Колата тресе при натискане на спирачка (скорост над 90км/ч)
| Автор |
Съобщение |
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|

Намерих сервиз в Бургас, който има машина за изправяне/престъргване на дискове - Аутобкс, на изхода за София, преди шоу рума на Качика. Отивам за процедурата - машината е американска - Pro Cut и се започва. Първо се сваля спирачния апарат и на мястото на гумата се монтира с гайки специален фланец, който осъществява задвижването на диска. Машината представлява мобилен двойно режещ струг - самокалибрира се чрез първоначално развъртане на диска до вибрации 0,9 (круши, домати?, най-вероятно µм) и едва тогава започва операцията. Проблема при мен е, че вибрациите не падат до тази стойност, а са много по-високи - около 15-18 и на двете главини. Момчетата си поиграха и сменяха фланците, настройваха и т.н., но вибрациите паднаха до горепосочените стойности. Направихме извод, че има друг проблем - криви полуоски или проблем с лагер главините. Собственика влезе в офиса си и проведе телефонен разговор с някого, когато се върна каза, че е почти сигурно, че са лагер главини. Порових се из форума и срещнах постове, в които препатили казват, че вибрациите изчезнали след подмяна на лагер главините, а преди това и те като мен са подменили всичко по спирачната система. Казвайте читава марка лагер главини, щото са си цена! Лошото е, че предния път полуоските не успяха да излязат от лагер главините, та сигурно и външни карета ще се сменят 
|
|
|
|
| Сря Ное 02, 2016 7:21 pm |
|
|
|
plaskom
|
Цитат: Днес сложихме гореспоменатите евтини накладки. Пак тресе. Сякаш е по-малко, но може и да си внушавам. Ако до седмица не намалее чувствително ще ги пращам обратно на TRW за рекламация. Междувременно, ако това се случи, трябва да си намеря други дискове, но какви? Видях криви АТЕ и предпочетох ТРВ (досега в каталог предни дискове на АТЕ за Трибека не съм видял), но и те са...Брембо в БГ не са стока. ЕВС са доста скъпи, СтопТек също. Стимо при запитване преди месец-два споменаха, че Субару са сменили номера на тази част. Предполага се, че е ъпгрейд на диска именно заради това тресене. Те ще ми излязат най-изгодно. Аз карам с такива http://www.ebay.com/itm/front-rear-kit- ... 0945472852? но и тях успях да изкривя след около година каране. 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Сря Ное 02, 2016 8:50 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Хм, в светлината на новия си опит - дали са дискове?
|
|
|
|
| Сря Ное 02, 2016 9:29 pm |
|
|
|
kerekovski
|

Вибрации при високи обороти и аксиално биене са 2 различни неща, които понякога могат да са свързани (първото да е следствие на второто), но не винаги. Ако няма аксиално биене, то вибрациите следва да не са от дискове или главини, а от нещо друго - полуоски, карета.... Въпросът е, дали сте мерили и изключили/потвърдили аксиалното биене на всички възли. Обикновено 3-4 стотни в периферията на спирачния диск си е в допустимите граници. Добре е да се измери дебелината на диска на различни места, за да не се окаже, че двете плочи (вентилиран диск) са на различно разстояние една от друга - т.е. да имаш насложено двустранно по 3-4 стотни в противоположни посоки и затова да се случва така. След като сте ги минали с тази машина, то тя би трябвало да е направила, каквото е възможно да се направи. От там нататък следва друг въпрос: при смяната на дисковете изчистени ли са били добре челата на главините, където лягат? Там също може да даде няколко стотни отклонение. Като следваща стъпка аз бих подходил така - свалям дисковете, изчиствам максимално добре челата на главините и ги измервам с индикаторен часовник за аксиално биене. Ако се стигне до смяна на лагер-главини, бих потърсил оригинални (примерно от mimo13). Когато имах съмнения за лагер-главина на моя Аутбек (което си излезе виене от стари гуми), се оказа, че цената на афтърмаркет SNR лагер-главини (фирма, чиито лагери уважавам много) е същата като на оригиналните от mimo13 с отстъпката за форума.
|
|
|
|
| Чет Ное 03, 2016 8:34 am |
|
|
|
petroff
|
|
Не сме ги обработвали с машината - тя не започва работа над отклонения по-големи от 0,9. Лагер главини SNR намерих за 175 пари, оригинални за 250 пари. Външни карета Pascal - 50 лв бройката (монтират ги много на Гранд Чероки, читави били), не съм търсил оригинални. Чудя се дали да ги поръчвам или да изчакам. Всичко е с отстъпки.
|
|
|
|
| Чет Ное 03, 2016 10:58 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
Ако тръгнеш да сменяш лагер-главините, така и така ше ги махаш старите, потърси някой с хидравлична скоба да ти извади каретата от главините на място. Когато нищо друго не става, това става.
|
|
|
|
| Чет Ное 03, 2016 11:12 am |
|
|
|
petroff
|
|
Идеята е да запазим каретата ли?
|
|
|
|
| Чет Ное 03, 2016 11:24 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
| Чет Ное 03, 2016 11:28 am |
|
|
|
plaskom
|
petroff написа: Хм, в светлината на новия си опит - дали са дискове? Да, защото след шлайфане всички вибрации изчезнаха.
|
|
|
|
| Пет Ное 04, 2016 12:48 pm |
|
|
|
marian_de
Регистриран на: Нед Май 22, 2016 5:47 am Постове: 399 Местоположение: Троян
Автомобил: subaru forester s-turbo
Телефон: 0888959253
Рейтинг: 220    
|
|
Преди 2 дни свалих предните дискове и право при стругаря . Също и накладките , защото са сравнително нови и реших да ги изправим и тях . За 2,5 часа изправихме идеално дисковете и накладките . Сега няма и следа от неприятното тресене на волана и на колата изобщо . Забравих да спомена че задължително при престъргване се пуска и една тънка стружка на основата на диска там където ляга върху главината . Това се прави защото при захвата на диска на универсала винаги има някоя стотна отклонение , та да се елиминира и тя . Дано съм бил полезен .
|
|
|
|
| Сря Ное 09, 2016 5:37 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Днес най-после се вместих при механика за някои дреболийки - профилактика на стартера, подмяна на хидравличното масло, подмяна на заден ляв спирачен маркуч, подмяна на вентилационните решетки под страничната броня и най-накрая за да занесем предните дискове на стругар. Намръзнах се сериозно... Стругаря отне по 0,2 мм на страна на диск или общо 0,4 мм от дебелината на диска. Мислих да действаме и накладките, но моя механик ме спря - прокарах ръка по обработената спирачна повърхност на диска - доста е грапав в сравнение с нов такъв. При условие, че и накладките ми са меки смятам, че бързо ще се напаснат. Нямам още впечатление, тъй като внимавах със спирачките - не задържах педала за повече от секунда и ги използвах по-рядко. Усещаше се, че накладките още не са се напаснали добре. Дори повече отколкото с нови дискове и накладки.
|
|
|
|
| Чет Дек 22, 2016 6:31 pm |
|
|
|
marian_de
Регистриран на: Нед Май 22, 2016 5:47 am Постове: 399 Местоположение: Троян
Автомобил: subaru forester s-turbo
Телефон: 0888959253
Рейтинг: 220    
|
|
Дисковете не се притеснявай , скоро отново ще заблестят . Трябвало да изправи малко и накладките , но мисля - няма да е много фатално .
|
|
|
|
| Чет Дек 22, 2016 7:43 pm |
|
|
|
plaskom
|

petroff написа: Днес най-после се вместих при механика за някои дреболийки - профилактика на стартера, подмяна на хидравличното масло, подмяна на заден ляв спирачен маркуч, подмяна на вентилационните решетки под страничната броня и най-накрая за да занесем предните дискове на стругар. Намръзнах се сериозно... Стругаря отне по 0,2 мм на страна на диск или общо 0,4 мм от дебелината на диска. Мислих да действаме и накладките, но моя механик ме спря - прокарах ръка по обработената спирачна повърхност на диска - доста е грапав в сравнение с нов такъв. При условие, че и накладките ми са меки смятам, че бързо ще се напаснат. Нямам още впечатление, тъй като внимавах със спирачките - не задържах педала за повече от секунда и ги използвах по-рядко. Усещаше се, че накладките още не са се напаснали добре. Дори повече отколкото с нови дискове и накладки. Нали знаеш как се напасват нови накладки или дискове? Намираш права отсечка без движение, вдигаш до 90 км/ч и натискаш рязко спирачката до 30 км/ч. И така три пъти, след това спираш и изчакваш да поизстинат спирачките след което продължаваш по живо, по здраво с напасната спирачна система. 
|
|
|
|
| Чет Дек 22, 2016 8:32 pm |
|
|
|
petroff
|
Утре ми предстои път - ще действам! 
|
|
|
|
| Чет Дек 22, 2016 10:20 pm |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
|
Срещаше се някъде из форума такова виждане за напасване на нови накладки... Съвсем противоположно е предписанието на производителя на Субару, който съветва: след смяна на накладки да се избягва рязко спиране докато улегнат!?
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 1:09 am |
|
|
|
petroff
|
Зависи от производителя на дисковете, колега - Brembo в сайта си препоръчват доста агресивно улягане, по спомен и Stop Tech имаха такива статии, докато на листчето в кутията на ТРВ, както и на сайта им не пише нищо такова. Иначе всички препоръчват да се сменят и накладките. Мисля, че зависи и от серията на диска - дали е за състезателно шофиране или просто ОЕМ заместител. ТРВ-то го разбрах вече, че или е дефектно или не е накалено, но така или иначе аз го опитах този метод и го закалих качествено - синееше. Сега се надявам да изкара по-дълго преди да се изкриви - все пак вече е термично обработен от мен. Даже два пъти 
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 3:22 am |
|
|
|
plaskom
|
|
Когато сменях за последно дискове и накладки на Трибеката, въпросната процедура за напасване която описах по-горе пристигна с тях.
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 11:10 pm |
|
|
|
petroff
|
|
| Съб Дек 24, 2016 5:07 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Тази процедура се прави и при изпичане на накладки, както и при слагане на нови дискове със стари накладки и/или обратното. Само едно уточнение - правят се три последователни спирания от 120 до 40, като след последното колата не се спира, а се продължава за да охлади дисковете.
|
|
|
|
| Съб Дек 24, 2016 9:28 pm |
|
|
|
petroff
|
|
Преди няма и месец се наложи да спра от 100 км/ч до нула. Направих го на импулси с по 1 секунда между натисканията (трябват здрави нерви) и на четвъртото натискане вече нямах спирачки - педала потъна и доооста се притесних дали ще намаля достатъчно, но в крайна сметка спрях. Лошото е, че спрях, макар и за секунда - две, колкото да пропусна автомобила от напречния път. Волана започна да претриса леко, а последните дни и повечко. Пак ще се ходи на стругар, а по някое време ще си купя нови дискове и накладки, въпроса е КАКВИ?! Сега съм с TRW - дискове и накладки, които веднага се изкривиха, сега пак. През цялото време спирам на импулси, на светофара с огромна дистанция, че да мога да я пускам лекичко напред. Почвам да си мисля, че определението "трети свят" все повече се вписва в нашата действителност. Сега какво следва - 800 лв за комплект дискове на EBC или наполовина за оригинални? Абсолютно всичко по спирачната система е подменено и/или сервизирано. Няма задържания и т.н.
|
|
|
|
| Чет Апр 20, 2017 11:38 pm |
|
|
|