Отговори на тема
 Outback, Legacy или Tribeca 3.0 H6 
Автор Съобщение

Постове: 30
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, надявам се бъдещи колеги. До скоро собственик на МАЗДА 6 2.0 дизел комби... съм свикнал на японски автомобили с големи багажници и съм пред въпроса каква да е следващата. Търся Субару, задължително комби, задължително бензин, автоматика не е чак толкова задължителен, но е в плюс.

Та като гледам и 3-те модела имат адски много екстри което също е фактор. Интересувам се относно първоначалното обслужване, до колкото знам този мотор е с верига, тя сменя ли се или се кара с нея, масло на кутия диференциал, филтри... абе всичко за което трябва да се подготвя след покупка на такъв автомобил.

Гледам, че Легаси са с по-ниски цени от другите 2 модела, каква е причината, това че са по-ниски ли? Какво е окачването, бях попаднал на постове във форума където се споменаваше въздушно окачване с цени от рода на 800-1000лв. за брой възглавница. Това колко е вярно и за кои модели се отнася?

Чета, че имали проблем с "прегряване" кото значи ремонт на мотора, как се разбира при евентуална покупка на кола, дали е прегрявана или не. Препоръчайте сервиз в София при който можем да закараме кола да я огледат преди да я купя, да я закачан на диагностика, да и огледат всичко.

Задължително ще слагам газова, до колкото съм чел този мотор търпи газифициране и не е проблем. Препоръчайте и читави газаджии в София, които имат опит с подобен тип автомобили.

Благодаря предварително, надявам се да не съм бил досаден с въпросите си.

Пон Дек 12, 2016 5:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей! Веригите са 2 и имат ресурс, 300-400к,км(може би).Въздушното окачване на Легаси е на модела В12 99-00г на версиите 2.5 комби автомат ,3.0 двигател имат след 03г.(и преди това, ама е рядък). За други въпроси : http://subarucenterbg.com/bg/index.html

Пон Дек 12, 2016 7:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
т.е да разбирам, че Легаси 2005 е с въздушни възглавници?!? А за трибеката какво ще кажеш?

Поздрави!

Пон Дек 12, 2016 10:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 110
Автомобил: SUBARU OUTBACK 3.0,2007
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Не ти трябват въздушни възглавници-ще береш ядове.

Пон Дек 12, 2016 11:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Знам, аз това се опитвам да разбера, кои модели модели имат такива, за да бягам от тях.

Пон Дек 12, 2016 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Отговори с цитат
Въздушното окачване е на Легаси модела В12 99-00г на версиите 2.5 комби автомат
Четете бе! :(

Вто Дек 13, 2016 8:48 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пич, именно защото чета за това питам, а форума до колкото знам е направен за това - 3.0 двигател имат след 03г.(и преди това, ама е рядък). Аз питам точно за 3.0 двигател след 2005-2006, щом го съпоставям с трибека, не питам за трибека 2006 и легаси 98' :).

Благодаря!

Вто Дек 13, 2016 9:03 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега за питането питай, но всичко го има вече обяснено.
Легаси и Аутбек с 3.0 мотор нямат въздушно окачване нито преди нито след 2003. Това е само на 2.5GX автомат, комби в години, в които няма Трибека за да ги сравняваш.
ИМА обаче задно SLS (самонивелиращо) окачване с по-особени амортисьори, които са по 800 -1000 лв/бр. Трибека и Аутбек са с такива от годините, за които питаш. 3.0 си е еднакъв и в трите. Газифицира се, но трябва да се прави периодичен реглаж, който е скъп. Ако отделиш пари за течна газ проблемите са минимални.
От трите модела най-широко е в Трибека, по специално задния ред седалки. Автомобила обаче е доста тежък и разхода висок. Съпоставен с други подобни CUV вътрешното пространство е малко.
Не на последно място - парите са различни и за трите модела, ако искаш колата да е читава.
Така и така си свикнал с Мазда - взимай CX-7 с турбо бензин и готово.

Вто Дек 13, 2016 9:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mitashki35 написа:
Въздушното окачване е на Легаси модела В12 99-00г на версиите 2.5 комби автомат
Четете бе! :(

не само има и на предният модел легаси , а на този който цитираш е до 2002 година ;)

Вто Дек 13, 2016 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В сравнение с кой друг СУВ мястото в Трибека е по-малко? Стана ми интересно! Определено не е Хонда, Санта Фе, X3 и X5, както и Фриймонт. Всъщност проблема ми с Трибека е, че не е достатъчно висока. Ширина и дължина има бол, особено за пасажерите!
Разхода спрямо Аутбек може да се провери в темата за разходите, 1-2 литра отгоре. Ако е на Пропан-Бутан е смешно. Има си предимства спрямо други модели на марката, но нека да покара едната и другата и сам ще си избере. Също така задните амортисьори на бека не са самонивелиращи се и т.н. 98 USD е парчето орджинал. За сравнение предния е 112 USD. По спомен от запитване - около 150 - 160 лв. И аз искам такива самонивелиращи се амове :)

Минуси на Трибека:
- огледалата се прибират, но не сами, а рукавишников. Бях чел, че и при първите за европа е така, но не съм сигурен.
- големи гуми - големи разходи, но с добре подбрани всесезонки е доста поносимо.
- голям разход на гориво - 16-20 градско на ПБ и една идея по-малко на бензин. Междуселско зависи от степента на отваряне на дроселовата клапа, но да речем - 14-16, при относително нормално каране. На бензин харчи горе-долу колкот дизелов Q7 ROFL или Паджеро.
- американките имат датчици за следенето на налягането в гумите с живот на батериите около 10 г. Ако не са сменяни, ще се ръснеш 5 стотака, ако си "окомуш" и "кушкия", иначе хилядарка няма да те оправи. Ако не ти пречи жълтата ламБа, няма да имаш разходи.
- волана не се коригира на дължина, а само на височина.
- заводското аудио.
Сякаш за друго не се сещам, остналото е само позитиви. Другите негативи към колата са общи за всички модели на марката, така че няма да ги коментирам.

За сметка на това има:
- добра возия;
- добра шумоизолация;
- готин интериор;
- готин екстериор;
- здраво окачване;
- страхотни фари;
- автоматични скорости - ръчни няма.

Газовия инжекцион трябва задължително да следи инжекторните времена, иначе казано да е с ОБД контрол! Това е крайно важно за добрата работа на прословутия H6! Термостата е почти без пари - слагаш от Импреза, който отваря на 78 градуса. Рано или късно ще правиш реглаж на клапани, казват, че с омаслител на клапаните издържала повече. Този двигател ако се кара спокойно и нормално трупа нагари и си влошава работата - необходимо е поизрязване от време на време, даже и на бензин.
Ами за първоначалното обслужване - много неща има да се правят. Само маслата са си една хубава сумичка - двигателно около 7 л и 1 л резерв, диференциали - 3 л, хидравлика - 1 л, масло на автомата - 3-4 пъти по около 4 литра. Филтри - маслен, на автомата, въздушен и на купето. Ремъци и ролки колегите ще рекат колко пари, че аз съм забравил - въртят ми се 300 - 400 лв. Задължителна профилактика на климатика, включваща подмяна на маслото и маркер за евентуални течове, че не е първа младост, много препоръчително е да се смени и дехидратора - около 70 - 100 лв. Забравих спирачната течност - ако смяташ, че има нужда, защото аз съм сменял на друга кола, барабар с все консумативи, маркучи и водачи - не намерих разлика преди и след смяната на спирачната течност. И все нещичко друго ще изкочи. Закръгли ги на 1 000 лв, за да ти е по-лесно. Може да ги подминеш, а може и малко по-малко да дадеш - свещи, дискове спирачни и накладки, гуми и т.н.

Вто Дек 13, 2016 8:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petroff написа:
Само маслата са си една хубава сумичка - двигателно около 7 л и 1 л резерв

Може би имаш проблем с мотора, щом се налага да купуваш 8 литра двигателно масло. Аз също карам 3.0 H6. Първия път му купих Eneos Premium Hyper 5W40 - 6 литра. Налях ги всичките и дойде точно до максимума на щеката (или 1-2 мм да е било по-надолу). За 9500 км пипна 1-2 мм, само последните 500 км до 10-те хиляди си бяха пържене извън града - София-Добрич, та тогава пипна още 2 мм, но очевидно на маслото вече му беше свършил ресурсът след толкова каране, а и оборотите при агресивното извънградско са си казали тяхната дума. Изобщо не ми е минавало през ум да доливам. Запазен 3.0 H6 (моят е на 167 000 км - доказани) не трябва да гори масло, колкото и да ми разправят противното, въпреки че аз не карам с кой знае колко висок клас масло (визирам 100% синтетиките на AMSOil, RedLine, Ravenol).

От тук нататък е офтопик, но има какво да се научи:

Още в същия момент в Добрич го пуснах горещото масло да тече. След 2-3 часа затворих пробката, смених масления филтър (и всички останали филтри) и отново сипах 6 литра Eneos Premium Hyper 5W40. Всичко беше сухо с изключение на десния капак на клапаните, който си е оцапан в долния край (не много, но достатъчно) от преди да купя колата и все се каня да сменям там гарнитурата, но все не остава време. 4 000 км по-късно вече 400 мл от новото масло ги няма и аз бях в шах до тази неделя, когато мернах отгоре някакво омасляване в долния край на капака на веригите. Свалих кората отдолу и се хванах за главата - всичко беше омазано и на 2-3 места се бяха събрали 2-3 капки, готови да капнат. Видях, от къде идва и се успокоих - уплътнителният пръстен на топлообменника (масления охладител) е заминал. Все пак е на почти 12 години, търпи температури от -20 до + 120-150 градуса и при всяко развиване и навиване на маслен филтър малко или много има някакви леки сътресения в тоя пръстен. Така че това си е съвсем нормално явление очевидно. Бях му вдигнал мерника профилактично, но предния път просто забравих да го купя, а сега вече няма да е просто профилактично. Мисля все пак да изчакам още 6 000 км до смяна на маслото, че сега точно не ми се хваща с това, а и не заминава чак толкова много. На следващата смяна, живот и здраве, този пръстен, както и гарнитурата на десния капак на клапаните (заедно с трите за трите свещи) ще си минат от реда. Следващия път мисля да пробвам и половин клас нагоре - Eneos Sustina 5W40.

Та поуката е - заминава ли маслото, може и да е от някакъв теч от някакво супер банално място, проверявайте добре.

Сря Дек 14, 2016 8:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз нямам проблем с двигателя, но не знам колегата дали ще има, затова грубо казвам около 8 л. Сега за смяната използвах 7 кварти Amsoil - взе ги всичките и щеката е на максимума, но нямам резерва в колата. Това ми е идеята. Квартата е 946 мл * 7 = 6,62 л. Поне 30-40 мл остават в шишетата. Ако са в литрови шишета ще му остане по-малко от 0,5 л - това е точно "никаква" резерва. Също така не знам какво масло ще си хареса колегата - може да го купи в голяма и малка разфасовка, а може и той да сложи Amsoil... Дано да си отваря очите и да има късмет, че резервата да си я налее на следващата смяна - аз точно така правя, но винаги имам в колата по 1 литър диференциално и двигателно масло и малко повече за автомата.

Сря Дек 14, 2016 1:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 78
Автомобил: Subaru Outback H6 08
Рейтинг: 78
Отговори с цитат
petroff написа:
Аз нямам проблем с двигателя, но не знам колегата дали ще има, затова грубо казвам около 8 л. Сега за смяната използвах 7 кварти Amsoil - взе ги всичките и щеката е на максимума, но нямам резерва в колата. Това ми е идеята. Квартата е 946 мл * 7 = 6,62 л. Поне 30-40 мл остават в шишетата. Ако са в литрови шишета ще му остане по-малко от 0,5 л - това е точно "никаква" резерва. Също така не знам какво масло ще си хареса колегата - може да го купи в голяма и малка разфасовка, а може и той да сложи Amsoil... Дано да си отваря очите и да има късмет, че резервата да си я налее на следващата смяна - аз точно така правя, но винаги имам в колата по 1 литър диференциално и двигателно масло и малко повече за автомата.

Баш така си е 7 кварти си ги гълта отмах. Проверено и в Субару форумите в Щатите. Там едно момче беше писало лично до Субару и му бяха отговорили, че ако се сменя и масления филтър, Н6 поема точно седем кварти. :cool:
До момчето пуснало темата, не знам за трибека и легаси, аз имам Бек 2008 и така:
Каско-1000лв
Гражданска- 240лв
Данък- 400 и нещо..... (СОФИЯ)
И това е само за старт на година :cool:
Масло двигател, казахме вече, масло диференциал, масло скоростна кутишка, антифриз и горе-долу е това, като първоначална инвестиция (като всяка Нова-стара кола)
После гумета към 1000лв, дискове и накладки..... (не е нещо фрапиращо като цена)
И двигателя..... Да не дава Господ да се чупи по никаква причина, че там е наистина дебело...
Затова внимавай какво купуваш, аз имам Субару от около две години, не съм заклет хардкор фен на марката, като други колеги от форума и бих казал, че двигателя е нежен..... :D , който както иска да го разбира.
Иначе го заобичах автомобила особено след като побутнах електрониката малко, сложих колектори и спирачки от ВРХ, се ненужни тунинг филми... Ама кво да правиш краста :cool:
 43

Сря Дек 14, 2016 9:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
petroff написа:
- големи гуми - големи разходи, но с добре подбрани всесезонки е доста поносимо.

Малко офтопик от мен. Колега от работата си взе нов джип (не субару) и упорито ми твърдеше, че с всесезонни гуми няма да има проблем. След като удари джипа 3 пъти за 2 зими вече кара със зимни гуми. Та ако ще се пробва някой с всесезонки е добре да си направи и хубаво каско. По морето ви е топличко, но в София дори когато няма сняг си има поледици.

Чет Дек 15, 2016 10:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Така е, колега! Всесезонната гума не е като зимната. Казваш имаш познат, който се е удрял няколко пъти с всесезонни гуми...Убеден съм, че има и такива с зимни гуми, които са се удряли няколко пъти, а съм сигурен, че има и такива, които са с всесезонни и не са се удряли въобще. За съвсем друга тема е, но все ми се върти тая прословуте америка и как всички СУВ-чета там се продават с всесезонки. Дали глобите им са високи или манталитета им е друг :-? Все пак населението им е доста повече от нашето. Мишлен бяха писали в сайта си, че 70 % от европейците карат с летните гуми през зимата - е, сигурно се удрят и те по няколко пъти всяка зима. Отделно се сещам, че доста от всесезонките от първите места в тестовете са си чисто зимни гуми, с не толкова добри показатели на сухо и топло, та дали не е по-опасно да се кара с тях през лятото отколкото през зимата. И не на последно място, писах го в темата за всесезонните гуми - "гумената асоциация" дава на зимните гуми символа с трите върха и снежинката когато сместа им отговаря на такава като за зимни условия и когато сцеплението им с настилката през зимата е 110% от това на всесезонна гума. Не става ясно каква точно е тази еталонна всесезонна гума, обаче. Е тука вече е интересно - дали една зимна гума от бюджетните серии е с по-добри показатели през зимата, отколкото премиум всесезонки? В спирачните тестове всесезонните гуми бяха в първата петица на зимните. Има доста хора, които са избрали зимни гуми с по-дълъг спирачен път от всесезонките - те дали ще се ударят няколко пъти през зимата? Аз по-миналата зима, с чисто нови зимни гуми , премиум марка, избирани по тестове и т.н. не можах да спра, когато автомобила на 20 м пред мен подаде ляв мигач. Нямаше място за наляво - висок бордюр и дървета, нямаше място за надясно - имаше ТИР до мен и аз вече се подготвих психически, че ще ударя колегата пред мен, когато за най-голям мой късмет човека си достигна пресечката и зави. Чист късмет, ама много голям! Скороста - около 40-50 км/ч, заснежен път. Пак през онази зима, когато се разминах с удара през същия ден допуснах да попадна в ситуация, когато на същия този път, няколко км по-напред карах със 110 км/ч на празен път и колата беше напълно управляема. В друг случай пред моя прозорец човек извършва маневра за паркиране и се хлъзна, та удари зорлем дървото с предната броня - зимни гуми и лоша преценка. Цялото писание имаше за цел да подскаже, че всичко е доста относително!

Късмет на всички и повече внимание на пътя, особено през този сезон, че много често гумите имат по-малко значение, отколкото задкормилното устройство!

Чет Дек 15, 2016 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 110
Автомобил: SUBARU OUTBACK 3.0,2007
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Виж си бюджета... 2001 г., Какво да чакаш?- проблеми...
Препоръчвам Аутбек 3.0, след 2007 г .
По проходима от Легаси...
По здрав двигател... и т.н.

Вто Дек 20, 2016 8:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема