Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  >
 Recall за Субару в Европа, каква е процедурата в БГ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според линка от предния пост: Subaru (more than 380,000): 2003–2005, 2009–2011 Legacy and Outback; 2004–2011 Impreza; 2005–2006 Baja; 2006–2011 Tribeca; 2009–2011 Forester
има пропуск, защото чекнах по VIN един американски Бек 2007-2008-ма и си го викат за подмяна на възглавницата.

Иначе на американките пасажерските възглавници (98271AG04A) се различават не само по парт номер, но и леко външно от на европейките (98271AG020). Но изглежда, че всички ползват PSPI inflator на Takata.

Ето още изчерпателно инфо по темата.

Пон Ное 28, 2016 2:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
моята комуникaция със субару-италия достигна дотук:

----------
We have contact Subaru in Japan requiring the necessary parts

We'll inform you back when receive those parts and provide instructions to the reference dealer

Kind regards

Servizio Clienti
SUBARU ITALIA SpA
Via Montefeltro 6/A - 20156 Milano (MI)
----------

звучи добре!
а за да се смени този пиропатрон на пасажерската възглавница, трябва ли да се демонтира цялото табло всъщност?

Вто Ное 29, 2016 1:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Прочетох почти целия репорт, който постнах на предната страница и за мен стана ясно едно - цялата продукция на пасажерска възглавница в тези автомобили е на Таката - P-SPI и си е проблемна. Дори чисто нова на този етап ще е произведена преди 2-3 години най-малко, което си е още от проблемната продукция. Причината за тези проблеми далеч не е само една, а поредица от много, а точно в последните 2 години са добавили още някоя причина към останалите. При Recall кампаниите подмяната е пак с Takata, но уж подобрена продукция, а може би съвсем напоследък са се включили и други производители, но не е ясно, дали при Субару са влезли и те. Всички възглавници, които намирам - било то нови или втора употреба - са все такива. Заради това търсенето на втора употреба няма никакъв смисъл - същия чеп е на същата възраст. Чисто нова - да, но пак с резерви. А тези от recall кампаниите би трябвало вече да са читави. Поради това ето този стейтмънт от италианците е много правилно написан, за да внесе допълнително объркване:

melhaer написа:
Цитат:
Във връзка с ваше запитване относно възможен проблем с въздушни възглавници Takata на автомобили Subaru,
желая да ви информирам, че автомобил с VIN: JF1BPELUA5G019967 не е включен в recall кампанията за въздушни възглавници.
Поздрави

Цитат:
Здравейте,
Да, въпросният автомобил не е сред автомобилите за които важи тази кампания.
Поздрави

Не намерих пасажерска възглавница на Legacy/Outback B13, която да е различна от P-SPI на Таката. Може аз да не съм попаднал на друга възглавница, но много рових. Единствено видях разлика леко в кожуха при американките с един парт номер и европейките с друг парт номер, но производството на патрона е същото. Така че колата на колегата според мен Е от засегнатите. А италианците са отговорили така, просто защото на тоя етап няма стартирана такава кампания като цяло тук и няма как по VIN да се изрови такава информация. Когато намеря още малко време, ще им пиша и аз с моя VIN, без да споменавам, че съм разглобявам и съм видял, каква ми е възглавницата. Подозирам, че ще отговорят същото.

А колкото до статистиките - тук броите 100 ранени и 10-20 убити, но в репорта много добре се споменава, колко още патрони са се разкъсали при всякакви тестове. При тестове на прясна продукция има много малко такива, после при тестове на подменени при recall кампании има чувствително повече. Има доста и при унищожаването на стари възглавници в някакви гробища/морги за такива неща в Япония. И са все на по-малко години от нашите. Статистиките винаги са много трики, заради което аз продължавам да твърдя, че за мен лично съм взел правилното решение да изключа възглавницата и да се избягва возене на пасажерското място (което при мен така или иначе много много рядко се ползва).

