Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
BAlexandrov
|
|
Това 11, означава 1.1 мм междина. Тези, които си взел са на 0.8 мм. Ако си на газ не е лошо да е намалена междината, така че са си добре. Виж къде са произведени да не са френски по възможност. То си пише...
|
|
|
|
| Пет Юни 17, 2016 6:00 am |
|
|
|
momcho2000
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 6:15 pm Постове: 773 Местоположение: Видин
Автомобил: Subaru Forester 2.0/125ps
Рейтинг: 84 
|
BAlexandrov написа: Това 11, означава 1.1 мм междина. Тези, които си взел са на 0.8 мм. Ако си на газ не е лошо да е намалена междината, така че са си добре. Виж къде са произведени да не са френски по възможност. То си пише... Аха ясно колега, още не съм на газ, но скоро слагам така че няма проблем. Слагам ги спокойно на ловното чудовище. Благодаря колега
_________________ На колата ти ако не пише Made in Japan, СМЕНИ Я!
|
|
|
|
| Пет Юни 17, 2016 9:31 am |
|
|
|
dimitrov 1969
Регистриран на: Пон Май 23, 2016 5:27 pm Постове: 469 Местоположение: Сливен
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251     
|
|
Вчера ми смениха свещите,защото леко придърпваше в ниските обороти .Казах им да ми сложат оригинални.Колата е на газ/ВI FUEL/,за 6 месеца съм минал 17к като изминатите километри са 50/50 градско,извънградски.Сложили са ми такива.Правилен избор ли са направили?
Прикачени файлове:
IMG_20170113_182246.jpg [ 784.57 KiB | Прегледано 644 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Яну 14, 2017 8:47 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Това са оригиналните ти свещи, добри са 
|
|
|
|
| Съб Яну 14, 2017 8:56 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
| Съб Яну 14, 2017 9:02 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Придърпването изчезна ли?
|
|
|
|
| Съб Яну 14, 2017 9:04 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
Изчезна, поне засега. Казвам поне засега,защото след рестарт на ЕКУ също изчезваше за 2-3 дни,никога чека не е светвал,диагностиката грешки не показваше.Колата палеше без проблеми даже при тези ниски температури.Свещите които са сменили също бяха иридиеви.
|
|
|
|
| Съб Яну 14, 2017 11:22 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
Да допълня,че освен свещите почистиха дебитомера и дроселната клапа
|
|
|
|
| Съб Яну 14, 2017 11:35 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Ако пазиш свещите би ли пуснал една по качествена снимка на четирите така че да виждат добре електродите?
|
|
|
|
| Съб Яну 14, 2017 11:43 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
Ето и снимките
Прикачени файлове:
IMG_20170114_234720.jpg [ 548.2 KiB | Прегледано 593 пъти ]
IMG_20170114_234831.jpg [ 603.07 KiB | Прегледано 593 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Яну 14, 2017 11:51 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Тези свещи са работили нормално, според мен.
|
|
|
|
| Нед Яну 15, 2017 12:25 am |
|
|
|
opelcrumper
Автомобил: Outback
Рейтинг: 39
|
Здравейте, Карам на бензин + газ и обмислям смяна на свещите. Става въпрос за двигател 3.0 H6 (outback BL 2005 - 2006г, 245к.). Монтиран е газов инжекцион Romano с механизъм за смазване на клапани. Препоръчаха ми свещи Denso Iridium (с разтояние 0.8 - 0.9мм). Някой монтирал ли е на такъв двигател тезо свещи и би ли споделил мнение/впечатление? https://www.densoproducts.com/product.aspx?zpid=32762
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 4:00 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Бих ти препоръчал само да не слагаш платина за газта. Това е едно от важните неща като цяло заради температурите и скоростта на горене на газта и корозията по електродите.
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 4:38 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
Прочети темата "свещи на газ" и сам трябва да си прецениш
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 4:45 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
vizor написа: Бих ти препоръчал само да не слагаш платина за газта. Това е едно от важните неща като цяло заради температурите и скоростта на горене на газта и корозията по електродите. Какво имаш в предвид? Фабричните му са ILFR6B https://www.ngk.com/product.aspx?zpid=9807, тези за които пита са IKH20TT https://www.densoproducts.com/product.aspx?zpid=32762 и са почти същите - иридиев централен и платинен заземяваш електрод. Какво им е лошото, за кой електрод говориш и каква алтернатива?
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 4:53 pm |
|
|
|
vizor
|

По-скоро го казах за всички останали да го имат предвид. Иначе избора му е перфектен. Да обяснявам ли наистина точно какво имам предвид за платината и LPG? И да е повтаряно ще кажа няколко от нещата, които съм научил за газта. Тя гори с доста по-висока температура при стехиометрични смеси от бензина и изисква много по-висок волтаж при електрода. За това е по-добре да се използва ПО-студена свещ (поне едно число надолу) за да компенсираш температурите. От там отиваме на повърхността на електрода. Точно това е причината поради която се изисква промяната на gap-а. Твърде бързо се износват. В случая иридиевите електроди са най-издържливи на корозията и износването. В момента, в който имаш промяна на гап-а от износването се започва интересното прекъсване. Да най-малко държат медните, но ако се сменят на време са едни от най-добрите за газ в случая. Аз съм карал с обикновени медни за 4.80 на 350+ автомобил (предната ми кола) солидно понапомпана с тд05 и 1.5 бара, но ги сменях с маслото. Никога не е видяла misfire. Все пак е един от най-добрите проводници. За това се препоръчват двукомпонентните (не знам как точно да се изразя) с иридиев електрод и специален слой отгоре и платинен чип на него. Доста от производителите го пишат на техните свещи. Да по-скъпи са, но с времето пестят, защото не се налага толкова честата им смяна. Най-важното, което трябва да се знае е, че е хубаво да си избирате свещи с гап, който търсите, а не да ги "почуквате" особено иридивеите. 99% води до проблеми с електрода и износването на горния му слой, който го пази от корозия. Все пак иридиевите и платинените свещи са измислени само заради една единствена причина. Да държат повече време. За жалост при субару се сменят трудно и е препоръчителон използването им. Да не се налага да се сменят всеки път макар, че един от форумните майстори (няма да споменавам името му като цяло, че не се имаме напоследък) ги смени пред мен за ТОЧНО 8 минути. Не вярвах.. засичах. Хубаво е да се внимава и с това какви точно са свещите за да не си прецакаме бобините от пренатоварване с газта. Случва се често. Не знам дали на някой му се е случвало като цяло да му сложат газ и после да кажат, че е за бобини, но често се случва примерно при някои двигатели на VW. И все пак иридия е МНОГО по-твърд от платината. Платината е мека. Много мека. Като цяло за това казвам да се внимава. Надявам се с обърканите мисли в главата си и края на работния ден да не съм объркал някой, но за колегата по-горе - изборя ти е перфектен 
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 5:37 pm |
|
|
|
Radomit
Регистриран на: Пон Юни 12, 2006 9:44 am Постове: 220 Местоположение: Sofia Рейтинг: 78 
|
Двигателист написа: Само за протокола – при мен иридиеви Денсо IK20, не изкараха повече от 35000 км на пропан-бутан. Реално на 30000 трябваше да ги сменя. Централния електрод от иридиева сплав се беше изпарил. Газовия инжекцион е BIGAS, а самите свещи не са тормозени с бедна смес. Карани са 2/3 магистрала, средно натоварване – 130 км/ч и 1/3 градско. Сега експериментирам с обикновени свещи, но една степен по-студени. И една препоръка – ако карате на пропан-бутан, намалете хлабината между електродите. аз пък съм супер доволен от тях .. смених ги на 50 х.км. само защото си бях купих нови  опа  .. излъгах .. на Фори съм с IKH22 и тях си смених на 50х.км. .. на Оутбека сега съм с IK20 и ще видя колко ще изкарат
_________________ Subaru Forester 2.5XT '05 Subaru Forester 2.0 '06 - продаден Subaru Outback 2.5 '09 Honda CBF 1000 '06 - продава се Triumph Tiger 800 XCX '19
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 6:10 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|

Дай и аз да споделя какво мисля - известно време се занимавах любителски с внос на свещи и четох, пък и наблюдения на използването им от хора и сервизи. Съгласен съм с това, че наистина газта гори с малко по-висока температура и има малко по-високо пробивно напрежение... не помня, но да речем 10% и износва по-бързо електродите и затова се препоръчва да се намали междината с цел да не се товарят бобините и да е стабилна искрата. С времето свещта като се износва се увеличава междината и товари бобините /и пробиват/. Затова трябва при газифициране да се прегледат бобините, нови кабели за свещи, нови свещи. Да се слагат една стъпка по-студени свещи като правило е грешно. При фабрични 5-ци или алтернативи дадени за 5 и 6, тогава да се сложи 6-ци - да, но от 6-ци да се мине на 7-ци не. Просто не работи добре градско шофиране. Намаляванета на междината също - при фабрична междина 1.1 да се мине на 0.9 да, но при фабрични 0.9 - не е необходимо да се пипа. При турбинираните двигатели е много важно да е "скрита" искрата, за да е стабилна в турбо режимите и при тях полза от иридиеви/платинени свещи няма кой-знае колко, освен стабилните ниски обороти. Там вече си трябва студени свещи според тунинга. Централния електрод на обикновените свещи е никелов, а може да е платинен или иридиев. Естествено и в трите случая става въпрос за сплави на никел, платина и иридий с други метали. Колкото е по-твърда сплавта - толкова по-тънък може да се направи електрода и да остане здрав, защото колкото е по-тънък - толкова е по-концентрирана и стабилна искрата. Платинените са малко по-меки от иридиевите и затова са малко по-дебели, за да компенсират това. Така животът на платинените и иридеви свещи е сходен. Електродът е монолитен, заварен към основата, няма нищо специално. Някой обикновени свещи имат v-образен електрод пак с цел да е по-тънък, но пък се износва по-бързо. Нашите бащи са тунинговали така свещите на Ладата - разрязан с ножовка електрод и междина 0.4 ама... за 1000 км  Заземяващия електрод може да бъде никелов или платинен. Когато е платинен, то всъщност има само една малка вложка от платинена сплав на върха му. Работата е, че той централния добре не се износва, ама започва да се износва заземяващия. Има такива евтини иридиеви свещи с никелов заземяващ електрод - NGK IX серията или Denso IK, които не са лоши, но не са толкова дълготрайни, затова са направени и със супертънък електрод - за най-добра искра, но по-кратък живот. Та освен за дълъг сервизен интервал основната идея на платинени/иридиеви свещи е стабилна искра дълго време. Обикновените и да не ги смениш трябва да ги нагледаш колко им е междината и да се причукат, ако е в повече, защото иначе страдат кабели и бобини. На платинени/иридиеви това може да го направиш на 50 х км. примерно - веднъж за спокойствие. Причукване може да се прави на иридиеви и платинени, но не с чукане и не с пъхнат луфтомер и не с отвертка - много внимателно не за друго, а защото електродът е твърд но крехък и се чупи.
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 6:39 pm |
|
|
|
Vmax
|
Божо, този път ще местиш ти мненията касаещи газта в онази тема, дето се джафкахме по същия спор  (спамиш - чистиш) Засега ще си мълча по тази тема, че имам само 10 х км с ОЕМ-ските - да видим кога ще почнат да правят магарии 
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 6:54 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Ами честити ОЕМ-ски  При нашата марка най-малко поле за чудене имаме - от 20 г насам дават фабрично платинени или иридиево-платинени свещи, най-често с подходящо топлинно число и междина, NGK (и Denso стават)... и просто няма какво да подобриш Питаш ли ги VW дето всяка година сменят препоръката, според посоката на вятъра 
|
|
|
|
| Пон Яну 16, 2017 8:35 pm |
|
|
|