Отговори на тема
 Каква е разликата между Legacy IV и Legacy IV facelift 2007+ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 8
Автомобил: Subaru Legacy IV
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте! Възнамерявам на лято да сменям автомобила и една от марките на които съм се спрял е Subaru Legacy IV 2005-2006г но се чудя дали да добавя още 2000-3000лв. и да започна да наблюдавам моделите на Legacy IV след 2007 (facelift-а). Търсих в нета и тук във форума но не намерих информацията която ми интересува.
Та да съм по точен става въпрос за Legacy комби с бензинови двигатели 2.0i (138 Hp) и 2.0R (150 Hp) интересува ме какви са разликите освен очевидните (леко променения външен и вътрешен дизайн). Искам да си изградя мнение дали има смисъл за 1-2 години разлика да се добавят още пари за половин Legacy или друго яче казано едно хубаво обслужване! не че и faceliftа няма да го обслужа но разликата в годините и дизайна е минимална но въпреки това по-новото си е по ново :).

Интересуват ме какви са плюсовете и минусите между базовия модел и faceliftа?
Другото което се чудя е дали да е с ръчни скорости или автоматични. Та също така ме интересува имат ли положителни и отрицателни разлики между двата автомата или са еднакви и проблемни ли са?
Като цяло ме интересува надеждността и комфорта (отмина ми спортния дух и 8-те хиляди оборота в сек.) :)

Това е което се сещам за сега и благодаря за отделеното време и весело посрещане на новата година :wine: :beer:

Съб Дек 31, 2016 2:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря за многото прегледи! :D

Нед Яну 08, 2017 4:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Леко със сърказма...
Аз бих те посъветвал да не взимаш изобщо двигателя с R , и само автоматик... Особенно, ако смяташ да слагаш газ... Ама си е твой избора ;)

Нед Яну 08, 2017 5:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bobynfs написа:

Колега, защо си мислиш, че някой ти е длъжен да ти отговири? Ако използваш търсачката, ще си отговориш сам...

Нед Яну 08, 2017 6:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bobynfs написа:
Та да съм по точен става въпрос за Legacy комби с бензинови двигатели 2.0i (138 Hp) и 2.0R (150 Hp) интересува ме какви са разликите освен очевидните (леко променения външен и вътрешен дизайн). Искам да си изградя мнение дали има смисъл за 1-2 години разлика да се добавят още пари за половин Legacy или друго яче казано едно хубаво обслужване! не че и faceliftа няма да го обслужа но разликата в годините и дизайна е минимална но въпреки това по-новото си е по ново

И двата двигателя се слагат до 2009 год.Фейслифта касае външни и вътрешни забележки.Лично мое предпочитание е 2,0/138 к.с./Не си струва да се дават повече пари за 2,0R двигателя-много скъпа и тежка подръжка,по висок данък,по висока консумация и т.н.

Нед Яну 08, 2017 7:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vami написа:
bobynfs написа:

Колега, защо си мислиш, че някой ти е длъжен да ти отговири? Ако използваш търсачката, ще си отговориш сам...

Колега извинявам ти се ако съм те накарал да се чувстваш длъжен да ми отговориш макар и с този неполезен въпрос.
Също така се извинявам и на останалите които са се почуствали длъжни. Но ако не греша мисля, че това е идеята на форумите! Със сигурност ще я има някъде тази информация в нета или във форума но под формулираните въпроси с които съм търсил и се сетих да търся ненамерих кои знае каква полезна информация. Не съм гадател за да знам кои в кое кътче в интернета е задал подобен въпрос но формулиран по негов си начин и по неговите въпроси които са го интересували. Търсачката търси по думи... ако измислят такава която да търси по логика със сигурност ще излязат повече неща. :)
Съмнявам се да съм ощетил някои с + - едноминутното прочитане на поста ми или за отговорите които вече започнаха да идват след една седмица чакане :) в които не съм стоял със кръстени ръце и да натискам само F5 за рефреш на страницата.

Съжалявам за по острия ми тон но смятам, че не си прав.

Пон Яну 09, 2017 2:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Mitaka FU написа:
Леко със сърказма...
Аз бих те посъветвал да не взимаш изобщо двигателя с R , и само автоматик... Особенно, ако смяташ да слагаш газ... Ама си е твой избора ;)

Трябваше да ви привлека вниманието по някакъв начин но нямах и лоши намерения :) Да избора е мои но все пак трябва да си извадя някакви изводи и това ми беше идеята :) Евентуално ако се спря на този марка на колата ще се слага газ на 100%. За газта има доста теми и видях, че двигателя не е капризен и държи на газификация та за газта няма да питам за сега. Ако знаеш някоя тема и не ти е проблем дай на сам да прочета защо да не е R или ако няма да ти отнеме много време да обясниш защо. И другия ми въпрос е: защо само автоматик?
Колегата Кимон и той ми е отговорил и относно данъка не съм обръщал внимание и не знаех, че разликата от 138 до 150 коня е толкова голяма спрямо някакъв си онлайн данъчен калкулатор за автомобили. Тоест голямата разлика спрямо калкулатора идва от 149 до 150 коня разликата е почти двойна!

Пон Яну 09, 2017 3:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Кандидат-колега,

Форумът е много дружелюбно място, но все пак се иска и малко старание/четене, най-малкото за да можеш да зададеш правилните въпроси.

Доста хора са споделяли опит и знания безкористно и повтарянето на едни и същи въпроси основателно се приема като неуважение, отделно се стараем да не допускаме подобен миш-маш с оглед подредба и т.н.
viewtopic.php?f=1&t=4468

Щом ще караш на газ, най-удачен двигател е 2.5 атмосферен с 165 к.с.( както ти подсказа колегата Митака ), основно заради обслужването и реглажа на клапани.
Автомат или ръчка - има тема за този избор, съветвам те сам да намериш отговора за теб.

Подръжката на Субару не е евтина ( като на Голф и Опел ) и ако нямаш финансов резерв ще ти е проблем. Данъкът е най-малкият разход и определено не това трябва да ти предопределя покупката.

Тук има много полезна информация:
viewtopic.php?f=1&t=15245

Пон Яну 09, 2017 3:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Кимон написа:
bobynfs написа:
Та да съм по точен става въпрос за Legacy комби с бензинови двигатели 2.0i (138 Hp) и 2.0R (150 Hp) интересува ме какви са разликите освен очевидните (леко променения външен и вътрешен дизайн). Искам да си изградя мнение дали има смисъл за 1-2 години разлика да се добавят още пари за половин Legacy или друго яче казано едно хубаво обслужване! не че и faceliftа няма да го обслужа но разликата в годините и дизайна е минимална но въпреки това по-новото си е по ново

И двата двигателя се слагат до 2009 год.Фейслифта касае външни и вътрешни забележки.Лично мое предпочитание е 2,0/138 к.с./Не си струва да се дават повече пари за 2,0R двигателя-много скъпа и тежка подръжка,по висок данък,по висока консумация и т.н.

Благодаря за отговора! Но би ли дал по-подробна информация за това което имаш в предвид. За данъка видях, че разликата е почти двойна, разликата в цената на базовата версия и феислифта ми е ясна, но какво имаш в предвид под тежка поддръжка и по-високата консумация

Пон Яну 09, 2017 4:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
bobynfs написа:
Mitaka FU написа:
Леко със сърказма...

Трябваше да ви привлека вниманието по някакъв начин но нямах и лоши намерения :) Да избора е мои но все пак трябва да си извадя някакви изводи и това ми беше идеята :) Евентуално ако се спря на този марка на колата ще се слага газ на 100%. За газта има доста теми и видях, че двигателя не е капризен и държи на газификация та за газта няма да питам за сега. Ако знаеш някоя тема и не ти е проблем дай на сам да прочета защо да не е R или ако няма да ти отнеме много време да обясниш защо. И другия ми въпрос е: защо само автоматик?
Колегата Кимон и той ми е отговорил и относно данъка не съм обръщал внимание и не знаех, че разликата от 138 до 150 коня е толкова голяма спрямо някакъв си онлайн данъчен калкулатор за автомобили. Тоест голямата разлика спрямо калкулатора идва от 149 до 150 коня разликата е почти двойна!

Тъй като нямам сега време да ти обяснявам наподробно, а ще пусна до две седмици моите преживявания и изводи от 40 к с 2,0R двигателя, ти казвам с две думи моето мнение:

АЗ ВТОРИ ПЪТ НЕ БИ СИ ВЗЕЛ КОЛА С ТОЗИ ДВИГАТЕЛ(колата беше от първи собственик, без пропуск в обслужването!!! )
ОБЕЗАТЕЛНО ДА МИ БЪДЕ АВТОМАТИК, ЧЕ ТЕЗИ СКОРОСТИ МНОГО НЕРВЯТ, И СЕ ИЗНОСВАТ БЪРЗО ДИСКОВЕТЕ И МАХОВИКА НА СЪЕДИНИТЕЛЯ-В МОМЕНТА КОЛАТА Е С ТРЕТИ КОМПЛЕКТ на 220 К
АКО ТРЯБВА И ДА СЕ ПРАВЯТ И КЛАПАНИ, .....СТАВА МНОГО ,,СОЛЕНО"
...................................................................................................................................................................................

... това е

Пон Яну 09, 2017 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Vmax написа:
Кандидат-колега,

Форумът е много дружелюбно място, но все пак се иска и малко старание/четене, най-малкото за да можеш да зададеш правилните въпроси.

Доста хора са споделяли опит и знания безкористно и повтарянето на едни и същи въпроси основателно се приема като неуважение, отделно се стараем да не допускаме подобен миш-маш с оглед подредба и т.н.
viewtopic.php?f=1&t=4468

Щом ще караш на газ, най-удачен двигател е 2.5 атмосферен с 165 к.с.( както ти подсказа колегата Митака ), основно заради обслужването и реглажа на клапани.
Автомат или ръчка - има тема за този избор, съветвам те сам да намериш отговора за теб.

Подръжката на Субару не е евтина ( като на Голф и Опел ) и ако нямаш финансов резерв ще ти е проблем. Данъкът е най-малкият разход и определено не това трябва да ти предопределя покупката.

Тук има много полезна информация:
viewtopic.php?f=1&t=15245

И за секунда не ми е минало и за през ум, че сте враждебни :beer:
Тези проблеми във форумите ги има. Но и навсякъде има започната тема с даден въпрос в които въпроса се отклонява към друг въпрос, после към следващ и т.н. Както в случая аз питам за нещо конкретно а ти предлагаш друг вариант :) та нека да се придържаме към темата.
Мисля си, че ще ме разберете, че не разполагам с времето да започна да чета в раздел Legacy от 63-та страница от зад на пред тема по тема. Но също така бях и започнал да ги чета и забелязах, че има и теми които са с непълна информация за модела, че да е ясно като започна да чете някои да знае за какво чете и така трябва да се гадае кои за какво има в предвид и разбирам, че вината не е ваша. Другото което забелязах още преди да се регистрирам в форума е, че този последния раздел които ми даде е започнат добре но е стиган само до Legacy 1999 – 2003 което мен не ме интересува. (Не го приемайте като критика наясно съм за форумите, че всеки от занимаващите се и модераторите отделя от личното си и свободно време.) Наясно съм, че има модели които са базирани за предните но също така ми е ясно, че и в по-новите има нововъведения. Така, че и да продължа да го чета целия пак няма да ми е ясно дали е това което в действителност ме интересува.
Относно поддръжката... проверил съм още от самото начало цените на частите, също така и темите които намерих във форума относно ремонти и поддръжка и след като съм се решил да се регистрирам и да питам нещата които ме вълнуват съм си извадил изводи. Но според мен по важното нещо в случая е надеждността което също съм го написал към въпроса най отгоре.

И до колегата Mitaka FU (да не пускам нов цитат) благодаря и ще чакам

Лека вечер

Пон Яну 09, 2017 6:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 108
Автомобил: Impreza МY08 2.0R Comfort LPG ex
Рейтинг: 148
Отговори с цитат
Аз вече изминах 90 000км с "проблемния" 2.0R 150PS на газ. Даже съм и с ръчни скорости. И за регулиране на клапани платих.

Регулиране на клапани.
Според предписанието на Субару се прави проверка на хлабината на клапаните и ако е необходимо се разменят позиции или се извършва подмяна с нови пулове (мился, че така се казва на български) на всеки 105 000км.
Според дилъра където си поддържах колата винаги при първата проверка се налага подмяна на пулове и в Германия това струва около 700€. Цената е такава, защото двигателя се изважда от коша. При втората проверка, само в много малък случай се налага да се подменят.

Ръчни vs автомат при 2.0R 150PS
Пак според същия дилър, този двигател изкарва до ремонт само около 300 000км, когато е оборудван с автомат. Той е ремонтирал десетки такива 2.0R 150PS. Когато обаче 2.0R 150PS е компилиран с ръчна ск. кутия, то (пак според него) над 500 000км се изминават без никакви проблеми - наблюдение над няколко клиента.

Аз до сега съм изключително доволен от 2.0R 150PS с ръчна ск. кутия. Както в няколко различни теми съм писал - аз нямам никакви проблеми. За тези 90 000км даже накладки не съм сменял, а преди 3 месеца минах TÜV без забележка.

Да, аз не карам Legacy, ако това има огромно значение.

Пон Яну 09, 2017 8:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 367
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164
Отговори с цитат
Преди време попаднах на това, журналистическа гледна точка за фейслифта :good:

http://www.autoblog.com/2006/09/19/euro ... a-refresh/

Пон Яну 09, 2017 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Борбата в случая е да намериш здрава кола. Фейслифта трябва да е на заден план. Е, ако си пред избор от две здрави и доказани автомобили на една цена, но едната фейс, разбира се ще вземи нея.

Относно двигателите - колата е много тежка и карането на извънградски път с най-малкия мотор ще е мъчение, особено при изпреварване. За града и магистралата, предполагам няма толкова значние.

Пон Яну 09, 2017 9:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема