Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  >
 Recall за Субару в Европа, каква е процедурата в БГ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 855
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Вярно е, виждат се, но те тръгват от там и стигат почти до най-задните колонки, където са им и inflator-ите - в тавана над багажника. В най-задните колонки до вратата на багажника са им буксите. Цели са от край до край, не брой капачките на колонките, а виж в сервизното ръководство ;) Там са показани, как изглеждат и къде вървят.

Чет Ное 24, 2016 5:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 956
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Може и да си прав, нямам време да гледам сервизното ръководство. Обаче преди време, като търсих от къде е теча от шибидаха, бях разкачил тавана от едната страна и по спомен нямаше нищо. Може и да не съм обърнал внимание.

Чет Ное 24, 2016 5:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
С 3 клика се намират :) Ето ги завесите, патроните им са отзад в тавана:

Изображение

Изображение

Изображение

А по отношение на безопасността на пасажера - много рядко сяда човек на пасажерската седалка при мен и то предимно на къси разстояния в града. Двама сме + малко дете и обикновено единият кара, другият седи отзад при детето. Отпред на мястото на пасажера се вози кучето, не на самата седалка де, а в краката, а на самата седалка слагам 1-2 раници и ги закопчавам с колан. За тази цел на другата кола винаги изключвам пасажерската възглавница, когато качвам кучето, а тук дори това не са предвидили от FHI... Така че спокойно с текущата конфигурация, която постигнах, мога да си изчакам recall кампанията да ме огрее евентуално някой ден. Но явно само аз съм се почувствал достатъчно притеснен и застрашен (и всички пътници в колата ми), за да стигна до тук.

Чет Ное 24, 2016 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
С 3 клика се намират :)

Много неща стават с 3 клика, но моите интереси са други и предпочитам, да ги използвам за нещо свързано с тях. Все още се чудя дали да изключвам въпросната възглавница или не. Ще трябва да потърся статистическо инфо, колко от инфлаторите са се пръснали при сработване и тогава ще взема решение. Благодаря за инфото за съпротивленията!

Чет Ное 24, 2016 6:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Нашите (или поне моята) коли вече са стари 10+, дори 12-13-годишни. С времето взривното вещество става все по-нестабилно. А и моята явно е посъбрала влага, щом и предните захвати на релсите на седалките имат следи от ръжда. Аз лично заложих на това и я изключих тази потенциално проблемна възглавница. Лошото е, че надали има статистическо инфо за такива възрасти, тъй като в белите страни вече са се поотървали от тия автомобили. Но пък ти може да имаш късмет и твоята възглавница да не е произвеждана от този производител изобщо, кой знае. Лошото е, че и никой не можа да каже по VIN или по парт номер или по някакъв щампован номер на самата част, чие производство е тая възглавница, затова реших да се успокоя, като свалях таблото и изобщо не съжалявам, че инвестирах 3 часа в безопасността на пътниците в колата.

Чет Ное 24, 2016 6:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Снощи рових нета - търсих как да изключа пасажерския еър бег и попаднах на статия от някакъв американски сайт в която се обясняваше как да се изключи еър бега и защо да не го правим. Та там бяха цитирани статистическите данни от тая американска организация, където описват 10-те смъртни случая плюс 100-те наранявания и паралелно с тях бяха дадени общия брой сработвания на системите от всички производители, които са спасили животи/предотвратили наранявания и колко от тях се падат на системи от завода на Таката в Мексико. Годините може да не са били 10 - върти ми се това число, както и числото 6, но помня, че за една година 48 от пиропатроните които са сработили коректно и са спасили животи са на Таката, въпросните без изсушаващ агент във взривната смес. Иначе казват, че е достатъчно да разкачиш буксата на еър бега - системата отчита грешка, извиква съответен символ на таблото, но остава функционална в останалата си част. Правиха го на Легаси или Аутбек - не помня. По-късно ще потърся отново сайта - в америка е доста нашумял проблема и собствениците на Субару получават имейли в които им се казва, че все още няма резервни части. За застраховките в БГ не съм се интересувал. Има и такива на които са им подменили еър бега.
Колкото до твоя труд - Благодаря за предоставените снимки и информация!

ПП Съотношението наранени към спасени е 48:1, т. е. 48 пъти шанса еър бега да ни спаси е по-голям от този да ни нарани. Пак в статистиката на агенцията им е описан прословутия случай отнел живота на жената - скъсване на лявата шийна аорта от такатски шрапнел - случило се е на светофар, докато е чакала! Нямало е удар, а самозадействане.

Чет Ное 24, 2016 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
petroff написа:
Снощи рових нета - търсих как да изключа пасажерския еър бег и попаднах на статия от някакъв американски сайт в която се обясняваше как да се изключи еър бега и защо да не го правим. Та там бяха цитирани статистическите данни от тая американска организация, където описват 10-те смъртни случая плюс 100-те наранявания и паралелно с тях бяха дадени общия брой сработвания на системите от всички производители, които са спасили животи/предотвратили наранявания и колко от тях се падат на системи от завода на Таката в Мексико. Годините може да не са били 10 - върти ми се това число, както и числото 6, но помня, че за една година 48 от пиропатроните които са сработили коректно и са спасили животи са на Таката, въпросните без изсушаващ агент във взривната смес.

Вероятно статията е стара, щом описват само 10 смъртни случая, които са вече 16 или 17. Тогава не са мислели, че са толкова опасни тия възглавници, а и годинките им не са били толкова, колкото сега. Та тези без изсушаващия агент вече са в още по-напреднала възраст и по-нестабилно състояние. Отделно има случаи, в които няма никаква нужда да се отворят възглавниците, а едно отваряне на нестабилна такава може да ни нарани или убие - както при случая с момичето от Хондата, за което се пише, че на светофар се блъснала с малка скорост в предния автомобил, но достатъчна, за да гръмнат възглавниците. Ако не били шрапнелите, момичето е щяло да излезе изцяло невредимо от ситуацията, дори и да не е имало възглавници, но уви - шрапнел разкъсва каротиса и от там нататък е ясно, какво се е случило. Става въпрос за ТАЗИ статия. Предполагам, че тук визираш същия случай, но вероятно е някаква мисинформация, тъй като тук не е самозадействане, а си е след удар в предната кола:

petroff написа:
Пак в статистиката на агенцията им е описан прословутия случай отнел живота на жената - скъсване на лявата шийна аорта от такатски шрапнел - случило се е на светофар, докато е чакала! Нямало е удар, а самозадействане.

Дори и да има случай на самозадействане нейде (какъвто никъде не срещнах поне аз), то той е малко вероятно да се дължи на самовзривяване на амониевия нитрат. По-скоро се задейства от електрически импулс в следствие на бъг в компютъра или в някой датчик. А така - като съм я откачил от буксата, съм изключил и тази вероятност.

petroff написа:
Иначе казват, че е достатъчно да разкачиш буксата на еър бега - системата отчита грешка, извиква съответен символ на таблото, но остава функционална в останалата си част. Правиха го на Легаси или Аутбек - не помня.

Така е, това го пуснах като цитат от owner's manual-а още на предишната страница, но и това си има недостатък: оставайки с постоянно светнала лампа няма как да разбереш, когато някой друг елемент от системата дефектира.

Няма значение, всеки си решава за себе си, но в който и от двата варианта, аз нямам никакво желание да попадам в статистиката, но това не зависи от мен, затова съм си взел своето решение. Както вече писах, много рядко возя човек на това място и то предимно в града, при дълги пътувания с високи скорости там стои основно багаж, който няма нужда от възглавница, затова се чувствам по-спокоен така. И естествено ще имам едно наум. И също така естествено ще направя всичко възможно да се сдобия с нова читава възглавница, когато това стане възможно. Това е последният пост по темата от мен (поне докато не се раздвижат нещата с доставка на възглавници в Европа), тъй като не ми се влиза в излишни спорове от тук нататък.

Пет Ное 25, 2016 10:49 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 5
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колега Kerekovski, благодарности за надлежно описаната, документирана и подплатена с факти статия от теб! Мисля това би могло да помогне на много хора АКО някой прецени, че желае да се справи с проблема с еърбеците за настоящия момент.
Според мен НЯМА никакъв смисъл да се коментират странични детайли - дали застраховка важи, какво би причинило махането на еърбега и т.н. и т.н.
Благодарско!

Пет Ное 25, 2016 10:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз също взех решение, на първо време ще я изключа, пък на пролет ще свалям таблото и ще "обличам" пиропатрона. Така ще е, докато не се сдобия с нова и читава възглавница.

Пет Ное 25, 2016 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ето го сайта http://www.rojakpot.com/not-disable-takata-airbags/

Ето американската NHTSA, по-специално секцията с ЧЗВ, конкретно въпроса "Да поискам ли от дилъра да изключи еър бега докато изчаквам подмяната му?"
http://www.safercar.gov/rs/takata/takata-faq.html

"No. NHTSA estimates that frontal air bags saved 2,400 lives in 2014 alone. It is far more likely that, if you are involved in a crash, your air bag will perform properly and protect you than it will rupture and cause harm. An air bag that is purposely disabled has a 100-percent chance of failing to provide any protection in a crash."

Към 30 Септември тази година са 11 фаталните случаи http://www.nhtsa.gov/About-NHTSA/Press-Releases/nhtsa_takata_11th_fatality_10202016

Доскоро исках да изключа еър бега на всяка цена, но сега ще помисля още малко.

ПП За самозадействалите се:
"The Airbag May Still Inflate Spontaneously Anyway
Even if you disable the airbag, the inflator may spontaneously explode anyway.

In April 2010, Kristy Williams stopped at a traffic light in Morrow, Georgia, when both the driver and passenger airbags of her 2001 Honda Civic spontaneously exploded and sent metal shards into the car. One piece sliced her left carotid artery.

Unrelated to the Takata airbags, there have been a number of cases of spontaneous deployments of airbags, particularly in the 2003 and 2004 Honda Odysseys – 41 as of June 2013."

Нашите коли са в приоритетна група 1 от 3. До момента Субару Америка са подменили:

Subaru
Driver-side Air Bags Repaired - Not Applicable
164,150 (17.33%) Passenger-side Air Bags Repaired
164,150 (17.33%) Total Air Bags Repaired

Пет Ное 25, 2016 6:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
Колкото и тъпо да звучи, в момента сте изправени пред оценяване на няколко риска - потенциална катастрофа без еърбег или "спонтано" отваряне на еърбег и/или катастрофа с НЛО-та.
Употребявам "сте", защото аз съм преживявал катастрофа, в която еърбега ми спаси живота и просто претеглих два варианта - ужасно малкия шанс еърбъега ми да се самоунищожи спонтанно и/или при удар да продуцира НЛО-та или носа да ми влезе в мозъка и човека до мен да отпечата сам с глава некролога си върху таблото.
Избрах шанса...

Пет Ное 25, 2016 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Колкото и тъпо да звучи, в момента сте изправени пред оценяване на няколко риска - потенциална катастрофа без еърбег или "спонтано" отваряне на еърбег и/или катастрофа с НЛО-та.
Употребявам "сте", защото аз съм преживявал катастрофа, в която еърбега ми спаси живота и просто претеглих два варианта - ужасно малкия шанс еърбъега ми да се самоунищожи спонтанно и/или при удар да продуцира НЛО-та или носа да ми влезе в мозъка и човека до мен да отпечата сам с глава некролога си върху таблото.
Избрах шанса...

Пет Ное 25, 2016 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Приоритетите ни са различни, ти искаш да запазиш твоя живот, а за нас живота на децата и жената е по-важен...

Като почнеш да возиш собствените си деца в твоята кола, тогава ще видим какво ще избереш. А и никой не е написал, че като разкачи пасажерската възглавница, ще се вози някой там.

Пет Ное 25, 2016 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Гани, за да се активират спонтанно не един, а 2 airbag-а, това идва като сигнал от компютъра. Изключвайки пасажерската възглавница от буксата елиминира тази възможност.

Пет Ное 25, 2016 11:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Vami написа:
Приоритетите ни са различни, ти искаш да запазиш твоя живот, а за нас живота на децата и жената е по-важен...

Като почнеш да возиш собствените си деца в твоята кола, тогава ще видим какво ще избереш. А и никой не е написал, че като разкачи пасажерската възглавница, ще се вози някой там.

Не знам как реши, че са ни различни приоритетите, но това и не е важно в случая.
Това, което аз не разбирам е как решихте, че изключването на еърбег, за който шанса да дефектира и сами може да си го сметнете и осъзнаете колко е нищожен, е за предпочитане пред риск при евентуална катастрофа да нямате такъв :facepalm:

Съб Ное 26, 2016 2:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако не попаднем никога в рекол кампания, какви са опциите? Защото аз за тази кола 5000 лева за възглавниця няма да дам, дори и 2500 няма да дам - струва ми се безумно да плащам за грешка при производството. По-скоро ще продам колата.

Отделно от това, какъв е шансът европесйките коли да са масово с възглавници от САЩ или Мексико, при положение, че повечето са сглобявани в Япония?

В Европа има ли случаи на взривен пиропатрон?

Въпросите са много и разбирам притесненията на всички, но лично засега мисля, че шансът възглавницата да сработи правилно е много-много пъти по-голям от това да доведе до наранявания - не че това е гаранция, че няма да влезеш в статистиката де. Но все пак става дума за около 100 милиона коли и около 11 случая. Сега сметнете ако тези 100 милиона коли нямаха тази възглавница, дали нямаше да има доста повече от 11 смъртни случая?

Нед Ное 27, 2016 10:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Шансът да стане ау не е нищожен, защото е сбъркана технологията и материалът в пиропатрона - амониев нитрат. Не само в топли и влажни условия може да се получи неконтролиран взрив и да пръсне капсулата на части. Таката са се метнали на нитрата, защото предишният им(благонадежден) агент е тетразол(в моята например) и е десет пъти(!!!) по-скъп.

Нед Ное 27, 2016 6:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Alxx, понеже си химик, има ли опастност от самовзриваване?

Нед Ное 27, 2016 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Не е сбъркано веществото - то си върши работата идеално! Не е взета под внимание възможноста за проникване на влага при определени условия - топъл и влажен климат. Или казано на химически език - веществото не остава стабилно с времето. Казват, че не е добавен изсушител - Къде? В самата капсула с реагента или около нея? Капсулата може да бъде изработена и от материал устойчив на корозия или да бъде облечена с такъв - полимер или еластомер (каучук) например. Защото каква полза ако веществото остане сухо, а капсулата е отслабена от корозия - при гръм ще се разлетят отново отломки?! Или стигнахме до извода, че хем веществото трябва да остане стабилно, хем капсулата да не е компрометирана. В такъв случай е най-добре да се добави осушител около самата капсула и в самата нея, или капсулата да е изработена безкомпромисно в това отношение. Друг е въпроса, че защитата на капсулата, предвидена от производителя, може да не е устойчива с времето, дължащо се на много причини - тънък защитен слой, не достатъчна обработка на метала, неподходящ подбран защитен слой, лошо качество на изработка и на двете, заложен по-кратък експлотационен живот и т.н... Термина "Взрив" води началото си от театралното "изритване от сцената с шум" :)

Нед Ное 27, 2016 10:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Та веществото амониев нитрат, гориво на пиропатрона, става нестабилно при възпламеняване, т.е. окислява се със скорост много по-висока от първоначалната - абсорбираната влага води до повишаване на теглото на горивото, което експлодира, изхвърля с по-голяма сила и повече като обем газове, което пък е вече извън якостните характеристики на самия пиропатрон (който е много възможно да е некачествен) и в резултат го прави на парчета (шрапнели), които освен това биват изхвърлени и с по-висока скорост. Честито!
А взрив има именно защото вследствие на проникналата вода (влага) се създават предпоставки за много по-бързо протичане на реакцията на окисление (горене), което по-бързо горене се охарактеризира с взрив.

Зачетох се по-надълбоко, който иска може и сам да се образова - http://blog.caranddriver.com/massive-takata-airbag-recall-everything-you-need-to-know-including-full-list-of-affected-vehicles/

Та въпросният производител е започнал да използва някъде около 1999 г амониев нитрат вместо Тетразол. Първо, че е струвал около 10 пъти по-евтино по онова време и второ, че производството на тетразол е силно отровно - един от реагентите е Циановодород. Амоневия нитрат не е нестабилно вещество (не знам дали знаете, но динамита е такова и неговия изобретател Нобел, веднъж разнасяйки го из лабораториите се спънал и паднал с колбата динамит в ръка - само дето не получил инфаркт, бил убеден, че ще гръмне, но извадил късмет - този път веществото не гръмнало. То не е било и точно колба, но това е друга тема...).
В началото на инцидентите от Таката посочват неправилно съхранение и влагане на нитрата при асемблиране на изделието. Посочват за виновник влагата, попаднали други материали в капсулата, лоши заварки, дори и парченца дъвка (за джвакане :) ) при асемблирането, които са причина за изходното по-високо налягане при взрива. По-късно обаче хвърлят вината на влажния и топъл климат, което според мен си е чист опит да си запазят рейтинга на съвестен и добър производител. Още през 2002 г от посочения документ (от Ройтерс) става ясно, че от 60 до 80 на 1 милион са дефектните възглавници от този производител. Сега става интересно - в Таката си скъсват задниците за да осигурят възглавници за многомилионната повсеместна сервизна кампания, ноо до определена година продължават да използват амониев нитрат за което един господин казва, че може да се наложи собствениците да подменят още веднъж еър бега с такъв със съвременния експлозив. Таката опровергават това твърдение и казват, че продукта им е вече с изсушител и е напълно безопасен. Не ми стана ясно в края на краищата, започнали ли са от Таката да използват гуанидин нитрат, както всички останали или не. Амониевия нитрат има и друго предимство - повече енергия за по-малък обем, което е причина изделията с него да са по-малки и съответно предпочитани заради размера и теглото си.

ПП Въпросния тор (амониев нитрат) се разтваря идеално във вода. Ако водата е в недостатъчно количество се сбива на буци. До тук добре - няма да гърми, ноо не се знае какво още се добавя в сместа гориво на пиропатрона.

Пон Ное 28, 2016 12:04 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  >