Outback H6 AT 2003 от Австрия.
| Автор |
Съобщение |
|
stoychod
Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm Постове: 292 Местоположение: София
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211    
|

Здравейте, дойде зимата и ми изникнаха няколко проблема. Ще се радвам някой ако може да даде съвет: 1. Колата доста се поти отвътре. Всички ли карате с включен климатик през зимата? Аз принципно го спирам (пуска се автоматично като сложа да духа на предното стъкло). Карам с вентилатор на втора степен, 21 градуса, да духа на краката и стъклото и да вкарва въздух отвън. Сменен е филтъра на купето преди 2000км. Няколко пъти го пуснах климатика и има ефект за изпотяването, но ми се струва странно да карам на климатик през зимата. 2. Последните 2 дена ми замръзваха вратите и се отварят трудно. За това ще купя силиконов спрей и ще напръскам уплътненията. Замръзнали ми бяха и механизмите или копчетата на задните врати. Когато отключа с алармата не се отключват (даже и на ръка не успях да ги щракна). След като се затопли колата се оправят. Моля за съвет. Вече се будя с мисълта дали ще мога да си влезна в колата ако са замръзнили всичките механизми и това ме изнервя. Багажника се отваря, но съм 100 кила и ако ми се наложи да влизам от там ще е голям зор, особено с детските столчета сложени на задната седалка Има още няколко неща, които ме тормозят, но не са ми толкова важни и явно ще трябва да ги преживея: 3. Изключва ми се подгряването на задния прозорец след време. Предполагам, че така трябва да работи. Аз съм свикнал да си гледам външната температура и когато я сетна на дисплея не се вижда нито дали е включено подгравянето на задния прозорец , нито зададените градуси и режим на вентилатора. Когато ми се изключи подгравянето на задното стъкло то почва да се поти и не се вижда през него. Всеки път когато го включа, сменя температура, скорост на вентилатор или спра да влиза въздух отвън (ако карам зад някой много пушещ таралясник) ми се налага да натискам бутона за външната температура и да го задържам. Това постоянно натискане на бутоните ме изнервя, но май няма решение. 4. Постоянно си изключвам/включвам подгравянето на седалките. Бутоните са сложени точно под десния ми лакът и ги натискам непрестанно. Сега е ок, но през лятото няколко пъти се сварих в жегата докато се усетя. Има ли лесен начин тези бутони да се преместят някъде, да им се сложи капак някакъв или поне да се спрат през лятото(предполагам с махане на бушон)? Как сте го решили това инженерно чудо? 5. Доста слабо духа на краката и ми мръзнат. Така ли трябва да бъде или да търся някой да рови по клапи и въздуховоди? Поздрави на всички. В началото когато взех колата много ме дразнеше, че е супер мудна и ме режат дачии и опели по светофарите (не съм състезател, просто понякога се налага да тръгнеш по бързо). Сега когато наваля сняг виждам че това е голямо предимство. Колата тръгва плавно, няма буксуване, занасяне... Преди да ме нападнете че не съм прочел ръководството на колата, искам да кажа че според мен всяко нещо трябва да е направенo да е лесно използваемо от потребителите. Не може ако сестра ми ми поиска колата да и кажа - прочети ръководството и тогава ще може да караш  На срещата на Узана ще се радвам ако някой колега ме повози със същия бек за да сравня. 
|
|
|
|
| Чет Дек 01, 2016 10:25 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Изправна кола не трябва да има тези проблеми със запотяване и слабо парно.
Да не би да ти влиза вода в купето ( от люк, или друго място )? По-добре отиди на сервиз да ти прегледат климатизацията как е, радиаторче, клапи и т.н. Подгряването на задното стъкло е с таймер - не работи нон-стоп, а за да ти бъзика други системи, явно нещо не е наред и товари ел.инсталацията.
Относно замръзналите ключалки и уплътнения - проблем е, особено ако си бил на автомивка 1-2 дена преди да е станало студено - намажи всички уплътнения, има и спрейчета за ключалки.
|
|
|
|
| Чет Дек 01, 2016 1:43 pm |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
|
Такова бързо изпотяване обикновенно се получава при теч на антифриз някъде в краката.
|
|
|
|
| Нед Дек 04, 2016 7:23 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Провери си термостата, дали го има и ако да, дали е сменян...Смени го с нов и по-голямата част от проблемите ти с конденз, запотяване, замръзване и т.н. ще изчезнат.
|
|
|
|
| Нед Дек 04, 2016 7:39 pm |
|
|
|
bat bubi
|
|
Колегите са прави.....провери всичко, което са ти казали, особено термостата.....другото - опипай мокета под предните ти стелки, дали е мокър. покрай чистачките от вън има в края, канали за отичане....ако са запушени, може да влиза от някъде в купето. За подгряването, няма по-лесно нещо от това да си махнеш предпазителя пролетта и края на есента да си го сложиш.
_________________ BORN TО RIDE … UNTIL I DIE
|
|
|
|
| Нед Дек 04, 2016 7:54 pm |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
|
За подгряването - или конзола от американски модел, ако изпадне от някоя автоморга.
|
|
|
|
| Нед Дек 04, 2016 9:59 pm |
|
|
|
patko
|
|
Само предположение за изпотяването - нефункционираща клапа за външен въздух/рециркулация и да е само на рециркулация.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пон Дек 05, 2016 8:54 am |
|
|
|
stoychod
|
|
Колеги супер сте, мерси за отговорите. Термостата го смених преди 12000км, клапата външен/вътрешен въздух работи. Като начало ще проверявам децата да си тръскат краката при влизане в колата (ако има сняг), няма да карам на затворена циркулация вътре в купето, при паркиране ще проветрявам. Сега се позастуди и когато клапата е на позиция да вкарва външен въздух почти няма потене. Не знам има ли значение че сме 3-ма човека в колата. Антифриза в казанчето ми е по малко отколкото беше лятото, но го отдавам на по-студеното време. Ще купя тези дни да долея малко (да стигне до средата между min и max- както беше лятото, сега е на min).
Нещо ме е налегнал лош късмет и за сега ще се въздържам от неналежащи ремонти. С газовата 7 пъти се наложи да ходя до Радо, за смяна на едно масло 4 пъти ходих. Все дреболии но ми отнемат ужасно много време.
Поздрави
|
|
|
|
| Чет Дек 08, 2016 4:02 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Аз бих ти предложил да караш на ауто като сложиш определена температура аз примерно карам на 22 градуса и остави климатроника да се справя сам с останалото. Задния реотан се гаси сам след време за да не товари инсталацията и динамото , защото е голям консуматор, на никоя кола не работи през цялото време.
Работещият климатик ще осиши конденза в колата защото в системата има дехидратор , който може да е позапушен, но първо пробвай на ауто няколко дни и кажи какъв е резулатата.
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Чет Дек 08, 2016 4:50 pm |
|
|
|
stoychod
|
|
Покарах на auto. Когато клапата е затворена да не вкарва въздух отвън, независимо че е включен климатика, стъклата се потят. Климатикът си работеше добре през лятото. Майстор ще трябва да се намеси, но ще е лятото или някоя ваканция на децата. Не мога да остана без кола в момента.
|
|
|
|
| Пон Дек 12, 2016 10:27 am |
|
|
|
stoychod
|
|
Моля препоръчайте ми добър майстор в София да диагнотицира и отстрани проблема (да ми види/оправи въздуховодите предполагам). Когато колата се кара извънградско със скорост 60-80(както днес) нямам никакви проблеми с запотяването при отворена клапа да вкарва външен въздух и вентилатора на 3. Когато влезна в града и почна да карам бавно и да чакам по светофарите почва яко потене, даже по предното стъкло и климатика не помага. Това което съм забелязал лятото при нормална температура (примерно 27-29 градуса) когато съм в града и съм пуснал само да вкарва въздух отвън без климатик духа супер топло. Все едно смуче въздух точно до двигателя където е супер горещо. Когато излизам от София и почна да карам с 80-90 км в час чак след 3-5 километра се нормализира и почва да духа с нормална външна температура.
|
|
|
|
| Пет Яну 06, 2017 9:56 am |
|
|
|