| Автор |
Съобщение |
|
Vmax
|
Заглавието подсказва посоката, изискването към маслото при този вид кутия е по-високо, поради тази причина изборът не е голям. Основно препоръчвани са: Subaru ATF HP Idemitsu ATF HP Ravenol SU5 ( http://ravenol-bg.com/ravenol-su5-atf-fluid/ ) Amsoil ATF Нека който има впечатление да пише какво е ползвал, цена, на каква кола и пробег, впечателния и т.н.
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2017 3:51 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Subaru ATF HP и Idemitsu ATF HP са едно и също нещо. Субару не си го произвеждат сами. Idemitsu им ги бъркат в баката. Amsoil - за сега доволен. Бистро излиза, не мога да го прегрея, но и не съм сток и няма как моето мнение да е меродавно в случая. Добре минава през радиатора, загрява доста бързо и държи температурата стабилна. Със сигурност има разлика в смяната на скоростите, но няма как да съм сигурен, защото ги ресетнах, оправих нивото да е така, както трябва да бъде, защото не беше и смених радиатора с tru-cool lpd4543. Разлика - определено доста по рязка и безударна смяна.
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2017 4:03 pm |
|
|
|
kvark
|
FUCHS TITAN ATF 4400, покрива стандартите на Субару ATF-HP. Пробег над 135 000км, три смени на 55000-60000км. За мен е перфектен избор на трансмисионно масло като съотношение цена/качество. Автомобил - Outback 2010, 3.6R. Купувано от тук: http://www.moto-masla.com/product/127/t ... 00-1l.html
_________________ 1992 Alcyone SVX 2018 WRX STi 2020 Outback Touring XT VSI-3 DI 2017 Outback 3.6R LPi 2017 Forester XT 2.0DIT 2017 XV Crosstrek LPi 2010 Outback 3.6 LPi
|
|
|
|
| Пет Фев 10, 2017 11:28 pm |
|
|
|
wonderwalker
Автомобил: Subaru Outback H6 08
Рейтинг: 78 
|
Аз съм с Red Line, не мога да кажа точно спецификация, защото Краси го слага на времето. Вече 2г и 55 хил км. всичко е наред. Предстои ми нова смяна, която мисля да съчетая със смяната на маслото на двигателя. Имам въпрос към вас: Колко литра масло ми трябват за смяната на 5АТ? Мисля само да източим старото и да сменим филтъра и ново масло. Поздравления за обобщаването на темите за масла и скорости, че особено тази за масла можеше да си я дръпнеш на Киндъла и да си четеш в свободното време. Новите теми с обобщена информация и препоръки за марка масло са много полезни за всички стари и нови фенове на марката. Само имам един въпрос защо не се направи и една обобщена тема за диференциали, количество литри и възможни препоръки на марки за смяна? Поздрави 
|
|
|
|
| Нед Фев 12, 2017 2:09 pm |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
3 смени по около 7 литра Ravenol през 20тина хиляди. За момента работи... нямам забележки  Кутията е 5 ат.
|
|
|
|
| Нед Фев 12, 2017 3:08 pm |
|
|
|
vizor
|

wonderwalker написа: Поздравления за обобщаването на темите за масла и скорости, че особено тази за масла можеше да си я дръпнеш на Киндъла и да си четеш в свободното време. Новите теми с обобщена информация и препоръки за марка масло са много полезни за всички стари и нови фенове на марката. Само имам един въпрос защо не се направи и една обобщена тема за диференциали, количество литри и възможни препоръки на марки за смяна? Поздрави  Предполагам видя в тунинг раздела темата за автоматичните скоростни кутии и за спецификациите им. Понеже няма нужда от отделен раздел го пляснахме там като цяло. Мисля, че има наистина полезна информация и се радвам, че все пак някой я е прочел. Надявам се да можем да подобрим нещата с информацията и за 5eat. Ще трябва да чета още доста, но нямам и опит с нея като цяло. Иначе за диференциалите няма много тънкости или поне аз не ги знам. Слагаш хубава синтетика и там и не вярвам да имаш няаккви грижи, евър. Ако ти имаш идеи, разбираш - чувствай се свободен да пуснеш тема за да можем да обсъдим кое и как.
|
|
|
|
| Нед Фев 12, 2017 8:39 pm |
|
|
|
wonderwalker
|
|
Здравейте, имам въпрос предстои ми смяна на маслото на 5АТ на аутбека. Искам да попитам колко кварти Амсойл да взема, аз поръчах 8 с презумцията, че се точат около 7 литра. Ако има някой минал през процедурата моля да ми пише дали 8 са достатъчни, това са 7.6 литра горе-долу. И още един въпрос филтъра сменя ли се, да знам дали са си го поръчвам. Последно, поръчах си Amsoil multi vehicle ATF, това е правилното, че има и някакво друго Fuel efficient, обаче за него Сашо ми каза,че са му други спецификацийте.
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 9:11 am |
|
|
|
vizor
|

Правилно ти е казал. Fuel efficiency не е за субару поради няколко причини. Най-важната от тях е задължителният вискозитет на 100 градуса, който това масло го няма. Той е за съвсем други кутии, температури и тн. За филтъра. Бих ти предложил да свалиш картера и да смениш/изчистиш цедката. Мисля, че от това, което съм чел, това е най-важното, което трябва да се направи. Както писах на много места външният филтър се сменя при catastrophic failure или теч от него.
За квартите. Как ще бъде извършена смяната на маслото? Ако е с машина ще ти трябват повечко, защото машината успява да източи цялото (макар и да съм силно скептичен към машините като цяло). Ако нямаш проблеми с включването на предавки или някакви други оплаквания, заради които искаш да смениш цялото масло, бих ти препоръчал да го направиш така, както го пишат по книжките. Развиваш пробката и колкото изтече. След това наливаш АБСОЛЮТНО същото количество. Би трябвало да изтече между 4 и 5 литра.
Просто с машина, за пълна смяна, има по-малко "загуба" на масло отколкото, както един приятел вика, да протакваш зелето (демек източваш 4 кила, наливаш 4 кила и така няколко пъти).
Та за машината, ако колата ти събира около 9 кила както повечето такива кутии, ще ти трябват около 10-11 за всеки случай. Най-добре говори с хората, които ще го сменят за да ти кажат от колко течност ще имаш нужда.
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 11:42 am |
|
|
|
Popimoni
Регистриран на: Нед Май 13, 2012 9:08 am Постове: 162 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59 
|
|
Е събота сменях масло на автоматика - Амс Ойл Сигничър АТФ. Маслото беше оставено да се източва цяла нощ и събра четири кварти, т. е. По-малко от 4 литра.
Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 1:50 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
С повдигане от една и друга страна на колата или ако завъртиш малко на стартер само - може да се източи 6-7 литра.
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 2:44 pm |
|
|
|
vizor
|

BAlexandrov написа: С повдигане от една и друга страна на колата или ако завъртиш малко на стартер само - може да се източи 6-7 литра. Да. Мисля, че от дясно трябваше да се вдигне. Мяркал съм го като препоръка преди известно време, но го бях забравил. Хубаво, че подсети. Като цяло ако свалиш картера ще можеш да махнеш още някое друго кило, защото цедката не позволява изтичането на цялото количество и за това трябва да оставиш да се стече като хората поне за цяла вечер. Най-важното. Ако ти е сменяла добре кутията (явно нивото е било наред) налей точно толкова, колкото си източил. Демек/сиреч - да го събереш и премериш. Другия вариант е и да врътнеш на стартер, но трябва да откачиш дюзите. В интерес на истината на стартер можеш да източиш към кило и половина преди да остане кутията без масло и да започнат да излизат балончета, но е доста рисковано. Тва е стар волво трик. Палиш и слагаш единия маркуч в разграфена туба, а от щеката наливаш. Никога не съм го пробвал и на никой не го препоръчвам. Но бих препоръчал сваляне и чистене на картера и магнитите. Това е хубаво нещо, което можете да направите. Ако можете да намерите цедката нова - направо купувайте. Няма да е скъпа и не си заслужава чистенето. Сигурно за цената на една цедка изхабих обезмаслители за да изкарам всякаквите гадости от нея..
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 3:22 pm |
|
|
|
wonderwalker
|
Здравейте, значи на кутията и предстои смяна по книжка преди 60 хил, го смених с Редлайн при Краси и сега искам да пробвам с Амсойл, но този път няма да сменям маслото там. Ще се сменя на принципа претакане на зеле или източи и смени, няма да ползваме машина. Майсторът ми скоро е сменял маслото на АТ на едно Субару и ми каза че филтъра е някъде около 100лв  . Та ще видим..... Ами после ще пиша резултат какво се е случило. Процедурата ще е точене с развиване на пропката, може да я наклоним на една страна, за да излезе повече и ще му предложа да свалим картера и да ревизираме цедката. За филтъра се двоумя още. Не ми се дават 100 кинта 
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 4:33 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Филтрите са два. Един външен и вътрешната цедка. Външния е 60 кинта. Цетката ако се намери е ужасно евтина. Кажи му на майстора ти да не говори такива неща. Както казах няколко пъти не е задължително да го сменяш освен ако не тече.
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 6:14 pm |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
|
Само с развиване на пробката - източваш около 4.5 литра. Ако я развиеш и чакаш цяла вечер да си тече. - Около 7 литра. Повече не излиза. Филтъра, който е в калника - 2 пъти съм го сменял , около 60лв е но не мисля , че върши огромна работа. Маслото си е черно със или без смяната на филтъра. По добре смени повече пъти маслото. Примерно 3 смени по 4.5 литра. Последния път реших, че няма да сменям тоя филтър за момента. После си купих една малка помпа за масло (12 волтова) . И сега си източвам през 2 смени на маслото на двигателя и 4.5 литра от скоростите - направо през щеката. После доливам толкова. ( 20 мин работа и около 140лв маслото)
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2017 9:26 pm |
|
|
|
wonderwalker
|
Значи до тук масло Амсоил Signature series ATF- 8 кварти 240лв Филтъра днеска го проверих при Люцкан 30 и няколко лева е външния, цедката е някакви тънки пари, но я няма налична с поръчка десет дни. Та само за инфо външния филтър оригинален въобще не е толкова страшен като цена. Продължаваме напред, както е казал кобрата Ще пиша като мине процедурата.
|
|
|
|
| Вто Май 16, 2017 8:07 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Толкова е баш. Моят също беше толкова, но като видях какво има в него и като прочетох защо го махат в следващите генерации.. просто не виждам смисъл да се сменя изобщо като нищо не минава през него.
|
|
|
|
| Вто Май 16, 2017 10:47 pm |
|
|
|
Ivanchev
Автомобил: Outback 2005 H6
Рейтинг: 15
|
Със сваляне на картера и чистене на мозъка колко масло ще трябва? А хидравликата знаете ли колко събира, защото също мисля да я сменя профилактично и не намерих инфо тук  Иначе за дифовете още не съм чел и първо ще видя какво пише из форума. Спрял съм се на Равенол SU5 и мисля, че мога да организирам поръчка от Германия и цената трябва да дойде с 40 % надолу отколкото в България. Ако стане логистикита, ще пиша за обща поръчка.
|
|
|
|
| Пет Май 19, 2017 1:01 pm |
|
|
|
Емо74
Регистриран на: Чет Авг 06, 2015 1:44 pm Постове: 452 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 2003г. H6 3.0
Рейтинг: 250     
|
vizor написа: Толкова е баш. Моят също беше толкова, но като видях какво има в него и като прочетох защо го махат в следващите генерации.. просто не виждам смисъл да се сменя изобщо като нищо не минава през него. Колега и за 4-ЕАТ кутии ли няма смисъл да се сменя външния филтър?
|
|
|
|
| Съб Май 20, 2017 5:06 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Според мен филтъра се сменя задължително особено когато става дума за втора ръка автомобил. Ако е нов, пак бих го сменил.
|
|
|
|
| Нед Май 21, 2017 12:53 am |
|
|
|
vizor
|
Съдя по това, че на по-новите има там тапа. Просто филтъра не върши никаква работа. Пази ако нещо се строши генерално. Както пише и в документацията - maintenance free. Щом ви се дават излишни пари - сменяйте  Аз не бих.
|
|
|
|
| Нед Май 21, 2017 2:15 pm |
|
|
|