Вто Ное 29, 2016 10:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ако автомобила е внос от САЩ, проверката дали има проблем с него (recall) може да се направи на линка по-долу - веднага се разбира да/не:
http://www.subaru.com/vehicle-recalls.html
(но JFхххх е на кола произведена в Япония, а не в САЩ - американките са 4S4xxxx и подобни)

както казах, в моя случай директно пратих VIN-a на италианците (USDM outback 2005) - така и така според мен имам проблем - и те ми отговориха това от по-горе
т.е. не се измъкват, а веднага съдействаха (ще видим накрая де).

-> сайта за recall-a япония е този: http://recall.fhi.co.jp/lqsb/ , НО това което искат като входни данни не е VIN, а някакви други номера които незнам откъде може да се вземат
-> друг сайт намерих Чилийски, който разбира от нормален VIN: http://recallsubaru.indumotora.cl/
---------------------------
доколкото разбирам проблема е от завода на Таката в Мексико, а не всички техни AirBags. Което (може би?) обяснява това, че на европейския пазар
няма засегнати автомобили:

Цитат:
In April and May 2013, a total of 3.6 million cars were recalled due to defective Takata airbags.[6] All of those airbags were made at, or otherwise used inflator units manufactured by, Takata's Monclova Plant in Coahuila, Mexico, operated by Takata's North American/Mexican subsidiary, TK Holdings Inc. In November 2014, BMW announced they will move any orders from the Mexican plant to a Takata plant in Germany. Източник - wikipedia

Edit: всъщност всичко пише в ето тази страхотна статия на Блумбърг

Сря Ное 30, 2016 12:12 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 194
Автомобил: Subaru Legacy 2005
Рейтинг: 48
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
Вкарах VIN-на в линка който е дал колегата tarambuka3500.
Това което ми излиза е: Su vehículo NO está afecto al programa de recall
Това означава ли, че нямам проблем с възглавницата или да не разчитам? :-?

Сря Ное 30, 2016 8:26 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Според мен не разчитай, за моята изкара същото, а след разглобяване стана ясно, че патронът е произведен баш където не трябва и е доволно ръждясал - определено от проблемните. Не знам, на каква база определят, дали колата ти попада, но такива кампании за Субару май са отворени само в САЩ, така че това би обяснило отговорите и на италианците и на тоя чилийски сайт. Явно само аз съм си направил труда да прочета официалния доклад, към който съм дал линк на предната страница и да отсея статиите, писани от не до там подготвени журналисти. Проблемът не е само с продукцията на фабриката в Мексико. Най-проблемни са фабриките в Mexico и тази в LaGrange, Georgia (моята възглавнице е произведена във втората). Но като цяло в този им период технологията е една и съща във всчичките им фабрики - никаква антикорозионна защита (има снимки на изгнил патрон в доклада), нестабилно взривно вещество (PSAN - Phase-Stabilized Ammonium Nitrate), недобре пресовано (променяли са няколко пъти натиска на пресоване, имало е известен положителен резултат, но не е решило на 100% проблема), пропуск на влага през уплътняващите о-пръстени, която малко или много я има навсякъде и просто е въпрос на повече време да проникне в патрона за райони с по-малка влажност (за автомобили като нашите, които вече са 10+ годишни, няма начин да не е проникнала, без значение района). Не фабриката, а технологията е проблемна. Поради пропуски в работния процес във фабриките в Мексико и ЛаГранж първоначално са смятали, че само там е проблемът, но в последствие започват да се обаждат и други патрони. Не фабриката, а технологията е проблемна, което означава, че всичките SDI (Smokeless Driver Inflator), PSDI (Programmable Smokeless Driver Inflator), SPI (Smokeless Passenger Inflator) и PSPI (Programmable Smokeless Passenger Inflator) инфлейтъри, произведени от Таката, са проблемни. Въпрос на време е във всяка една да попадне достатъчно влага, която да спомогне за разрушителния ефект. Първоначално са отворили кампания за южните щати поради факта, че там има чувствително повече влага, но после започват да покриват всичките щати, както и в момента има кампании и в Европа за някои марки (Тойота например).

Сря Ное 30, 2016 8:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Явно от компанията майка още не са спуснали информация за recall из Европа, защото това ми върна Швейцарския представител:

Цитат:
Dear Mr. Ivanov

The car mentioned in the Email below is not concerned of the Takata airbag recall.
I hope this Information is of any help for you.

Best regards
Freundliche Grüsse
Roland Aecherli

SUBARU Schweiz AG/SUBARU Suisse SA/SUBARU Switzerland Ltd.
Technical Department/Kundendienst
Emil-Frey-Strasse
5745 Safenwil

Сря Ное 30, 2016 12:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Така си го представям и аз - това да е причината.

Сря Ное 30, 2016 1:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А на мен ми е чудно какво би се случило, ако имаш мейла че няма проблем с колата ти, а това вземе че гръмне?

да не се случва де, но биха ли подлежали на съдебна отговорност?

Сря Ное 30, 2016 2:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Не. Не биха поели отговорност. Защото въпреки цялата допълнителна информация, която колегите са предоставили все още не може да се конкретизира бройката на истински дефектните инфлейтъри нито обективен признак за окачествяване на това явление. Естествено, ако кажем, че технологията е виновна тогава трябва да видим статистика за проблеми в патроните изобщо, а не само на Таката. От така приетата постановка излиза, че ако има и един патрон от марка Х дал проблем У, трябва да освидетелстваме цялото производство. И в случая на Таката, говорим за десетилетие на производство. Капсуловането на експлозив и поддържането му за време от 10+ години е доста сложна задача. Някой може ли да каже какво се случва след 20+ години. Т.е. какви тестове трябва да направи такава компания за да моделира стареене в неизброими условия? В БГ преди 10 г. масово се продаваха наводнени коли от Франция. Какво да кажем за техните бегове.
Ръждата по металната част отвън не ми се струва довод - цялата рамка на таблото на старата ми Импреза е правено от гола ламарина заварена точково (то тя и затова е гола). Съответно цялата рамка е покрита с повърхосттна ръжда. До еърбега не съм стигал, но съм сигурен, че и неговия корпус е така.
Колега Kerekovski, след това цялото разглобяване, смятам, че можеше просто да махнеш възглавницата и да си спокоен, че можеш да изчакаш произволно време този recall.

И малко за повдигане на настроението: След 6 мес. ще се започне търсенето на Субару с вече демонтирани възглавници ;)

Сря Ное 30, 2016 3:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това, което срещнах някъде като информация (не помня вече къде), показваше, че само Таката са използвали това взривно вещество, а всички други производители на такива патрони са го отрекли и са продължили да използват 10 пъти по-скъпо такова, което до момента никъде не се споменава да е създало някакъв проблем. За наводнените коли не бях се замислял....

ico_tech написа:
Колега Kerekovski, след това цялото разглобяване, смятам, че можеше просто да махнеш възглавницата и да си спокоен, че можеш да изчакаш произволно време този recall.

Не съм я махал, защото за recall кампанията ще трябва да си е там. Но поне видях, че е от проблемните, и я изключих директно от буксата. Така смятам, че няма опасност вече и си чакам recall кампанията след 2-3 години :D

Сря Ное 30, 2016 3:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
Не съм я махал, защото за recall кампанията ще трябва да си е там. Но поне видях, че е от проблемните, и я изключих директно от буксата.

Можеше да се свалят размерите и в последствие да се облече със здрава неръждаема стомана. Така дори и да гръмне, няма да се пръсне, а в същото време, ще надуе възглавницата. На пролет най-вероятно ще свалям таблото и ще я обезопася моята. Лошото е, че не ми се сваля таблото два пъти, защото преработката ще отнеме време.

Сря Ное 30, 2016 4:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Нямах повече време, трябваше да събера колата и да се изстрелвам бързо след това, даже почти закъснях за ивент. За сметка на това мога да ти предложа решение за 9 лв - ТУК :) Или айде, 9 лв и 10 стотинки :D За обличане ще трбява да я разглобиш още, да извадиш самата възглавница. Въпросът е, ако се наложи след обличането да се ползва тази възглавница, дали ще излезе нормално през таблото. И другото - как и с какво ще я облечеш - притеснява ме, дали няма да се получи още по-силен ефект с шрапнели. Иначе, ако стане прилично, си е решение за този проблем и същевременно ниша :)
 15

Сря Ное 30, 2016 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Поръчах си възглавницата, утре ще е при мен.

По снимките в нета се вижда, че дебелината на стената на пиропатрона е не повече от 2мм. Ще облека пиропатрона с неръждаема тръба с дебелина на стената 4 или 5мм, за да се застраховам. Ще пробия отворите, през които надува възглавницата. От страни ще я затворя с неръждаеми фланци с резба с отвори за кабелите.

След като заменя моята с тази, мога да мода да я пробвам дали ще издържи, като и подам 12 волта и на двете запалки :)

п.с. kerekovski, ако искаш може да се договорим така, аз ти правя детайлите да облечеш твоя пиропатрон, а ти помагаш в разглобяването на моето табло. :)

Сря Ное 30, 2016 4:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Дадено :) Винаги съм готов да помогна, с каквото мога. Имам една молба към теб: като пристигне тази възглавница, да й снимаш подробно голямата оранжева лепенка с дребните надписи. А като я облечеш и гръмнеш за пробата, няма гаранция, че ще пръсне патрона на парчета, все пак не се случва при 100% от възглавниците.

Сря Ное 30, 2016 6:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Обадиха ми се, ще пристигне утре от 10:00 до 17:00. Ако няма ръжда, ще я "облека" и ще ползвам нея, а ще гръмна моята. Ако е разчетена с 2мм дебелина на стената на черна ламарина, няма как да скъса неръждаема с двойна дебелина. Плюс това, ще я направя плътно да влиза и при това положение, ще се осигури и нейната собствена обвивка.
kerekovski написа:
Само не забравяй да й снимаш лепенката ;)

Няма да забравя. :)

Последна промяна Vami на Сря Ное 30, 2016 7:01 pm, променена общо 3 пъти

Сря Ное 30, 2016 6:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Само не забравяй да й снимаш лепенката ;)

Сря Ное 30, 2016 6:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 194
Автомобил: Subaru Legacy 2005
Рейтинг: 48
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Лелееее тук стана интересно!
Чакам с нетърпение резултатите =D>

Чет Дек 01, 2016 8:23 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
kerekovski написа:
Дадено :) Винаги съм готов да помогна, с каквото мога. Имам една молба към теб: като пристигне тази възглавница, да й снимаш подробно голямата оранжева лепенка с дребните надписи. А като я облечеш и гръмнеш за пробата, няма гаранция, че ще пръсне патрона на парчета, все пак не се случва при 100% от възглавниците.

Като тръгнете да сваляте таблото и ако приемате още помощници бих желал и аз да се включа, защото искам сам да си претапицирам таблото и няма да ми е излишно да съм подготвен предварително с необходимите манипулации, които трябва да извърша, за да сваля таблото.

Чет Дек 01, 2016 8:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да стигнем до там, всички са добре дошли :D Препоръката ми е само това да става в по-топло време или на по-топло място, че да не се почупи нещо при разглобяването - има доста щипки и потенциално проблемни зони. Трябва си пространство от двете страни, поне колкото да се отворят вратите докрай, а на мен от дясната страна ми трябваше още повече място, че сам вадих таблото надясно през пасажерската врата. Но пък ако има помощник, ще може да се развтрти и излезе и през по-малко пространство де, стига да се отвори докрай вратата. На мен ми се наложи да го правя пред гаража, тъй като вътре нямаше достатъчно пространство, а и бях сам през цялото време.

Чет Дек 01, 2016 10:28 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  >