Отговори на тема
 Гарнитура на капака на клапаните - помощ 
Автор Съобщение

Постове: 49
Автомобил: Subaru Forester 2.0 xt MY 03
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

имам форестер 2.0 ХТ 2003. от скоро се появи теч на масло от капака на клапаните на дясната глава. Капе по ауспуха и съответно пуши.
Въпроса ми е, на този модел дали може да се свали директно капака или трябва да свалям ангренажен ремък,ролки на валовете,пласмасите на ремъка и тн. преди да сваля капака на клапаните?
Въпросният капак със гарнитура ли е или е със силикон?

Моля за съвети , и се извинявам ако има подобна тема (не намерих с търсачката).

Вто Ное 01, 2016 10:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има ремонтен комплект гарнитури.Провери при Мимо13 ,и не се сваля предния капак нито диференциала ,а само капаците на клапаните.Най лесно става когато мотора е свален , но щом Н6 се прави на место ,то и на Н4 няма да е проблем. :beer:

Вто Ное 01, 2016 10:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: Subaru Forester 2.0/125ps
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petko 69 написа:
Има ремонтен комплект гарнитури.Провери при Мимо13 ,и не се сваля предния капак нито диференциала ,а само капаците на клапаните.Най лесно става когато мотора е свален , но щом Н6 се прави на место ,то и на Н4 няма да е проблем. :beer:

Ей това (в червеното) като го видя вече и ме напушва на смях... ROFL повечето го пишат за щяло и нещяло.... то най лесно е мотора на земята ама се съмнявам японец да измисли такава тъпотия да свалиш мотора да смениш две гарнитури!!! :shock:
Към колегата Kixam става на място и няма никакъв проблем съвсем нормално се работи, вземи си оригинален комплект от някъде аз лично взех от mimo13 и си ги смени сам за 1 час работа е... успех колега. ;)

Вто Ное 01, 2016 11:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За смяна гарнитури клапани е необходимо човек да е поне малко механик ,тук не всеки колега го може.В повечето сервизи на Субару свалят мотора ,а те японците са помислили да става лесно..и имат пълен достъп за реглаж клапани ,смяна ангренажен комплект и водна помпа.Клапани също могат да се правят на место ,но в случай ,че успеем да отцепим ангренажните ролки.В София има достатъчно сервизи на Субару ,че да се правиш на майстор.Кола закупена на Х километри от Х джамбазин и си има нужда от специализиран сервиз.Препоръчвам този майстор ,има само добри отзиви от него ,а и е на ти с турбо Субару.0896404074 инж,Тенчо Владев.

Сря Ное 02, 2016 8:15 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

Благодаря за бързите отговори. Частите са набавени вече от mimo13. Предстои да отделя 1-2 часа да ги подменя.

@petko 69 - технически за момента се оправаям с подкрепата на сервизната документация изтеглена от този форум :bow: . Ще сменям само гарнитурата на капака на клапните, а не на самите клапани. До сега съм обслужил колата от А до Я без да ми се е налагало да ходя по сервизи, да си губя времето там и да слушам всякакви дивотии от некомпетентни хора с познания колкото моите може би. Разбира се, не всички майстори попадат под този знаменател да не се обиди някой, просто може би аз съм попадъл все на такива.

:beer:

Сря Ное 02, 2016 1:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Само за сведение, аз смених тази гарнитура на H6 преди няколко дена. Взеха 100лв за труд при Любо. Предполагам че при форестъра би трябвало да е по-евтино.

Сря Ное 02, 2016 2:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Колега ,ако не ти представлява трудност щракни няколко снимки на ремонта за тези които решат сами да си сменят гарнитури,инфото ще е полезно.

Сря Ное 02, 2016 6:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ще щракна задължително снимки :good: . Ако успея да намеря прилична камера с някаква стойка направо ще направя едно филмче.
Ремонта ще го правя другата седмица, по някое време, тъй като в момента нямам време.

Чет Ное 03, 2016 10:24 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Привет на всички,

Гарнитурата е сменена. Направил съм снимки които ще кача следващите дни.
Като цяло процедурата не е много трудна , но е досадно, че мястото е тясно.
1.Трябват ви ключове/битове 10,12 за болтовете на капака,бобините на свещите и масления сепаратор и други.
2. Бит за свещи 16 с удължител.
3.Премахва се кутията на въздушния филтър.
4.Махате бубините и свещите, като имате предвид, че бубините излизат с малко въртене и наместване (запомнете кой кабел към коя бубина влиза, черният е за задната, белият за предната). След тях махате свещите. Разкачате маркуча от масления сепаратор, който е най-отгоре на капака и е не особено гъвкав.
5. Развивате болтовете на капака (най-долният ред е малко мъка особено болта най-близо да купето), като ги сваляте ги слагате на парче картон с номерация кой от къде е ( това е важно тъй като са различни). Някъде бях чел, че за по-добър достъп развиват гайките на тампоните на двигателя отдолу и повдигат двигателя малко от съответнта страна ( Не съм го пробвал)
6.Махате капака като го напънете внимателно с отвертка (излиза лесно сравнително). Махате пластмасовите полумесеци в задната част на капака (при монтажа им е необходим силикон).
7.Чистите капака, сменяте гарнитурите,чистите хубаво контактната повърхност при клапаните,слагате полумесеците със новия силикон, слага се силикон и на гарнитурата на предната част на капака от горе до долу (така е показано в техническото ръководство).
8 Сглобявате всичко по обратния ред.

Болтовете на масления сепаратор се затягат с 6,5 Nm.
Болтовете на капака 5 Nm.
Болтовете на бубините 16 Nm.
Свещи 21 Nm.

Има ги в документацията, която свалих от форума.
Също така доста ми помогна и ето това филмче https://www.youtube.com/watch?v=060bO3oIC6Q . Двигателят е идентичен с моя.

Колата я запалих за тест за кратко, на първо четене нямаше видими течове. За съжаление не успях да я тествам, тъй като се сетих, че съм забравил да свържа обратно маркуча на масления сепаратор #-o .

Сря Ное 09, 2016 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Ах, че гадно са омазали с червен силикон на това клипче... Аз също имам да сменям гарнитура на капак на клапаните и то точно отдясно, но на H6. Интересно ми е, дали трябва да източа маслото от мотора преди това или всичкото си е под нивото на капака, че нищо не пишеше по въпроса в сервизното ръководство. Всъщност май мога сам да си отговоря: при мен ще трябва да махна и тръбичката за AVCS-а с двата банджо болта, а долният е зад топлообменника на масления филтър, та трябва да се премахне и той. Ще го съчетая явно със смяната на следващото масло.

Сря Ное 09, 2016 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Забравих да споделя за маслото. Не съм го източвал, но сложих един парцал под капака за всеки случай. При мен изтече съвсем малко , не повече от 20 грама.

Сря Ное 09, 2016 4:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 222
Автомобил: Subaru Forester +Legaci 2.5
Телефон: 08782734sedem pet
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ето още малко инфо колега сажелявам че е толкова късно но нямям много време за форума сега viewtopic.php?f=37&t=13555&start=0

Пон Ное 14, 2016 9:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема