150 000 км за проверяване на хлабината на клапаните и само при нужда да се регулират (чувствително увеличен спрямо 2.5 H4). Друг е въпросът, че при смяна на гарнитури на глави, е добре да се провери блокът за кривини и да се челоса при нужда, което на място няма как да стане, но това важи и при 2.5 H4. И съвсем отделен е въпросът, че когато моторът е навън, е много по-лесно за майстора да работи и отделно това му носи допълнителни 4-500 лв за демонтаж и монтаж на мотора (не знам точните тарифи всъщност), заради което всички в България (или почти всички) го практикуват именно така. Но все пак и ангренажа и клапаните при H6 се правят на много по-големи интервали спрямо H4, така че това не мисля, че може да наклони везните към 2.5 H4.

Сря Окт 19, 2016 3:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
Тъй де, тъй, именно защото няма да намериш майстор, практикуващ "пипане" на вериги, водни помпи и клапани на място в коша се води, че това не се прави на място, пък макар и по книга това да не е така :)

Сря Окт 19, 2016 3:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мисля, че ще е доста неудобно да се гърбиш отгоре или да бъркаш отдолу, най-малкото ще ти умалее кръста или ръцете. А и какво ще виждаш е друг въпрос. Та не знам дали някой ще се наеме да го прави, без да сваля мотора. Виж ако си го правиш ти, то напълно възможно е. Аз отдавна се отказах от подобни неща, предпочитам да си платя.

Сря Окт 19, 2016 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
И така да е, пак е на тройни интервали спрямо H4 2.5. Реглаж на клапани (или поне проверка на хлабините) на 150 000 км. Веригите изкарват също поне толкова, да не кажа и доста повече. Колко хора тук са минали по толкова с техните Субарута и са го правили това 2 пъти при H6? Това не може да бъде аргумент в полза на 2.5 H4, защото в един момент може да се окаже, че нещата са съизмерими като цена, само дето по-малко пъти си я карал в сервиз за тая работа. А и в това отношение всеки се спасява, както може. Не е казано, че няма да се намери, кой да се наеме да го направи с мотора вътре.

Между другото, току-що сметнах разликата в ГО между 2.5 и 3.0 - 20 лв според калкулатора на сайта на SDI. Пробвах и данъчния калкулатор и за София за 14+ годишни, каквито догодина (2017) ще бъдат всички Субарута, произведени до 2003-та година - B12 (за каквото е и темата). Разликата в данъка между 209 и 156 коня е точно 60 лв. Това прави обща разлика от 80 лв годишно. Ако на някой са му проблем 80 лв годишно, то той не е за такава кола изобщо. При каското е въпрос на оценка.

Сря Окт 19, 2016 4:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kerekovski написа:
пак е на тройни интервали спрямо H4 2.5. Реглаж на клапани (или поне проверка на хлабините) на 150 000 км.

На Н4 се прави на 100 000 км и доколкото съм чувал е малко над 200лв. Ако някой е правил на Н4 или Н6 нека пише конкретни цени. Също така не е вярно, че разхода на гориво е само литър отгоре. На бензин съм го свалял на 6.5л/100км, а ако се постарая съм сигурен, че ще го сваля и на 6л/100км.

Сря Окт 19, 2016 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vami написа:
kerekovski написа:
пак е на тройни интервали спрямо H4 2.5. Реглаж на клапани (или поне проверка на хлабините) на 150 000 км.

На Н4 се прави на 100 000 км и доколкото съм чувал е малко над 200лв. Ако някой е правил на Н4 или Н6 нека пише конкретни цени. Също така не е вярно, че разхода е един и същ. На бензин съм го свалял на 6.5л/100км.

Трябва да направя справка за клапаните на H4, че този мотор никога не е представлявал интерес за мен, но съм срещал тук из форума 50 000 км. А ремъка колко често се сменя на H4?
Това за разхода е относително. H6 карал ли си по същия начин, по който си карал H4-ката, когато си я свалил на 6.5? Когато жена ми се качи да кара моя кола, обикновено разходът пада 3-4 литра надолу. Ако аз се кача в H4 и си карам нормално - моето "нормално" (само дето няма да върви толкова), гарантирам същия разход или пренебрежима разлика. То и Меганчето се прибра от Германия с 5.8 мисля разхоод по борд компютър (1.6 атмосферна бензинка, ръчка), ама от тогава не е карано толкова кротко.

Последна промяна kerekovski на Сря Окт 19, 2016 4:19 pm, променена общо 1 път

Сря Окт 19, 2016 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Отговори с цитат
2,5 мотора реглаж на клапани и смяна гарнитури, които са на капаците на клапаните 150лв в това число влизат и гарнитурите оригинални на Subaru.
 15

Сря Окт 19, 2016 4:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 36
Автомобил: Subaru OUTBACK 2005 2.5 MT
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря на всички за интересните и определено поучителни отговори! :beer: За асфалт - май май ще е автомат 3,0 НО дайте малко мнения за офроуд как са ръчката спрямо автомата? Както казах аз карах ръчка 2,5 и ми хареса как катери а задните гуми бяха на слик и контакта им беше само по външния ръб (колегата имаше проблем по окачването и щеше да я кара на сервиз). Времето беше дъждовно и на трева с кал и наклон над 45 градуса аз (без опит с 4х4) го превзех без даже да пробоксува. Благодаря на колегите за предложението за тестдрайва - ще се възползвам ако не тази почивка, то другата защото заминавам командировка за 10тина дни. Аз съм от Лозен - Софийско и тук има и полянки и места за читав тест на 4х4, има и магистрала между двата входа на селото и може и кикдауна да се тества на спокойствие. :good: :cool: Иначе и аз се бях замислил за бат Буби но не ми се занимава със всички упражнения по ремонтите на "нова" кола а и нямам времето за сега (варианта остава само, като краен ако не реши някой съфорумник да се сбогува с неговата сегашна любов скоро :D ). Идеята за кола от форума ми допада максимално а и така поне мога да разбера какви магарии може да се очакват от "новата" придобивка (ако старият собственик е читав и ми ги каже де :D ) Поддръжката не е "фатална" и +-100лв няма да ме бутнат. Качеството струва пари и в това съм се убедил доста отдавна в най-различни аспекти от живота - като минеш през строителство, дрехи, коли, техника и тн. Това ме и привлече по-скъпи ремонти НО по - редки и 4х4 разбира се и Made in Japan :love: :bow: . Че ще е газ - газ ще е и ми се ще да е качествена ( и газ не съм карал ROFL - въобще само новости - автомат+газ+4х4+206кс= :race: :heavy: )

Сря Окт 19, 2016 11:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 160
Рейтинг: 240
Отговори с цитат
Кратко мнение относно автомата и AWD-то:

Изображение

...ако не бях направил малоумната грешка насред тресавище да изляза от пътя, щях да се кача на вр. Ком. Качвал съм се по лед и сняг на вр. Мургаш, по баирите на север от София също не съм имал проблеми. Някои хора ги притеснява липсата на бавни предавки - автоматикът няма нужда от такива, явно, или поне на мен никъде не са ми липсвали - качвал съм се по стръмни пътеки, по които Pajero-то без бавни не ще да мине.

Чет Окт 20, 2016 3:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Отговори с цитат
Ти щом си от Лозен вероятно знаеш, но все пак - друга такава като Лозенската кал няма и терена там определено не е за Субару. :D

А автоматика няма нужда от бавни при старт, тъй като "турбината" както я наричаме тук има един елемент - статор, който в определени режими (голяма разлика между скоростта на двигателя и трансмисията) играе ролята на мултипликатор на въртящия момент.

Истинският проблем с липсата на бавни е надолу. Защото то до Мургаш и Астри съм виждал да ходят, ама по трасето на газопровода без бавни не бих се доближил :cool:

Ето и две клипчета за торковете ако на някой му е интересно:
https://www.youtube.com/watch?v=uXgSttKLsHs
https://www.youtube.com/watch?v=z5G2zQ_3xTc
 9

Чет Окт 20, 2016 6:47 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >