| Автор |
Съобщение |
|
takev
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83 
|
|
Продавам цял необорудван двигател EJ25. Свален е от моята кола, главите са ревизирани и са на по малко от 2000км. след ревизията. Просто след като ги ревизирах изтропа лагер и не ми се занимаваше да го отварям пак. А си купих друг. Намира се в София. Цена 250 лв. Тел :0878934770
|
|
|
|
| Чет Яну 05, 2017 10:44 am |
|
|
|
ludau
Автомобил: Subaru legacy '00
Рейтинг: 22
|
|
Ако не е тайна, от какво е превъртял, просто ми е чудно?
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 8:33 pm |
|
|
|
martin7937
Регистриран на: Съб Яну 25, 2014 9:52 pm Постове: 212 Местоположение: София
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182    
|
|
По принцип проявявам някакъв интерес, но трябва да си по-конкретен, защото между превъртял и изтропал лагер разликата е фрапантна. И както колегата по-горе попита - какво всъщност се случи, от момента, в който отвори мотора, навярно за гарнитури? Някакъв ориентир за пробег на мотора и от къде е купен автомобила?
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 8:45 pm |
|
|
|
1040
|

Така като чета разбирам , че двете понятия са много различни неща. Да превърти лагер е много по - опасно от изтропал лагер ли? Всяко изтропване започва с "изтропване". Пада бабита от повърхостта на лагера и стига до основата на лагера. Съпротивлението става вече адско и вала вече е до такава степен надраскан, че няма плъзгане, а директно качва единият лагер върху другия. Тогава звука от изтропал мотор е доста по - силен, но едва ли някой ще го хване по слух докато не се отвори и види. И в двата случая вала може да не става за нищо. Също така въпросната биела на въпросният цилиндър. Възможно е изкривяване и на тунел. От прехвърлянето на двата лагера един върху друг от едната страна няма нищо между биелата и вала. Буталото може да се качи до 2мм нагоре към главата и буквално започва да се удря в нея. Общо взето това са нещата и единствено при леко изтропал мотор т.е. хванат съвсем навреме вала може да остане читав. Виждал съм случаи мотор каран на писта изтропва и след като водачът чува звука и спира, което естествено отнема някакво време и вала не беше мръднал изобщо. И друг случай видях как един Аутбек почти дойде от Люлин до Симеоново и на разклона за бояна мотора започна освен да тропа и да скърца и да му е трудно вече да се движи. Всичките стружки бяха минали по системата през помпата филтъра и т.н. и бяха между всички основни и биелни лагери и колянов вал. Биелите се въртяха трудно на ръка. Това е едно лирично вмъкване в темата на колегата, понеже видях, че се чудите какво му е на мотора. Аз ще ви кажа, че докато не се отвори и види и премери няма как да се каже вала дали е ок.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 9:26 pm |
|
|
|
takev
|

Така малко инфо към интересуващите се. Колата я взех уж нов внос от Швейцария края на 2013г. на 168х.км. От както е при мен съм си я обслужвал редовно, масла филтри и т.н. Към средата на 2015г. видях че едната глава сълзи навън, не съм прегрявал мотора никога. Карах я така до зимата, когато почна да ми прави проблеми с паленето сутрин. Въртеше като без компресия. Тогава я откарах да ревизирам главите, покрай главите видяха че е въртяла без компресия защото един от клапаните беше леко крив. Обслужиха главите, смениха гарнитурите, клапана, ремъци, ролки, помпа, термостат, семеринги и т.н. Преди всичките тези процедури обаче, отидох да видя какво се случва. И двигателя отдолу изглеждаше така. Прикачени файлове:
20160118_104238_DVG.jpg [ 170.25 KiB | Прегледано 1667 пъти ]
Та след 3 дена само на чистене на тая гняс, монтираха всичко, сипахме масло с добавка Pro Tec, и аз доволен и щастлив си тръгвам. До лятото никакви проблеми, даже до самата случка никакви проблеми... Даже и индикации не съм чул нещо да потропва или по различни шумове. Та прибирам се аз от Копривщица лятото в жегата, карам по Подбалканската, давам газ, където е възможно но повече от 150 км/ч не съм вдигал , и на изкачването преди Горна Малина, ми трепна оборотомера и след това започна да трака жестоко, няма и 500 м. и отбих докато отбивам колата вече беше миналата предпоследната черта на температурата, зачудих се дали да я оставя да истине или да я загася, но понеже тракаше като фуражомелка, режих да я загася. Викнах пътна помощ и в сервиза. Поседя там 1 седмица докато реша какво да правя, да я разглобявам ли , да я продавам на части ли. И ми изпадна един ДВГ на прилична цена. Та не го мислих много, взех го , прехвърлиха всичко от стария ДВГ на новия ДВГ и толкоз. Не съм го отварял да видя какво е положението вътре, даже и маслото не е източвано. Стария двигател не е спекъл със сигурност защото го въртяхме след това на ръка, и при въртенето се чуваше нещо като "пляк-пляк" и според техниците това било лагер. Та така, от както съм взел колата, само в STi е поддържана, всички ремонти включително и ревизията на главите са правени там. Иначе мотора при сваляното му беше на около 192000 км. Но колко са истински не мога да кажа, все пак вижда се на снимките какво е било вътре, нищо че аз масло съм сменявал на 8000 хил. км. , че някой път и по рано.
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2017 9:30 am |
|
|
|
martin7937
Регистриран на: Съб Яну 25, 2014 9:52 pm Постове: 212 Местоположение: София
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182    
|
|
@takev - благодаря за разясненията, оттеглям по-рано заявения интерес. Успех с продажбата.
@до инженера - мерси за просветлението, ще се опитам много бързо да забравя прочетеното.
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2017 10:02 am |
|
|
|
1040
|
|
Чудя се на колко километра са и сменяли маслото в Швейцария и изобщо последният и собственик знаел ли е, че трябва да се сменя. Този мотор е купен в това състояние и е бил въпрос на време кога ще изтропа. Лош късмет както се казва в този случай. Дори и да глезиш колата си с най- хубавите масла не знаеш преди теб дали не са я карали 50к км с едно масло.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2017 10:31 am |
|
|
|
takev
|
Ми най вероятно е карана от някой швейцарски италиянец с арабски корени На пролет, ако някой не си го хареса, смятам да го отворим с колегите от работа. Да го сложим на тезгяха и да видим, какво става и какво не става от карантиите 
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2017 10:49 am |
|
|
|
ludau
Автомобил: Subaru legacy '00
Рейтинг: 22
|
|
Колега, много гадна история! След като сте изчистили цедката и е притропала, явно е била заминала вече маслената помпа от скапаната гняс. Егати и хората, как могат да карат така колата, без да й подменят маслото. Моята е австрийска и за сега не пипа грам масло, явно е сменяно маслото но смених и двата прага. С какво масло си я карал, ако е възможно да попитам? Хубаво е темата да се разясни за хора,които биха пострадали по същия начин. Чудното е, че е изчистена цедката и пак е повлякла. Доколкото разбрах е загряла преди това зверската и чак тогава е дали фира. Поздрави!
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2017 12:36 pm |
|
|
|
1040
|
martin7937 написа: @до инженера - мерси за просветлението, ще се опитам много бързо да забравя прочетеното.
Колега, имам си име и то е Тенчо Владев. Може да ми казваш и по фамилия няма проблем. Виждам, че не си съгласен с написаното по - горе, а аз изобщо не обичам някой да пише неверни неща по форумите в случая аз. Би ли дал подробно пояснение за двата така наречени симптома "изтропали" лагери и "превъртяли" лагери!
|
|
15
|
|
| Пон Яну 23, 2017 11:11 pm |
|
|
|
petko 69
|
|
Такев , факта че инж. Владев е проектирал и изработил Н6 мотор в Импреза , а на същата е сложил 6 степенна кутия от СТИ И ТАЗИ КОЛА КЪРТИ НА Калояново.Инженер Владев е доказан майстор във Форума .Мисля , че повече трябва да почетат във Форума.
|
|
|
|
| Пон Яну 23, 2017 11:49 pm |
|
|
|
takev
|
petko 69 написа: Такев , факта че инж. Владев е проектирал и изработил Н6 мотор в Импреза , а на същата е сложил 6 степенна кутия от СТИ И ТАЗИ КОЛА КЪРТИ НА Калояново.Инженер Владев е доказан майстор във Форума .Мисля , че повече трябва да почетат във Форума. Петко, жив и здрав да си на патерица!:) Но аз не водя спор с г-н Владев, напротив. С интерес чета всяко негово мнение, точно поради тази причина, че е един от доказаните майстори във форума. Имаха някакъв лек спор с колегата martin7937. 
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 8:48 am |
|
|
|
1040
|
И да повдигнем отново темата Спор се води от две страни, а до колкото виждам тук едната страна изчезна С удоволствие ще пусна проект във форума скоро след като настроя финално мотора. Поздрави на всички !
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 10:14 am |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Понеже ми се случи нещо подобно навремето, но слава богу с друга марка, да дам своя принос и аз... Причината да изтропа лагер е...обслужването на главите. Когато правиш клапани, вдигаш компресията и обикновено избива следващото слабо звено. Естествено това се отнася за вече износен двигател, който си е тръгнал към небитието. В случая причината очевидно е несменяното масло. Затова е препоръчително, когато стигнеш дотам да обслужваш глави, да смениш задължително поне основните и биелни лагери. При добро желание, разбира се и сегменти. Само това може да ти гаранира донякъде успешен ремонт. Другото е на късмет...
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 10:17 am |
|
|
|
1040
|
|
Прав си за това нещо. Същото е, когато увеличиш налягането на турбото. Ето още един пример за проблем с лагерите. Болтовете на маслената помпа се отвиват сами. Виждал съм 3 от 5 развити почти до край и другите два хлабави. И все пак с качествен уред за налягане на маслото може да се предвиди скъп ремонт.
Прикачени файлове:
oilpump.jpg [ 60.67 KiB | Прегледано 1422 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 12:04 pm |
|
|
|
takev
|
1040 написа: Прав си за това нещо. Същото е, когато увеличиш налягането на турбото. Ето още един пример за проблем с лагерите. Болтовете на маслената помпа се отвиват сами. Виждал съм 3 от 5 развити почти до край и другите два хлабави. И все пак с качествен уред за налягане на маслото може да се предвиди скъп ремонт. На мен пък сега ми стана интересно! Само на турбо колите ли се случва това? И как ще се развие тоя болт , така от самосебе си, не се ли натягат с динамометричен ключ, отделно ако сложиш осигурител за резби, пак ли ядеш хурката?! Направо супер учуден съм 
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 2:46 pm |
|
|
|
1040
|
|
Оригинално нямат осигурител на резбите, затова на всеки 100к км като се разглобява за ангренаж е добре помпата да се сваля, разглабя, почиства, проверява и сглобява отново.
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 3:31 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Не съм срещал досега този тип винт да се регламентира с натяг по динамометър, то няма и как. Ако се стягат правилно и равномерно не би трябвало да се разхлабват. А могат ли да се сменят с фрезенкови с имбус? Те поне могат да се стягат доволно здраво. За разглабването на тези винтчета мога да направя предположения: - системна работа с гъсти масла, респективно високи налягания на маслото - кавитация и вибрации в хобота (по -вероятна причина)
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 4:47 pm |
|
|
|
1040
|
|
Стягат се по принцип на 5 Nm, но не знам някой да го прави. Включително и аз нямам толкова малък динамометричен ключ. Имбусните с 4мм вътрешен шестограм се заглажда адски лесно. Ако е 5мм ще е по- здраво, но незнам на М6 дали ще може да се направи с конусна глава. Днес свалих една помпа, която имаше само един стегнат винт от 5. Незнам на какви километри е мотора, понеже беше внесен от Швейцария сглобен.
Прикачени файлове:
oil pump bolts.jpg [ 135.07 KiB | Прегледано 1312 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 8:44 pm |
|
|
|
aliays
Регистриран на: Пет Ное 04, 2016 7:29 pm Постове: 54 Местоположение: Шумен
Автомобил: Forester sf ej20j
Телефон: 0896432628
Рейтинг: 4
|
На моето фори преди 2месеца му правихме мотора ej20j (атмосферка), и 3 от 5 бяха хлабави. Та явно не е само при турбинираните 
|
|
|
|
| Вто Яну 24, 2017 8:57 pm |
|
|
|