Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  >
 Масло за скоростна кутия и диференциали на Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Subaru Impreza GT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги, карам Импреза турбо 96г., може ли да ми кажете как се проверява нивото на маслото в ръчната скоростна кутия? На топъл или студен двигател, докато работи или изгасен? тъй като в мануала не пише нищо или поне аз не намирам.
Благодаря предварително.
Поздрави!

Пон Дек 07, 2015 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 34
Автомобил: Legacy 2.5 '04
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Привет на всички. Аз имам едно въпросче относно маслото за 4 степенен автомат на Легаси 2004. А именно кое от тези масла бихте ми препоръчали: Motul MULTI ATF Fully Synthetic Car Automatic Gearbox Oil или RED LINE D4 Synthetic Automatic Transmission Fluid или RAVENOL SU5 ATF Fluid. Ценово Равенола е най-изгоден, Мотула е 40% по-скъп но сега е намален и излиза изгодно, а РЛ е 2 пъти по-скъп от Равенол, та седя и си мисля дали наистина е 2 пъти по-добър тоз американски флуид. Автомобила засега се кара нормално без да тегли тежки товари, но занапред може да му се появи платформа или каравана, а и имам лодка която също ще се дърпа. Другото което ме интересува е някой дали би ми препоръчал сервиз който има машина за пълна промивка при подмяната на маслото и да му имате доверие, че работата ще се свърши и в кутията ще попадне занесеното масло, а не каквото там имат във варела. От темата, а и от някои чужди форуми разбрах че маслото трябва да отговаря на JASO 1A или Nissan matic J и затова такова и гледам, но ако бъркам поправете ме.

Чет Ное 17, 2016 10:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, какво му е на Subaru ATF маслото. И защо искаш да смениш 100 % от маслото след като нямаш проблеми с кутията. Обикновено опресняване на 50-60% от съдържимото е достатъчно. Това ще е доста интересна машина за да източи 100%.

Пет Ное 18, 2016 8:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
На Subaru ATF незнам какво му е ама ми е невъзможно да го намеря, а смяната на 100% я искам понеже нямам идея какво масло има в тази кутия, а смесването на различни масла не е силно препоръчително. Машините не съм наясно точно дали сменят 80-90 или 100% ама колкото повече толкова повече дет вика Мечо Пух. :) С кутията няма проблем единствено малко по-твърда смяна между 2-3та предавка, но не смятам това да е сериозен проблем. Къде го има това масло, може и на лични и каква му е цената?

Пет Ное 18, 2016 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При mimo13 има, виждал съм 4 литрови метални туби в магазина. Ако в момента няма - на поръчка. Проблемът е, че цената му е висока. По спомен 200-200 и малко преди форумната отстъпка.

Пет Ное 18, 2016 9:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Мотула дето писах по-горе в момента излиза на цена 100-на паунда за 10 литра, Равенола 88 паунда а РЛ е 169 паунда за 10 литра. Този оригиналния АТФ струва ли си високата цена? Аз съм в UK в момента та не ми пречи да си купя някое от изброените и да си го докарам декември с мене, но въпроса е ако някое наистина има голямо предимство пред другите да взема него.

Пет Ное 18, 2016 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
MartiX5 написа:
На Subaru ATF незнам какво му е ама ми е невъзможно да го намеря, а смяната на 100% я искам понеже нямам идея какво масло има в тази кутия, а смесването на различни масла не е силно препоръчително. Машините не съм наясно точно дали сменят 80-90 или 100% ама колкото повече толкова повече дет вика Мечо Пух. :) С кутията няма проблем единствено малко по-твърда смяна между 2-3та предавка, но не смятам това да е сериозен проблем. Къде го има това масло, може и на лични и каква му е цената?

:idea: 100% смяна на масло в АТ може да се случи , ако се направят тези неща.Източване на маслото от пробката, източване на остатъка след сваляне картера на кутията ,източване на остатъка чрез разглобяване на управлението на кутията и последни капки ,чрез премахване на маслото от хидротрансформатора .Това е на практика премахване на 100% маслото от АТ.

Пет Ное 18, 2016 11:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Аз имах впредвид не разглобяване на курията на съставни части, а смяна на маслото на машина която се подвързва на входяща и изходяща тръба на автомата и от едното място издърпва старото масло от другото вкарва новото. Мотора на автомобила работи за да върти помпата на кутията и процедурата продължава докато през прозрачната тръба на машината потече чисто масло. Явно ще се ходи в Джемини, видях че те имат такава машина, а това с опресняването на 2/3 от маслото мисля че не е вариант.

Вто Ное 22, 2016 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Като отидеш в Джемини ги питай как става 100% смяна на масло, при положение че маслото в турбината не може да се смени без разглабяне...

Аман от митове и легенди :lipseal:

Вто Ное 22, 2016 11:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Предполагам под "турбина" имаш впредвид "торк конвъртъра"? Като работи помпата на кутията не се ли движи и това масло или си седи постоянно там?

Вто Ное 22, 2016 11:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На всеки автоматик с външен кулер, пълната смяна на маслото е сравнително лесна, като става и в гаражни условия без да се разглабя кутията, или хидротрансформатора. Има много клипчета в тубата как се прави - изходящия маркуч в бутилка 10л, за да се вижда нивото и състоянието на маслото. Аз го правих сам и тъй като не можех да наливам постоянно, изчаквах да излезе около 1-2 литра, след което наливах съответното количество през дупката за пръчката. Когато всичкото старо масло свърши и почне да излиза новото (познава се по промяната на цвета на маслото което излиза), връзваш обратно маркучите и доливаш/отнемаш за да постигнеш правилното ниво Същото се прави и с машината, но е доста по-чисто и удобно :)

Имайте предвид, че ако маслото на кутията никога не е сменяно, при пълна смяна може да изникне проблем - новото масло може да е прекалено мазно за износените съединители в кутията и някои предавки да почнат да приплъзват. Поради почистващите си свойства, новото масло може да отлепи и стари налепи, които да запушат някой тънък проход в клапанното тяло.

Сря Ное 23, 2016 1:17 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Колега съгласен съм, че с тоя метод ще изкараш повече масло, но това се нарича по - скоро промивка. Ти наливаш новото масло в старото и това трябва да го избута като ракията метила така ли, без да се смесват?. Разликата в цвета на маслото може да е от много работи, но ако е толкова фрапантна, то кутията наистина не е виждала грижа отдавна и със смяната на масло, дори и с тази техника няма да доведе до съществени промени в експлоатационните качества. При мен примерно разлика между източеното масло и новото в цвят и мирис нямаше.
Същият ефект може да постигнеш и като смениш два пъти маслото през 2-3 часа. На първо изтичане имаш 50% опресняване, на второ още 25%. Отиват около 10-11 литра масло и опресняваш системата на 75%.

Сря Ное 23, 2016 12:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за мненията и поясненията. Аз едва ли ще се хвана да го сменям сам поради липса на време условия и мерак, та затова ще се търси сервиз. Колата е поддържана до към 150к километра в Субару сервиза на дилъра в Швейцария, а аз я взех на 220к без яснота за разликата в километрите каква е поддръжката, но мисля че поне в официалния сервиз е поддържана правилно и маслото в кутията е сменяно, та ще го сменя и аз и каквото сабя покаже. Маслото на пръчката изглежда свежо на цвят.

Чет Ное 24, 2016 1:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колега съгласен съм, че с тоя метод ще изкараш повече масло, но това се нарича по - скоро промивка. Ти наливаш новото масло в старото и това трябва да го избута като ракията метила така ли, без да се смесват?. Разликата в цвета на маслото може да е от много работи, но ако е толкова фрапантна, то кутията наистина не е виждала грижа отдавна и със смяната на масло, дори и с тази техника няма да доведе до съществени промени в експлоатационните качества. При мен примерно разлика между източеното масло и новото в цвят и мирис нямаше.
Същият ефект може да постигнеш и като смениш два пъти маслото през 2-3 часа. На първо изтичане имаш 50% опресняване, на второ още 25%. Отиват около 10-11 литра масло и опресняваш системата на 75%.

Напълно съм съгласен. Аз го правих по този начин. Източвах 4 литра - толкова изтече. Налях 4 литра, карах около 15 км, после пак източих 4 литра, налях толкова, карах около 15 км. Източих 4 литра, смених филтъра, който е зад акумулатора, налях 4 литра, нагласих нивото на максимума за топъл двигател и сега има осезателна разлика при смяната на предавките. Изразходих 12 литра.
Не съм смятал на колко процента съм сменил маслото, но мисля, че това е по-доброто решение от машината. В инструкциите пише, че на 50 000 км се сменя само един път, т.е. 4 литра. Явно инженерите на Фуджи са преценили, че това опресняване е достатъчно. Иначе във фирмените сервизи щеше да има такъв Special tool за смяната му. Това е моето мнение. Не претендирам, че съм прав.

Чет Ное 24, 2016 10:28 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Тази идея със 2-3 смени наведнъж също ми се струва интересна, може и да я пробвам. А за инженерите не съм съвсем сигурен дали на тях изобщо им е грижа дали кутиите на по четвърт милион километри работят добре или зле. BMW и още някои компании препоръчват изобщо да не се сменя маслото в автоматите понеже било "лайф лонг" и ала бала таа.....

Чет Ное 24, 2016 10:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
MartiX5 написа:
А за инженерите не съм съвсем сигурен дали на тях изобщо им е грижа дали кутиите на по четвърт милион километри работят добре или зле. BMW и още някои компании препоръчват изобщо да не се сменя маслото в автоматите понеже било "лайф лонг" и ала бала таа.....

И с това съм съгласен, само дето "BMW и още някои компании" са все европейски или други, но не японски. На втората кола от подписа ми също е предписана смяна на 75000 км - тя е с ръчна кутия.

Пет Ное 25, 2016 6:00 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
bubaru написа:
Предполагам малко хора от форума карат Субарута с CVT, но все пак е добре да споделя нещо с вас. Едното ми Легаси е с CVT кутия. На 115000 км започна да придърпва при ниски обороти с малко подаване на газ, като често се получаваше и "удар" от драйвтрейна преди да набере обороти. Смених маслото на кутията при Пламен от Варна с Мотул за CVT и всичко се оправи. Цената на маслото е смехотворно по-ниска от ОЕМ такова за CVT. Не вярвайте на глупостите, че маслото за тази кутя е вечно и не се сменя. Най-добре макс на 100000 да го подмените.

Тук на предната страница даже става дума за субару, та не са само някои европейски явно.

Пет Ное 25, 2016 11:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 748
Автомобил: WRX
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
за ръчна кутия на ВРХ 99-00 това https://www.ato24.de/en/ravenol-vsg-sae-75w-90.html или http://www.yacco-bulgaria.com/productio ... 3/365.html

Нед Фев 26, 2017 11:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 118
Автомобил: Outback
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Някой да е ползвал тази машина и какви са Ви мнения/отзиви?
http://sti.bg/pro-tec-atf-evolution-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82/

Ако говорим за 5 степенен субару ATF...

Чет Мар 09, 2017 10:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 212
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моля за малко разяснения на тема масло в предния диференциал. Форумът, включително тази тема, е пълен с препоръки за какви ли не марки масло, основно с вискозитет 75W-90. Моят автомобил също е с такова масло както в предния, така и в задния диференциал - Yacco BVX-1000 75W-90. От това, което ми е направило впечатление, почти няма масла с вискозитет 75W-90, които да не са пълна синтетика.
Вчера отворих manual-а, за да си прегледам интервалите за смяна и отново да си припомня изискванията за маслата. Препоръката на производителя е за API спецификация GL-5 и вискозитет 90, 85W, 80W или 80W-90. 80W-90 изглежда най-резонен вариант предвид температурния диапазон. В същото време почти не се намират масла 80W-90 различни от минерални - чат-пат някоя и друга полу-синтетика.

Защо масово се препоръчват и използват синтетики 75W-90, при положение, че предписанието на производителя е за 80W-90, било то полу-синтетично или минерално?

Прикачени файлове:
Коментар на файл: GL-5
1.png
1.png [ 66.89 KiB | Прегледано 527 пъти ]
Коментар на файл: 90, 85W, 80W, 80W-90
2.png
2.png [ 50.22 KiB | Прегледано 527 пъти ]
Сря Сеп 27, 2017 11:44 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  >