Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|
|
Има такива които се монтират на лявата рамка на предното стъкло, но честно казано ако не е супер голям прибора и на таблото отгоре да е не ми пречи. То колата стана вечно моя вече... Другото, което ме спираше досега е, че повечето прибори са до 7 бара, а тук се срещат мнения на тачени механици, че налягането достига и 7,5 бара. Ха сега де?!
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 12:40 am |
|
|
|
ico_tech
|
|
Ти ме разбра погрешно колега. Извинявам се - не съм искал да те обиждам на "синтетично". Просто ми е интересно да видя тази процедура на 6 цилиндров боксер, при който почти сигурно нафтата ще влезе и в цилиндъра при второто палене. И ако мога да попитам: - какво би те накарало да предприемеш такива крути мерки по измиването? - като мине тази гняс през лагерите (голямо количество за кратко време) какво очакваш да стане с фрикционното покритие? - колко ще е вискозитета на нафтата при 90 градуса, защото след 10 минути на празен ход температурата ще е толкова - колко очакваш да е shear resistance-а на нафтата - твоят механик разглобявал ли е двигател с приложени такива многократни процедури? Съжалявам ако си се обидил, но идеята ми беше да изясним теорията зад твоето предложение. Иначе аз съм сигурен, че резултатите от промивката ще са добри. Това, че тази процедура е минала безболезнено при някой обаче не я прави безопасна и универсална. Това с парите на/за механиците не го разбрах. По отношение на опитите - правил съм промивки с доста препарати, включително и ацетон, но никога в такова отношение. Обикновено фирмените препарати (масло за промивка) са на основата на хидравлично масло.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 1:05 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Петроф - това е Субару форум, остави примерите с полски фиатчета и други мпс-та, и ни обясни как тази схема с нафтата е безопасна за Субару двигател?
ПС: Моля да се придържаме към темата - уреди са дискутирани в други теми, на който му е интересно да се порови или да пуска отделна тема
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 1:29 am |
|
|
|
petroff
|
Няма кой знае каква философия - просто по-агресивен метод за почистване. Промивката с нафта се прави, когато има нужда от нея. Тя не замества маслото и се прави на загрял двигател за кратко време. Крайна мярка, когато ти предстои отваряне на двигател защото той има проблеми от не навременна смяна на масло и/или експлоатация с неподходящо такова - не губиш нищо, ако опиташ. При покупка на кола от Италия, например  Не е панацея и не решава механични проблеми. Ще влезе в цилиндрите точно толкова, колкото и при други не Субару мотори - сегментите са си сегменти, дори и препоръката на Субару за избор на масла е 5W-30, за разлика от производители в Европа и на полски фиатчета, които използват по-гъстички. Вискозитета при желание и страх може да се повиши с добавяне на минерално масло - такова се използва като база в почистващите добавки. Всичко се смесва идеално - дизела с останалото в двигателя масло и минералното масло към този композит. Пак казвам - колата трябва да работи на празен ход, а не да се форсира. А когато се прави е хубаво да се направи - няколко промивки от по 15-ина минути, за да може да сме сигурни, че измития нагар е разтворен и отведен от магистралите. За оборотите на свободен ход на лагери и т.н. няма нищо да им стане. Няма изследвания по въпроса - просто информация на базата на опит - собствен и от хора правили го много пъти, на различни мотори. Все пак пак нафтата не е киселина, не е основа, не е вода, а смес от хидрогенирани дизелови фракции от различни процеси. Няма сложни кислородсъдържащи молекули и т.н. - рядко масло. Връщайки се назад се сещам, че противно на очакванията ми по време на промивката двигателя стана доста тих. И пак, за n-ти път - това не се прави често и двигателя не се натоварва по-време на промивката! Ако Ви се струва прекалено си добавете минерално масло за сгъстяване - в началото или на по-следващи етапи. Ако имате страхове и съмнения - НЕ ГО ПРАВЕТЕ!
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 2:39 am |
|
|
|
ico_tech
|
|
Благодаря за отделеното време. И пак ще помоля - като му дойде времето да промиваш Трибеката по тази технология да споделиш впечатления. А за това какво минава през сегментите на хоризонтален цилиндър няма да споря - следващият път като ми попадне втулка ще сложа буталото с нови сегменти и ще го залея с нафта (студена). Ако не протече идвам в Бургас с касите да почерпя за моето невежество. Успех.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 9:03 am |
|
|
|
Vami
|
|
Доста се отклонихме от темата, ама... Според мен минаването на малко нафта през сегментите не е проблем. Като дете имах влечение към моторите. Нафтата се използваше и за отопление и беше много ефтина, а бензина си беше сравнително скъп за едно дете. Та какво правехме, в резервоара нафта за отопление от варела, а бензина в една бутилка под седалката. Запалвахме и подгрявахме двигателя на бензин и след това карахме само на нафта. Проблеми с вървенето и двигателя никакви, ама то там двигател се разглобяваше и сглобяваше за един час. Само не си спомням добавяхме ли двутактово масло или разчитахме на мазането на нафтата. Това е при двутактов мотор. Ниската компресия не пречеше на нафтата да се запали от искрата и температурата. Който не вярва и има двутактов мотор, може да пробва. А Субите би трябвало да си коригира смесите, от малкото добавъчна нафта.
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 9:30 am |
|
|
|
Kurtov
|
Здравейте. Имам малко въпроси, към по-знаещите.  На доста места съм чувал, че двигателно масло трябва да се сменя на еди колко си километра, или 1 година. Сега разгледах и видях, че има масла на които им дават 2 години, или 20к километра примерно. Възможно ли е да има масло, което да си запази свойствата 24 месеца ? Питам за време, защото карам много малко годишно, около 8к километра. С какво маслото за 24 месеца е по-различно от това, което е за 12 ? И още един въпрос, ако на едно двигателно масло му дават пак 20к километра да речем и 12 месеца, а аз карам 8к годишно, мога ли това масло да го сменя на 18 месеца примерно ? Как така се износва, като просто стои в двигателя ?
|
|
|
|
| Пет Дек 23, 2016 11:19 pm |
|
|
|
Valio
|
|
Пробега на едно масло се определя от производителя на автомобила не на маслото. Маслото като стои се окислява и това се води "износване",започва да губи своите качества. Но така или иначе дали ще го смениш на 12 или 18 месеца няма да е проблем като се използва качествено масло,но за километрите 20к си е доста до 12-13к е нормално за атмосферна кола /която няма да го излапа за този пробег/ ,при турбо е друга бира...
|
|
|
|
| Съб Дек 24, 2016 8:18 am |
|
|
|
Kurtov
|
Благодаря. Аз нямам никакво намерение да карам до 20к километра, дори 15к ми се виждат много, но смятам че с качествено масло мога да изкарам този пробег, при положение, че по-голямата част от километрите са извънградско каране. Иначе за колата, която питам във всеки един сайт и дават 24 месеца(Тотал, Кастрол, Елф, Равенол, Wolf), само АМСойла не знам какво ще кажат, ама те дизелите не ги броят за коли. 
|
|
|
|
| Съб Дек 24, 2016 11:02 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Колега,
Тази тема е 47 страници и съдържа доста полезна информация, включае и по въпросите ти. Ще е добра идея до почетеш и после да питаш за А и Б при избора на масло, за да не става темата говорилник.
Ако искаш пусни запитвания на всички производители на масла в света - с какво трябва да караш и на колко да го сменяш е написано в ръководството на автомобила ти.
|
|
|
|
| Съб Дек 24, 2016 11:11 am |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
|
Скраби (скрабаруто) или Червената ръжда снощи получи своя подарък - смених маслото с 10в40 Амсойл премиум , първо впечатление от студения старт днес е много добре , няма пропане на повдигачи .без промивка този път и с обикновен филтър (джап партс). в момента е на 212 к км.
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Нед Дек 25, 2016 9:32 pm |
|
|
|
Kurtov
|
|
Здравейте. Искам да попитам някой има ли някаква информация за маслата на Addinol ? Гледах с търсачката. Много евтино масло с много добри характеристики по datasheet ? Някой ползвал ли го е? До колкото разбрах маслото е немско. Поздрави.
|
|
|
|
| Вто Дек 27, 2016 11:19 am |
|
|
|
petroff
|
|
| Вто Дек 27, 2016 2:16 pm |
|
|
|
mitoko
|
|
|
|
|
|
| Чет Яну 05, 2017 10:35 pm |
|
|
|
Zdravko_Marrinov
|
Прикачени файлове:
388242_original.png [ 215.16 KiB | Прегледано 708 пъти ]
Изпратено от моят Lenovo P90 с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 10:57 am |
|
|
|
Zdravko_Marrinov
|
Прикачени файлове:
388893_original.png [ 147.22 KiB | Прегледано 707 пъти ]
Изпратено от моят Lenovo P90 с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 10:58 am |
|
|
|
vizor
|
Ако искам да пробвам и аз, че гледам правиш реклами ето ти тест на 3000+ мили с дизелово масло, с TBN 10.4 след 3000 мили. Или така да го кажа, че ако пича сега си източи маслото аз с удоволствие ще карам на жена ми хондата с него още 10к километра съвсем спокойно. 
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 11:22 am |
|
|
|
petroff
|
Излиза, че в Ред Лайн има от 25-60% ПАО и за ги сумирах на около 2 - 2.5% естери. Едва ли останалото е само добавки, но и така да е това все още нищо не значи. Трябва едно анализче, като по-долното, на отработеното масло... Хвърлих набързо един поглед на Amsoil SS - там пише само базово масло - 30 - 60 % и са добавили един антиоксидант  Крият гадовете...!
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 5:25 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Всеки крие - нормално. Въпроса е какво излиза като направиш анализ. Ако продължават да изкарват от тези дизеловите серии определено SSO ще залезе. Тоя HDD направо се кълнат в него навън хората, които са го ползвали.
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 5:41 pm |
|
|
|
mitoko
|
|
са като направим нашия тест от форума ще видим как е или направо да минаваме на на HDD-то
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 7:09 pm |
|
|
|