Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Летни гуми - модели, коментари, впечатления...
| Автор |
Съобщение |
|
IvoG
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 7:20 pm Постове: 237 Местоположение: Sofia
Автомобил: WRX Wagon
Рейтинг: 195    
|
|
Не съм пробвал Yokohama Advan Neova AD08, но от приятели и ревюта знам че е доста добра стриит гума за сухо и мокро с добро износване, която става и за някой друг тракдей.
|
|
|
|
| Пон Авг 01, 2016 9:03 pm |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
Forester2003 написа: Някой тествал ли е Клебер Ситилендър? Беше писано и за него някъде тук. И аз го заглеждах пролетта, но се отказах заради негативни мнения в нета. Вместо него като бюджетен вариант си взех Barum Bravuris 4x4 и съм доволен. На втори Форестър ги карам - градско, селско, планинско, плажно и язовирско - стават за всичко! 
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
|
|
| Вто Авг 02, 2016 4:50 pm |
|
|
|
Forester2003
Регистриран на: Пон Яну 12, 2015 4:51 am Постове: 351 Рейтинг: 151   
|
|
А нещо за General Grabber AT? Скоро видях една Трайбека с такива. Като информация само зная, че стария модел е пуснат като Grabber2 и е с по-лоши х-ки на асвалт, а новия само като Grabber и уж повече ориентиран към шосетата.
Замислил съм проект за такива с една идея по-високи за форито (205/75/15), някой нещо....!?
|
|
|
|
| Съб Авг 20, 2016 8:49 pm |
|
|
|
badpixel
Регистриран на: Нед Дек 01, 2013 12:30 pm Постове: 69 Местоположение: Sofia
Автомобил: Legacy 3.0R spec B wagon
Рейтинг: 31
|
Nokian zline 215/50/r17 XL na 2.0r legacy wagon - тежички но много корави гуми 2 лета зеро балони, джантите са прави на втората година баланс - без отлонения. Добро спиране на сухо и мокро, относително стабилни до около ~170 км при повече задницата олеква но това си е от аеродинамиката на колата. В града и на по-рязки завои гумата е много предвидима и стабилна, не се гъне борда - подсилен е но не е рънфлат съответно вози твърдо без да е прекалено дискомфортно на дълъг път. Като позагрее по завоите примерно София -Самоков лепи доста добре, усеща се ъндърстиър при скорост. ~67-75 + км в сравнително остър завои (почват да свирят и трябва корекция в началото и средата на завоя) пак бих купил такива въпреки че спъват колата и качват разхода леко. 
_________________ Не так страшен руский танк - как его пиянlь екипаж...
|
|
|
|
| Сря Сеп 14, 2016 10:04 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Преди време бях писал за Petlas velox sport. Една година и 25-30 000км миналото лято ги карах на размер 225/55/16XL, и останах много доволен - добро сцепление, няма дразнещи шумове, нормално спиране и много малко износване. Минус беше поведението на леко мокра настилка, като сцепление и спирачен път са слаби и трябва да се внимава. Това лято им беше второто, но още през Юли започнаха проблеми с гумите - тресене на колата след 140, и при баланс 3 искаха по 90-120 грама. Визуално пак без повреди по гумите.
Отидох в Примекс за рекламация - малко се дърпаха, но ги въртяха на машини за тест и едната гума се провали , другите две ги оптимизираха уж. Приеха ми рекламацията, след 3 седмици и ми звънят - забравили са снимат баркода на ръба на гумите където лягат на джантите. Отидох, размонтираха, снимаха, балансираха след голям зор и си заминах. Звъня им след две седмици - рекламацията е одобрена и за 4 гуми на 50%, колкото им беше износването - даже не очаквах ( управителя на обекта в София Стамен Станев, ако не греша името, беше достра труден за комуникация ), но явно са коректни и отразиха проблема.
Поръчах Фулда Спортконтрол 225/50/17, ппроизведени в Германия, доставиха ги за 2-3 дни, с еднакъв дот от 2016. Рано е да пиша впечатления, че съм навъртял едва 50-70км, но с Петлас не бих повторил, въпреки че цената е два пъти по малка от аналозите в същия размер от среден и видок клас. Примекс препоръчвам и като доставчик на гуми и като сервиз - покупка и монтаж стават доста бързо, и работят с качествени машини. Най вече е супер чисто.
|
|
|
|
| Чет Сеп 15, 2016 6:56 am |
|
|
|
Forester2003
|
|
Колега евала за ревюто, но от нискобюджетни гуми как да очакваш чудеса... За новите фулди не зная, но стари модели в период 2010-2014 съм изхвърлил 3 комплекта в казана и тази марка за мен не съществува повече. Но пък за последната година са ме питали поне 3 познати абе кво ши кайш за тия фулди (еди кой си модел) и като ги знам, че карат с много стари гуми хич не съм се и мъчил да им налагам друг модел, направо им казвам супер са взимай, защото откажат ли се не знам кога ще си сменят гумите. Така поне са с нови гуми и дай Боже да си създадат навици за периодична подмяна, ама не на 100 години. Относно пробега - аз примерно не карам чак толкова много, но според мен тези стойности които си посочил са достойни за възхищение у редовия градски шофьор. За нискобюджетни гуми клиенти ще има винаги, тъй като нямат кой знае какви изисквания. Попадал съм на много безотговорни хора, които карат буквално сликове на по 5-6 години и ми казват аааа аз скоро ги купувах, смятай. Случвало се е и за 10 годишни гуми да ми кажат аааа поне 2-3 години още ще издържат. Дори и ние да сме изрядни - винаги има аланколовци и не се знае какъв кара след теб. Лошото е че на ГТП няма никакъв контрол и всеки си прави каквото си иска. А новата гума си е нова гума. Скоро засякох в едно село една баба с поло комби от първите, ами тая баба кара с 20 км/ч (доста възрастна) и спира 20 метра. Гледам й гумите - нямат грам грайфер. Много състезателна бабка ама си викам тя тука из селото айде как да е. Все пак й казах да си смени гумите тя ми вика Ми да ги сменя ма аз не им разбирам. Казах й ей къде са гумаджиите в селото иди ще ти сменят гумите с подходящи. Седмица по-късно я засякох и в града пак си беше с тия галоши изтрити. Викам й какво става защо не си сменила гумите - ми аз бавно карам вика. Вярвам ако е още жива и я засека - същите ще й са гумите и ще ги снимам... Едно си баба знае...
|
|
|
|
| Чет Сеп 15, 2016 8:29 am |
|
|
|
Forester2003
|
|
Относно летните Grabber AT - за период от 2 седмици видях сигурно 4 коли с такива/трайбека/терано,спортидж/фронтера и на всички пишеше Made in Mexico. Чудно ми е как гуми произведени на другия край на света могат да са конкуретни от към цена с гумите правени тук, в Европа? В момента една гума от този модел с размери 205/75/15 върви около 150 лв.
|
|
|
|
| Чет Сеп 15, 2016 8:37 am |
|
|
|
thebrainless
Регистриран на: Съб Окт 24, 2009 10:01 pm Постове: 239 Местоположение: София
Автомобил: OUTBACK 2.5 2001г, OUTBACK 3.0 2002
Рейтинг: 44
|
|
За тези пари Petlas velox sport са просто чудни. Цяло лято ги карах ( 2016 година призводство) и не срещнах някакви проблеми, бях супер изненадан, може би защото бях твърде скептичен. Возията мека, тихи, колата стабилна, дори и на мокро не срещнах никакви забележки. Много съм доволен, дори ми харесват повече от предишните ми hankook k415 xl optimo.
_________________ stay hungry, stay foolish
|
|
|
|
| Вто Сеп 27, 2016 8:51 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
От година говоря ,ама не чуват !Изненадващо добри са! 
|
|
|
|
| Вто Сеп 27, 2016 9:06 pm |
|
|
|
petko 69
|
petko 69 написа: Нека да се включа и аз в темата.В момента карам Барум-Брабурус- 3 размер 215-55-17 дот 2115 купени в началото на юни.До момента на 10х км. прекрасно поведение ,малък шум.За нашите географски ширини всесезонна гума не е подходяща,поради високите летни горещини(мое мнение).Познавам хора които карат всесезонни , но те са пенсионери карат внимателно и при голям сняг не ползват автомобила, е той не е Субару.Пробвал съм да доизносвам зимни през лятото , не стават,лошо поведение и висок шум.Моето лично мнение, на два сезона нови гуми,а може и на три но не повече от 3 години и то ,ако не се въртят много километри След 2ри сезон и 25к да споделя и моето мнение за Барум-Брабурус-3.Много добро поведение на пътя при сухо и мокро време ,спиране доста често екстремно без проблем ,износване 1-2, ще изкарат още един сезон.Забележки -просвирване в завои при спускане с висока скорост което се дължи според мен на меките бордове .Не знам след тези километри няма ли рязко да загубят качества ,но има време до зимните и ще следя какво ще бъде поведението им при по-голямо износване.Сиреч както казва казва Б.Б. ще видим как ще бъдат на финала на живота.Това от мен.
|
|
|
|
| Сря Сеп 28, 2016 7:25 am |
|
|
|
Tisho09
Регистриран на: Съб Окт 12, 2013 1:04 pm Постове: 394 Местоположение: Варна
Автомобил: STI
Рейтинг: 300      
|
|
Като допълнение към предишния ми коментар относно GoodYear assymetric 2 Реших да свалям гумите и да ги продавам. Гумаджията забеляза тези цепнатини по борда на гумата. Кой знае колко време съм карал така.
И сега си търся нови летни гуми. Някой да има мнение за Michelin Pilot Sport 4?
Прикачени файлове:
_20170227_071301.JPG [ 1.27 MiB | Прегледано 649 пъти ]
|
|
|
|
| Пон Фев 27, 2017 10:46 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Колко стари се тези гуми и къде са произведени?
|
|
|
|
| Пон Фев 27, 2017 10:53 am |
|
|
|
Tisho09
|
|
2011 година, но са меки, не са корави. Явно е била дефектна гумата. В Германия са произведени.
|
|
|
|
| Пон Фев 27, 2017 11:24 am |
|
|
|
ivosaxo
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109  
|
|
Michelin Pilot Sport 4 - изключителна гума,по-добра лятна гума аз не съм карал.Отлична при всякакви условия,на мокро държи колата като в релси.Да кажа само,че колата,на която ги ползвам си обръща километража(260) на 5-та предавка,а има и 6-та,тоест е тествана доста сериозно гумата.
_________________ Forester 2.5 XT MY06
|
|
15
|
|
| Пон Фев 27, 2017 4:15 pm |
|
|
|
Tisho09
|
ivosaxo написа: Michelin Pilot Sport 4 - изключителна гума,по-добра лятна гума аз не съм карал.Отлична при всякакви условия,на мокро държи колата като в релси.Да кажа само,че колата,на която ги ползвам си обръща километража(260) на 5-та предавка,а има и 6-та,тоест е тествана доста сериозно гумата. Бордовете как са, кривят ли се при вземане на завой с по-висока скорост?
|
|
|
|
| Пон Фев 27, 2017 4:29 pm |
|
|
|
Vmax
|
Tisho09 написа: Бордовете как са, кривят ли се при вземане на завой с по-висока скорост? Ако търсиш стабилен борд, избора е Bridgestone Potenza Adrenalin 002 http://bg.avtogumi.bg/oscommerce/letni- ... 58477.htmlС такива съм карал на СТИ-то - загряват много бързо, много твърд борд, но мека возия и доста добро сцепление на вода. Сцепление на сухо е просто уникално - така и не успях да ги докарам до състояние да изпуснат... Откъде го купи този Goodyear, че е много странен дефект? Въпреки че нямат гаранция, защо не им пуснеш едно запитване - все пак не са неизвестна фирма...
|
|
|
|
| Пон Фев 27, 2017 4:57 pm |
|
|
|
Tisho09
|
|
Така взех колата преди 3-4 год. и нямам представа от къде са купувани гумите. Предполагам, че е дефект, защото не изглежда на срязано с нож. Не ми се занимава да им пиша, защото не съм я купувал аз гумата, пък и е 2011 год. произведена.
|
|
|
|
| Пон Фев 27, 2017 5:59 pm |
|
|
|
redplane
Регистриран на: Чет Юни 11, 2015 6:05 am Постове: 44 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Legacy 3.0R MY06
Рейтинг: 48 
|
|
Потвърждавам думите на Vmax за Adrenalin 002. Изключително твърд борд. Дори и на гумаджията, който ми монтира гумите, му направи впечатление. Взех ги миналата пролет и съм изключително доволен. Лятото имах инцидент с една доста кофти дупка. Двете леви джанти се изкрива брутално и въздуха изпусна, но на гумите им нямаше нищо. Направо останах потресен.
_________________ Legacy H6 AT MY06
|
|
|
|
| Пон Фев 27, 2017 8:36 pm |
|
|
|
takev
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83 
|
Аз да сложа само един DOT "четец" Полезен за хора които купуват гуми втора употреба http://r17.com.ua/en/?DOT=LMT4+AXh9
|
|
|
|
| Вто Фев 28, 2017 9:43 pm |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|