Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Закупуване на Legacy IV 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Търсих линка на руснака за който намекнах, ама не го намирам. Като го открия ще го постна и ще отделя "маслените" мнения в темата с маслата.
Нашата марка попада в списъка, даже в САЩ има дела за висок разхо на масло...Едно нещо обаче ми направи впечатление, като общ фактор при повечето Субара в Европа ( нов внос с история ) - обслужването е на 15х км...

Този дълъг интервал според мен е основната причина за увеличения разход ( особено ако са слагани и калпави масла - пример Арал ). Маслото губи свойствата си, и почва да прави един грозен, гаден и лепкав глеч по маслените сегменти, като ги слепва в основата на каналите на буталата и така вместо да уплътняват, сегментите се прибират вътре.

Поне това видях при дисекцията на моя двигател на истински 155х км от Швейцария. Поствал снимки, после ще постна пак

А защо сменят на 15х км - ми защото няма клиент който да приеме по-кратък кнтервал при положение че при ВАГ групата има дори и 25-40х км.

И те така се скапва мотор за има няма 120-150х км, тамън колкото да изкара до гаранция

Съб Дек 17, 2016 12:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 71
Телефон: 0898237796
Рейтинг: 34
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ако една кола (мотор) нямат конструктивен дефект в сегментите или пък кофти гумички на клапаните, то проблема навярно е най-вече в поддръжката според мен. Все пак е несериозно да твърдим ,че не трябва дасе кара една кола над 4к оборота за да я запазим,ами то тогава да ги ограничат на 4к :) , все пак не караме дизели...
Най-големият проблем за мен е големите интервали за смяна на масло - според мен масло на 20к км е вече "чорба" ,а да не говорим за такова на 30к , както ги дават 90% от новите коли... Аз лично карам (не е субару колата) с 0w40 и въпреки много високите му характеристики , го сменям на 12-13к км

Съб Дек 17, 2016 1:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
don_pepone написа:
Ако една кола (мотор) нямат конструктивен дефект в сегментите или пък кофти гумички на клапаните, то проблема навярно е най-вече в поддръжката според мен. Все пак е несериозно да твърдим ,че не трябва дасе кара една кола над 4к оборота за да я запазим,ами то тогава да ги ограничат на 4к :) , все пак не караме дизели...
Най-големият проблем за мен е големите интервали за смяна на масло - според мен масло на 20к км е вече "чорба" ,а да не говорим за такова на 30к , както ги дават 90% от новите коли... Аз лично карам (не е субару колата) с 0w40 и въпреки много високите му характеристики , го сменям на 12-13к км

Говорихме за работа на газ, при двигател, който не е разрешен от Субару за каране с това гориво... ;)

Съб Дек 17, 2016 2:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 35
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 MT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
И моето хем харчи, хем тече (?!), около 1-1.5/1000 и това е...от друга страна има и положителна гледна точка - може да не сменяш масло :facepalm:

Нед Дек 18, 2016 1:38 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Mitaka FU написа:
don_pepone написа:

Говорихме за работа на газ, при двигател, който не е разрешен от Субару за каране с това гориво... ;)

Това го разбрах, просто говоря кардинално
Освен това според мен това че от еди си коя година нататък субару упоменават в вин кода ,че колата става за газ, то е според мен по скоро че дадените модели са предвидени да стават за заводски монтирана система и при поръчка ще се направят. Но както казах по нагоре това са си мои разсъждения и хипотези, просто едвали имат две поточни линии в завода заради едни клапани (примерно). Освен това най-големият проблем при газта е ако някой си майстр не я настрой добре (или просто се гони няква максимум икономия) и колата върви на бедни смеси и тогава имаме висока температура на горене. Аз лично предпочитем да настроя кола с леко по-богата смес (3-4%) в средните към високи натоварвания точно заради ефекта на охлаждане,а и за застраховка от кофти сипана газ.

Нед Дек 18, 2016 8:54 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега Mitaka FU, всички бензинови мотори могат да работят на газ - въпроса е как ЕКУ-тата им управляват/следят горивния процес и как карантиите им се справят с промяната в калоричността, смесообразуването и параметрите на окислението (горенето). Естествено, че АГУ-то е чуждо тяло за всеки мотор, но както при хората, някои могат да живеят с пирони и импланти без оплаквания, а други страдат от постоянни възпалителни процеси.
"Ставането за газ" е просто промяна в материала на седлата, предприето от FHI по молба на италианския и немския дистрибутор. При кофти монтирана и настроена уредба, тази модификация на главата не ти помага особено - за справка можеш да видиш огромния брой двигатели, които се разглобяват по сервизите (бели, черни и сиви) и който факт започва да променя нагласите на хората относно здравината на Субару.

Нед Дек 18, 2016 9:19 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
don_pepone написа:
Това го разбрах, просто говоря кардинално
Освен това според мен това че от еди си коя година нататък субару упоменават в вин кода ,че колата става за газ, то е според мен по скоро че дадените модели са предвидени да стават за заводски монтирана система и при поръчка ще се направят. Но както казах по нагоре това са си мои разсъждения и хипотези, просто едвали имат две поточни линии в завода заради едни клапани (примерно). Освен това най-големият проблем при газта е ако някой си майстр не я настрой добре (или просто се гони няква максимум икономия) и колата върви на бедни смеси и тогава имаме висока температура на горене. Аз лично предпочитем да настроя кола с леко по-богата смес (3-4%) в средните към високи натоварвания точно заради ефекта на охлаждане,а и за зараховка от кофти сипана газ.

Ако трябва да говорим кардинално, то на мен ми е интересно как се настройва богата смес на газ и се очаква наистина достигане на "температурен" ефект при положение, че предните сонди не правят разлика в горивото, съответно продължават да коригират смеси по картите на ЕКУ-то? Поправете ме ако греша, но по тази логика когато газовата система се настрои да впръсква едни допълнителни 5-10% повече ЕКУ-то на колата просто започва да отнема същите тия 5-10% повече гориво, съответно смесите продължават да са си по ЕКУ картите и това по никакъв начин не допринася за каквото и да е като понижение на температура или нещо друго.
Ако обаче се манипулират по някакъв начин показанията на сондите преди да достигнат същите до ЕКУ-то на автомобила, то тогава може да си стиснем ръцете за постигане на някакъв ефект.

Нед Дек 18, 2016 11:58 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
И си прав и не си. Аз не напразно упоменах че го правя от средни към високи натоварвания, като наблягам на високитр най вече. Ламбдата когато е ожикновенна а не широколентова отчита малко по мудно и как да кажа ...относително дали сместта е бедна или богата. Това е достатъчно за да няма големи разлики било то нагоре или надолу от идеалната смес. Самата ламбда е много чувствителна на празен ход и там най много страдат кофти настроените на газ коли. А при интензивна промяна в товара на мотора я трудно изпипва нещата и там по трудно хваща тези 5% за които говоря

Нед Дек 18, 2016 3:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Позволи ми да не се съглася с теб, защото примерно сондите при нас са адекватни до към 12 AFR, а както и да го погледем ако човек кара по стокова горивна карта в ECU-то на автомобила, то в зоната, в която караме в 99% от времето (700-4000 оборота и 0.3-1.2 Engine Load) сме далеч от тези 12 и по-богат AFR, респективно да, в 1% от случаите обогатяването на газ ще свърши някаква работа.
Тъй като обаче разликата в температурите в горния край на диапазона от скобите горе и наистина натоварения режим при стокова карта е 60-70°C, които реално се добавят автоматично при работа на газ поради цпецификата на горене и т.н., газифицираните коли, без зачение от това дали са удавени по горивни карти в газовото ECU, при 3000-4000 оборота си греят като че ли се карат на 6000 оборота с бензин.

Това, което би трябвало да се направи с горивото, но в ECU-то на автомобила ако той го позволява (да се чете "ако автомобила е без катализатори"), за да се минимизира бъдещата щета от температурите при газта и от което реално може да има наистина положителен ефект го давам нагледно по-долу.

Преди:
Прикачени файлове:
stock_B13_H6.jpg
stock_B13_H6.jpg [ 112.85 KiB | Прегледано 652 пъти ]

Сега:
Прикачени файлове:
mod_B13_H6.jpg
mod_B13_H6.jpg [ 112.43 KiB | Прегледано 652 пъти ]

Нед Дек 18, 2016 7:51 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Всеки си има гледна точка :)
аз се базирам на базата на много опити и смея да твърдя че заставам зад думите си. Дори карам кола с заводска широколентова сонда , която наистина успява да компенсира тия 5%, но като ги имам заложени си зная че няма как да обеднее при един пик на турбото в по ниски обороти или нещо от сорта. Та по този начин дори и сондата да успее да го компенсира (аз аз съм сигурен че обикновената ламбда няма да го хване в момент на ускорение,а когато си задържим газта стабилна то смесите влизат в ниската част на натоварване/времена от картата и там вече няма обогатяване) то ще имаме една достатъчно богата смес за да няма висока температура на горене и оттам да страдат клапаните и тн.
Като цяло е най добре да се настрои колата с ОБД връзка към бенз. комп за да се вижда реално той какво прави, понеже понякога това което се чете директно от ламбдата се различава от това което се "анализира" от бенз. ЕКУ
Аз лично си имам метод, който съм отработил за настройка и вече година и половина раздавам яко газ на турбо мотор V6 без никакви ядове.
П.С. Относно таблиците които си постнал се вижда ясно всичко, само ,че ако обогатим така една кола ефекта щее положителен само откъм лекото понижаване на работната температура, но за сметка на това разхода ще се вдигне според мен а вървежа ... трябва дасе измери , там не смея да твърдя нищо. като цяло атмосверен мотор си е бита кауза за "пипване" но това е друга тема

Нед Дек 18, 2016 8:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
@don_pepone:

сподели моля какъв е метода ти на настройка?
Интересно ми е до какво ниво богата смес на газ охлажда, защото има теория, че при преобогатяване се получава точно обратното - температурата се повишава...
Да не говорим че колата не върви добре преобогатена ( визирам турбо суби ).

Нед Дек 18, 2016 9:28 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
освен 5те% в високите времена си настройвам по графика колата да е иделано еднаква с тази на бензин и след това с пуснато ОБД на газовата или с диагностика в движение колата се донастройва по таблица за да може да се изкара максимума в всички диапазони на работа на мотора, така се постига почти идеална смес в цялата таблица (като казвам идеална визирам същата като на бензин и спрямо показанията за шорт и лонг трим адаптациите на бензиновото Еку)
Това с преобогатяването също нее добре, ако колата се прехрани с 15+ % , най- малкото мотора се "затапва" откъм вървеж. Относно повишаването на температурата при много богата смес- нямам наблюдения за това и немога да изкажа мнение за това.

https://goo.gl/photos/g54wRuFvJm6YzGVx9 Ето пример с моята кола

Нед Дек 18, 2016 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
За пиковете съм съгласен, но пък статистически погледнато те са нищожен процент в едно каране, а и са с много кратък "живот", като последното не позволява топлината на газовете да се предаде на клапани и т.н. та тогава и да не е обогатена сместа на газ няма съществена драма с температура, поне не и по-голяма от предвидената от производителя при такива условия.

Като цяло обогатяване на газ от твоя тип при пикове е логично по-скоро да има положителен ефект върху превенцията на моментно обедняване и респективно минимизиране шанса за нокове, но в ECU-тата на Субару има механизъм за контрол на смесите точно за ситуациите с пиковете , съответно преналиването с гориво с цел превенция на моментно обедняване е излишно при положение, че в такива моменти ECU-то отваря всичките дюзи за някакъв интервал.

При едно задържане на обороти/натоварване като при каране по магистрала със 120-150 км/час примерно, ефекта от това обогатяване обаче е нулев, а лошото е, че именно при "статични" обороти/натоварване се усеща най-силно температурния негатив от карането на газ...

За моите горивни таблици и ефекта от тях май е по-добре да споделя в някоя друга тема, че тая я оср*хме качествено :D

Нед Дек 18, 2016 10:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 167
Автомобил: SUBARU LEGACY SPEC B
Телефон: 0889213119
Рейтинг: 28
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Най- добре пусни една нова тема, че се заинтригувах. Карам малко по-натоварено и ми е любопитно, дали мога да отдалеча във времето прогарянето на изпускателните клапани.

Изпратено от моят D5803 с помощта на Tapatalk

Пон Дек 19, 2016 12:15 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Така е, аз това и съм подчертал в кои режими и тн и че при "нормално" каране/натоварване нещат асе изпипват до 1към1 с бензиновите.
Извинявам се на автора на темата за отклонението и за вметнатата информация , която нее баш по темата

Пон Дек 19, 2016 7:25 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Да върна темата към началния ми въпрос (не ми пречи че коментирате и неща които са леко в страни). Искам да знам дали като цяло е читава кола аз до сега карах опел 1.7 дизел 68 коня (спънат и куц кон). Искам нещо което хем да върви малко повече хем да няма сегашния ми разход на масло от над 3-4 литра на 10к километра. Мотора 2.5 до колкото разбрах и турбо няма което е един консуматив по малко и ако е подходящ и за газ още по добре. Искам кола в която да не наливам много пари, а да си я карам нито ще я тунинговам или кича просто искам да ме вози сигурно.
Примерно този автомобил ми харесва на външен вид (комби,2.5,автоматик)
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=h0ukhb

Пон Дек 19, 2016 8:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bgstan написа:
Искам кола в която да не наливам много пари, а да си я карам нито ще я тунинговам или кича просто искам да ме вози сигурно.

Моето мнение е че subaru не е твоята кола. Да притежаваш Subaru e голям КЕФ, но трябва да си подготвен с пари и време да обикаляш по сервизи (това е моето лично мнение).
Освен Outback-a имам 2 опела. Опелите са корави машини, нямат екстри, но при тях в повечето случаи само караш и наливаш гориво. Цените при outback-a са в пъти по големи. Примери: смяна на свещи при опела -30 лева, субару -200лева; смяна на масло и филтри опел -90лв, субару 224; гуми опел 450 лева, субару 1000лева, данък опел 120лева субару 350 лева... Опела го прегрях страшно (изхвърли всичкия антифриз, че и го покарах още малко след това), след това долях антифриз и вече 65000 км няма ядове. Просто е дурако устойчив.
Аз лично взех много запазен outback (на много по-гомяма цена от обявата която си дал), но колата си е капризна. Излизат си малки проблемчета и си трябва ходене в сервиз. Преди не бях и помислял за миене на радиатор, периодична сняма на термостат...
Ако може да си позволиш по-високата начална цена, да даваш по около 2000лв в повече на година спрямо опела скачай смело на субару и няма да да останеш разочарован.
Ако искаш кола, която просто да те вози и да излиза евтино вземи нещо от доказалите се модели. Примерно голф или опел. Препоръчвам ти Опел астра класик 2. Харчи 6 бензин градско, дурако устойчива е на скачане в дупки, прегряване и каквото ти хрумне, но не е Субару.
Късмет в търсенето. Ако ще взимаш субару дай повечко парички да ти е мирна главата. Отвори в немските сайтове и виж колко струва поддържан автомобил със сервизна книжка под 200000км.

Пон Дек 19, 2016 9:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bgstan написа:
Да върна темата към началния ми въпрос (не ми пречи че коментирате и неща които са леко в страни). Искам да знам дали като цяло е читава кола аз до сега карах опел 1.7 дизел 68 коня (спънат и куц кон). Искам нещо което хем да върви малко повече хем да няма сегашния ми разход на масло от над 3-4 литра на 10к километра. Мотора 2.5 до колкото разбрах и турбо няма което е един консуматив по малко и ако е подходящ и за газ още по добре. Искам кола в която да не наливам много пари, а да си я карам нито ще я тунинговам или кича просто искам да ме вози сигурно.

Не си вкарвай таралеж в гащите с този bi-fuel ...... Купи си без газова, и монтирай след това, като видиш, че си взел кола със запазен двигател... Има писано тук във форума!!! :idea:

Пон Дек 19, 2016 3:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Може ли да ми предложите към какво да се насоча. Искам кола комби бензин на газ която да е добра за подръжка и що годе да върви да не е съвсем куц кон. Сегашната вече е доста зле и искам да я сменя. Годината да е от към 2005 нагоре и цената да не надхвърля 8к лева за да мога до към 10 да я обслужа и регистрирам.

Чет Дек 22, 2016 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
2.5 мотор, ръчна кутия - купето по твой избор ( легаси, аутбек ).
Става за газ, не е капризно и що годе върви добре

Чет Дек 22, 2016 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >