Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
Казус - Автиматична трансмисия 4ЕАТ
| Автор |
Съобщение |
|
jonjorov
Регистриран на: Пет Юли 31, 2015 12:09 am Постове: 24 Местоположение: София/Ямбол
Автомобил: SUBARU OUTBACK III 2005 2,5 4EAT
Телефон: 0894959991
Рейтинг: 14
|

Здравейте, От около година съм със субару аутбак 2005 2,5 4 ЕАТ. От известно време, най-вече при шофиране в града с около 45-50 км/час на 4-та предвка, когато автомобила се "задъхва" на 4-та и трябва да мине на 3-та, се получава нещо като придърпване/леко разтресване; сякаш колата се мъчи да свали на 3-та предавка, но не може/ и ако натисна педала на газта малко по-рязко, това се оправя и веднага минава на 3-та. Ако в такъв момент я оставя с константно минимално подаване на газ, ще се помъчи секунда или две и сама ще свали на 3-та. Това усещане със сигурност не идва от задния мост, а си е точно от двигателен отсек и/или трансмисията. При никоя друга ситуация не се появява подобно нещо - нито превключване на горна предавка, нито при сваляне на предавки. При ръчен режим няма никакви проблеми - нито нагоре, нито надолу. Интересно е и че не го прави всеки път, а когато си иска - т.е. не мога да определя дали е на загряла трансмисия или не (даже преимуществено не го прави, докато е студена). Маслото е сменяно преди 15 000 км с Мотул АТФ заедно с филтъра. Тогава събра 7,5 литра. След тази смяна си е винаги на максимум(измерено при работещ двигател на Паркинг моуд на загряла трансмисия), с приятен червен цвят все едно току-що е сипано, без мирис и частици. Разгледах всички теми свързани с АТ проблеми, но не открих нищо подобно на това. Споменават се Соленоид Ц и Соленоид Б като основни виновници при подобни проблеми, но все пак е индивидуално. Важно е и дали този проблем може да почака известно време/празници, това-онова/ или не търпи никакво отлагане и може да навреди и на други компоненти. Във форума ремонти така или иначе не се правят, но, ако можете да ме ориентирате, ще съм изключително благодарен. Също и за евентуални цени на компоненти/труд.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат. Надявам се темата да е полезна и на други колеги или ако на някой му се случи за в бъдеще(дано не все пак).
|
|
|
|
| Пон Дек 12, 2016 5:42 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
|
Един въпрос, при загрял автомобил на N двигателя какви обороти ти държи?
|
|
|
|
| Пон Дек 12, 2016 6:59 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Имах подобно поведение на моя форестер.На четвърта на ниски обороти с малко газ,прекъсваше и аз в началото си мислех че имам проблем с АТ- то,а се оказаха свещите смених ги и се оправи.
|
|
|
|
| Пон Дек 12, 2016 10:20 pm |
|
|
|
jonjorov
Регистриран на: Пет Юли 31, 2015 12:09 am Постове: 24 Местоположение: София/Ямбол
|
|
Mitaski35: на стандартните - колкото и при режим Р.
Anton Yankov: Интетесно. А защо, когато сваля ръчно на 3-та, всичко се оправя. В този ред на мисли - свещите нямам идея кога и дали въобще са сменяни. Колата е на 185 800 км реални, от които аз съм навъртял 19 000 км. От тях 16 000 са на газ. Като цяло си мислех да ги сменя на 190 000 заедно с обслужването на газовата.
|
|
|
|
| Пон Дек 12, 2016 10:54 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Странно ми се струва да си сменил масло на автоматика, а не свещи....като не знаеш кога какво - всичко се сменя и после вече следиш... Та обслужи си колата и тогава.
|
|
|
|
| Пон Дек 12, 2016 11:08 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Защото на 3- та оборотите се вдигат,а при кофти свещи се усеща най много при ниски обороти.
|
|
|
|
| Пон Дек 12, 2016 11:14 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
|
Прегледай и почисти дросела ,ТПС а....
|
|
|
|
| Вто Дек 13, 2016 8:44 am |
|
|
|
jonjorov
|
|
Благодаря за препоръките. И без друго на свещите сигурно им е време вече - ще започна от тях и ще видим каква ще бъде разликата.
|
|
|
|
| Вто Дек 13, 2016 9:36 am |
|
|
|
marian_de
Регистриран на: Нед Май 22, 2016 5:47 am Постове: 399 Местоположение: Троян
Автомобил: subaru forester s-turbo
Телефон: 0888959253
Рейтинг: 220    
|
|
Вероятно са свещи . Пробвай на бензин и ще видиш че проблема липсва .
|
|
|
|
| Вто Дек 13, 2016 5:01 pm |
|
|
|
krismarg
Регистриран на: Вто Авг 24, 2010 7:55 am Постове: 659 Местоположение: Шуменско
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57 
|
marian_de написа: Вероятно са свещи . Пробвай на бензин и ще видиш че проблема липсва . Или кабели. Замери ги за да ги изключиш. Провери и дали са закопчани добре за свещите.
|
|
|
|
| Вто Дек 13, 2016 6:16 pm |
|
|
|
plaskom
|
Не е от кабели, свещи и тем подобни. Кога забеляза този проблем? След смяна на маслото ли? При смяна на масло или при разкачен акумулатор след това скоростната кутия се самообучава при шофиране известно време. Така че е от значение как си карал точно след смяната на маслото. Разкачи акумулатора и като го закачиш покарай в градски режим, може пък да се оправи  . Immediately after a disconnected battery is reconnected or ATF (automatic transmission fluid) is replaced, you may feel that the automatic transmission operation is somewhat unusual. This results from erasure or invalidation of data the on-board computer has collected and stored in memory to allow the transmission to shift at the most appropriate times for the current condition of your vehicle. Optimized shifting will be restored as the vehicle continues to be driven for a while. 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Вто Дек 13, 2016 9:20 pm |
|
|
|
mohk
Регистриран на: Сря Фев 03, 2016 10:16 am Постове: 10 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0x AT '05 lsd PoD
Рейтинг: 0
|
Имах абсолютно същия проблем (ако съм разбрал правилно) при леко газ на 4-та, с ниска скорост, тресе и не превключва на 3-та. При натискане на педала превключва, ръчно превключва, на cruise control си превключва и т.н. Сега съм "оправен", сменихме lockup duty solenoid. Грижи се за "заключването" и "отключването" на torque converter-a. Сложиха ми от друга кутия (стар) явно работещ добре. В service manual-a при диагностика се започва от проверка на кабелите от TCU до въпросния соленоид. (по скоро връзките им) Не те съветвам да изчакваш много, тъй като при некоректно заключване и отключване на torque converter-a (притрисането) може да се нарани, захаби, умори метала... При ремонта ми, смених lock-up duty solenoid (стар) и нов transfer duty solenoid, който е за "задното" и няма отношение по темата ... и се оправиха нещата 
|
|
|
|
| Сря Дек 14, 2016 10:31 am |
|
|
|
jonjorov
|

plaskom написа: Не е от кабели, свещи и тем подобни. Кога забеляза този проблем? След смяна на маслото ли? При смяна на масло или при разкачен акумулатор след това скоростната кутия се самообучава при шофиране известно време. Така че е от значение как си карал точно след смяната на маслото. Разкачи акумулатора и като го закачиш покарай в градски режим, може пък да се оправи  . Immediately after a disconnected battery is reconnected or ATF (automatic transmission fluid) is replaced, you may feel that the automatic transmission operation is somewhat unusual. This results from erasure or invalidation of data the on-board computer has collected and stored in memory to allow the transmission to shift at the most appropriate times for the current condition of your vehicle. Optimized shifting will be restored as the vehicle continues to be driven for a while.  Plaskom, вече няколко пъти съм разкачвал акумулатора след смяната на маслото в АТ - вкл. заради смяна на самия акулуматор и крушка на габарит. Може би щеше да се усети някаква разлика за тези няколко пъти. Ще ми се да е от това, но едва ли. mohk написа: Имах абсолютно същия проблем (ако съм разбрал правилно) при леко газ на 4-та, с ниска скорост, тресе и не превключва на 3-та. При натискане на педала превключва, ръчно превключва, на cruise control си превключва и т.н. Сега съм "оправен", сменихме lockup duty solenoid. Грижи се за "заключването" и "отключването" на torque converter-a. Сложиха ми от друга кутия (стар) явно работещ добре. В service manual-a при диагностика се започва от проверка на кабелите от TCU до въпросния соленоид. (по скоро връзките им) Не те съветвам да изчакваш много, тъй като при некоректно заключване и отключване на torque converter-a (притрисането) може да се нарани, захаби, умори метала... При ремонта ми, смених lock-up duty solenoid (стар) и нов transfer duty solenoid, който е за "задното" и няма отношение по темата ... и се оправиха нещата  Mohk, може ли малко повече информация колко ти струваше това и къде го направи. Може и на лично, за да не се сметне за реклама. След като повдигнахте въпроса за свещи, сега си спомням, че при тръгване от място (или при много ниска скорост от светофар например) с кикдаун се получават едни много леки вибрации, които се усещат най-вече в педала на газта. Подобно нещо се получава и при спокойно каране, докато ускорявам на около 1800-2000 оборота(при втора и трета предавка). Вероятно първо ще сменя свещите (и без това им е време) и ако нещата не се променят, ще се насоча и към диагностика на АТ.
|
|
|
|
| Чет Дек 15, 2016 10:58 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Дано да бъркам, но според мен имаш проблем с кутията ( торк конвертора, соленоиди или маслената помпа ), рядкое само едно.
|
|
|
|
| Чет Дек 15, 2016 1:43 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|