Отговори на тема
 Светят chek engine+vdc+cruize 
Автор Съобщение

Постове: 37
Автомобил: subaru forester 2.0 2008
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги, имам Форестър 2008 бензин 150кс.Колата е без газова и по време на движение с около 90км/ч на cruize ми светна chek engine vdc-off и темпомата изключи.Колата продължи да се движи нормално но въпросните системи вече не работеха.Някаква разлика в движението не усетих, двигателя си работеше нормално и разхода също беше нормален.То е ясно ,че ще се ходи на диагностика, но ако някой е имал такъв проблем ще се радвам да сподели опита си за възможни причини.Благодаря...

Нед Фев 19, 2017 12:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 23
Автомобил: Forester 2.0X AT 2006
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
При мен без ВДС, предна ламбда сонда излезна. Но още не съм ходил за смяна, от има няма 3 месеца. Студ и лош бензин май от там тръгна.

Нед Фев 19, 2017 12:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 640
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Причините да ти светне чека са мисля над 1800(толкова различни грешки има), така че каквото и да предположим тук, ще е чисто чесане на езици. Круиза, VDC-то светват заради чек енджина тъй като системите са свързани. Като оправиш чека, ще се оправят и другите неща. Успех и дано да е нещо малко! :beer: :beer: :beer:

Нед Фев 19, 2017 12:19 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Около 100-тина са .. ROFL Не са 1800, но причините определено могат да стигнат такова число :D

Нед Фев 19, 2017 1:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 116
Автомобил: Forester 2.5xt 05
Рейтинг: 49
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Ако колата си върви без проблем, най вероятно ще е от скапаната система за вторичен въздух!

Съб Фев 25, 2017 6:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 382
Автомобил: 2006 Outback H6
Рейтинг: 324
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пиши като прочетат грешката, другото е хвърляне на боб...
но имам предвид да пишеш веднага след като я прочетат,
за да събереш мненията на колегите, а не след като пишман
диагностици са те вкарали в някой филм, че боли.

Съб Фев 25, 2017 6:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 37
Автомобил: subaru forester 2.0 2008
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
dimitrov2000 написа:
Пиши като прочетат грешката, другото е хвърляне на боб...
но имам предвид да пишеш веднага след като я прочетат,
за да събереш мненията на колегите, а не след като пишман
диагностици са те вкарали в някой филм, че боли.

Колега,грешката се оказа понижена работа на катализатора или нещо подобно беше.Майстора каза,че сондата след катализатора е засякла нередовна работа на ката.Вероятно катализатора нещо не бил наред или можело да е от лошо гориво.Изчисти грешката и каза да я следя защото вероятно пак щяла да се появи ако е от катализатора.Колата е на 182 000 км и е карана само на бензин.Имал съм и други коли на толкова или повече километри но не съм имал проблем с катализатора.Чувал съм, че можело да се почистват ,не ми се иска да го махам а нов струва скъпичко,ако имаш идеи ще се радвам да споделиш....

Съб Фев 25, 2017 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 382
Автомобил: 2006 Outback H6
Рейтинг: 324
Отговори с цитат
Прословутата грешка Р0420, показваща неефективна работа на катализатора...
На Субару не ми се е повявала, вероятно защото съм карал или много стари, без този контрол, или много нови, та още не се е показала...
Ако проблема не е в сондата, това се лекува, както съм чел тук, с дистанционна втулка /около 30 мм по спомен/. Ако се не лъжа, ти имаш една сонда,
която следи катализатора. Ако е в сондата, се сменя.
Някои го решават и чрез софтуерно изключване на следенето на този параметър, но не те съветвам, защото всичко е толкова навързано, че ще береш ядове.
Аз лично не пипам по колата нищо, което има в името си "memory"...
Работата не е в това, да угасиш по някакъв начин лампата, а компютъра да получава правилен сигнал, така че, да не я пали,
защото ако продължава да регистрира грешката, ще променя и други параметри на работата. Така поне твърдят някои школи.
При по старите модели коли, тази сонда не влияеше по никакъв начин на работата на двигателя, но може сега да са ги направили да коригират и други параметри, при наличие на неизправност в катализатора...
Иначе, ако проблема в катализатора го има, след чистене ще караш по няколко дни /определени километри/ и ще светва пак.
Най-елегантният начин за перманентно решение е емулатор, който да генерира правилния сигнал за компютъра, вместо датчика.
На Тойота ползвам един такъв от години и върши перфектна работа, но за Субару незнам, дали ще стане.

P.S. Ако трябва да заложа пари, на тези километри и само на бензин, не бих заложил на катализатор или сонда. По вероятно е лош бензин.
Относно миенето, не съм запознат, дали Субару ползват метални катализатори, като на Лексус напр. Ако е така, те се мият, но не се и запушват.
Просто от натрупани боклуци си губят частично свойствата, което с промиване се оправя. Ако са керамични, не мисля, че става с промиване.

Вто Фев 28, 2017 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема