Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Годишна поддръжка 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Той така се съсипва от днес за утре тоя двигател с газ ROFL

Пон Яну 23, 2017 7:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 10
Автомобил: Outback 3.0 H6 2007
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
Той така се съсипва от днес за утре тоя двигател с газ ROFL

8 години карах кола на газ и не я отричам, напротив фен съм. Просто за момента предпочитам да си се порадвам на бензиновия двигател, преди да докарам някой японски инженер до самоубийство. :D Но с този разход, рано или късно, и това ще се случи :)

Пон Яну 23, 2017 7:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 304
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Вчера попаднах на фактурата за 1во началното обслужване на моето субару.
Само моторното масло замених с Мотул
-------'---------
Добавям и последвалото обслужване на външни карета и смяна маслото на скоростите

Прикачени файлове:
20170123_193446.jpg
20170123_193446.jpg [ 2.92 MiB | Прегледано 1386 пъти ]
20160331_100202.jpg
20160331_100202.jpg [ 3.3 MiB | Прегледано 1385 пъти ]
20151215_174753.jpg
20151215_174753.jpg [ 3.04 MiB | Прегледано 1384 пъти ]

Пон Яну 23, 2017 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цената много зависи от това какви части се влагат. Аз примерно масло за 9лв, ангренажен ремък за 35лв и каре за 57лв не бих сложил. Тези цени са горе-долу три пъти по-ниски от на оригиналните. Доста оплаквания има от тия ефтините ремъци, че бързо се разтягат и почвали проблемите...

Вто Яну 24, 2017 9:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 304
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
В магазинът за авточасти в който пазарувам имам 30% отстъпка и казах искам най-доброто което можете да ми намерите. Намериха ми това и го взех.
А маслото някъде бях чел че е за субару и ефтено защото не е много известно и поради тази причина все още няма имитации.... Е в крайна сметка съм сложил МОТУЛ а това го продадох на един къде кара L-200
Даже искаше да му купя още на тая цена.
А относно каретата в темата за белите сервизи бях споменал на времето че МИТАКА Сервиз ми искаше 350лв за ВЪНШНО каре ама майната му минало е вече.

Вто Яну 24, 2017 9:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето и от мен за 10 месеца и 17500 км:
Регистрация + ГО+Половин каско 1000
данък 300
газова 1600
Смяна свещи, масло двигател и филтри 468
термостат и капачка 88
аларма 145
триъгълник, аптечка 30
акумулатор 145
Смяна антифриз, смяна гумички на спрачите апарати, миене на радиатори, почистване на стъпково моторче и ?дросел?(за оборотите) 260
Смяна масло(6*25лв Амсоил 5w40 europena formula) filtri(maslen I wyzdupen ot mimo 30.68, filtyr kupe 25 , smqna maslo pri Lubo lulin 19лв 224.68
Гарнитура капак клапан, О образен пръстен свещи, гранитъра стъпков мотор 290
чистачки 39

Явно данъка е бил 300лева а не 350, за което се извинявам. Нямам възможност да ползвам отстъпки, а и понякога ме удрят в цената. Примерно за смяна на свещи ми взеха 120 лева труд (в сервиза който е при Радо-pradabg) a при Любо взимат 80.

Вто Яну 24, 2017 10:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 117
Автомобил: Toyota Verso 1.8 CVT
Телефон: +359897873851
Рейтинг: -12
Кофти...
Отговори с цитат
Ами като съпоставяме Опел и Субару, да не забравяме и разходите за гориво - газ или бензин. Вероятно при сравняване на Вектра и Легаси/ Аутбек, разхода на вектрата ще е поне 25% по- нисък.
Още нещо - останал съм с впечатление , че при Субару ремонта на гарнитура на главите се приема едва ли не като обслужване, докато при опел си е ремонт.

Вто Яну 24, 2017 11:24 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Само за разхода си прав колега.
От 3 Субарута за 8г на нито едно не съм правил глави и гарнитури,защото карам 2.0
Най_правилното сравнение е да се видят цените на колите_там народа си е казал тежката дума. Астри и Вектри по 800_1000лв а Субару 3000_5000лв
И моля ви колеги не си смятайте сд_тата и летите джанти като годишни разходи. А също и монтажа на газов инжекцион.
Данъци и такси на аналогични автомобили са еднакви.

Вто Яну 24, 2017 11:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Е, то и главината и шарнирите и тампоните, биалетите, OCV клапаните и какво ли още не, не мога да ги смятам към годишните разходи, щото ги сменям за пръв път на 150-160-170 000 км. И какво тогава може да влезе в годишните разходи? Само гумите, маслата и филтрите?

Вто Яну 24, 2017 11:55 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Годишен разход са данък,застраховка,преглед и винетка+масла,филтри,антифриз,ролки,ремъци и свещи+ремонти на окачване,задвижване,мотор и ел.системи+гуми.
Да шенкели,биалети и клапани също.
Но не сд и ляти джанти защото има хора си слушат с трансмитери за 15лв а има хора си слагат мултимедия за 600_800лв. Същото е и с джантите и газовите.
Аз си сложих газова Ланди ренцо втора употреба за 400лв и си взех джанти 16” за Форестър от приятел за 220лв а сд_то си го свалям вече от осма кола и е у мен от 12г. Това прави ли я мойта кола по_рентабилна? Мисля че не.
Годишни разходи са неизбежните разходи за да си в движение а другото е въпрос на личен избор.
 6

Вто Яну 24, 2017 7:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 167
Автомобил: SUBARU LEGACY SPEC B
Телефон: 0889213119
Рейтинг: 28
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
kener написа:
Годишен разход са данък,застраховка,преглед и винетка+масла,филтри,антифриз,ролки,ремъци и свещи+ремонти на окачване,задвижване,мотор и ел.системи+гуми.
Да шенкели,биалети и клапани също.
Но не сд и ляти джанти защото има хора си слушат с трансмитери за 15лв а има хора си слагат мултимедия за 600_800лв. Същото е и с джантите и газовите.
Аз си сложих газова Ланди ренцо втора употреба за 400лв и си взех джанти 16” за Форестър от приятел за 220лв а сд_то си го свалям вече от осма кола и е у мен от 12г. Това прави ли я мойта кола по_рентабилна? Мисля че не.
Годишни разходи са неизбежните разходи за да си в движение а другото е въпрос на личен избор.

Прав си колега, можех да мина и без да се хваля колко съм се набутал. Можех да мина и с около 500-700лв. Но, за съжаление искам да карам перфектна кола и това е пътят- всичко останало е компромис. Да караш стара кола (без да си свидетел на историята й),без да си я разглобил за мен си е лотария.

Изпратено от моят D5803 с помощта на Tapatalk

Вто Яну 24, 2017 11:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kener написа:
Само за разхода си прав колега.
От 3 Субарута за 8г на нито едно не съм правил глави и гарнитури,защото карам 2.0
Най_правилното сравнение е да се видят цените на колите_там народа си е казал тежката дума. Астри и Вектри по 800_1000лв а Субару 3000_5000лв
И моля ви колеги не си смятайте сд_тата и летите джанти като годишни разходи. А също и монтажа на газов инжекцион.
Данъци и такси на аналогични автомобили са еднакви.

Разликата в цените на колите идва това колко е капризна колата и колко са дали предишните собственици за подръжка. Докато повечето немски марки почти няма какво да им се повреди то в субару има много на брой сложни агрегати(не знам точната дума) които си искат скъпа подръжка. Визирам диференциали, скоростна кутия, двигател. Давам пример с моя опит. През 2007 година започнах ремонт и си купих една астра комби от по-евтинките. Италианска, с изтрит теглич (не знам какво толкова е теглила) протрит волан, скъсана седалка ... от баш "запазения" нов внос. Взех я с ясното съзнание че душата и е взета, но ми трябва да премъкна голям брой тежки товари и след 2-3 годинки я хвърлям. Сложих евтина газова и вече 9 години сменям маслото с такова от 9 лева от варела. Колата мина 130000 без смяна на съединител, без реглаж на клапани и почти без ремонти. Затова и като тръгна я продавам ще и взема 500-700 лева и ще съм доволен. При субару е друга бира. Самата кола я взех на 3 пъти по-висока цена от опела(въпрекич е субаруто е 13 годишно а опела беше на 9). Сложих скъпа газова, която над 3500 оборота прехвърля на бензин за да пази клапаните. Сипвам AMSoil масло да пази двигателя, при това на всеки 10000. Части се купуват оригинални от Мимо. Постоянно се следи налягане в гумите, наличност на натифриз в казанчето. Миене на радиаторите... Просто субару си иска подръжка. И когато тръгна да я продавам ще съм натрупал фактури за по 7-8000 както повечето колеги, които си продават колите. Е няма как тази кола да я продам за 500-700лева.
Немците са използвали прости, съответно много трудно чупещи се решения. Типичен пример е теглича - на опел теглича се сваля с 2 ключа за 3 мин, защото е с 2 болта. Великите субару инженери са му сложили ключалка, баш отзад дето се пълни с боклуци за нула време. В резултат няма сваляне, 8 месеца я разкисвам с WD40 и пак не може да се отключи.
Пиша този пост не да обиждам марката, а хора които са поддържали немски автомобили да имат едно на ум като си преценяват бъдещите разходи. Субару е супер автомобил, но трябва да имаме реалистични очаквания за да няма големи разочарования.

Субару 3000_5000лв ми се вижда опасно евтино. Както писах и преди - дай двойно на тези пари и ще вземеш обслужена кола с добри гуми, добра история и малко изненади.

Относно CD-то/радио. То за нищо не става. Хич не бях доволен от качеството му. Моето се развали преди няколко седмици и сега ще го сменям/ремонтирам. Така че баш си е разход към перо подръжка. Джантите също са си реално подръжка за колата(в случая гумите). Ако искаш да си готов и когато те изненада снега да си със зимни гуми си купуваш втори комплект джанти и се оправяш 1-2 дена преди да навали. За да не се окаже че при всички гумаджии опашките са по 200 метра и ти си съкаш с летните гуми докато се доредиш, ако не се размажеш преди това. Другата опция е да смениш по-рано зимните гуми и да ги изпечеш на слънцето докато дойде снега.

Препоръчвам на колегата да си вземе H6. Може да му е по - скъпа поддръжката, по е по сигурна при изпреварване. Моята е 209 коня и си е мудна, визирам случая да караш зад някой с 70 и да ускориш до 100-110. Автоматика доста си мисли докато се накани да смени предавките. Не знам по слабите двигатели как са, предполагам че са по-зле. Пак да споделя малко личен опит. Преди да взема моята кола не се бях возил на такава. Имам един познат със легаси 99 2.5. Когато го питах какви са недостатъците на субару, отговора беше "Няма чистачки на страничните стъкла, всичко останало е чук" . Взех я моята кола и рекох няколко пъти да я понатисна да я изпробвам и се оказа, че на светофарите на суха настилка ме режат голфове и дачии като топъл нож масло. Питам го негавата кола как върви толкова добре, явно на моята и има нещо. Отговора му беше " Ако искам да тръгна по рязко включвам на бензин, спирам климатика и газ до долу". Та всичко е субективно. За някой хора под върви много се разбира да поддържа 200 по магистралата :)

В заключение да напиша че субару си е удоволствие за каране. Като поведение на пътя колата е супер стабилна и комфортна за каране, малко е мудна при ускорение (май си трябва турбо). Вътре не ми харесва как са разположени бутони и ръчки. Тясно ми е. Всичко това си е моя субективна оценка и мисли. Споделям ги с добри чувства, не иска да се заяждам. Всеки влак си има пътници а коя влак в бъдеше ще е с марка субару.

Сря Яну 25, 2017 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
При B13 има огромна разлика и в H6 мотора и в кутията, която върви с него (5EAT) и колата си върви съвсем прилично за конете си и кутията е доста по-адекватна от 4-степенната.

Сря Яну 25, 2017 3:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Някой път трябва да се повозя на такава, но поне на книга:
Outback III (BL,BP) 3.0R 4WD (245 Hp) Ускорение от място до 100 км/ч 8.5 сек
Outback II (BE,BH) 3.0 i 4WD (209 Hp) Ускорение от място до 100 км/ч 8.9 сек

Outback III (BL,BP) 2.5i 4WD (165 Hp) Ускорение от място до 100 км/ч 9.8 сек
Outback II (BE,BH) 2.5 i 4WD (156 Hp) Ускорение от място до 100 км/ч 9.5 сек

Може и да има грешка в mobile.bg аз от там ги гледам за по бързо. Нека някой по запознат да каже.

Сря Яну 25, 2017 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тези данни нямат връзка с адекватността на кутията - как тя реагира и колко е еластична колата, когато я ритнеш при лежерно движение с 80 примерно. От 0 до 100 тръгваш от първа и приключваш на втора. Потърси някъде и доускорението до 200 после, дори и то няма да ти даде тая представа.

И заповядай някой път да се повозиш ;)

Сря Яну 25, 2017 4:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз съм карал няколко пъти Outback 3.0R 2005 и доста време A6 3.0 TDI 6 Tiptronic (служебно 2005) и за сравнение Outback-а изобщо не върви за конете си, въпреки че е 245к.с. срещу 225 к.с. Виж за турбо моделите на Субару не знам, не съм се качвал на такова.

Сря Яну 25, 2017 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
И аз да дам 5ст, за да върнем дискусията по темата:

Когато попаднах на първото си Субару, критериите които исках да покрива колата бяха:

1. Задвижване 4х4 ( постоянно, а не паркетно )
2. Скоростна кутия - автомат
3. Приличен клиренс, и да не е джип.
4. Средна цена

Като зададеш подобни критерии в секция автомобили на мобиле/карс, излизат основно 2 марки - Суби и Ауди.

Та тънката ми мисъл е - сравнявайте ябълки с ябълки, а не с джанки ( опел, голф, пежо, рено, форд и т.н. )

Субару е все още най-евтината алтернатива за надежден автомобил 4х4 с универсално приложение.

Тежки ремонти от рода на двг, сегменти, лагери, кутия са резултат от немарлива и/или липсваща подръжка, а не конструктивен дефект, затова трябва много да се внимава при покупка. Марката е колкото здрава при правилна поддръжка, и толкова капризна/тежка като финанси за възстановяване.

Сря Яну 25, 2017 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тука се почнаха едни сравнения...Астра с легаси. Легасито трябва да се сравнява с А4 от немските, макар че и там не е съвсем коректно.

Големия турбо дизел пък винаги дава усещане за вървеж, но и атмосферния бензин не е за изхвърляне като му свикнеш на вървенето.
 15

Сря Яну 25, 2017 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Vami написа:
Аз съм карал няколко пъти Outback 3.0R 2005 и доста време A6 3.0 TDI 6 Tiptronic (служебно 2005) и за сравнение Outback-а изобщо не върви за конете си, въпреки че е 245к.с. срещу 225 к.с. Виж за турбо моделите на Субару не знам, не съм се качвал на такова.

Като цяло си прав ( Аутбека е доста по-мек като ускорение ), спрямо Ауди с 3.0ТДИ, но това сравнение не е много коректно ( атмосферен срещу турбо двигател ).
Ако сложиш Фори ХТ2.5 срещу това Ауди нещата ще са различни, както и разходите по поддръжка и ремонти.

Сря Яну 25, 2017 4:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Особено ако Аудито е само на предно.

Аз също съм сравнявал моя Бек с Ауди B7 3.2 V6 FSI 255 коня Quattro с 6-степенен автомат на ZF. Ами да, Аудито има доста по-добър въртящ момент, директното впръскване и мъничкото кубатура отгоре си казват думата, за сметка на това - само на бензин. 6-степенният автомат с 6 по-къси предавки също е предпоставка за по-добро ускорение. И да не забравяме, че ZF правят добри кутии в общия случай. В спортен режим докато си помисля да й натисна педала и вече е 2 предавки надолу, доста еластична е. За сметка на това обслужването на тая кутия е 2 до 3 пъти по-скъпо от 5EAT-то. А стигне ли се до смяна на ангренажни вериги на тоя мотор, нещата са 2 до 3 пъти по-скъпи, отколкото при EZ30R. Аудито е по-леко, по-ниско, по-малко челно съпротивление, но сложим ли ги двете пред 70 санта неутъпкан сняг, всичко е в полза на Бека.

Сря Яну 25, 2017 5:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >