Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Проблем с оборотите на празен ход след инсталация на АГУ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 179
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

От доста време се колебаех да сложа газ на колата, и вчера го направих. Монтираха ми Vialle LPi в Пловдив при Николай. Колата върви нормално - както и на бензин, но се появи един проблем, който преди го нямаше и ме притеснява.

Проблемът касае оборотите на празен ход, наличен е и на газ и на бензин. Първо - на моменти пали трудно - пали, гасне, пали гасне. След като запали забелязвам, че държи една идея по-високи обороти - примерно преди оборотите ми стояха около 500-600, а сега са по-скоро към 700. Другото нещо е като форсирам леко колата на свободна, след връщане на газта оборотите падат под тези, които държи на свободен ход, колата притриса, след това се вдигат на нормалното ниво и ги закрепя там. Преди това не се е случвало - при форсиране си връщаше оборотите обратно на нормалните и ги заковаваше без никакво притрисане.

Това което ми казаха е, че най-вероятно колата трябва да се обучи след известно каране, тъй като акумулаторът е бил разкачен. За мен това има логика, тъй като не виждам разлика в проблема при газ/бензин - и при двете положения е еднакъв. Опитах се да "обуча" колата и по трите различни метода писани тук:

http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ct-154161/

Като единственото нещо, което не спазих, е да разкача акумулатора за 30 мин - разкачих го само за 2-3 мин като се опитах да пусна консуматори през това време, за да се уверя, че някакъв останал заряд по веригата. Също така вече съм карал над 100-150 километра, което си мисля, че би трябвало да е предостатъчно за колата да се "обучи".

Другото, което забелязвам, е спорадично приритване при превключване на по-ниска предавка - не се появява всеки път, но доста често. Случвало ми се е и преди да сложат газта, но примерно веднъж на 5-10 шофирания, а сега се случва по няколко пъти при всяко шофиране.

Някой имал ли е такъв проблем и имате ли някакви идеи/препоръки как да го разреша - не е болка за умиране, но колата не се държеше така преди това, а и изсипах възможно най-много пари за АГУ точно с мисълта да запазя автомобила и да си го карам читав, та сега много ме човърка какъв ще е този проблем и дали ще се оправи примерно след по-дълго каране на колата?

п.п. автомобилът е Subaru Outback H6 2004 (B13) .

Пет Фев 24, 2017 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като начало почисти дросела и нулирай отново компа.

Пет Фев 24, 2017 11:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мерси за препоръката - ще го направя това, като ми остане време. И в сервиза ми го казаха, но просто проблемът го нямаше преди монтажа на газовото, затова исках да чуя, ако някой друг се е сблъсквал с това и какво може да се е случило при монтажа да го причини или е просто съвпадение.

Съб Фев 25, 2017 12:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Приритването може да се дължи на това, че след свалянето на акумулатора си ресетнал TCU-то и сега забелязваш ефектите в обучителния му период, което е напълно нормално.
Споделиха ли ти при Ники дали не са видели някакви аномалии като примерно разлика в корекциите на гориво между двете глави или нещо друго от показанията на ECU-то, които по принцип гледат?
Закачи я при твоя човек в СТЗ на някаква диагностика и сподели конкретно при краткосрочноте и дългосрочните корекции на гориво какво се вижда, като първо записваш при празен ход показания на бензин, а след това и на газ.

Съб Фев 25, 2017 1:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Днес успях да локализирам проблема едня идея по-добре - появява се само при загрят автомобил. Като го запалих на студено си запали веднага и при форсиране оборотите се връщаша и застопоряваха на определено ниво, нямаше го това падане надолу покачване отново. Даже първоначално си помислих, че се е оправило, но след като загря колата го забелязах отново.

Относно показанията, казаха че колата е читава и статистиките й са много добри, няма проблеми с двигателя. Иначе това с оборотите още при тях го забелязах и ги питах, те ми казаха, че ще трябва да се обучи, така че ако не намеря някакво решение от хора, които са изпитвали такъв (или подобен проблем) след монтаж, мисля да й навъртя още поне 400-500 км. (тази седмица ми предстои пътуване до Банско и обратно) и след това вече да търся по-дълбоко решение, ако е нужно.

Иначе за закачането при моя човек - предполагам мога да му я закарам да я види, но не ми се иска някой друг да бъзика по системата особено като е гаранционна, те изрично си ми казаха, да не им барат инсталациите, за да не омаже някой нещо.

Съб Фев 25, 2017 2:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Закачането по-скоро го направете (ако ще го правите) към ECU-то на автомобила, а не към газовата.

Съб Фев 25, 2017 2:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
SanDRo написа:
Проблемът касае оборотите на празен ход, наличен е и на газ и на бензин. Първо - на моменти пали трудно - пали, гасне, пали гасне. След като запали забелязвам, че държи една идея по-високи обороти - примерно преди оборотите ми стояха около 500-600, а сега са по-скоро към 700. Другото нещо е като форсирам леко колата на свободна, след връщане на газта оборотите падат под тези, които държи на свободен ход, колата притриса, след това се вдигат на нормалното ниво и ги закрепя там. Преди това не се е случвало - при форсиране си връщаше оборотите обратно на нормалните и ги заковаваше без никакво притрисане.

SanDRo написа:
Мерси за препоръката - ще го направя това, като ми остане време. И в сервиза ми го казаха, но просто проблемът го нямаше преди монтажа на газовото, затова исках да чуя, ако някой друг се е сблъсквал с това и какво може да се е случило при монтажа да го причини или е просто съвпадение.

Чистенето става буквално за 10-тина минути. Когато дросела е чист, празния ход се обучава буквално за няколко минути без каквито и вълшебни процедури да правиш. Ако е замърсен му е доста по трудно и бавно. Също така премери вакума, да не би от монтажа да не са уплътнили добре и да смуче от някъде въздух.

SanDRo написа:
Днес успях да локализирам проблема едня идея по-добре - появява се само при загрят автомобил. Като го запалих на студено си запали веднага и при форсиране оборотите се връщаша и застопоряваха на определено ниво, нямаше го това падане надолу покачване отново. Даже първоначално си помислих, че се е оправило, но след като загря колата го забелязах отново.

Това още повече потвърждава по горните ми съмнения.

Съб Фев 25, 2017 2:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
За съжаление и моите съмнения са точно такива, затова и на място им казах, че проблемът не го е имало преди, ама не ми се изпадаше в спорове, щото все пак си имат репутация момчетата, а аз не обичам да се меся в работата на хората, всеки си прави това, от което разбира. Иначе и аз точно това си мислих да не би да смуче въздух от някъде, защото на Пежото ми се беше получило така (макар и не от монтаж на АГУ).

За дросела трябва да потърся малко информация / наръчник как се почиства, че досега на Субару-то съм вдигал капака само 2-3 пъти да проверя нивото на маслото :))) Ще гледам утре сутринта да я свърша тази работа, че днес няма кога.

А за вакуума ще трябва да се ходи в сервиз явно, но пък хич не ми се ще да ми човъркат по колата тук в Стара Загора, а чак до Пловдив за нещо такова просто няма смисъл да ходя. Ще видим като изчистя дросела какво ще стане.

Съб Фев 25, 2017 2:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 180
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Най - добре си изчисти дросела като за начало. Според мен даже преди пътуването си го направи , за да може да видиш как ще се държи после. Аз като я купих моята кола и на мен ми правеше много странни номера , подобни на твоите, кутията удряше много здраво при ръчно сменяне , оборотите имаха колебания и т.н. Ще споделя как съм го направил аз , като не твърдя ,че е най- правилния начин.
1. Откачих акумулатора
2. Свалих дросела (около 10 мин)
3. Чистих , мнооого чистих (поне 1ч. )
4. Всичко обратно.
После запалих , настроих всичко , което беше загубила колата и тръгнах. Разликата беше ... доста голяма. Сега , кутията тупка (не удря) , много рядко , може би на 20-30 ръчни сваляния.
Знам че някой хора чистят и дебитомер , но нещо не ми се пипа там. Ако някой го е правил може да сподели дали си заслужава в твоя случай.

Sent from my Galaxy S6 using Tapatalk

Съб Фев 25, 2017 2:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Дросела се чисти и на място поне при мен и няма нужда от сваляне. Става доста бързо, но е малко неудобно, умаля ми кръста, а и ти трябва огледалце за гледане.

Вакума е най-добре да замериш с манометър, а не чрез кабел или някоя bluetooth джаджа. Така ще видиш дали има колебания, които са показателни за клапаните. Просто за твое спокойствие за напред.

Съб Фев 25, 2017 2:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 180
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Е.. аз затова казвам да се свали , 4 болта и 1 букса , но виждаш и не те боли кръста [emoji6]

Sent from my Galaxy S6 using Tapatalk

Нед Фев 26, 2017 10:07 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
Бих предложил реглаж на газовите инжектори .

Нед Фев 26, 2017 11:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
Е те нали нови, какво да им регулира?
Проверка на вакуума може да ти направят и в Ст.Загора, без човъркане по двигателя, ако решиш ще те свържа.

Нед Фев 26, 2017 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Зачистих дросела днес, разкачил съм акумулатора в момента и довечера ще я запаля да се "обучи" наново. Ще видим ще има ли резултат.

А за вакуума, може да дадеш информация, ако имаш впечатление от някой конкретен сервиз, иначе и аз имам познати със сервизи в Стара Загора, но не са барали Субару много-много :)

А за реглажа, да, уредбата е нова и проблемът се появи изведнъж и на газ, и на бензин при загрята кола, така че не смятам, че ще е нещо свързано за АГУ-то конкретно, а по-скоро нещо при монтажа (в случая може би и разкачането на акумулатора).

Нед Фев 26, 2017 4:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А защо все пак не я върнеш на тези дето ти взеха парите да си я оправят
 30

Нед Фев 26, 2017 8:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
SanDRo написа:
А за реглажа, да, уредбата е нова и проблемът се появи изведнъж и на газ, и на бензин при загрята кола, така че не смятам, че ще е нещо свързано за АГУ-то конкретно, а по-скоро нещо при монтажа (в случая може би и разкачането на акумулатора).

Грешиш колега,

Не си имал този проблем преди да отидеш за монтаж на АГУ, а се появил след инсталацията.
Това че го има и на газ и бензин, не означава, че газаджийте не са виновни.

И аз гласувам за вакуумен проблем.

Връщаш им я , да ти я издадат в изряден вид. Затова си платил, нали?

Нед Фев 26, 2017 9:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Съгласен съм с вас, че проблемът се появи след инсталацията - просто съм имал такъв род проблеми с другата ми кола, където бързах да обвиня газаджията.

Иначе снощи след почистването на дросела, запалих колата и я дундурках 30 минтуи по "процедурата" за "обучаване", която съм дал по-долу (честно казано ми изглежда пълна глупост, ама разни хора твърдят, че им е помагала). В крайна сметка проблемът пак си го има, така че явно не е от дросела. Днес заминавам към Банско и ще им звънна ако по път да мина през тях да видят, какъв е проблема.

А защо не се засилих при тях още началото - просто съм от Стара Загора, а сервизът е в Пловдив и не виждах смисъл да бия път преди да съм пробвал някакви неща, които се правят лесно (като почистване на дросела - щото това и те ми го казаха). В крайна сметка опитах и сега мога да им закарам колата, да им кажа какво-що и така. :)

Пон Фев 27, 2017 10:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
В Пловдив има и читав сервиз за Субару.
Може и там да те прегледат

Пон Фев 27, 2017 11:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Малко (никакво) развитие по моя въпрос. Ходих до газаджиите в Пловдив, към час и половина ровичкаха по колата и не можаха да открият никакъв проблем - преглеждаха дюзите (даже май смениха една) закачаха я на компа и т.н. но никакви проблеми не се виждат. Казаха ми да ида при Павлин и после пак да се свържа с тях, ако има нещо.

С Павлин не можах да се видя, щото телефона му беше спрян през деня, а като реших да отида на място вече си беше тръгнал. Мисля да карам така за сега, а след 1000-2000км. да ида да обслужа колата (ще стане на ~8000-9000KM) и направо тогава да го види, че не ми се разкарва пак до Пловдив по сервизи...

Иначе проблемът си остава, даже имам чувството, че леко се засили - има и игране на обороти без да барам педала вече, а не само при форсиране. При форсиране пък има едно притрисане в началото. Иначе в движение всичко си е ОК. Мисля да сваля да изчистя по-добре дроселовата клапа, въпреки че я чистих вече на място, ама не знам и аз какви варианти остават вече, още повече, че няма придърпване/притирсане в движение и като цяло колата си върви добре, единствено на празен ход е проблемът.

Чет Мар 09, 2017 12:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 167
Автомобил: SUBARU LEGACY SPEC B
Телефон: 0889213119
Рейтинг: 28
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Според мен си дърпа въздух от някъде. За да монтират инжекторите за газта си трябва сваляне на всмукателния колектор, а той се уплътнява към главите с едни силиконови уплътнения,които е добре да се сменят при отваряне. Струва ми се, че там ще да е заровено кучето.

Изпратено от моят D5803 с помощта на Tapatalk

Чет Мар 09, 2017 8:23 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >