Проблем с прекъсване на двигателя
| Автор |
Съобщение |
|
Tufaka
Автомобил: Subaru Lecacy
Рейтинг: 10
|
krismarg написа: Колата с OBD2 ли е?
Малко разсъждения: Щом на бавния режим ти е добре, значи параметрите на газовата са достатъчни за него, т.е. хардуерно и софтуерно са настроени добре за него. В другия режим може да не достига газ. Най-лесно може да се видят времената на газовите инжектори през софтуера на газовия комп. Другия вариянт е късия трим да се види през OBD буксата. Ако нямаш възможност за някой от тези вариянти, пробвай с обучението след рестарт, но на power режим и на бензин. Ако обучението го направиш на газ и причината за "дупката" е в газовата, няма да има подобрение. Компа се научава в момента на дупката да пусне повече гориво (газ) и като минеш на бензин започва обратната корекция заради ламбдата. Всичко това може да се види по късия трим. Ако обаче достатъчно дълго караш само на бензин компа постепенно ще си направи правилните корекции. Незнам дали е OBD2...ГИ е Романо OBD нещо си...но 1 ли е или 2 нз А за обучението, точно това мисля да направя
|
|
|
|
| Пет Яну 06, 2017 4:56 pm |
|
|
|
Tufaka
|
dimitrov 1969 написа: Само че изчакаи да се разтопи малко ,защото не знам къде ще развиваш после постепенно и плавно до 4500 оборота,както е описано. Да и мен това ме притеснява, как ще събира коректни данни като се пързалям по снега, така че май ще изчакам поне да изчистят пътищата покрай нас или пък ако я закарам до магистралата и там го ресетна-или това се прави само при изцяло студен двигател?
|
|
|
|
| Пет Яну 06, 2017 4:59 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
Регистриран на: Пон Май 23, 2016 5:27 pm Постове: 469 Местоположение: Сливен
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251     
|
|
Никъде не пишеше че се прави задължително при студен двигател
|
|
|
|
| Пет Яну 06, 2017 8:04 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
Понеже мисля за ресета и адаптацията на компа. А дали неможе да е от ск.кутия? Попаднах на този руски пост, но руския ми е малко слаб. https://www.drive2.ru/l/3990185/Там пишат за адаптация на АТ кутията. Порових в нашия форум но не открих тема. Мисля че ако има проблеми в торка, ще има известно претрисане можеби и невървене.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Нед Яну 08, 2017 3:17 pm |
|
|
|
Tufaka
|

Да докладвам последно какво се случи  След последния път, когато си взех колата от сервиза, където ми бяха изчистили моторчето за празния ход, колата се промени и започна да върви доста по плавно. При първата проба проблема при Normal беше изчезнал на 90%, но при още 1-2 карания установих, че проблема Не е изчезнал в нито един от режимите, а доста е намалял, като честота и сила. За това по пътя на логиката, след почистеното моторче, направих процедурата по ресета и обучението. Направих го стъпка по стъпка и след още проби само на бензин колата леко се подобри. След всички тези процедури сега колата върви супер равномерно, супер тихо, скоростите превключват безусетно и върви толкова плавно, че чак си помислих че няма мощност като преди, но я пробвах по магистралата по нагорнище, където преди едвам достигаше 195км/ч., сега си подмина 200км/ч. Всичко е супер, НО шибания проблем, все пак си остава...мн по рядко но го има и нз вече какво да правя Като казах в сервиза, че проблема се влияе от режимите на скоростната кутия( за което не съм мн сигурен), казаха че проблема може да се крие там, но се сещам че съм чувал за случаи с такъв проблем с ръчни скорости.  Някой чувал ли е за такива случаи и дали става въпрос за същото, че не ми се иска да ми отварят кутията?
|
|
|
|
| Пон Яну 09, 2017 12:16 pm |
|
|
|
ludau
Автомобил: Subaru legacy '00
Рейтинг: 22
|
|
Колега, само да вметна,че мойто легаси е ръчка 2.0 125 к.с. И то ми правеше същата магария, докато не смених ламбдата, но проблема си остана отчасти и на моменти ми се случваше. Оказаха се нацепени газови маркучета от рейките до колектора. След като ги смених, проблема изчезна тотално, а не вярвах от тези микро пукнатини да ми прави такъв въртел. Явно газовата е настроена да върви по границата и от там, да се получава това притрисане. А ако и бензиновите дюзи са почнали да се позапушват и проблема се появява и на бензин, защото в такива етапи на доускорение се налага подаването на големи количества бензин, които не могат да се подадат през бензиновите дюзи. Поздрави!
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 6:38 am |
|
|
|
Tufaka
|
Мерси за отговора, колега, това още повече ме убеждава че проблема не е в скоростната кутия. Но как успявате да установите къде се крие проблема, няколко пъти във форума попадам на колеги, които са имали подобен проблем и са го открили и отстранили... как успявате да го откриете?! Вярно че в различните случаи причините и решенията са различни, което може да говори за различен проблем от моя или пък при мен да са няколко причини наведнъж и да трябва да отстраня всички че да се оправи, но каквото и да е, как и къде успявате да локализирате такъв дребен и труден за откриване проблем? 
|
|
|
|
| Сря Яну 11, 2017 10:19 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Напукани маркучи неса труден за откриване проблем оосвен ако не си сляп или много тъп. Щото от тези пукнатини си смуче въздух и бърка смесите.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Нед Яну 15, 2017 7:58 am |
|
|
|
Tufaka
|
Mladen99 написа: Напукани маркучи неса труден за откриване проблем оосвен ако не си сляп или много тъп. Щото от тези пукнатини си смуче въздух и бърка смесите. говорих по принцип... иначе пак прегледахме всичко... двигателя не дърпа въздух от никъде. Подозирах стъпковото моторче, тъй като както бях писал след почистването му имаше осезаема разлика, за това пробвах да покарам след като го изключих на цяло от буксата и колата придоби повече динамика, но проблема пак се прояви... още по леко и по на рядко, но го има 
|
|
|
|
| Нед Яну 15, 2017 1:39 pm |
|
|
|
Tufaka
|
Колеги, отдавна не съм писал в темата, защото не намерих проблема, изнервих се и спрях да му обръщам внимание. Карам си така и почти свикнах така да карам че почти да не се появява... но тези дни си карам в дъждовното време и все повече започна да ми прави впечатление, че колата върви доста добре и въпросната работа почти я няма... дали е от влажното време... Ако това ви проговори нещо и имате някакви идеи  ... казвайте... от проби глава не боли  Ааа и само да вметна какво още пробвах и не съм споделил тук: 1. Сложих добавка на Бардал 6 в 1 за почистване на горивна система, клапани и бутала и какво ли още не - има подобрения, но въпросния проблем си стои; 2. Пробвах зареждане от почти всички по големи бензиностанции за газ и бензин - има разлика във вървене и харчене, но не влияе на въпросната болежка. За сведения съм най доволен от Газпром - малко повече харчи но върви доста по добре 
|
|
|
|
| Нед Мар 12, 2017 7:56 pm |
|
|
|
valqk
|
Я вземи един пулверизатор с вода, на тъмно вдигаш на запален двигател и леко/малко напръскваш около кабелите и бубината. Ако свети - ясно е какво трябва да се смени 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Нед Мар 12, 2017 9:22 pm |
|
|
|
Tufaka
|
Извинявам се за тъпия въпрос, но какво значи пулверизатор... пръскалка ли... и ако да много ли трябва да го мокря или само малко пара да му пусна... и трябва да излизат нещо като искри ли 
|
|
|
|
| Нед Мар 12, 2017 9:39 pm |
|
|
|
valqk
|
|
| Пон Мар 13, 2017 12:32 am |
|
|
|
Tufaka
|
мерси за изчерпателния отговор... ще го пробвам това, въпреки че сменях кабели два пъти, а с бобина само пробвах с друга, но може нещо с последователността на опитите да ми обягва. Може и от някъде другаде да губи ток, защото все ми се струва че проблема е някъде в тоците  Даже сега се сещам че мн често ме хваща ток като пипам вратата на колата, което нз дали има значение, но е странно  За това и бях проверил и зачистил масите, но без резултат 
|
|
|
|
| Пон Мар 13, 2017 12:47 am |
|
|
|
dimitrov 1969
|

Отдавна следя тази тема,защото и аз имах подобен проблем. При мен колата между 2000 -3000,3500 оборота прекъсваше,след 3500 оборота прекъсването изчезваше.В градски условия не се усещаше много,но извън града беше невъзможно да направя изпреварване,трябваше да я вкарам в над 3500 оборота,за да започна да изпреварвам. Чек не ми е светвал и нямаше откъде с моя маистор да се захванем за да решим проблема.Интересното при мен е ,че след рестарт на ЕКУ/изключване на акумулатора за 20 мин/колата се оправяше за 2-5 дни.И после отново се появяваше този проблем.Опитвах се да търся някаква зависимост от външна температура,температура на мотора,нарочно започнах да "целя" дупките по пътя /може нещо хлабаво да има и оттам да е проблема/-не можах да намеря такава.Единственото което забелязахе че започва да прекъсва след изминаване на 200-350 км и така 3 месеца.Налагаше се да изкл.акумулатора преди да тръгна на дълъг път за да нямам този проблем следващите 250 км поне. Автомобила на празен ход имаше нормални обороти,нямаше висок разход на гориво/10/100 газ изв.градско и 12-13.5-градско/ Пробваш на 2 пъти след рестарт на ЕКУ,карах само на бензин/колата е ФОРЕСТЪР 2006 Г. 158 к.с-BI FUEL/,пак се получаваше този проблем. И така започнахме с моя маистор: 1.почистване на дебитомер-няма ефект 2.почистване на дроселова клапа/БЕЗ ДА СЕ СВАЛЯ ДРОСЕЛА /-няма ефект 3.смяна на свещи/иридиеви/-няма ефект 4.смяна на първа ламбда сонда /дензо/-няма ефект./добре че познавам собственика на магазина и я върнах/ 5. смяна на бобини-няма ефект. 6.огледахме вакуумите и мъркучите Маистора вдигна ръце и каза ще трябва да чакаме да светне тоя чек,но така и не светваше Отново започнах да чета и ровя във форума.Доста четох и колкото повече четях,достигах до извода че проблема ще е в дросела Започнах да търся дросел на старо/тема:"съвместимост на дросели"-по скоро беше монолог тази тема/.Свалих моя ,огледах го,не беше добре почистен/много е неудобно да се почиства на място и затова имаше пропуски в почистването/.Чистих,ама чистих 40-50 минути с VD 40 и после обезмаслител.Докато го чистих,забелязах,че клапата преди да отиде в затворено положение-задържаше понякога, а при затворено положение от едната страна "светеше"-около 1 мм.Показах това на маистора и тои я настрои /елементарно е/,отвъртя 2-та болта които я държат и я понамести. Монтира я,вече 18 дни и 950 км без проблем.Вече мисля че реших моя проблем,дано да съм прав и дано и ти си решиш проблема
|
|
|
|
| Пон Мар 13, 2017 8:22 am |
|
|
|
Tufaka
|
хмм... много подобен случай, но при мен придърпването е мн по леко и при пробите с рестарт на компа и километри и т.н. няма зависимост. От друга страна при моите опити с дросела( почистване без да се сваля, настройки на стъпковото моторче, изключване нацяло на стъпковото моторче) има зависимост, така че взема и аз да го сваля тоя дросел и да го видя  През колко майстори мина и ако се окаже мръсен или задържащ някъде дросел ще е скандално ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Щото всички ги потах дросела дали е наред, дали е чист... всички казват... даа гледаме го на компютър и тем подобни  Само се чудя дали мога сам да го сваля и да не взема да объркам нещо 
|
|
|
|
| Пон Мар 13, 2017 9:31 am |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
На форестъра е лесно:1 скоба,2 мъркуча се откачат и 4 болта се развиват/не е трудно/.Нагарът при моят беше доста,особенно в периферията на клапата
|
|
|
|
| Пон Мар 13, 2017 10:10 am |
|
|
|
zk.
|
|
Има голяма вероятност прекъсването да е свързано с типа компютър и настройките му, но с такива не съм се занимавал. Разбира се е хубаво всичко по колата да е наред, но това прекъсване се е случвало и на други напълно изправни коли. До колкото знам Павлин им прави нещо и подобрението е осезаемо.
|
|
|
|
| Пон Мар 13, 2017 11:53 am |
|
|
|
Tufaka
|
dimitrov 1969 написа: На форестъра е лесно:1 скоба,2 мъркуча се откачат и 4 болта се развиват/не е трудно/.Нагарът при моят беше доста,особенно в периферията на клапата Гледах при мен как е и това което ме притеснява е тези намотки със жилата за педала на газта и круиза, а те са с някви скобички за финни настройки и т.н. Нз как ще мога да го сваля този дросел 
|
|
|
|
| Пон Мар 13, 2017 11:58 am |
|
|
|
Tufaka
|
zk. написа: Има голяма вероятност прекъсването да е свързано с типа компютър и настройките му, но с такива не съм се занимавал. Разбира се е хубаво всичко по колата да е наред, но това прекъсване се е случвало и на други напълно изправни коли. До колкото знам Павлин им прави нещо и подобрението е осезаемо. Да чувал съм го това и от други места и за това я карах на еладжия и той каза че е прегледал компютри и инсталации и техните спойки и връзки и всичко било перфектно, но не съм мн сиг в това защото този отг получих само 2-3 часа след като оставих колата, което според мен е крайно недостатъчно да се проверят всички тези неща. В крайна сметка там ми смениха лабда сондата, обаче нямаше ефект.  За това колега, ако може да ми кажеш кой е Павлин и да ми дадеш някакви контакти, може да пробвам и при него 
|
|
|
|
| Пон Мар 13, 2017 12:05 pm |
|
|
|