Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49  >
 Моторно масло за Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
колеги установих че колата харчи масло, над 1литрър преди да е минала 8-10 к км. и за момента е под минимума на щеката.
та въпроса ми е с какво май-евтино масло може да се долее към настоящото 5в40 евро серия ams oil

Сря Дек 21, 2016 12:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109
mitoko написа:
колеги установих че колата харчи масло, над 1литрър преди да е минала 8-10 к км. и за момента е под минимума на щеката.
та въпроса ми е с какво май-евтино масло може да се долее към настоящото 5в40 евро серия ams oil

Амсойл може да се смесва с всички видови масла,ако цената е фактор,тогава например Ravenol VSI от варела е добра идея.

Сря Дек 21, 2016 6:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

ivosaxo написа:
mitoko написа:

Амсойл може да се смесва с всички видови масла,ако цената е фактор,тогава например Ravenol VSI от варела е добра идея.

ти си медиум, аз точно това имах наум :bow: първо се сетих за равенола , защото преди това бях сипал VSI
по принцип може ли да се смеси с минерално 10в40 или ще се пресече
наясно съм, че не е желателно да се смесват група 4 с по-ниска група

Сря Дек 21, 2016 7:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Няма да се пресече!

Сря Дек 21, 2016 8:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109
petroff написа:
Няма да се пресече!

Абсолютно.И минерално 15/40 да сипеш пак няма да се пресече.

Сря Дек 21, 2016 8:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

mitoko написа:

Кога смяташ да сменяш маслото? Аз си мисля, че колата ти няма да харчи толкова много масло, ако използваш AMSOIL 10W-40 Premium Protection:
Прикачени файлове:
AMSOIL Premium Protection Synthetic Motor Oil.jpg
AMSOIL Premium Protection Synthetic Motor Oil.jpg [ 205.03 KiB | Прегледано 757 пъти ]

Цената му не е толкова висока - 23 лв за кварта и го има в БГ. Мисля, че с него доста ще намалиш разхода на масло, а и ще получиш супер защита на мотора. Това предното не е било съвсем за теб. Обърни внимание на вискозитета при 40 и 100 град (стар мотор - хлабини), на HTHS - 4.3 (по-дебел маслен филм при експлотационна темп.), на Летливоста - само 6,7% е (ще се изпарява по-малко) и на ТБН-а. Пълна синтетика покриваща изискванията за твоята кола и за автомобили с висок пробег, с високо съдържание на Цинк (колко да е високо - колкото по времето на производство на твоята кола, отлага се по износените части и т.н.). За темп. на околната среда до -20 град няма от какво да се притесняваш. Аз бая се зачудих за една смесчица с това масло. Може да потърсиш подобни алтернативи и на други производители, но смятам, че за пълна синтетика е доста добре. Аи колата ти по книжката, която изтеглих събира 4л или греша?

Сря Дек 21, 2016 8:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Ами маслото го сленям когато започна да чувам повдигачите да тропат по-силно на студен старт, което е около 8-10 к км максимум, но досега винаги за този интервал съм доливал по 1 кварта
Не изключвам да има физически проблем от теч от запекли сегменти или от главата от страната на водача (има омасляване на самата глава, на другата си е съвсем чиста) но не съм сигурен на 100%
Мисля да пробвам преди това да накисна цилиндрите с газ за горене и да видим дали ще отпусне сегментите
Като взех преди 2 месеца 1 кварта еуро серия от колегата от АП1 за доливане която долях на 2 пъти досега на тази смяна
се замислих за следващата смяна да го пробвам това 10в40 премиум, хем е по евтино от еуро серията
май ще долея сега такова 10в40 премиум и ще го видим
даже и 20в50 става при -36му е най-ниската течливост и има по добри показатели от 10в40 и вече го има налично при АП1 (пище 4е на 17 декември е пристигнало) и се замислям направо не го да пробвам

Последна промяна mitoko на Чет Дек 22, 2016 1:16 pm, променена общо 1 път

Чет Дек 22, 2016 12:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
20/50 не е за нашите коли, особенно зимата.
Действай по-другия план;)

Чет Дек 22, 2016 12:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

ПОследно утре направо ще го сменям цялото с АМС оил 10в40 премиум, и ще следя какво ще стане и ще информирам
сега се чух с колегата от АП1 последната доставка с 20в50 и филтрите е в Гърция и ще е налична в БГ 1-2 седмици след нова година
Поздрави :beer:

Чет Дек 22, 2016 1:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Двигателя гори масло като загрее и маслото е загубило качествата си, а масла с вискозитет xW40 при 100 градуса са почти еднакви. С Motil 8100 X-CESS 5W-40 и Ravenol VSI SAE 5W-40 след 6 500 км, започваше да го харчи и до към 8 000 доливах около 500 мл. В началото на лятото минах на ENEOS SUSTINA 0W50 и за 10 000км, не го пипна. Смених го преди месец, но вече беше станало студено и проблеми нямаше. Маслената ми помпа не е оригинална за модела, а е от WRX. Сега съм с AMSOIL Signature Series 0W-40 и впечатленията ми са повече от добри. Препоръчвам ти AMSOIL Signature Series 5W-50. Също така е добре да правиш промивка на всяка смяна.

Чет Дек 22, 2016 3:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Много погрешно е според мен да се държи на всяка цена двигателя да не гори масло. Обикновено такива хора използват по-висок разред масло и грешат. Защо - ами защото по-вискозното масло е по-малко течливо и съответно загубите са по-малки. Обаче каква е гаранцията, че при дадени обороти маслото с по-малка течливост ще успее да проникне във всички хлабини, т.е. теснини за да намали триенето?! Предпочитам масло, което се губи вследствие изгаряне, отколкото такова, което не се пипа от двигателя!
Затова препоръчах на колегата 10W-40. Мисля, че с оглед нискотемпературните показатели на маслото няма защо да се притеснява от ниски температури.

mitoko, ако твърдо си решил да промиваш двигателя с газ за горене, поне използвай дизел - от бензиностанцията! А какво имаш впредвид под накисване? Слагаш дизел вместо масло и я оставяш да работи на място 15-30 минути. Източваш и после пак така - 2 - 3 пъти.

Чет Дек 22, 2016 5:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
petroff написа:

mitoko, ако твърдо си решил да промиваш двигателя с газ за горене, поне използвай дизел - от бензиностанцията! А какво имаш впредвид под накисване? Слагаш дизел вместо масло и я оставяш да работи на място 15-30 минути. Източваш и после пак така - 2 - 3 пъти.

Ти това с дизела сериозно ли го мислиш?
Кисне се с газ през свещите без да се пали за 24 часа, за да отпусне сегментите - в повечето случаи работи.

В на Митоко случая разликата от мин до макс на щеката е под 500грама, така че не е драма за умиране

Чет Дек 22, 2016 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Абсолютно! Правил съм го и се прави на много места. Автомобила предварително трябва да е достигнал работна температура и по време на процедурата не се повишават оборотите. Мърка си като котенце и след време замирисва много лекичко на автобус. А каква чернилка излиза... Може да поработи първия път 10 минути и да се източи, после още 10 и пак точи и ако има нужда още един път. Зависи какво ще се източи втория път. Дизела е много добър разтворител на отлагания. Вискозитета му при 40 градуса по спецификация е от 2 до 4,5 cSt (mm2/s). Това е в диапазона на 5W маслата ;)
Разликата между мин и макс на щеката по книга е 1 л.
Може да се добави и малко минерално масло - 1 л примерно, останалото дизел.

Чет Дек 22, 2016 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
petroff написа:
Затова препоръчах на колегата 10W-40

Дали е 0W-40 или 15W-40 вискозитета при 100° на различните марки е почти еднакъв. Ако гори 5W-40 и сложи 15W-40 в същия ценови и качествен диапазон, пак ще го гори по същия начин. И мисля, че при Субару ако са спекли сегментите никаква промивка няма да помогне. Минал съм по този път. Най-добре е да се кара с хубаво масло и да се промива при всяка смяна :)
petroff написа:
Много погрешно е според мен да се държи на всяка цена двигателя да не гори масло.

Най-вероятно предишните ми коли не са създали у мен навици. На другата ми кола от профила карам по 20-25к км и изобщо не поглеждам щеката, като съм сигурен, че маслото е колкото трябва. Капак вдигам само ако ми светне чека за течност за чистачките. Точно за това наливам хубаво масло, което да не ме кара да вдигам често капака. Естествено съм се подсигурил с друга маслена помпа. А и много мразя да гледам коли с черни и мазни ауспуси. Предпочитам да са ето така, въпреки че снимката е преди доста време и още не се бяха изчистили гърнетата :)
Прикачени файлове:
20160608.jpg
20160608.jpg [ 132.38 KiB | Прегледано 602 пъти ]

Чет Дек 22, 2016 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Не визирам теб! Ти написал ли си, че използваш масло X с вискозитет по-голям от масло Y, защото колата ти гори масло? Използвам момента да си изкажа мнението по въпроса с горенето на масло, защото масово народа не иска колите има да горят масло, а ако това се случи следва, че маслото е лошо. Например - 100 мл/ 1 000 км не са ми проблем. Ако карам малко повече по магистралата не спазвайки ЗЗДВП, също е нормално да долея масълце на определени километри. Ауспуха изобщо не е задължително да е чист, но е задължително да не е мазен.

Чет Дек 22, 2016 10:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Колега Petroff, пиши като промиеш Трибеката с дизел и да покажеш какво изтича. Може да направиш и видео ако не е проблем.
Само като съвет - гледай да го направиш малко преди да смениш задния семеринг, за който писа в друга тема. Тъкмо ще видим дали съотношението, което предлагаш ще остави здраво уплътнение някъде по мотора.
По отношение на вискозитета - ако искаш да оптимизираш мазането на твоя мотор бодваш един манометър на мястото на датчика за масло и почваш да сменяш вискозитета докато получиш налягане на маслото при празен ход 1-1.1 бара / при 3500 об - 5+бара. Така хем ще имаш добро мазане, хем добро охлаждане отчитайки твоите конкретни хлабини на лагерите. Всяко уплътняване на маслото оттук нататък ще ти сваля разхода на лубрикант, но и ще го прегрява по-лесно.

Чет Дек 22, 2016 11:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Без синтетични изказвания моля! Аз познавам хора, които от доста време промиват коли така при нужда. Аз съм промивал така двигател на моя кола и съжалявам, че в началото не го направих няколко пъти, а и аз първосигнално и чул недочул бях притеснен. Никой не те кара да го правиш - знаеш за мечките и гората. Ако някой се престраши - естествено, че трябва да има причина да го направи, както и аз в онзи случай - не ми се рови из колата за спорта и всички тунинги на моторите ми са крайно смешни, но това е друга тема. Трябва да не се натиска педала на газта, а мотора тихичко да мърка на свободен ход. Колата не се експлоатира по време на промивката, а се сервизира! Добавиш ли минерално масло става още по безопасно за мотора, но и промивката е по-малка. Колкото до втория абзац на поста ти - не аз се притеснявам за мазането на мотора си - напротив, от постовете ми личи, че обичам да експериментирам в границите на разумното. И да - същото казвам и аз - масло X не е по-лошо от масло Y, защото на 7 000 км се е наложило доливане на 500 - 700 мл. Манометър за маслото още не съм си избрал - стоят ми големи и грознички, трябва да ги видя някъде наживо, а не по снимки в нета, но ще стане. Моя механик си има такъв в борда на "смотаното" фиатче и с него често обсъждаме как се държат температурата и налягането на маслото след определен пробег. Сега ще слага Шел Ротела и ще видим то колко ще изкара без промяна в параметрите.
И по-добре ли е да даваме пари на механици, еле както са ниски цените на тачените от марката в София, отколкото с нещо просто да опитаме да решим проблема - ако стане! Разбирам, че не си правил такова нещо. ОК. Дано не ти се налага! Поздрави!

ПП Така и така стана въпрос за това, да използвам момента да попитам - тези афтърмаркет прибори за температура и налягане на маслото се предлагат с датчици, които се монтират по най-различни начини - преди масления филтър, на блока, прекъсват магистрала. Има ли такива, които могат да заменят оригиналния, така че, хем колата да си следи налягането, хем аз да го виждам. Има ли такива които са комбинирани - за налягане и температура?

Последна промяна petroff на Пет Дек 23, 2016 12:28 am, променена общо 1 път

Пет Дек 23, 2016 12:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

ico_tech написа:
По отношение на вискозитета - ако искаш да оптимизираш мазането на твоя мотор бодваш един манометър на мястото на датчика за масло и почваш да сменяш вискозитета докато получиш налягане на маслото при празен ход 1-1.1 бара / при 3500 об - 5+бара.

Виж манометър и други екстри имам фабрично на другата кола и наистина си е полезно. Дори един път след миене на двигателя ми светна чека за маслото, но като видях манометъра се успокоих. Отдавна се каня да сложа и на Суби, ама.

Пет Дек 23, 2016 12:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

А как най-безопасно и лесно се монтират такива за налягане и температура? Всякакви ОБД варианти не са решение, защото пречат на газовата уредба.

Пет Дек 23, 2016 12:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Купуваш уредите и датчиците, правиш им една хубава стойка, другото е лесно. Аз си търся с малък цифров дисплей светещи в червено, ама...

Пет Дек 23, 2016 12:36 am
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49  >