Отговори на тема стр 1, 2  >
 Проблем с първото палене сутрин 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 107
Автомобил: Legacy 2007 2.0R AT Spec Wagon
Телефон: 0887247480
Рейтинг: 65
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет колеги

Имам следния проблем. Сутрин първото палене става трудно, стартера върти много повече и когато запали има едно забавяне се едно глъхне и постепенно се вдигат оборотите до 1600-1800. Проблема е все по явен със застудяването на времето. След първото палене сутрин, всяко следващо си е като по часовник. Колата е Legacy 2007 2.0R 165к.с. с газов инжекцион.

Вто Ное 01, 2016 9:37 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да те успокоя, и при мен е така от 1 седмица.... Същата кола, и с газова на 35 к ... Миналата година сложих резервният акумулатор, точно зимата, като започна да прави така и нещата тръгнаха по-добре... Сега също вече съм го приготвил отново зареден до ,,горе,, ... Някой колеги, свързват това с правене на клапани... Но, аз нямам загуба на мощност, освен леките дразнещи вибрации на празен ход до загряване на двигателя... :idea:

Вто Ное 01, 2016 10:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Почистих дросела и пак си е същото, проверих и акумулатора и си има ток предостатъчно.
Други идеи?

Вто Ное 01, 2016 2:01 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
viewtopic.php?f=5&t=18022
viewtopic.php?f=5&t=20054
viewtopic.php?f=5&t=20523

Май повечето теми са за H6 но...

Вто Ное 01, 2016 2:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 295
Рейтинг: 209
Отговори с цитат
Имам същия двигател и впечатлението е горе-долу същото. Почвам да си мисля, че "колегите" от FHI така са го направили. Като почне да върти, ЕКУто си проверява датчици, системи, пълни-празни цилиндрите с горивна смес и чак тогава дава ток на свещите :D Ще взема някой път да откача една свещ сутрин, та да видя кога идва тока. Това в рамките на шегата, ама не ми се е случвало да е "като му покажа ключа и пали". Не му се впрягам. Друг е въпросът, ако акумулаторът е взел-дал и може да върти 3 секунди, а на Суби му трябват 5!

Вто Ное 01, 2016 2:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Изтрий адаптациите и покарай 1 седмица на бензин. Тогава виж, дали ще го прави това нещо.

Вто Ное 01, 2016 4:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kerekovski написа:
Изтрий адаптациите и покарай 1 седмица на бензин. Тогава виж, дали ще го прави това нещо.

За тази процедура ли казваш - калибриране на работата на ECU-то

Вто Ное 01, 2016 4:25 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Отговори с цитат
Този проблем го забелязах почти веднага след като си купих колата преди 4 год.
Усетих че върти доста докато е студена, и открих една зависимост.
Когато е първо палене за деня, въртя ключа два пъти, в смисъл, въртя за кратко, около 1 сек, и пускам, после въртя отново и пали от раз. Не знам защо го прави, но от тогава само по този начин я паля сутрин и нямам ядове.

Вто Ное 01, 2016 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 35
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 MT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Понеже и при мен е така, само на бензин (на газ е ок), ще ви питам какво разбирате под "дълго въртене". Нещо подобно: https://www.youtube.com/watch?v=Jfx5tMJU5Mc , или по-кратко?

Вто Ное 01, 2016 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Дам така е и при мен но с разликата, че върти една идея по малко. И го прави само първото палени и колкото е по студено толкова по трудно пали.

Вто Ное 01, 2016 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
След като снощи я превключих на бензин 5 мин. преди да я изгася, тази сутрин проблема си е същия и нямаше никакъв ефект. Следващото което ще направя е ресет и калибриране на работата на ECU-то, не вярвам да има ефект но ще пробвам.

Сря Ное 02, 2016 8:24 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 35
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 MT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
takev написа:
Този проблем го забелязах почти веднага след като си купих колата преди 4 год.
Усетих че върти доста докато е студена, и открих една зависимост.
Когато е първо палене за деня, въртя ключа два пъти, в смисъл, въртя за кратко, около 1 сек, и пускам, после въртя отново и пали от раз. Не знам защо го прави, но от тогава само по този начин я паля сутрин и нямам ядове.

При мен това нещо свърши работа сутринта. Пак я изпуснах 2 пъти, понеже не очаквах да запали толкова бързо и гаснеше.
След като завъртя 1-2 секунди, върна ключа и завъртя пак пали много лесно, но поне при мен не трябва да се пуска веднага ключа, защото гасне.

Напоследък карам докато загрее на бензин и последните 2-3 минути преди гасене отново на бензин, имам чувството, че е малко по-добре.

Продължавам да следя темата с интерес, понеже очевидно не е изолиран случай този проблем.

Сря Ное 02, 2016 8:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tuktu написа:
След като снощи я превключих на бензин 5 мин. преди да я изгася, тази сутрин проблема си е същия и нямаше никакъв ефект. Следващото което ще направя е ресет и калибриране на работата на ECU-то, не вярвам да има ефект но ще пробвам.

За 5 минути нищо няма да направиш. Ако в таблицата с дълготрайните тримове са се омазали нещата заради проблеми със смесите на газ, то паленето ще ти е трудно сутрин. Ако нямаш достъп до диагностика, за да го провериш сравнително лесно това, най-лесно ще ти е по следния метод: Ресет и каране няколко дни на бензин. Ако има подобрение - търсиш проблема при газта.
 6

Сря Ное 02, 2016 8:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kerekovski написа:
tuktu написа:

За 5 минути нищо няма да направиш. Ако в таблицата с дълготрайните тримове са се омазали нещата заради проблеми със смесите на газ, то паленето ще ти е трудно сутрин. Ако нямаш достъп до диагностика, за да го провериш сравнително лесно това, най-лесно ще ти е по следния метод: Ресет и каране няколко дни на бензин. Ако има подобрение - търсиш проблема при газта.

Ще пробвом и това колега.

Сря Ное 02, 2016 9:00 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
По добре, нека някой сподели дали му пали на "четвърт оборот", защото съм имал коли, които само с чукване на ключа са палили даже и на студено. Да ме прощавате, но това с нулирането на ЕКУто много не ми се вярва да оправя нещата, именно при палене на студено. Тогава компютъра си гледа температурния датчик, ламбдата не го интересува (още не загряла) и според МАФа си прави сместа по-богата(от таблици, без обратна връзка). Поправете ме, разбира се, ако греша в логиката.

Сря Ное 02, 2016 10:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По принцип по старите коли палят само при чукване. Старото ми Ауди въпреки многото си км, пали точно с чукване. При по новите мисля, че е заложено да палят с малко закъснение, за да могат да разбият и подкачат маслото. Моя Outbeck пали винаги еднакво и на топъл и студен двигател зиме и лете. Служебните коли също са така, та от там си правя тези изводи.

Сря Ное 02, 2016 10:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
topzizitop написа:
По добре, нека някой сподели дали му пали на "четвърт оборот", защото съм имал коли, които само с чукване на ключа са палили даже и на студено. Да ме прощавате, но това с нулирането на ЕКУто много не ми се вярва да оправя нещата, именно при палене на студено. Тогава компютъра си гледа температурния датчик, ламбдата не го интересува (още не загряла) и според МАФа си прави сместа по-богата(от таблици, без обратна връзка). Поправете ме, разбира се, ако греша в логиката.

Веднага те поправям ;) Тя ламбдата не го интересува, пали в open loop, ама натрупаните адаптации под формата на LTFT (Long Term Fuel Trim) си участва активно и в open loop. А когато по някаква причина сместа на газ в тези режими е била богата и ECU-то е обеднило изкуствено с помощта на LTFT, то на бензин идва бедна после. И гледай, какво става при студено палене. Тоя мач съм го играл безброй пъти, та е от личен опит.

Сря Ное 02, 2016 10:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Намирате си добър газаджия или си включвате триене на тримовете при всяко палене от настройките на газовото.

Сря Ное 02, 2016 11:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Не е решение. А и не знам да има ГИ, което да трие адаптации. Грешки да, но адаптации - едва ли. А и много малко автомобили позволяват триене на адаптации или грешки на работещ мотор. А за да се трият на НЕработещ, трябва да задържиш на контакт достатъчно дълго време, което пак не е оферта :D

Сря Ное 02, 2016 11:11 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vami написа:
По принцип по старите коли палят само при чукване. Старото ми Ауди въпреки многото си км, пали точно с чукване. При по новите мисля, че е заложено да палят с малко закъснение, за да могат да разбият и подкачат маслото. Моя Outbeck пали винаги еднакво и на топъл и студен двигател зиме и лете. Служебните коли също са така, та от там си правя тези изводи.

Аз се пошегувах по-горе, ама ще взема да проверя дали не идва тока по-късно, за да потвърдя (или не) моето и предположението на колегата. ;)

Сря Ное 02, 2016 11:38 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >